Παραδοσιακοί χοροί: Ένα χόμπι με ρίζες

Καλό το swing και το mambo αλλά στο τσακίρ κέφι του γλεντιού ο Έλληνας θέλει να «ρίξει» την γυροβολιά του. Δείτε πού θα μάθετε ελληνικούς δημοτικούς χορούς φθηνά -και φθηνότερα- και (εκ)τιμήστε την παράδοση.
Παραδοσιακοί χοροί: Ένα χόμπι με ρίζες
της Έλενας Μπούλια

Κάποιος που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, ιδιαίτερα οι νεώτεροι, πιθανώς τους βρίσκει εντελώς ξεπερασμένους, άμεσα συνυφασμένους με τον επαρχιωτισμό, ίσως και καθαρά βουκολική απόλαυση. Τι έχουν, όμως, να ζηλέψουν από άλλα παλιά στιλ χορού που επιστρέφουν δυναμικά, όπως το swing και το Charleston;

Όσοι έχουν δώσει μία ευκαιρία σε χορούς όπως ο Τσάμικος, ο Μπάλος ή ο Πεντοζάλης, όσοι έχουν προσέξει τις υπέροχες μελωδίες πολλών τραγουδιών ή έχουν δοκιμάσει περίτεχνες παραδοσιακές φορεσιές, μιλούν για μία άκρως διασκεδαστική ενασχόληση που πέρα από τη σωματική ευεξία και την κοινωνικοποίηση που προσφέρει, σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εκτιμήσεις ένα πολιτιστικό μας στοιχείο για το οποίο έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε ακόμα περήφανοι. Άλλωστε, παραδεχτείτε το, πολλοί από εσάς ζηλεύετε όσους ξέρουν να χορεύουν Ικαριώτικο στο τσακίρ κέφι του γλεντιού.

Δείτε τις σχολές, τα σωματεία αλλά και τα πολιτιστικά κέντρα των Δήμων στα οποία μπορείτε να μάθετε δημοτικούς χορούς και με πόσα: 

Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου»
Το κηποθέατρο βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη, στην πίσω πλευρά του Λόφου Φιλοπάππου (περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση εδώ.)
Περισσότερες πληροφορίες στα 210.324.4395 και 210.324.6188 (πρωϊνές ώρες) και 210.921.2866 και 210.921.4650 (ώρες μαθημάτων).
Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες και λαμβάνουν χώρα όλες τις ημέρες της εβδομάδας (για τους Πρωτοετείς και τρεις ή τέσσερις ημέρες για τους «προχωρημένους»), από μιάμιση ώρα τη φορά. Εκεί έχετε την δυνατότητα να διδαχθείτε από τους πιο παλιούς και έμπειρους χορευτές του συγκροτήματος της Δόρας Στράτου, τους πιο διαδεδομένους χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στην αυθεντική μορφή τους.

Παράλληλα με την διδασκαλία δίνονται ποικίλες πληροφορίες για τον χορό (περιοχή, περίσταση, μουσική, φορεσιά). Η κάθε σειρά μαθημάτων διαρκεί ένα τρίμηνο (τρία τρίμηνα ανά έτος, ξεκινώντας από Ιανουάριο), ενώ στο τέλος κάθε έτους οι μαθητές δίνουν παράσταση. Ενδιάμεσα, φυσικά, διοργανώνονται χορευτικές βραδιές. Στο τέλος του 3ου έτους (μετά από 9 τρίμηνα) δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης των μαθημάτων.
Κόστος: Η εγγραφή κοστίζει 15 ευρώ και το κάθε τρίμηνο κοστίζει 90 ευρώ. Δύο μαθητές από την ίδια οικογένεια δικαιούνται έκπτωση στο τρίμηνο. 

Λύκειον των Ελληνίδων
(Κεντρικό παράρτημα: Δημοκρίτου 14, Αθήνα, τηλ. 210 36 11 042 –περισσότερα παραρτήματα εδώ)
Από την ίδρυσή του, το 1911, μέχρι σήμερα σκοπός του σωματείου «Λύκειον Ελληνίδων» παραμένει η διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, στα οποία δεν θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνονται και οι ελληνικοί χοροί.

Τα μαθήματα ελληνικών χορών στο Λύκειο Ελληνίδων λαμβάνουν χώρα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το τμήμα στο οποίο θα εγγραφεί κανείς (παιδικό, ενηλίκων, «προχωρημένων») και ανάλογα με το παράρτημα στο οποίο θα πάει (υπάρχουν παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε εννέα περιοχές της Αττικής). Στο Λύκειο Ελληνίδων διδάσκονται όλοι οι παραδοσιακοί χοροί, από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι ομάδες των μαθητών που συμμετέχουν στα μαθήματα συχνά καλούνται να χορέψουν σε διάφορες μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνται από το σωματείο και μαθητικές παραστάσεις.
Κόστος: Το κόστος της εγγραφής είναι 15 ευρώ και για τα μαθήματα ελληνικών χορών το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ μηνιαίως

Gene Kelly
Κεντρικά γραφεία: Κηφισίας 215, Μαρούσι, τηλ. 210 8056665 –παραρτήματα Gene Kelly υπάρχουν σε διάφορα σημεία της χώρας, δείτε τις ακριβείς διευθύνσεις εδώ.
Χασάπικο, χασαποσέρβικο, ζεϊμπέκικο, νησιώτικο και καλαματιανό είναι κάποιοι μόνο από τους ελληνικούς χορούς που μπορείτε να διδαχθείτε στα Gene Kelly. Η εκμάθηση των χορών γίνεται μέσα από τρεις ενότητες, η κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερο μάθημα, ένα ομαδικό μάθημα και ένα 2ωρο χορευτικής εξάσκησης. Αυτό το σύστημα εκμάθησης προσφέρει ευελιξία στον μαθητή, καθώς για το ιδιαίτερο μάθημα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος την ημέρα και την ώρα που προτιμά, για το ομαδικό μάθημα υπάρχουν διάφορα τμήματα (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων) διαφορετικές ώρες και ημέρες οπότε θα ακολουθήσει το τμήμα στο οποίο ανταποκρίνονται οι γνώσεις του, ενώ κάθε Παρασκευή λαμβάνει χώρα το 2ωρο χορευτικής εξάσκησης με όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε ένα μάθημα με τη μορφή πάρτι.

Κόστος: Το ακριβές κόστος των μαθημάτων διαφέρει από μαθητή σε μαθητή ανάλογα με το τμήμα στο οποίο θα ενταχθεί και ανάλογα με το πόσα units θα αποφασίσει να παρακολουθήσει. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι η κάθε ώρα μαθήματος κοστίζει περί τα 11,50 ευρώ. Το κόστος εγγραφής είναι 25 ευρώ εφάπαξ. 

Σχολή Χορού Αθήναιον
(Καλλιρρόης 43 & Ηρακλέους 2, Αθήνα. Τηλ. 210 9233800, 210 9233866)
Με πείρα άνω των 30 ετών η σχολή χορού Αθήναιον προσφέρεται για να μάθετε κάθε είδος χορού και φυσικά ελληνικούς δημοτικούς. Το μάθημα ελληνικών δημοτικών χορών πραγματοποιείται κάθε Τρίτη βράδυ, 21.00 – 22.00, και σε αυτό διδάσκονται χασάπικος, συρτάκι, χασαποσέρβικος, ζεϊμπέκικος αλλά και διάφοροι δημοφιλείς δημοτικοί χοροί (νησιώτικοι, καλαματιανόι, ηπειρώτικοι κ.α.). Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και οι πλειοψηφία των μαθητών είναι ενήλικες και τα μαθήματα είναι αυτοτελή, οπότε κανείς μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Κόστος: Το κόστος των ελληνικών χορών ανέρχεται στα 6,50 ευρώ ανά ώρα, περίπου, ενώ υπολογίστε άλλα 25 ευρώ για την εγγραφή σας. Αξίζει να αναφερθεί ότι γίνονται καλύτερες τιμές σε μαθητές και σπουδαστές.

Δημοτικά πολιτιστικά κέντρα
Σε πολλά δημοτικά πολιτιστικά ή πνευματικά κέντρα της χώρας διδάσκονται μαθήματα δημοτικών χορών δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν. Πριν απευθυνθείτε σε κάποια ιδιωτική σχολή μάθετε πρώτα αν παραδίδονται τέτοια μαθήματα στον Δήμο στον οποίον ανήκετε ή στους κοντινούς Δήμους. Οι περισσότεροι Δήμοι στα «εργαστήριά» τους δέχονται και «μαθητές» από άλλους Δήμους.

Για να μπορέσετε να συμμετέχετε σε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να συμπληρώσετε την σχετική αίτηση στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου που παραδίδει μαθήματα δημοτικών χορών, μαζί με την οποία θα πρέπει να προσκομίσετε και κάποια δικαιολογητικά (συνήθως έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ και μία φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας).

Ως προς το κόστος των μαθημάτων, αυτό εξαρτάται από το πολιτιστικό κέντρο του κάθε Δήμου. Ενδεικτικά, στον Δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος διαθέτει ένα άκρως οργανωμένο και πλούσιο από άποψη προγραμμάτων Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, το κόστος παρακολούθησης μαθημάτων χορού είναι 15 ευρώ μηνιαίως για τους κατοίκους του Δήμου Αμαρουσίου και 25 ευρώ μηνιαίως για μη κατοίκους. Επίσης, γίνονται ειδικές εκπτώσεις για μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ για πολύτεκνους η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Άλλα πολιτιστικά κέντρα στα οποία πραγματοποιούνται μαθήματα δημοτικών χορών είναι αυτά των Δήμων Πετρούπολης, Ελληνικού-ΑργυρούποληςΑγίων Αναργύρων κ.α.

Παραδοσιακά… και ιδιαίτερα
Αν θέλετε να κάνετε ιδιαίτερα μαθήματα στην άνεση του σπιτιού σας, η κ. Βάσω Δημητρακοπούλου αναλαμβάνει να σας διδάξει παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα (καθώς και κάποιους λαϊκούς), είτε έχετε το μεράκι να μάθετε την παράδοση του τόπου σας, είτε… ετοιμάζεστε για γάμο και θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Το κόστος των μαθημάτων εξαρτάται από το πόσα άτομα ενδιαφέρεστε για τον ίδιο χορό και την περιοχή σας, καθώς και από τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο – για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Δημητρακοπούλου στο 6973954599.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v