Swing parties: Η Αθήνα χορεύει

Τι είναι αυτή η μόδα που μας ήρθε από τα ‘30s κι έντυσε τους Αθηναίους με τιράντες και τραγιάσκες; Πώς έγιναν ξαφνικά οι Τετάρτες οι πιο χορευτικές μέρες της εβδομάδας; Πού θα μάθετε τα πρώτα σας βήματα; Όσα θέλατε να μάθετε για το swing και την αναβίωσή του.
Swing parties: Η Αθήνα χορεύει
της Ηρώς Κουνάδη 

Τετάρτη βράδυ, περασμένα Μεσάνυχτα, με καταρρακτώδη βροχή. Με δυσκολία χωράς να περάσεις από την πόρτα του Floral. Ολόκληρος ο χώρος μπροστά από την μπάρα έχει μετατραπεί σε μια γιγάντια πίστα, γεμάτη κόσμο που χορεύει χαμογελαστός, με φιγούρες τόσο εντυπωσιακές που μοιάζουν σκηνοθετημένες –κάποιες από αυτές είναι, όπως θα ανακαλύψεις αργότερα. Οι κοπέλες φορούν κορδέλες στα μαλλιά, κατακόκκινο κραγιόν, Charleston φορέματα και γόβες με στρογγυλεμένες μύτες και λουράκι –Mary Janes τις λένε οι fashionistas. Οι άνδρες φορούν τιράντες και κασκέτα. Η μηχανή του χρόνου έχει για soundtrack τον πρόδρομο του rock’n’roll. Swing το λένε, κι είναι η τελευταία μανία των Αθηναίων. Φανταζόταν κανείς μερικές δεκαετίες πριν πως θα έφτανε η στιγμή που θα αναβιώναμε τα ‘30s;

Κι όμως. Λίγο η οικονομική κρίση που μοιράζεται ο πλανήτης της αυγής του 21ου αιώνα με την Αμερική του Μεσοπολέμου, λίγο η κουλτούρα του clubbing της προηγούμενης δεκαετίας που είχε κάνει την νυχτερινή Αθήνα να θυμίζει εκκλησία με δυνατή μουσική, έδωσαν πρόσφορο έδαφος στην αναβίωση πρωτίστως του χορού και δευτερευόντως της μουσικής που περιγράφουμε με τον γενικό όρο swing, και η οποία στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ρυθμούς όπως το jive, το boogie και το Charleston.

Σε μια προσπάθεια… μύησης, αλλά και κατανόησης της ρετρό κουλτούρας που έχει συνεπάρει τους Αθηναίους, το in2life γύρισε τα swing parties της πόλης, και μίλησε με τους ιθύνοντες νόες τους: δυο ομάδες που διοργανώνουν μαθήματα χορού και πάρτι και δύο γκρουπ που παίζουν live swing. Όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: «αν σε κάνει να χορεύεις, δεν έχουν σημασία τα πώς και τα γιατί».

Athens Swing Cats
«Ξεκινήσαμε να κάνουμε πάρτι των τριάντα ατόμων κι έχουμε φτάσει να μαζευόμαστε πεντακόσια - εξακόσια άτομα σε ολόκληρα swing events» λέει η Ζοζεφίν (φωτό αριστερά, ©Αλεξάνδρα Χάρμπαλη), δασκάλα χορού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Athens Swing Cats, που μετρά ήδη τρία χρόνια (από το 2008) στην swing σκηνή της Αθήνας. Το «μικρότερο» swing party της ομάδας γίνεται κάθε Τετάρτη στο Blue Fox, ενώ μπαρ όπως το Floral της πλατείας Εξαρχείων και το Bacaro αναλαμβάνουν να… χωρέσουν τις μεγαλύτερες διοργανώσεις. «Ξεκινήσαμε γιατί θέλαμε να μάθουν να χορεύουν swing όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται, και πλέον το swing έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο κίνημα».

«Σίγουρα, η αναβίωση του swing είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με την οικονομική κατάσταση όσο και με την γενικότερη καταπίεση των ημερών» λέει η Ζοζεφίν, και συνεχίζει «το ότι γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία έχει να κάνει και με την νυχτερινή διασκέδαση, που είχε φτάσει σε ένα τέλμα. Περάσαμε πολύ απότομα από τις ντίσκο στο «στέκομαι με ένα ποτό στο χέρι». Το swing δεν είναι εναλλακτικός τρόπος ζωής, δεν το θεωρούμε κάτι που κάνουμε απλώς για να ξεφύγουμε. Είναι πλέον κανονικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Γι’ αυτό και δεν θεωρούμε πως είναι ακόμη μία παροδική μόδα. Πιστεύουμε πως ήρθε για να μείνει» καταλήγει.

Info: Οι Athens Swing Cats παραδίδουν μαθήματα Lindy Hop, ήτοι αυθεντικού swing χορού, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Swing Cat’s Studio, στο Θησείο. Το μάθημα κοστίζει 10 ευρώ, ενώ η εγγραφή είναι δωρεάν. Νέα τμήματα ξεκινούν τακτικά –δείτε το εξαιρετικό forum της ομάδας για λεπτομέρειες και ανακοινώσεις.

Στα πάρτι της ομάδας είναι προσκεκλημένοι όλοι –μαθητές και μη. Πέραν των «στάνταρ» πάρτι στα Blue Fox, Floral και Bacaro, νέοι χώροι, μεγάλα φεστιβάλ και άλλα ενδιαφέροντα events διοργανώνονται διαρκώς. Κάντε bookmark την σχετική σελίδα του forum για να μη χάνετε κανένα. Η είσοδος στα πάρτι της ομάδας είναι πάντα ελεύθερη.

Athens Lindy Hop
Η δραστήρια ομάδα Athens Lindy Hop διοργανώνει πάρτι, μαθήματα χορού, workshops με επίτιμους διδάσκοντες χορευτές παγκοσμίου φήμης, street dancing και πολλά ακόμη events, από το 2008, οπότε και ιδρύθηκε. Μεγάλα πάρτι με guests από το εξωτερικό, εποχιακά events και καλλιτεχνικές συνεργασίες, όπως η χορογραφία της θεατρικής παράστασης Άννα Φρανκ που ανεβαίνει στο Θέατρο Άνεσις και η συμμετοχή στο video clip του Γιώργη Χριστοδούλου για το τραγούδι Le Flaneur, συγκαταλέγονται στις δράσεις τους.

«Σίγουρα παίζει ρόλο η καταπίεση της εποχής στην αναβίωση του swing. Προσωπικά, όμως, πιστεύω πως σε οποιαδήποτε εποχή θα έβρισκε ανταπόκριση», λέει η Μαριάντζελα, ιδρυτικό μέλος της ομάδας, «γιατί είναι ευχάριστος και στιλάτος χορός και έχει και μία ολόκληρη κουλτούρα γύρω του, με τα ντυσίματα και τα λοιπά. Μπορείς να το δεις σαν ταξίδι στον χρόνο, αν και δεν παύει να είναι και μοντέρνος χορός, που εξελίσσεται διαρκώς».

«Είναι, επίσης, πολύ ωραίο το ότι μπαίνοντας στον κόσμο του swing γίνεσαι αμέσως μέλος μιας τεράστιας παγκόσμιας κοινότητας, που διοργανώνει πάρτι και φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, επικοινωνείς με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσένα, ταξιδεύεις… Λειτουργεί κάπως σαν το CouchSurfing η κοινότητα των Lindy Hoppers. Φιλοξενούμε πολύ κόσμο που έρχεται στην Αθήνα για τα πάρτι, και το ίδιο κάνουν και οι ομάδες του εξωτερικού» συνεχίζει η Μαριάντζελα.

Στην ερώτησή μου αν το swing είναι μια ακόμα παροδική μόδα, απαντά «σίγουρα κάποια στιγμή θα αρχίσει να πέφτει η δημοτικότητά του. Θα διατηρήσει μόνο κάποιον κόσμο που το αγαπά πραγματικά, όπως συνέβη και με το τάνγκο. Δεν πιστεύω ότι θα ξεχαστεί ποτέ. Είναι απλά άλλος ένας χορός, που προστέθηκε στον χάρτη».

Info: Οι Athens Lindy Hop αναλαμβάνουν να σας καθοδηγήσουν στα πρώτα σας βήματα –ή και στα επόμενα, αφού λειτουργούν τόσο τμήματα αρχαρίων όσο και προχωρημένων– στο lindy hop, και άλλους «συγγενικούς» χορούς όπως το shag, το Blues και το Charleston, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην σχολή χορού Salsa Sinners, πολύ κοντά στο μετρό της Πανόρμου. Η εγγραφή είναι δωρεάν, ενώ το μάθημα κοστίζει 10 ευρώ.

Κάθε δεύτερη Τετάρτη η ομάδα διοργανώνει το The Big Swing Social Dancing Party, με ελεύθερη είσοδο, στο Lost’n’Found (πρώην Barrio) στο Μεταξουργείο. Τσεκάρετε συχνά το site και το Facebook group της ομάδας, για ανακοινώσεις έκτακτων parties και events. 

Penny and the Swingin’ Cats
Οι Πέννυ Μπαλτατζή, Γιώργος Ζερβός, Μάριος Βαληνάκης, Γιώργος Βεντούρης και Ορέστης Γράβαρης, ή αλλιώς οι Penny and the Swingin’ Cats, είναι η swing μπάντα που μας ξεσηκώνει εδώ και μήνες με τα live της στην Αυλαία του Βοτανικού, στο εξαρχειώτικο Ginger Ale και στο Belafonte του Μεταξουργείου, μεταξύ άλλων. «Το swing είναι η αναφορά, όμως το συνοδεύουν πιστά και άλλοι χορευτικοί ρυθμοί, όπως το jive και το Charleston αλλά και δικά μας, ολόφρεσκα κομμάτια» λέει η Πέννυ Μπαλτατζή, «οπότε δεν θα ακούσετε μόνο swing, μην τρομάζετε» εξηγεί για τους μη μυημένους στα live τους.

Τη ρωτάω γιατί από όλες τις μουσικές κληρονομιές του 20ου αιώνα να διαλέξει κανείς να αναβιώσει το swing και μου απαντά: «Θα κάνω έναν παραλληλισμό. Ακούγοντας το Wanderer του Schubert περνάς από δέκα διαφορετικά συναισθήματα: Νοσταλγείς, μελαγχολείς, χαμογελάς, χοροπηδάς, θέλεις να τα σπάσεις όλα… Για μένα κάπως έτσι είναι και το swing. Μπορείς να νοσταλγήσεις άλλες εποχές, άλλα "αρώματα", χορεύεις, ξεσπάς, συγκινείσαι. Τι άλλο να θέλεις λοιπόν; Πέρα από όλα αυτά, το swing αποπνέει ένα ρομαντισμό που λείπει απ' την εποχή μας και όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο βγάζουν από μέσα τους τον άλλο εαυτό τους, τον ξεχασμένο για χρόνια».

Info: Οι Penny and the Swingin’ Cats συμπράττουν με τους Athens Swing Cats και τους Diminuita Swing Trio για ένα larger-than-life swing πάρτι στο Planet Music (Μάρκου Μουσούρου & Aρδηττού 44, στο Μετς) το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου. Δείτε λεπτομέρειες στη σελίδα του event στο Facebook.

Επίσης, τις Τετάρτες του Φεβρουαρίου (9, 16 και 23) οι Penny and the Swingin’ Cats μας περιμένουν στο Belafonte Bar (Αγησιλάου 61Α, στο Μετς) με live swing, jive και Charleston και, βέβαια, πολύ χορό. 

Hi Rollers
Ο Χρήστος Ζώης, ο Δημήτρης Κεφαλίδης (ντραμς) και ο Παναγιώτης Παπαπορφυρίου (κιθάρα) ήταν οι Jitterbugs, που έπαιζαν jive, boogie και swing στην Αθήνα το μακρινό 1999. «Τότε δεν υπήρχαν ούτε χορευτικές ομάδες, ούτε κοινό» θυμάται ο Χρήστος Ζώης, που παίζει κοντραμπάσο και τραγουδά σήμερα στους Hi Rollers. «Παίζαμε σε κόσμο που δεν ήξερε τι ήταν αυτό που άκουγε, αλλά όλοι χόρευαν. Υπήρχε και οικονομική άνεση τότε, έπινε περισσότερο ο κόσμος, ερχόταν πιο εύκολα στο κέφι».

Οι Jitterbugs διαλύθηκαν το 2004, και δύο χρόνια αργότερα, στα τρία αρχικά μέλη του γκρουπ προστέθηκαν ο Άγγελος Τσουρέλης στο πιάνο και ο Λευτέρης Δερλός στο σαξόφωνο. Το όνομα άλλαξε, έγιναν Hi Rollers, αλλά η αγάπη για το swing και την εποχή του παρέμεινε. Το 2010 το γκρουπ κυκλοφόρησε το πρώτο του album, με τίτλο Hi Rollers Boogie, και άνοιξε την αθηναϊκή συναυλία των καλιφορνέζων Royal Crown Revue, στους οποίους αποδίδεται η παγκόσμια αναβίωση του swing.

«Η αναβίωση του swing έχει να κάνει και με την οικονομική κατάσταση, υπό την έννοια πως όταν όλα σου έρχονται δύσκολα, θέλεις να βρεις κάτι να ξεσπάσεις, να ξεδώσεις, να ισοσταθμιστεί η ψυχολογία σου. Το swing και το boogie δίνουν στον κόσμο ακριβώς αυτό: την διέξοδο, μέσω του χορού, και το κέφι που είχε επιστρέψει στην νυχτερινή Αθήνα πριν από 10-15 χρόνια με τη μόδα του latin, αλλά μετά ξαναχάθηκε» λέει ο Χρήστος Ζώης.

Στην ερώτηση μου αν το swing είναι μία ακόμα παροδική μόδα, απαντά «σίγουρα είναι μόδα, όπως όλα, άλλωστε. Πιστεύω όμως, και ελπίζω, πως θα παραμείνει για περισσότερο καιρό. Ξέρεις, δεν είναι όπως οι προηγούμενες μόδες που αναπτύχθηκαν σε περιόδους οικονομικής άνθισης. Όταν κάτι σε κάνει να περνάς καλά σε δύσκολες περιόδους, το εκτιμάς περισσότερο, δεν το ξεχνάς εύκολα».

Info: Οι Hi Rollers παίζουν live κάθε Κυριακή στο Santa Botella, και σε διαφορετικά μπαρ μέσα στην εβδομάδα. Ενδεικτικά, στις 19 Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν στο Indigo (Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια) όπου φιλοξενείται και το πρώτο παζάρι vintage το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Φεβρουαρίου.

Εν συνεχεία, στις 25/2 και στις 18/3 θα παίξουν στο Igodo (Μεγ. Αλεξάνδρου 75, Μπουρνάζι), ενώ στις 10 Μαρτίου θα τους βρείτε στο Aperitif (Καλαμιώτου 4 και Ερμού, Μοναστηράκι). Τα μελλοντικά τους σχέδια περιλαμβάνουν και εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της επαρχίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v