Mountain bike: 8 διαδρομές για φυσιολατρικές ορθοπεταλιές

Πάρνηθα ή Τζουμέρκα; Ολυμπία ή Καρπενήσι; Οκτώ διαφορετικές διαδρομές εγγυώνται πως όπου κι αν βρίσκεστε, όποια και αν είναι η φυσική σας κατάσταση, είτε διαθέτετε ποδήλατο είτε όχι, υπάρχει μια ποδηλατάδα στα μέτρα σας.
Mountain bike: 8 διαδρομές για φυσιολατρικές ορθοπεταλιές
της Ηρώς Κουνάδη 

Αν βρεθήκατε ποτέ μπροστά σε ένα υπέροχο μονοπάτι, να σκέφτεστε πως θα θέλατε να το διασχίσετε μέχρι την άλλη άκρη του δάσους, αλλά το πολύωρο περπάτημα σας φαίνεται βαρετό, τότε το ποδήλατο βουνού είναι φτιαγμένο για εσάς. Επάνω στις ρόδες του mountain bike σας απολαμβάνετε τις ειδυλλιακές διαδρομές, χωρίς να περιμένετε ώρες για μια εναλλαγή του τοπίου –χώρια το ότι γυμνάζετε τέλεια όλο το σώμα, και προσθέτετε κι ένα touch αδρεναλίνης στη βόλτα σας.

Και αν δεν σκοπεύετε να επενδύσετε έναν μισθό σε ένα mountain bike που δεν ξέρετε πόσο συχνά θα χρησιμοποιείτε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: όλα σχεδόν τα γραφεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές με ποδήλατα βουνού, τα οποία σας παρέχουν εκείνοι και περιλαμβάνονται στην τιμή συμμετοχής, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Ρίξτε μια ματιά στις διαδρομές που ακολουθούν και… κανονίστε την πορεία σας.

Ορθοπεταλιές στην Πελοπόννησο
Κοιλάδα των Θεών, Αρχαία Ολυμπία: Ναι, είναι τόσο πράσινη και τόσο ειδυλλιακή, όσο υποδηλώνει το όνομά της. Χωμάτινα μονοπάτια διασχίζουν το δάσος, δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που αυτήν την εποχή βρίσκεται στα καλύτερά του. Διαφορετικές διαδρομές κλιμακωτής δυσκολίας, για να επιλέξετε ανάλογα με το επίπεδό σας, προσφέρει η Eco Action. Η διάρκεια της ποδηλατάδας κυμαίνεται από μία έως τρεις ώρες, αναλόγως τη διαδρομή που θα επιλέξετε. Οι τιμές ξεκινούν από 25€ το άτομο, και περιλαμβάνουν ποδήλατα βουνού, κράνος, έμπειρους συνοδούς και ασφάλιση.

Λίμνη Λάδωνα: Πανέμορφες δασικές διαδρομές σε κάμπους, στην λίμνη, δίπλα αλλά και… μέσα στο ποτάμι έχει σχεδιάσει και υλοποιεί στην περιοχή της εντυπωσιακής λίμνης του Λάδωνα η Eco Action. Η διάρκεια είναι από 1,5 έως 2 ώρες, ανάλογα την διαδρομή και την δυσκολία της. Το επίπεδο της κάθε διαδρομής εξαρτάται από την απόσταση και τις υψομετρικές διαφορές. Οι φανατικοί των extreme σπορ, μπορείτε να συνδυάσετε την ποδηλατάδα σας με rafting στον Λάδωνα, ή kayak στη λίμνη. Οι τιμές για το mountain bike ξεκινούν από 25€ το άτομο, και περιλαμβάνουν ποδήλατα βουνού, κράνος, έμπειρους συνοδούς και ασφάλιση.

Ποδηλατο…διαδρομές στην Αττική
Πάρνηθα:
Η καλύτερη λύση αν ξυπνήσετε ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό με όρεξη για ποδηλατάδα, αλλά βαριέστε να οδηγήσετε για να βγείτε… εκτός τειχών, η εξοχή της Αθήνας διαθέτει μερικά από τα καλύτερα μονοπάτια για ποδήλατο βουνού και ωραιότατες διαδρομές μέσα στο πράσινο των ελάτων. Η Ανάδραση διοργανώνει τρίωρες εξορμήσεις με ποδήλατα βουνού στην Πάρνηθα, το κόστος των οποίων δεν ξεπερνά τα 30€ κατ΄άτομο. 

Στερεά Ελλάδα σε δυο ρόδες
Καρπενήσι:
Δύο διαφορετικές διαδρομές, μία εύκολη μιάμισης ώρας και μία μέτρια δυόμισι ωρών προτείνει η Trekking Hellas έξω από το Καρπενήσι. Και οι δύο διασχίζουν εντυπωσιακά ελατοδάση και δάση καστανιάς, για να καταλήξουν η μεν πρώτη στο γραφικό χωριό του Αγίου Νικολάου και η δεύτερη στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Και στις δύο διαδρομές, το (γευστικό) διάλειμμα περιλαμβάνει… μάζεμα κάστανων και βατόμουρων από το δάσος. Το κόστος συμμετοχής είναι 20€, και περιλαμβάνει τα ποδήλατα, τον απαραίτητο εξοπλισμό και την ασφάλεια. Αν είστε μεγάλη παρέα, από οκτώ άτομα και πάνω, προσφέρεται έκπτωση 10% ανά άτομο.

Ορεινή Ναυπακτία: Η Alpin Club προτείνει ένα δελεαστικό πακέτο για weekends γεμάτα σπορ στη φύση, το οποίο περιλαμβάνει 1,5 ώρα mountain bike στις όχθες του Εύηνου, rafting στο ποτάμι, τοξοβολία και αναρρίχηση. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή: δύο διανυκτερεύσεις, Παρασκευή και Σάββατο, σε ξύλινα σπιτάκια δίπλα στο ποτάμι, δύο πρωινά και τρία γεύματα, περιλαμβάνονται επίσης στο πακέτο, το οποίο κοστίζει 138€ το άτομο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Σαββατοκύριακο. 

Λίμνη (Πλαστήρα) ή βουνό;
Όλυμπος και Κίσσαβος:
Τα μονοπάτια που μοιάζουν απάτητα, η υπέροχη φύση που είναι τώρα ομορφότερη από ποτέ και τα γραφικά χωριουδάκια που στολίζουν εδώ κι εκεί τις διαδρομές κάνουν τα δύο βουνά ιδανικούς προορισμούς για τις ορεινές ποδηλατάδες σας. Η Olympos Trek, που γνωρίζει τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο καλύτερα από οποιονδήποτε, διοργανώνει μια σειρά διαδρομών –τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ– οι οποίες περιλαμβάνουν στάσεις σε χωριά, πικ-νικ στο δάσος και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 45€ το άτομο για μια τετράωρη διαδρομή στον Όλυμπο και στα 30€ το άτομο για μια τρίωρη διαδρομή στον Κίσσαβο. Αν φέρετε το δικό σας ποδήλατο, έχετε έκπτωση στην τιμή συμμετοχής –η οποία περιλαμβάνει και ποδήλατο της εταιρείας, και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Λίμνη Πλαστήρα: Η ποδηλατάδα στον ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο στις όχθες της λίμνης που προτείνει η Trekking Hellas είναι ίσως η ιδανικότερη επιλογή για το weekend με τα πιτσιρίκια, ή για την πρώτη σας επαφή με το άθλημα. Εναλλακτικά, υπάρχει πληθώρα διαδρομών σε δασικούς δρόμους, λιβάδια και δάση οξιάς γύρω από τη λίμνη, για να επιλέξετε. Το κόστος συμμετοχής είναι 20€ το άτομο, και περιλαμβάνει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, και επαγγελματίες συνοδούς. 

Περτούλι: Ποδηλατοβόλτες στα καταπράσινα λιβάδια του Περτουλίου, με θέα στα Μετέωρα διοργανώνει, από Μάιο έως Σεπτέμβριο, η No Limits. Η διαδρομή ακολουθεί χωματόδρομους και δασικούς δρόμους χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις, για σαράντα περίπου χιλιόμετρα, μέσα σε ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο. Το κόστος συμμετοχής είναι 35€ κατ’ άτομο και η διάρκεια της διαδρομής περίπου δυόμισι ώρες. 

Ο γύρος της… Ηπείρου
Τζουμέρκα: Ξεκινάτε από την βάση της Via Natura στον Άραχθο για μια περιπλάνηση μέσα από δασικούς δρόμους, χωματόδρομους και ρέματα, στα χωριά της περιοχής. Οι διαδρομές περιλαμβάνουν τον πευκόφυτο Λόφο της Φανερωμένης (περίπου 2 ώρες, κόστος: 25€) σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, το εγκαταλελειμμένο χωριουδάκι Μέγα Αμπέλια (διάρκεια 3 ώρες, κόστος 25€) και τον γύρο των Τζουμέρκων (διάρκεια 5-6 ώρες, κόστος: 25€). Για όλες τις διαδρομές απαιτείται ελάχιστη συμμετοχή έξι ατόμων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v