Trekking: Κανονίστε την πορεία σας

Ειδυλλιακά μονοπάτια. Καταπράσινα φαράγγια. Επιβλητικοί καταρράκτες. Γραφικά χωριά. Πέντε υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές για όλους, συν μία για… προχωρημένους, που μπορείτε να κάνετε μόνοι ή οργανωμένα.
Trekking: Κανονίστε την πορεία σας
της Ηρώς Κουνάδη

«Trekking; Δηλαδή πεζοπορία. Δηλαδή κάτι που μπορώ να κάνω και μόνος μου, σωστά;». Σωστά. Αλλά και λάθος. Ναι μεν κανείς και τίποτα δεν σας εμποδίζει να φορέσετε τα πιο άνετα αθλητικά σας και να πάρετε τα βουνά, ακολουθώντας ειδυλλιακά μονοπάτια που στην πλειοψηφία τους είναι σηματοδοτημένο τόσο όσο χρειάζεται για να μην χαθείτε εκεί που δεν συχνάζουν πια λύκοι.

Αν, όμως, αποφασίσετε να το κάνετε οργανωμένα, ξοδεύοντας ένα ποσό της τάξεως των 20 ευρώ, θα δείτε διαφορετικές διαδρομές και κρυφά μονοπάτια, θα μπορείτε να χαζεύετε αποκλειστικά και μόνο το συγκλονιστικό τοπίο γύρω σας, χωρίς να ανησυχείτε μην χάσετε το επόμενο σηματάκι του μονοπατιού, και θα έχετε κάποιον να σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε, όταν φλερτάρετε με την ιδέα της επιστροφής. Η επιλογή είναι δική σας.

Εμείς επιλέξαμε πέντε από τις καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείτε να κάνετε ανά την Ελλάδα –συν μία για hardcore πεζοπόρους– και σας τις παρουσιάζουμε, για να διευκολύνουμε την επιλογή. 
 
Βουραϊκός 

H διαδρομή του Οδωντωτού είναι μία από τις εντυπωσιακότερες στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς είναι κρίμα να την απολαμβάνεις μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου που δεν σταματά. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνά μέσα από το φαράγγι, εξ ου και η σχετική σηματοδότηση η οποία διευκολύνει τους πεζοπόρους που το διασχίζουν. Πέρα από τα ειδυλλιακά τοπία που συνθέτουν η πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, highlight της διαδρομής είναι το σπήλαιο που οι ντόπιοι ονομάζουν «Δικαστήριο», λόγω των ιδιαίτερων σταλαγμιτικών σχηματισμών, που θυμίζουν αίθουσα ακροάσεων δικαστηρίου, και το «Σιφώνι», ένα από τα στενότερα περάσματα του φαραγγιού στο οποίο τα νερά του ποταμού δημιουργούν το ομώνυμο εφέ.
 
Πότε: Όλο τον χρόνο
Πού θα απευθυνθείτε: Στην Ανάδραση (15€ το άτομο για 4 ώρες διαδρομή).

Πού θα μείνετε: Στα Καλάβρυτα, στο εντυπωσιακό Filoxenia Hotel & Spa (τηλ.: 26920 22493, από 90€ το δίκλινο με πρωινό) στις κουκλίστικες και low budget Σοφίτες της Χαρούλας (τηλ.: 26920 22238, 65€ το δίκλινο με πρωινό) και στο ατμοσφαιρικό Georgio’s V Chalet (τηλ.: 26920 24600, από 85€ το δίκλινο με τζάκι). Στο Διακοφτό, η καλύτερη ίσως επιλογή είναι ο Ξενώνας Θέαση (τηλ.: 26910 43611, από 65€ το δίκλινο με πρωινό)

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά στο Καταφύγιο και το Σπιτικό, τοπικές σπεσιαλιτέ και μεζεδάκια στην παραδοσιακή ταβέρνα Συμπόσιο –όλα στα Καλάβρυτα. Εξαίσια σχάρα στον Θανάση, στο 17ο χιλιόμετρο Πούντας-Καλαβρύτων.

Λούσιος

Βλάστηση που οργιάζει, κρυστάλλινα νερά που κελαρύζουν, λαξευμένα στον βράχο μοναστήρια που απολαμβάνουν πανοραμική θέα σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Το φαράγγι του Λούσιου προσφέρεται για όλων των ειδών τα extreme και μη sports –όπως θα σας επιβεβαιώσουν όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή– και το trekking δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι περισσότερες οργανωμένες διαδρομές trekking στην περιοχή περιλαμβάνουν επισκέψεις στα δύο μοναστήρια, Φιλοσόφου και Προδρόμου, στην καρδιά του φαραγγιού, καθώς και στο Κρυφό Σχολειό της περιοχής.

Πότε: Όλο τον χρόνο
Πού θα απευθυνθείτε: Στην Trekking Αρκαδίας (20€ το άτομο για 2,5 ώρες διαδρομή). Στην Alpin Club (20€ το άτομο για 3 ώρες διαδρομή). Στην Eco Action (20€ το άτομο για 2-3 ώρες διαδρομή).

Πού θα μείνετε: Σε οποιοδήποτε από τα χωριά του Μαινάλου προτιμάτε: στην υπέροχη και σχετικά άγνωστη Καρύταινα, στην αρχοντική Δημητσάνα, στη ρομαντική Στεμνίτσα, στο ανεξερεύνητο Βαλτεσινίκο, στην δημοφιλή Βυτίνα. Από τις καλύτερες επιλογές διαμονής, ο ήσυχος ξενώνας Βρένθη (τηλ.: 27910 31650, από 50€ το δίκλινο) στην Καρύταινα απολαμβάνει πανοραμική θέα στο φωτισμένο κάστρο από τα μπαλκονάκια του. Αν επιλέξετε για βάση σας την Δημητσάνα, κατευθυνθείτε στον Ξενώνα Προσέληνος (τηλ.: 27950 31675, από 80€ το δίκλινο με πρωινό) ενώ στην Στεμνίτσα μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το Μπελαίικο (τηλ.: 27950 81286, από 90€ το δίκλινο με πρωινό).
Δείτε περισσότερες προτάσεις διαμονής και διαδρομών στην Ορεινή Αρκαδία, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Πού θα φάτε: Ελληνική κουζίνα «της μαμάς» στο Δρυμώνα, αγριογούρουνο και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ στο Στέκι της Γεύσης και εξαιρετικά μαγειρευτά στον ατμοσφαιρικό Θόλο, όλα στη Δημητσάνα. Τοπική κουζίνα και εξαιρετική σχάρα στα Παπάκια, περί τα 2 χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Σπιτικά μαγειρευτά στο Κάστρο, επίσης στην Καρύταινα. Ζουμερά, ντόπια κρεατικά σε γιγάντιες μερίδες στο Ταβερνάκι του Φάνη, στο χωριό Κάψια.

Μονή Προυσού και Μαύρη Σπηλιά

Παραδοσιακά ξύλινα γεφυράκια, πυκνά ελατοδάση, ρεματιές πλαισιωμένες από καστανιές, επιβλητικοί καταρράκτες. Η διαδρομή που ξεκινά από το μοναστήρι του Προυσού και καταλήγει στη Μαύρη Σπηλιά είναι μία από τις πιο όμορφες και λιγότερο δημοφιλείς, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να απολαύσετε το φαντασμαγορικό τοπίο ανενόχλητοι. Σχεδόν όλες οι διαδρομές που διοργανώνονται εδώ περιλαμβάνουν επίσκεψη στο κτισμένο τον 3ο μ.Χ. αιώνα μοναστήρι του Προυσού.

Πότε: Όλο τον χρόνο
Πού θα απευθυνθείτε: Στην Eco Action (25€ το άτομο για δύο ώρες διαδρομής, και προαιρετική καταρρίχηση σε καταρράκτη επτά μέτρων, εξοπλισμού περιλαμβανομένου). Στην Trekking (20€ το άτομο για δύο ώρες διαδρομής, συν επίσκεψη στο Αλλαντοποιείο του Στρεμμένου και δοκιμή παραδοσιακών προϊόντων και τοξοβολία).

Πού θα μείνετε: Η κοντινότερη στο φαράγγι, και πλέον οικονομική επιλογή, είναι τα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Αγαθίδης (τηλ.: 22370 80813, από 55€ το δίκλινο με πρωινό) που απολαμβάνουν θέα στα καταπράσινα τοπία από τα μπαλκονάκια τους. Πολύ low budget είναι και το απλούστατο αλλά συμπαθές Ρίζωμα (τηλ.: 22370 41206, από 50€ το δίκλινο με πρωινό) στο Μικρό Χωριό. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί ο Ξενώνας Μεσοστράτι (τηλ.: 22370 41118, από 75€ το δίκλινο) στο Μεγάλο Χωριό.

Αν δεν θέλετε να απαρνηθείτε την ζωή, νυχτερινή και μη, του Καρπενησίου, μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι ο Ξενώνας στα Τζάκια (τηλ.: 22370 80888, 50€ το δίκλινο με πρωινό αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking), ο Ξενώνας Mountain House (τηλ.: 22370 25133, 65€ το δίκλινο με πρωινό αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking) και το Hotel Elvetia (τηλ.: 22370 80111, από 66€ το δίκλινο με πρωινό αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking).

Πού θα φάτε: Ασυναγώνιστη σχάρα με παράδοση… δεκαετιών στον Γαύρο, στον δρόμο από τον Προυσό προς το Καρπενήσι. Παραδοσιακά μαγειρευτά και σπιτικές πίττες στο Πανόραμα και τον Γεωργαλή, στο Καρπενήσι.

Όλυμπος

Θα μπορούσε να λείπει το βουνό των θεών από τη λίστα με τα αγαπημένα μας μέρη για πεζοπορία; Φύση που οργιάζει, υψόμετρο που κόβει την ανάσα –στην κυριολεξία, πολλές φορές– υπέροχη θέα στο Αιγαίο, εντυπωσιακά φαράγγια και κρυστάλλινα ποτάμια που άλλοτε μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους και άλλοτε κυλούν γαλήνια, συνθέτουν ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Και, βέβαια, για τους λιγότερο αθλητικούς τύπους υπάρχει πάντα η Κοιλάδα των Τεμπών: τόσο εύκολη όσο μια βόλτα στο πάρκο, αλλά φυσικά πολύ ομορφότερη από τέτοια.
 
Πότε: Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, κατά κύριο λόγο. Ορισμένες διαδρομές πραγματοποιούνται και τον χειμώνα, κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους της εταιρείας.
Πού θα απευθυνθείτε: Στην Olympos Trek, που ξέρει την περιοχή καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Οι τιμές ποικίλλουν, ανάλογα με την διαδρομή (μπορείτε να τις δείτε συνοπτικά εδώ) κυμαίνονται, πάντως στα 35-45 ευρώ το άτομο, για 3,5 έως 5 ώρες πεζοπορίας. Περιλαμβάνουν, δε, όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς και μεσημεριανό ή απογευματινό πικ-νικ.

Πού θα μείνετε: Η «βολικότερη» επιλογή αν ακολουθήσετε κάποια από τις διαδρομές του Ολύμπου –και όχι, για παράδειγμα, του Κίσσαβου ή των Τεμπών– είναι το Λιτόχωρο, το οποίο αποτελεί και σημείο έναρξης των περισσότερων διαδρομών. Δείτε εδώ προτάσεις διαμονής στο Λιτόχωρο, αλλά και στα γύρω γραφικά χωριά, όπως η Ραψάνη, η Καρυά και ο λίγο πιο τουριστικός αλλά ιδιαίτερα γραφικός Παλαιός Παντελεήμονας.

Πού θα φάτε: Εξαιρετικά ντόπια κρέατα στη σχάρα και κυνήγι στις Πλειάδες, στον Παλαιό Παντελεήμονα. Αρνάκι σούβλας, κοντοσούβλι και χωριάτικες πίττες στην Αμβροσία, στην Καρυά. Τοπικές σπεσιαλιτέ όπως φιλετάκια αγριογούρουνου και κοκκινιστό ζαρκάδι στην θρυλική ταβέρνα του Δημάτη στον Άγιο Δημήτριο που μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής.

Φαράγγι του Βίκου

Οι επίσημες μετρήσεις λένε πως είναι το βαθύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Όσοι το έχουν περπατήσει έστω και μία φορά, λένε πως είναι επίσης το ομορφότερο. Το φαράγγι που διασχίζουν δύο ποτάμια ο Βοϊδομάτης (ο οποίος κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό του καθαρότερου ποταμού της Γηραιάς Ηπείρου) και ο Αώος, στολίζεται από πέτρινα γεφύρια, φυσικές πηγές και μικρούς καταρράκτες, ενώ έχει να υπερηφανεύεται για φυσικά τοπία που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Η διάσχισή του είναι ένα πολύωρο εγχείρημα, 6-7 ωρών, που πραγματοποιείται κατά κανόνα από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Υπάρχουν, όμως, πολλές μικρότερες πεζοπορικές διαδρομές που περνούν από τα ομορφότερα σημεία του, και τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλο τον χρόνο.

Πότε: Όλο τον χρόνο
Πού θα απευθυνθείτε: Στην Trekking (20€ το άτομο για διαδρομής μιάμισης ώρας). Στην Alpine Zone (από 20€ το άτομο, αναλόγως ποια διαδρομή θα επιλέξετε). Στη No Limits (25€ το άτομο για διαδρομή 3 ωρών).

Πού θα μείνετε: Σε οποιοδήποτε από τα Ζαγοροχώρια προτιμάτε. Μερικές από τις δικές μας αγαπημένες επιλογές διαμονής είναι οι Κερασιές (τηλ.: 26560 23003, από 70€ το δίκλινο με πρωινό) στη Βωβούσα, ο Ξενώνας Αντάλκη (τηλ.: 26530 41441, 80€ το δίκλινο με πρωινό) και το Σπίτι του Ορέστη (τηλ. 26530 71202, από 60€ το δίκλινο με πρωινό) στα Άνω Πεδινά. Εξαιρετική βάση για εξορμήσεις στην περιοχή αποτελεί και η λίγο πιο απομακρυσμένη, αλλά ιδιαίτερα γοητευτική Κόνιτσα. Στα συν, το γεγονός ότι απέχει μιαν ανάσα όχι μόνο από τα Ζαγοροχώρια, αλλά και από τις υπόλοιπες γωνιές της Ηπείρου που αξίζει να ανακαλύψετε, όπως τα Μαστοροχώρια ή το Μπουραζάνι.

Πού θα φάτε: Τοπική κουζίνα με φαντασία στο Κανέλλα και Γαρύφαλλο, στη Βίτσα. Σπιτικά μαγειρευτά στου Μιχάλη, στους Κήπους, στον Άγγελο, στη Βωβούσα, και στο Καπνισμένο Τσουκάλι στην Κόνιτσα. Σπεσιαλιτέ όπως αγριογούρουνο και ολόφρεσκη πέστροφα καπνιστή στο Μπουραζάνι.

Και για προχωρημένους...
Δρακόλιμνη


Δεν είναι διαδρομή, είναι θρύλος. Η ανάβαση της Γκαμήλας από το Μικρό Πάπιγκο μέχρι την συγκλονιστική Δρακόλιμνη περνά μέσα από αλπικά τοπία, πυκνά δάση και παραμυθένια μονοπάτια, για να καταλήξει στην λίμνη με το μεγαλύτερο υψόμετρο της χώρας, στα 2.012 μέτρα. Η διαδρομή απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και πραγματοποιείται μόνο από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, διότι τον υπόλοιπο χρόνο τα περισσότερα μονοπάτια δεν είναι προσπελάσιμα. Πολλές εταιρείες "μοιράζουν" την διαδρομή σε δύο ημέρες, προσφέροντας ένα πακέτο που περιλαμβάνει διανυκτέρευση και δείπνο στο καταφύγιο της Αστράκας. Αν επιλέξετε να ακολουθήσετε την οκτάωρη διαδρομή της Trekking Hellas... από εμάς, καλό κουράγιο!

Πότε: Από Μάιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου
Πού θα απευθυνθείτε: Στην Trekking Hellas (45€ το άτομο για 8 ώρες διαδρομή, περιλαμβανομένου εξοπλισμού). Στη No Limits (60€ το άτομο για διήμερη εκδρομή, περιλαμβανομένης διανυκτέρευσης και γεύματος στο Καταφύγιο της Αστράκας).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v