Ξυλογλυπτική: «Σκαλίστε» τον ελεύθερο χρόνο σας

Αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό για τον ελεύθερο χρόνο και σας χαρακτηρίζει η υπομονή και η δημιουργικότητα, το in2life σας βάζει στον μαγικό κόσμο της ξυλογλυπτικής. Μιλάμε με έναν γνώστη της τέχνης και σας μεταφέρουμε όσα θέλετε να μάθετε.
Ξυλογλυπτική: «Σκαλίστε» τον ελεύθερο χρόνο σας
του Γιώργου Κόκουβα

Για όσους ξέρουν, το να καταπιάνεται κανείς με το σκάλισμα του ξύλου ξεκινά σαν χόμπι και καταλήγει συνήθως σε πάθος. Από το τίποτα, από ένα κομμάτι ξύλο, δημιουργείται κάτι μοναδικό. Το in2life συγκεντρώνει τα απαραίτητα tips για τους επίδοξους γλύπτες ξύλου και σας μεταφέρει την εμπειρία ενός λάτρη του είδους.

Τι θα χρειαστείτε
Κατ’ αρχήν, όσοι σκέφτεστε να αρχίσετε αυτό το hobby, θα πρέπει να έχετε μεράκι και δημιουργικότητα ως βασικά εφόδια. Μετά, έρχεται το ξύλο. Τα πρώτα σας κομμάτια μπορείτε να τα προμηθευτείτε από ξυλουργεία ή άλλα καταστήματα που πωλούν ξυλεία.

«Το πιο κατάλληλο ξύλο για να ξεκινήσει την ξυλογλυπτική ένας αρχάριος είναι το φλαμούρι», μας συμβουλεύει ο Αντώνης Ασπράκης, αυτοδίδακτος στο αντικείμενο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία τρία χρόνια. Το ξύλο φλαμουριάς είναι αρκετά μαλακό και βοηθά τον «σκαλιστή» στα πρώτα του βήματα. «Πολύ καλό είναι επίσης το αφρικανικό ξύλο αγιούζ», μας λέει.

Φυσικά, απαραίτητα είναι τα εργαλεία. Εν γένει, τα περισσότερα ξυλογλυπτικά εργαλεία ανήκουν στην κατηγορία του σκαρπέλου. «Τα σκαρπέλα είναι φτιαγμένα από καλύτερης ποιότητας κράμα μετάλλου από ότι τα κοινά ξυλουργικά εργαλεία», μας πληροφορεί ο Αντώνης, που ζει και εξασκεί το hobby του στην Αίγινα. Όπως μας πληροφορεί, υπάρχουν και πολλά ηλεκτρικά όργανα για να δουλέψει κανείς το ξύλο, αλλά η ποιότητα της δουλειάς με το σκαρπέλο δεν μπορεί να συγκριθεί. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα και να παραγγείλετε online τα εργαλεία σας από το ηλεκτρονικό κατάστημα ToolStore.gr

Τι να προσέξετε
Στην ερώτησή μας αν είναι καλό να ξεκινήσει κανείς από συγκεκριμένο μέγεθος ξύλου, μας απαντά: «Καλό είναι να αρχίσει με κάτι που του αρέσει. Δεν έχει σημασία το μέγεθος του ξύλου, αλλά το να φτιάξει κάτι που αγαπά, ώστε να μην απογοητευτεί και τα παρατήσει με την πρώτη προσπάθεια». Ο ίδιος ξεκίνησε μόνος του, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα σπαθί για τάι-τσι και… κόλλησε.

«Έμαθα σιγά-σιγά να δουλεύω το ξύλο μέσω του internet και από βιβλία», μας λέει ο Αντώνης. Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε videos που εντοπίσαμε, τα οποία θα σας βοηθήσουν να μυηθείτε στον κόσμο του «ξύλινου σκαλίσματος».


Τα επόμενα μέρη του tutorial θα τα βρείτε στο κανάλι του χρήστη εδώ. 

Τα αμέσως επόμενα tips έχουν να κάνουν με την… σωματική σας ακεραιότητα. Καλός ο αρχικός ενθουσιασμός της ιδέας να δώσουμε μορφή στο ξύλο, αλλά όπως μας συμβουλεύει ο Αντώνης, πρέπει να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Ιδού λοιπόν πώς θα αποφύγετε κομμένα δάχτυλα και τένοντες ή τραυματισμένα μάτια και μύτη:
- Ο μόνος τρόπος για να μην κόψουμε τα δάχτυλά μας είναι να τα κρατάμε πίσω από την κόψη του σκαρπέλου ή του μαχαιριού.
- Κρατάμε το σκαρπέλο με το ένα χέρι στο τσάπι (ξύλινη λαβή) και το άλλο εκεί που η λάμα συναντά το τσάπι.
- Δεν κρατάμε με το ένα χέρι το σκαρπέλο και με το άλλο το ξύλο. Το ξύλο είναι πάντα πιασμένο στον πάγκο με σφιγκτήρα ή στη μέγγενη.
- Εκτός, ίσως, από την περίπτωση που χρησιμοποιούμε ματσόλα, ο καρπός του μπροστινού χεριού πρέπει να ακουμπά στο ξύλο. Όταν δεν μπορεί να ακουμπά ο καρπός, ακουμπά ο αγκώνας.
- Όταν χρησιμοποιούμε μαχαίρι, προσέχουμε ο αντίχειρας να μην είναι μπροστά στην πορεία της λάμας.
- Όταν ακουμπάμε το ξύλο στο σώμα μας δεν κόβουμε με το μαχαίρι προς το μέρος μας αλλά προς τα έξω.
- Πάντα πρέπει ο καρπός ή κάποια δάχτυλα να βρίσκονται σε επαφή με το ξύλο. Πότε δεν κόβουμε στον αέρα.

Τι μπορείτε να κάνετε
Αρχικά, θα πρέπει να δείξετε υπομονή και επιμονή. Χρειάζονται αρκετοί μήνες εξάσκησης μέχρι να δείτε το πρώτο ξύλινο δημιούργημά σας για το οποίο θα είστε περήφανοι. «Χρειάζεται να πειραματιστείς με αρκετές τεχνικές ώσπου να βρεις το προσωπικό σου στιλ», συμβουλεύει ο Αντώνης. «Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι έμαθες τα πάντα για την ξυλογλυπτική».

Δίνοντας το δικό σας στίγμα στο ξύλο –φτιάχνοντας για παράδειγμα αφηρημένες μορφές ή πιο ρεαλιστικά αντικείμενα- θα ανακαλύψετε σταδιακά το δικό σας ύφος. Στην photo gallery στο πάνω μέρος του άρθρου μπορείτε να δείτε τα πολύ ενδιαφέροντα έργα του Αντώνη, ο οποίος διατηρεί και ένα από τα ελάχιστα ελληνικά blog ξυλογλυπτικής, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ

Τελευταίο και ενθαρρυντικότερο: Όταν τον ρωτάμε αν έχει κάνει το hobby του επάγγελμα, εκείνος μας απαντά αρνητικά. Ωστόσο, συμπληρώνει: «Η ξυλογλυπτική είναι hobby, αλλά πολύ κερδοφόρο. Μπορεί να μην το κάνεις επαγγελματικά, άλλα όταν μαθευτεί ότι ασχολείσαι, πάντα κάποιος θα σου ζητήσει να αγοράσει ή να του φτιάξεις ένα έργο». Με άλλα λόγια, κυριολεκτικά… χτυπήστε ξύλο!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v