Σεμινάρια ενηλίκων: Μάθε τέχνη… και μην την αφήνεις

Η γνωστή φράση «όσο ζω μαθαίνω», με την προσθήκη του «κάτι που πραγματικά με ενδιαφέρει» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των σεμιναρίων που διοργανώνονται και αυτήν την χρονιά. Μάθετε… τι θα μάθετε!
Σεμινάρια ενηλίκων: Μάθε τέχνη… και μην την αφήνεις
του Γιώργου Κόκουβα

Πώς θα σας φαινόταν να φοράτε κοσμήματα φτιαγμένα από εσάς τους ίδιους; Να αποτυπώσετε σε χαρτί όλα όσα σκέφτεστε και νιώθετε; Να πάρετε λίγη από την λάμψη του θεατρικού σανιδιού; Όλα αυτά και πολλά περισσότερα μπορούν να συμβούν, απλώς και μόνο αφιερώνοντας λίγο από τον απογευματινό σας χρόνο και ένα χρηματικό ποσό από το bugdet σας στα σεμινάρια που ξεκίνούν το επιμορφωτικό τους έργο στις γωνιές της πόλης αυτήν την περίοδο.

Όχι, δεν πρόκειται για βαρετές παραδόσεις που παραπέμπουν σε επιστροφή στα σχολικά «εδώλια». Διαλέξτε αυτό που πραγματικά σας γοητεύει και φύγαμε για έναν χειμώνα όλο δημιουργικότητα και γνώση. 

Ash in Art
Το «Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης», όπως συστήνεται το Ash in Art, έχει να υπερηφανεύεται πως λειτουργεί με αμείωτο μεράκι, χωρίς καμία επιχορήγηση, παρά μόνο με την δική σας στήριξη. Για τον φετινό χειμώνα, λοιπόν, «μαγειρεύει» πλήθος εντατικών και εξειδικευμένων σεμιναρίων με προνομιακά δίδακτρα της τάξης των 10ευρώ/ώρα για τον κάθε κύκλο.

Τα φετινά σεμινάρια περιλαμβάνουν πέρα από τα κλασικά και δημοφιλή εργαστήρια θεατρικής ομάδας, ασπρόμαυρης φωτογραφίας, αγιογραφίας, κατασκευής κοσμήματος και video art, αρκετές πρωτότυπες και φρέσκιες ιδέες:
- Εργαστήριο κατασκευής κεριών
- Εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου σαπουνιού
- Ζωγραφική γυμνού (μοντέλο νυκτός)
- Ιαπωνική ζωγραφική Sumi-e
- Εργαστήριο παραμυθιού
- Μακιγιάζ και hair-styling
- Web design
- Μουσική τεχνολογία
- Αφρικανικά κρουστά

Η αφετηρία των «ασυνάρτητων» δημιουργικών σεμιναρίων τοποθετείται στον τρέχοντα μήνα και στον Νοέμβριο, ενώ η διάρκεια του κάθε εργαστηρίου θα είναι 12, 24 ή 36 ώρες. Συνολικά, στο Ash In Art λειτουργούν 30 μαθήματα τέχνης και πολιτισμού, ενώ με ετήσια εγγραφή 20 ευρώ και μηνιαία συνδρομή 60 ευρώ, μπορείτε να παρακολουθήσετε ελεύθερα όσα μαθήματα επιθυμείτε.

Για να κλείσετε θέση σε ένα από τα σεμινάρια, σπεύστε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ash In Art (Ηρακλέους και Λαχούρη 1, περιοχή Συγγρού-Φιξ, τηλ.: 210 9216890). 

Μικρό Πολυτεχνείο 
Ο χώρος για τους «πολυτεχνίτες» και όσους θέλουν να εκτονώσουν την καλλιτεχνική τους διάθεση, που έχει μεταμορφώσει μια γωνία της Πλατεία Ασωμάτων σε εργαστήρι χαμογελαστών ενηλίκων, πυροδοτεί μια σειρά από σεμινάρια αυτόν τον μήνα. Γι΄ αυτό, όσοι πιστοί και υποψήφιοι καλλιτέχνες, ίσα-ίσα προλαβαίνετε να αρπάξετε την ευκαιρία.

Το Μικρό Πολυτεχνείο ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών τα φετινά του φθινοπωρινά σεμινάρια, εκ των οποίων το πλέον πολυαναμενόμενο είναι ο κύκλος στιχουργικής, που θα ανοίξει η Δήμητρα Γαλάνη. Το σεμινάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί την περίοδο των Χριστουγέννων με μια ευχάριστη έκπληξη για τους συμμετέχοντες: ένα CD με τα τραγούδια που οι ίδιοι δημιούργησαν. Το κόστος του σεμιναρίου είναι 550 ευρώ.

Μουσική και ραδιόφωνο, δημιουργική γραφή, εργαστήρια εικόνας, σεμινάρια lifestyle (διακόσμηση, styling, image making), Ιστορίας και Τέχνης είναι λίγα μόνο από τα όμορφα πράγματα που θα «αναστατώσουν» τους «Μικρούς Πολυτεχνίτες». Θα λειτουργήσει επίσης το δημοφιλές εργαστήρι "Pocket Theater" για το ανέβασμα της δικής σας "αυλαίας". Με τον Δ.Κανέλλο στο τιμόνι και με επτάμηνη διάρκεια, το σεμινάριο στοιχίζει 750 ευρώ. Σε όσους παρακολουθούν περισσότερα του ενός σεμινάρια, γίνονται προσφορές.

Για περισσότερες πληροφορίες, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το «Μικρό Πολυτεχνείο» (Πλατεία Αγ. Ασωμάτων 7, Θησείο) στα τηλέφωνα 210 3243306 και 210 9480745.

Μουσείο Μπενάκη 
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διά Βίου Μάθηση», το Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιεί δύο φορές τον χρόνο σειρά σεμιναρίων για την κατάρτισή σας. Αν αγνοήσατε τις συμβουλές που σας δώσαμε πριν ένα περίπου μήνα  χάσατε την ευκαιρία να συμμετέχετε στα φθινοπωρινά σεμινάρια. Το Μουσείο Μπενάκη, όμως, φρόντισε για εσάς που δεν προλάβατε να κλείσετε θέση στα δημιουργικά του «θρανία», και από την αρχή του νέου έτους θα αρχίσει η δεύτερη σειρά σεμιναρίων του.

Εμείς ξεχωρίσαμε τα μαθήματα ψηφιδωτού (350 ευρώ), εγκαυστικής (350 ευρώ), κατασκευής κούκλας (250 ευρώ) και art therapy (250 ευρώ), που υπόσχονται να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο σας υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων δασκάλων. Προσφέρονται επίσης κάθε χρόνο σεμινάρια βυζαντινής αγιογραφίας, μικρογραφίας χειρογράφων, αφήγησης παραμυθιού, κεραμικής και χαρακτικής, τα οποία με την λεπτοδουλειά που απαιτούν, θα σας κάνουν να ξεχάσετε τα άγχη της δουλειάς. Οι τιμές των σεμιναρίων ξεκινούν από τα 250 ευρώ και φτάνουν τα 400 ευρώ. Αναμείνατε νεότερα από το δημιουργικό μέτωπο του Μουσείο Μπενάκη, καθώς ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων της «Δια Βίου Μάθησης» θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στον χειμώνα. Πάρτε μια ιδέα από τα προσφερόμενα κάθε χρόνο μαθήματα εδώ.  

Μουσείο Ηρακλειδών 
Στην καρδιά του Θησείου, το Μουσείο Ηρακλειδών σχεδίασε αυτόν τον χειμώνα να σας μεταμορφώσει σε συγγραφείς. Με τρεις σημαντικούς λογοτέχνες, τον Χρήστο Χωμενίδη, τον Πέτρο Τατσόπουλο και την Λένα Διβάνη στις επάλξεις, τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του Μουσείου ξεκίνησαν ήδη. Όσοι δεν προλάβατε να δηλώσετε συμμετοχή στο πρώτο σεμινάριο με τον Χρήστο Χωμενίδη στην «έδρα» του δασκάλου, έχετε ακόμη την δυνατότητα να κλείσετε θέση στα δύο επόμενα. Ο Πέτρος Τατσόπουλος θα βρίσκεται στην οδό Ηρακλειδών κάθε Τετάρτη από τις 5/1 ως τις 23/02/2011, ενώ η Λένα Διβάνη θα πάρει την συγγραφική σκυτάλη από τις 9/3 ως τις 27/4/2011. Κάθε σεμινάριο περιλαμβάνει οκτώ δίωρα και κοστίζει 320 ευρώ.
Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ.: 210 3461981) 

Μεταίχμιο 
Στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Μεταίχμιο, διδάσκονται για τέταρτη συνεχή χρονιά μαθήματα κατάρτισης επιμελητών-διορθωτών κειμένων (διάρκειας 90 ωρών), αλλά εντάσσονται και φρέσκα σεμινάρια με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Από το μελάνι στο σανίδι και από το χαρτί ως το παιχνίδι» για όσους επιθυμούν να απευθύνουν την φαντασία τους στο παιδικό κοινό (διάρκεια: 30 ώρες). Με πρόσθετες επιλογές την Δημιουργική Γραφή και τα μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού (30 και 45 ωρών αντίστοιχα) το βέβαιο είναι ότι το «Μεταίχμιο» δεν θα μας κάνει να βαρεθούμε. Τα μαθήματα ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, γι’ αυτό ακονίστε τους κονδυλοφόρους και επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους στο τηλέφωνο 211 3003580. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και το κόστος κυμαίνεται από 450 ως 1300 ευρώ ανάλογα με την διάρκεια του κάθε σεμιναρίου (από 30 ως 90 διδακτικές ώρες).

Chef In Love 
Αν τα τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής σας άνοιξαν την όρεξη και θέλετε να μάθετε τα μυστικά της κουζίνας, ο Τόνυ Καβαλιέρος, υπεύθυνος του Chef In Love, ενός βιβλιοπωλείου μαγειρικού ενδιαφέροντος, που εξελίχθηκε σε κέντρο ανταλλαγής μαγειρικών ιδεών και σεμιναρίων, αναλαμβάνει να σας μυήσει στον κόσμο των ελληνικών και μεσογειακών σπεσιαλιτέ. Για τον μήνα Οκτώβριο προλαβαίνετε να εξασκήσετε την γευστική δημιουργικότητά σας στα «Φαγητά Ταψιού και Γάστρας» (20 και 21/10) και στα «Φαγητά Κατσαρόλας» (27/10). Η συμμετοχή σε κάθε μαγειρικό απόγευμα κοστίζει 40 ευρώ και διαρκεί περίπου 3,5 ώρες.
Chef In Love (Εστίας 10, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 3837140)

Όσο ζω μαθαίνω… στην Θεσσαλονίκη
Η ΧΑΝΘ έχει αναλάβει παραδοσιακά τον ρόλο του επιμορφωτή μικρών και μεγάλων στην συμπρωτεύουσα. Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ξεκινούν νέες σειρές σεμιναρίων. Για αυτή την περίοδο, έχετε την δυνατότητα να εγγραφείτε σε μαθήματα ζωγραφικής (τρεις ώρες κάθε βδομάδα, με κόστος 60 ευρώ/μήνα), ζωγραφικής σε ύφασμα (3 ώρες/βδομάδα, 150 ευρώ/μήνα), θεάτρου (3 ώρες/βδομάδα, 480 ευρώ ετησίως), μαθήματα μουσικών οργάνων, σκίτσου, και πολλά ακόμη καλλιτεχνικά εργαστήρια, που θα δώσουν ζωή στα τρία παραρτήματα της ΧΑΝΘ (Πλατεία ΧΑΝΘ, Καλαμαριά και πλατεία Ασβεστοχωρίου).

Το πλούσιο σεμιναριακό πρόγραμμα της χρονιάς επιφυλάσσει ανά διαστήματα πολλές απρόοπτες και ευχάριστες εκπλήξεις, γι αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε συνεχώς για τα νέα μαθήματα από τα εύχρηστα SemiFind.gr  και AllSeminars.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v