5 παραδοσιακά αθηναϊκά καφενεία για βαρύ γλυκό

Τα ωραιότερα παραδοσιακά καφενεία που μας σερβίρουν ελληνικό καφέ και ουζοποικιλίες στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στο Παγκράτι και στο Κολωνάκι.
5 παραδοσιακά αθηναϊκά καφενεία για βαρύ γλυκό
Σε μεγάλες κούπες, σε φλιτζανάκια σαν εκείνα στα οποία επιμένουν οι μαμάδες μας, με απαλό καϊμάκι και μυρωδιά που αρωματίζει ένα οικοδομικό τετράγωνο, ο ελληνικός καφές είναι από τις λίγες παραδόσεις που δε λέμε να απαρνηθούμε –και ο μόνος ζεστός καφές που αντέχουμε το καλοκαίρι. Στα παραδοσιακά καφενεία που ακολουθούν τον απολαμβάνουμε όπως του αρμόζει –οι ουζοποικιλίες και τα μεζεδάκια που τον διαδέχονται είναι κομμάτι του πακέτου.

Η Ωραία Ελλάς
Μητροπόλεως 59, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3213023

Κατακτά δικαιωματικά την πρώτη θέση στη λίστα μας, γιατί είναι ένα από τα ομορφότερα –και πιο αυθεντικά– παραδοσιακά καφενεία της Αθήνας. Αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας dream team λαϊκών καλλιτεχνών (από τον Νίκο Γιαλλούρη που ζωγράφισε τον μεγάλο πίνακα με το όνομα του καφενείου, μέχρι την ομάδα του μέγα Δημήτρη Πικιώνη που επιμελήθηκε τα μαρμάρινα πατώματα και το πέτρινο πάσο) σερβίρει μοσχομυρωδάτο ελληνικό καφέ σε κούπες, ουζάκια «με το ποτήρι» και νοστιμότατους ουζο-μεζέδες με το που μεσημεριάσει. Στεγάζεται στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στον πρώτο όροφο της στοάς που ενώνει την Πλατεία Δημοπρατηρίου με την οδό Πανδρόσου, και λειτουργεί καθημερινά από νωρίς το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα.

Γλυκύς
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα

Απλώνει τις ψάθινες καρέκλες και τα τσίγκινα τραπεζάκια του σε μια ήσυχη πλακιώτικη πλατεΐτσα, κάτω από μουριές και κληματαριές, έτη φωτός αλλά λίγα μόνο βήματα μακριά από την βουή της Κυδαθηναίων. Σερβίρει μερακλίδικο ελληνικό καφέ από το πρωί, ενώ από το μεσημέρι και έπειτα έχει διάφορα καλούδια να προσφέρει μαζί με το ουζάκι ή την μπύρα, όπως παραδοσιακές πίτες και κρεατομεζέδες.

Δεξαμενή
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι

Αν δεν έχει πάρει κάπου το αυτί σας πως το ιστορικό καφενεδάκι που αγαπούσαν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης ανακαινίστηκε και επέστρεψε δυναμικά στα ψηλά του Κολωνακίου πριν από δύο χρόνια, μάλλον δεν ζείτε στην Αθήνα –και δεν διαβάζετε in2life. Τα τραπεζάκια του απλώνονται πλάι στην Πλατεία της Δεξαμενής, και φορτώνονται από το πρωί με αχνιστά ελληνικά καφεδάκια, νόστιμες ουζοποικιλίες και μυρωδάτες ρακές από το μεσημέρι και μετά. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από τις κολωνακιώτικες φυλλωσιές και την «σκιά» του Λυκαβηττού.

Το Καφενείο
Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, Πλάκα, 210-3246916

Απλώνει τα μαρμάρινα τραπεζάκια του στο πλακόστρωτο της Επιχάρμου, για να χαζεύετε την περαντζάδα της γειτονιάς, και σερβίρει, εκτός από τον απαραίτητο ελληνικό και άλλα δροσερότερα καφεδάκια, και τα καλύτερα μεζεδάκια της Πλάκας για να συνοδεύσετε το ουζάκι ή το κρασί σας. Σημειώστε τα “SOS”: ασυναγώνιστα κεφτεδάκια με πικάντικη κόκκινη σάλτσα και ρολό χοιρινού με σάλτσα πορτοκάλι για αρχή και παραδοσιακό ρυζόγαλο, ή σπιτική πανακότα για το τέλος.

Αστικό Καφενείο Άνω Πουρναρούσσα
Ευφράνορος 10, Πλατεία Πλαστήρα, Παγκράτι, τηλ: 210 7010770

Η πόλη συναντά το χωριό και το αστικό café παντρεύεται με την ατμόσφαιρα χωριάτικου καφενείου. Στην «Άνω Πουρναρούσσα», το φανταστικό χωριό που δημιούργησε η φαντασία των ιδιοκτητών του, θα απολαύσετε καφέ, μπύρα, ρακόμελα, τσίπουρο και επιτραπέζια, ενώ στα μαρμάρινα τραπεζάκια της μπορείτε να καθίσετε και να διαβάσετε κάποιο από τα βιβλία που γεμίζουν τις αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες. Η μουσική κινείται σε χαλαρούς τόνους και οι τιμές είναι εξαιρετικές – ο καφές ξεκινά από τα 2€, το ίδιο και το ποτήρι κρασί ή μπύρα, ενώ καθημερινά… όλο και κάτι βγάζει το τσουκάλι για το απαραίτητο τσιμπολόγημα.

Η.Κ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v