Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές στην Αθήνα

Βολτάρουμε πλάι στη θάλασσα, διασχίζουμε χωμάτινα μονοπάτια και σχεδιάζουμε τις ωραιότερες διαδρομές για να περπατήσετε καλοκαίρι στην Αθήνα.
Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Λένε πως δεν ξέρεις μια πόλη αν δεν την έχεις περπατήσει. Και, κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι Αθηναίοι την Αθήνα δεν την περπατάμε, και γι’ αυτό δεν την εκτιμάμε. Ελπίζουμε να το αλλάξουν αυτό οι τέσσερις δροσερές διαδρομές που καταστρώσαμε, πλάι στην θάλασσα ή μέσα από χωμάτινα μονοπάτια λόφων και κήπων. Δέστε τα κορδόνια σας και φύγαμε…

Διαδρομή #1: Από το ΣΕΦ στη Μαρίνα του Αλίμου

Η μεγάλη παραλιακή περαντζάδα που διατρέχει τα Νότια Προάστια παράλληλα με τη λεωφόρο Ποσειδώνος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για καλοκαιρινές –βλέπε θαλασσινές– διαδρομές στην Αθήνα. Κατεβαίνετε με τον Ηλεκτρικό στο Φάληρο, περνάτε απέναντι την πεζογέφυρα που σας φέρνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, και από εκεί ακολουθείτε τον δρόμο που κινείται παράλληλα με την Ποσειδώνος, από τη μεριά της θάλασσας, περνώντας από την Πλατεία Νερού, το φαληρικό Δέλτα και το Κλειστό Γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, για να καταλήξει στην Μαρίνα του Φλοίσβου.

Εδώ, αν σας εμπνεύσει το σκηνικό, κάνετε την πρώτη σας στάση για καφεδάκι, και συνεχίζετε την διαδρομή στο μεγάλο πλακόστρωτο πλάι στη θάλασσα για να περάσετε από τον Μπάτη (όπου όλοι μαζευόμασταν για μπάνιο τα πρωινά, κατά το γνωστό άσμα) και να καταλήξετε στη Μαρίνα του Αλίμου, για το δεύτερο καφεδάκι της ημέρας, στα τραπεζάκια του Skipper’s που αγναντεύουν την θάλασσα.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής (που είναι ιδανική και για ποδηλατάδες) είναι 7,2 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα σας πάρει περί τη μιάμιση ώρα για να τη διασχίσετε όλη. Δείτε εδώ αναλυτικά τη διαδρομή που φτιάξαμε για τα μάτια σας μόνο στο Google Maps.

Διαδρομή #2: Από την Καστέλλα στην Πειραϊκή

Παραμένουμε νότια, για άλλη μία θαλασσινή διαδρομή, αυτή την φορά με θέα στα δύο μικρότερα από τα τρία αρχαία λιμάνια του Πειραιά: την Μουνιχία που μετονομάστηκε για λόγους ευωχίας Μικρολίμανο, και τη Ζέα που κράτησε το αρχαίο της όνομα. Ξεκινήστε από την Καστέλα (μια μεγάλη, χορταστική βόλτα στην οποία έχουμε εδώ) και το φαρδύ πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Παπαναστασίου, που «αγκαλιάζει» τον λόφο της σαν μπαλκονάκι και αγναντεύει διαρκώς την θάλασσα.

Αυτός ο δρόμος θα σας φέρει στο Πασαλιμάνι, από το οποίο ξεκινά η μεγάλη μαρίνα της Ζέας. Το πεζοδρόμιο παραμένει πάντα φαρδύ, κινείται όμως τώρα πιο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας –για έξτρα θαλασσινή αίσθηση, αλλά λιγότερο πανοραμική θέα, κατεβείτε τα σκαλάκια και συνεχίστε να περπατάτε μέσα στη μαρίνα. Μετά την πλατεία της Φρεαττύδας, το πλακόστρωτο στενεύει για λίγο (καθώς κινείται πάνω από τα αρχαία τείχη του Θεμιστοκλή, που πρέπει να προστατευτούν) αλλά μετά από λίγο φτάνει στα πιο φαντασμαγορικά του, καθώς σας φέρνει πάνω από τα επιβλητικά βράχια της Πειραϊκής –όπου θα ανταμειφθείτε για την πεζοπορία με θαλασσινά και ουζοποικιλίες σε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία που έχουμε συγκεντρώσει εδώ. Συνολικά, η διαδρομή είναι 5,2 χιλιόμετρα, ή περίπου μία ώρα περπατήματος. Αναλυτικές οδηγίες στο Google Maps έχουμε εδώ.

Διαδρομή #3: Από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στην Πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα

Ακολουθούμε τους τουρίστες σε μια από τις ωραιότερες διαδρομές της Αθήνας, ξεκινώντας από την αρχή-αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (που είναι, κατά την ταπεινή μας άποψη, ο ωραιότερος πεζόδρομος της πόλης) ακριβώς απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Περνάμε μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης, ξεστρατίζουμε λίγο προς τα σκαλάκια που μας φέρνουν στα υπέροχα πλακόστρωτα του Ηρωδείου, επιστρέφουμε στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και στρίβουμε αριστερά στο σημείο όπου αυτή συναντά τον άλλο υπέροχο πεζόδρομο, την Αποστόλου Παύλου.

Αντί να κατηφορίσουμε προς το Θησείο, όμως, θα ανηφορίσουμε τα χωμάτινα μονοπάτια στον λόφο του Φιλοπάππου. Διασχίζοντας τον λόφο –και υπολογίζοντας έξτρα χρόνο για μερικές παρακάμψεις προς το καφενεδάκι του Πικιώνη, το μνημείο του Φιλοπάππου, την Πνύκα ή ένα τυχαίο μονοπάτι που θα μας προκαλέσει την σχετική παρόρμηση– καταλήγουμε στην πίσω του πλευρά, στον περιφερειακό της Αρακύνθου, απ’ όπου η Πλατεία Μερκούρη βρίσκεται μερικά πέτρινα σκαλάκια και λίγα νησιώτικα δρομάκια μακριά. Η συνολική διαδρομή χωρίς τις παρακάμψεις καλύπτει 2 χιλιόμετρα και θα μπορούσατε να την διασχίσετε σε μισή ώρα, αν δεν σταματούσατε κάθε λίγο και λιγάκι να χαζέψετε την θέα. Η σχετική διαδρομή στο Google Maps εδώ.

Διαδρομή #4: Από τον Εθνικό Κήπο στην Πλατεία Βαρνάβα

Λουλουδιασμένοι κήποι, καταπράσινα λοφάκια και ανθισμένα πάρκα περιλαμβάνει η τελευταία μας διαδρομή, που ξεκινά από τον υπέροχο αυτή την εποχή Εθνικό Κήπο. Αφού περιπλανηθείτε όσο τραβά η όρεξή σας στα μονοπάτια του, θα περάσετε μέσα από το Ζάππειο, ακολουθώντας τον μικρό χωματόδρομο που καταλήγει στο Εθνικό Γυμναστήριο του Φωκιανού. Αν δεν μπείτε στον πειρασμό για ένα γρήγορο καφεδάκι στα τραπέζια του μικρού συμπαθητικού café του, θα περάσετε απέναντι την λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου, και θα ανηφορίσετε την Μάρκου Μουσούρου προς το Μετς.

Υπολογίστε ξανά αρκετό χρόνο για να περιπλανηθείτε στους πανέμορφους πεζόδρομους μιας από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας (μια μεγάλη βόλτα στην οποία έχουμε εδώ) και να σκαρφαλώσετε μέχρι το καταπράσινο λοφάκι του Λογγίνου και εν συνεχεία ακολουθήστε έναν από τους πολλούς δρόμους που οδηγούν στο Παγκράτι (την Παρμενίδου, την Στίλπωνος, την Διαγόρα ή την Πύρρωνος) για καφεδάκι στην Πλατεία Βαρνάβα. Κρατήστε δυνάμεις, γιατί το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, που έχει συνολικό μήκος 1,9 χιλιόμετρα χωρίς τις παρακάμψεις, είναι ανηφόρα. Διαδρομή επί χάρτου στο Google Maps έχουμε καταστρώσει εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v