Ήσυχα café: 5 στέκια για κουβέντα στην Αθήνα

Τα αγαπημένα μας ήσυχα café στο κέντρο, το Μοναστηράκι, το Παγκράτι και το Μετς, μας σερβίρουν… καφέ και κουβέντα σε γενναίες δόσεις.
Ήσυχα café: 5 στέκια για κουβέντα στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Λίγα πράγματα μπορούμε να σκεφτούμε πιο ενοχλητικά από τη δυνατή μουσική στο café που έχεις πάει για να μιλήσεις με τους φίλους που έχεις να δεις δύο εβδομάδες –ή ακόμα χειρότερα, με εκείνον/η που θα μπορούσε να εξελιχθεί στο έτερό σου ήμισυ. Για να σας απαλλάξουμε από το καταστροφικό αυτό σενάριο, συγκεντρώνουμε πέντε café που αγαπάμε ακριβώς επειδή είναι όσο ήσυχα θέλουμε για να απολαύσουμε καφεδάκι (και εν συνεχεία ποτό, γιατί όχι;) και κουβέντα. 

Espresaki 
Αγγέλου Πυρρή 3, Αμπελόκηποι, τηλ: 211 0126765

Ιδανικό για χειμωνιάτικο χουχούλιασμα, για διάβασμα, για χαμηλόφωνες συζητήσεις και για «μυστικά» ραντεβού. Στο Espresaki Café Bistrot, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, έχεις την εντύπωση ότι η Μονμάρτη τηλεμεταφέρθηκε σε αυτήν την κρυμμένη γωνιά πίσω από τον Πύργο των Αθηνών. Η μεγάλη ξύλινη πόρτα, το ρετρό πάτωμα, τα χαριτωμένα κουρτινάκια στα παράθυρα και τα εξίσου χαριτωμένα old school σερβίτσια στα οποία σερβίρεται το τσάι και τα ζεστά ροφήματα δημιουργούν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα που ταιριάζει απόλυτα στις χειμωνιάτικες μέρες. 

Ciccus 
Αδριανού 31, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3210420

Κι όμως, δεν είναι όλα τα café της Αδριανού ίδια μεταξύ τους, κι ας δίνουν αυτή την εντύπωση το καλοκαίρι, που δεν είσαι σίγουρος στα τραπεζάκια ποιου απ’ όλα κάθεσαι. Θα το διαπιστώσεις, την πρώτη φορά που θα περάσεις τις πόρτες του Ciccus: Οι αφράτοι καναπέδες με τις μεγάλες μαξιλάρες στον επάνω όροφο (ο οποίος απολαμβάνει εκπληκτική θέα σε Ακρόπολη και Αστεροσκοπείο από τα παράθυρα) συναγωνίζονται επάξια το ωραίο «χειμωνιάτικο» αίθριο του ισογείου, βάζοντάς μας σε δίλημμα για το ποια γωνιά θα επιλέξουμε. Οι μουσικές κινούνται σε world και soul μονοπάτια, και ο καφές είναι εξαιρετικός, ενώ αν πεινάσετε υπάρχουν και ωραιότατες προτάσεις μεσογειακής κουζίνας για να διαλέξετε. 

Odeon 
Μάρκου Μουσούρου 19, Μετς, τηλ.: 210 9223414

Είναι ένα από τα πιο sui generis café που υπάρχουν στην Αθήνα, και ταιριάζει γάντι στην πανέμορφη, αρτιστίκ γειτονιά που το φιλοξενεί. Οι jazz νότες που πλημμυρίζουν τον χώρο συνδυάζονται τέλεια με την ατμοσφαιρική διακόσμηση που αποτελείται μεταξύ άλλων από ένα τεράστιο τσέλο, ένα πιάνο, μια κιθάρα και πολλές ασπρόμαυρες αφίσες από παλιές θεατρικές παραστάσεις. Όσο η ώρα περνά, κι έξω από τις μεγάλες τζαμαρίες του απλώνεται σκοτάδι, οι καφέδες γίνονται ποτά, αλλά το παρεΐστικο, χαλαρό κλίμα παραμένει. 

Poems 'n' Crimes 
Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3228839

Το τέλειο στέκι για κάθε βιβλιοφάγο Αθηναίο, το café των Εκδόσεων Γαβριηλίδης μας σερβίρει καθημερινά μυρωδάτα καφεδάκια, τα οποία διαλέγουμε από έναν εξαιρετικά πρωτότυπο κατάλογο που μοιάζει με βιβλίο, και τα συνοδεύουμε με λαχταριστά γλυκά και ολόφρεσκα σνακ και πιάτα ημέρας. Το αγαπάμε όχι μόνο για την… λογοτεχνική ατμόσφαιρά του, αλλά και για το καταπληκτικό, ξύλινο μπαλκονάκι στο πίσω μέρος του –που μας κάνει κάθε φορά να παρακαλάμε για χειμωνιάτικες λιακάδες.

SuperFly
Εμπεδοκλέους 28, Παγκράτι, τηλ: 211 4046076

Περνάς τις τζαμένιες πόρτες του κι έχεις την εντύπωση ότι... διέσχισες ένα πέρασμα στον χωροχρόνο: Σχολικά θρανία αντί τραπεζιών, περιοδικά από τη δεκαετία του ’70 και του ’80 (πετύχαμε ακόμα και τα… Σοβιετικά Νέα, μια έκδοση της πρεσβείας της Σοβιετικής Ενώσεως εν Αθήναις, από το 1960), Atari και Arcade Games, Πιγκουίνοι να ανεβοκατεβαίνουν στις τσουλήθρες τους, και επιτραπέζια σαν το Hotel και το Risk βρίσκονται παντού γύρω σου. Για λίγη ώρα, πιθανότατα θα ξεχάσετε ότι ήρθατε εδώ για καφέ και κουβέντα, και απλά θα χαζεύετε τον χώρο, τις Μανίνες και τα Μπλεκ που βρήκατε στο τραπέζι σας. Όταν συνέλθετε, θα διαπιστώσετε ότι το SuperFly έχει όλα τα φόντα για να γίνει το νέο αγαπημένο σας στέκι για ήσυχα απογεύματα.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v