Η βόλτα του Σαββάτου: Κέντρο με αφορμή την Biennale

Η καρδιά της “Agora” χτυπά στο Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους, κι εμείς βολτάρουμε στα στέκια γύρω του, πριν και μετά την Biennale.
Η βόλτα του Σαββάτου: Κέντρο με αφορμή την Biennale
της Ηρώς Κουνάδη

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου θα μας βρει να βολτάρουμε στο κέντρο. Έχουμε, άλλωστε, μια πολύ καλή αφορμή γι’ αυτό: Την τέταρτη Biennale της Αθήνας, που άνοιξε τις πόρτες της την προηγούμενη Κυριακή, και δεν έχουμε προλάβει να την απολαύσουμε με την ησυχία μας.

Πρωινό στην Αιόλου

Για την ακρίβεια, επειδή πιθανότατα θα «τύχει» να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω, το πρωινό θα είναι στην πραγματικότητα… brunch στην Αιόλου. Ξεκινάμε με καφεδάκι από την δημοφιλέστερη πιθανότατα αυτή τη στιγμή πλατεία, την Αγίας Ειρήνης, και συνεχίζουμε με βόλτα στον πεζόδρομο για να ρίξουμε κατ’ αρχήν μια ματιά στις νέες αφίξεις των τελευταίων ημερών: Το όμορφο Four Twenty Break Bar, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του, αλλά και το Spollati που ήρθε και προσγειώθηκε εδώ στην καρδιά του Αυγούστου, και το περίφημο Loukoumάδες, που είναι μια εξαιρετική πρόταση για το brunch των… γλυκατζήδων της παρέας.

Εμείς οι λάτρεις των αλμυρών γεύσεων, πάλι, λέμε να πιάσουμε τραπεζάκι στο Mama Roux, για brunch με κις λορέν ή μεξικάνικα burritos, tacos και quesadillas, με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε πιπεριές και καλαμπόκι, με τυρί γκούντα, αβοκάντο και έξτρα guacamole. Στα συν, το χάζι στον πεζόδρομο από τα τραπεζάκια που απλώνει έξω, και οι τιμές που ξεκινούν από τα 5€ για τις κις λορέν και φτάνουν τα 7-8€ για τα burritos και τις quesadillas.

Μεσημέρι (και απόγευμα) στη Biennale

Η τέταρτη Biennale της Αθήνας λέγεται “Agora” και φιλοξενείται πολύ ταιριαστά στο (ούτως ή άλλως ιδιαίτερα ενδιαφέρον) κτίριο του παλιού Χρηματιστηρίου, στη Σοφοκλέους. Περισσότεροι από εβδομήντα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με περισσότερα από εκατό έργα σύγχρονης τέχνης που περιλαμβάνουν από ζωγραφική, γλυπτική και εγκαταστάσεις μέχρι video, ηχητικά έργα και performances, θέατρο, χορό, μουσική και ακόμα ακαδημαϊκοί, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, συνεργατικές πρωτοβουλίες, ομάδες πολιτών και βέβαια το κοινό, συναντιούνται καθημερινά σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συζητήσεις, workshops, στρογγυλά τραπέζια, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.



Συγκεκριμένα για αυτό το Σάββατο, αφού περιηγηθούμε στην έκθεση (η οποία θα είναι ανοιχτή από τις 10.00 μέχρι τις 22.00) έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε τρεις πολλές ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις: Τη διάλεξη του Δημήτρη Αντωνίου με τίτλο «Δέσποινα: Μια Κοινωνική Μελέτη» και αντικείμενο τις συζητήσεις του με την Δέσποινα Παπαδοπούλου, χήρα του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, τις βιτριολικού χιούμορ performances που συναποτελούν το “Bianella - Greeceland: Το τέλος της ελληνικότητας” οι οποίες ξεκινούν στις 16.00 και τελειώνουν στις 22.00 και το workshop περί αξίας με τίτλο Value, που ξεκινά στις 17.00.

Το εισιτήριο διαρκείας της AGORA κοστίζει 8 ευρώ και θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο μηνών της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας και για όλες τις εκδηλώσεις της.

Βράδυ με ποτάκι(α) στο Camp

Το Camp της πλατείας Κοτζιά έχει αυτές τις μέρες την τιμητική του, ως δεύτερο σπίτι της Biennale. Εδώ φιλοξενούνται τόσο τμήματα της έκθεσης, όσο και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις. Οπότε, το κλείσιμο του Σαββάτου θα μας βρει σίγουρα εδώ –παρέα με τη… μισή Αθήνα– σε έναν από τους ορόφους τους πανέμορφου διατηρητέου νεοκλασικού που το στεγάζει. Κι αν έχουμε στο μεταξύ «χορτάσει» μοντέρνα τέχνη, απλώς παραγγέλνουμε ποτό και αράζουμε στα τραπεζάκια του ισογείου, για να χαζεύουμε την θέα στην ξεχασμένη γοητεία της πλατείας – αυτή που της προσδίδουν μεγαλοπρεπή κτίρια όπως αυτά της Εθνικής Τράπεζας, του Μεγάρου Μελά και του Δημαρχείου. Το απλό ποτό κοστίζει 6€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v