5 μπαράκια για τα πρώτα ποτά του Σαββάτου

Κοκτέιλ από τις 19.00 το απόγευμα; Γιατί όχι; Η μέρα που μικραίνει μας δίνει την τέλεια αφορμή να βγούμε από νωρίς, σε πέντε αγαπημένα μπαράκια στο κέντρο.
5 μπαράκια για τα πρώτα ποτά του Σαββάτου
της Ηρώς Κουνάδη

Στα τιμημένα ‘90s δεν ήταν “cool” να βγαίνεις πριν τα Μεσάνυχτα. Μετά, τα χρόνια πέρασαν, τα club λιγόστεψαν (και εξακολουθούν να λιγοστεύουν), η Αθήνα πλημμύρισε μπαράκια που παραμένουν στις επάλξεις πρωί-μεσημέρι-βράδυ, η φιλοσοφία του after office ποτού βοήθησε προς την σωστή κατεύθυνση, και οι ώρες εξόδου έγιναν κάτι πολύ σχετικό. Και αν μας ρωτάτε, βρίσκουμε πολύ θετική αυτή την εξέλιξη, που μας επιτρέπει να επιλέξουμε τι ώρα θα «πάμε για ένα ποτό να τα πούμε», τι ώρα θα γυρίσουμε σπίτι, και αν θα παραγγείλουμε ή όχι αλκοόλ στις εξόδους μας.

Για όσους, λοιπόν, δεν θέλουν να περιμένουν να πάει 22.00 (ή οποιαδήποτε άλλη συγκεκριμένη ώρα) για να βγουν, συγκεντρώνουμε πέντε μπαράκια που θα μας περιμένουν από το απόγευμα του Σαββάτου –και οποιασδήποτε άλλη μέρας. 

Sq. Café Bar & Food
Πραξιτέλους 43 και Αγίου Μάρκου, τηλ.: 210 3210460

Μας… σύστησε την πλατεία Ιερού Λόχου, από την οποία περνούσαμε χωρίς να την προσέχουμε πριν απλώσει εκεί τα τραπεζάκια πριν από περίπου ένα μήνα. Το αγαπήσαμε, όμως, και για άλλους λόγους: Το ωραίο του design, ας πούμε, με τους πέτρινους τοίχους και τις βιομηχανικές λεπτομέρειες, τα καλοφτιαγμένα του κοκτέιλ (δικό μας αγαπημένο το Sailor’s Dream, με cachaca, τζίντζερ και λεμονόχορτο) και τα ζουμερά burger που σερβίρει από νωρίς μέχρι αργά. Οι μουσικές κινούνται αρχικά σε χαλαρούς, ατμοσφαιρικούς τόνους και ροκάρουν όσο η ώρα περνά και τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν. Τα κοκτέιλ κοστίζουν 8€.

Blue Bird
Hπίτου 4, Σύνταγμα, τηλ.: 6944878767

Δύο βασικοί λόγοι για να βρεθούμε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε αυτό το «μυστικό» στέκι του λιλιπούτειου πεζόδρομου της Ηπίτου: Πρώτον, συνδυάζεται τέλεια με τις απογευματινές μας βόλτες στην Πλάκα, που είναι δίπλα του. Δεύτερον, έχει happy hour από τις 18.00 έως τις 21.00 (ναι, και το Σάββατο) με όλα τα ωραία του κοκτέιλ στα 6€. Κατά τα λοιπά, μας αρέσουν και οι jazz-funk μουσικές του, και το γεγονός ότι απλώνει τραπεζάκια έξω, μπροστά από την κατακόκκινη τζαμαρία του –για να παρατείνουμε λίγο ακόμα την αίσθηση καλοκαιριού. 

Καπάκι
Αθηναΐδος & Πλατεία Αγίας Ειρήνης 6, τηλ. 210 3243096

«Σάββατο στην Αγία Ειρήνη;» σκέφτεστε τρομοκρατημένοι –και δεν σας αδικούμε. Οι… λαοθάλασσες της πλατείας, όμως, δεν αρχίζουν να γίνονται τρομακτικές πριν από τις 21.00 και το κουκλίστικο παταράκι αυτού εδώ του χρωματιστού στεκιού είναι ό,τι πρέπει αν θέλετε να πιείτε τα κοκτέιλ σας με την ησυχία σας. Και μιας και αναφερθήκαμε στα κοκτέιλ του, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» το Μαστιχίτο (mojito με μαστίχα αντί για ρούμι, αν δεν το μαντέψατε) και το δροσερότατο Passion Fruitini, με passion fruit. Θα το βρείτε (και αυτό, όπως και όλα τα στέκια της πλατείας) ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι μέχρι πολύ αργά. Το απλό ποτό κοστίζει 6€ και τα κοκτέιλ 8€. 

Τζιζ
Ναυαρίνου 12, τηλ.: 210 3633120

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς καταλαβαίνουμε ότι φθινοπώριασε –και χαιρόμαστε γι’ αυτό– όταν επιστρέφουμε στα στέκια γύρω από την Ιπποκράτους. Το Τζιζ, μάλιστα, τυγχάνει ένα από τα αγαπημένα μας, με το ιδιαίτερο βιομηχανικό του design και τις μουσικές του που δεν έχουν «αγκυλώσεις» αλλά περιλαμβάνουν τα πάντα, από funk-o-soul μέχρι indie rock και λίγα house περάσματα. Τα δε κοκτέιλ του μπορείς άνετα να τα ερωτευτείς –δική μας αδυναμία το Vintage, με ρούμι, βανίλια, ανανά και τζίντζερ. Όσο περνά η ώρα, τα τραπεζάκια «μαζεύονται» για να αφήσουν χώρο στις μπάρες και τον κόσμο που πλημμυρίζει το Τζιζ. Στο παταράκι, βέβαια, η ατμόσφαιρα παραμένει χαλαρή και τα τραπεζάκια φιλοξενούν όσους θέλουν να εποπτεύουν την κίνηση από ψηλά. Οι τιμές για το απλό ποτό κυμαίνονται στα 7€, και για τα κοκτέιλ στα 8-9€. 

Ο Μπαμπάς
Φαλήρου 53, Κουκάκι, τηλ. 215 5505565

Σερβίρει με την ίδια άνεση καφεδάκι από το πρωί, τσιμπολογήματα όπως το πολύ καλό απάκι και οι μακαρονοσαλάτες αργότερα, μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και πρωτότυπα κοκτέιλ στη συνέχεια. Ό,τι ώρα και αν έρθετε, θα ακούσετε ωραίες μουσικές, και θα το βρείτε γεμάτο κόσμο –αλλά όχι τόσο ώστε να μη βρείτε μια θέση είτε στην ωραία φουτουριστική του μπάρα είτε στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι κάτω από τις «γυμνές» λάμπες που κρέμονται από το ταβάνι. Στα δυνατά χαρτιά περιλαμβάνονται και οι τιμές του, που δεν ξεπερνούν τα 5€ για το ποτό και τα 2,50-4,50€ για τις μπύρες.








Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v