Οκτώβριος 2013: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης

Σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες, με εγχώριες μπάντες και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες. Χαρτογραφούμε τις δωρεάν εκδηλώσεις του Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Οκτώβριος 2013: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο πλούσιος πολιτισμικά και μεταβατικός Σεπτέμβρης δίνει την θέση του στον Οκτώβρη, χωρίς όμως ο νέος μήνας να υπολείπεται σε δωρεάν και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πάσης φύσεως. Από τα φεστιβάλ των δήμων μέχρι τις εκθέσεις, τις συναυλίες και τα δωρεάν πάρτι στους δρόμους της πόλης, συγκεντρώνουμε παρακάτω δεκάδες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για έναν άκρως ψυχαγωγικό και εποικοδομητικό Οκτώβριο.

Λέξεις και Σκέψεις στη Στέγη

Το πλούσιο πρόγραμμα της Στέγης για την χρονιά που έπεται μας εντυπωσίασε (δείτε το εδώ) και διαθέτει πληθώρα δωρεάν εκδηλώσεων για το κοινό. Στις 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις» ο ελληνογάλλος Romain Gavras συζητά με τον συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη με επίκεντρο την τέχνη και τις προεκτάσεις της. Σημειώστε πως όλες οι εκδηλώσεις του κύκλου είναι δωρεάν για το κοινό.

Χαρτογραφώντας την πόλη

Το metamatic:taf  στον χώρο του δημοφιλούς μπαρ στο Μοναστηράκι, φιλοξενεί την έκθεση a (New) Athens state of mind, μια προσπάθεια χαρτογράφησης του νέου κοινωνικού και πολιτιστικού προσώπου της Αθήνας, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από τη δράση των δημιουργικών ανθρώπων και ομάδων της πόλης. Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι Alternative Tours of Athens οργανώνουν μια δωρεάν βόλτα στην ευρύτερη περιοχή του Ψυρρή, στην οποία μας καλούν να γνωρίσουμε την ιστορία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής. Η βόλτα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου στις 16:00 και θα διαρκέσει μια ώρα. Σημείο έναρξης θα είναι ο χώρος του TAF.

Δωρεάν «εγχώρια» live sto SIX DOGS

Ο πολυχώρος της Αβραμιώτου φιλοξενεί όλο τον μήνα συναυλίες με εγχώριες μπάντες και δωρεάν είσοδο. Ξεχωρίζουν το post rock – post jazz τρίο Eziak οι οποίοι θα εμφανιστούν μαζί με τους ambient πειραματιστές Vault of Blossomed Ropes στις 20 Οκτωβρίου και οι Travel Mind Syndrome με τους Satelights οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις alternative rock μελωδίες τους στις 3 Οκτωβρίου.

Φεστιβάλ παιχνιδιού για όλους

Ένα φεστιβάλ για όλους, αφιερωμένο στο ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι και στο σύγχρονο παιχνίδι πόλης με παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, διαδραματίζεται στους δρόμους της πόλης στις 5 Οκτωβρίου και το όνομα αυτού; Παιγνιόθεν. Η όμαδα πίσω από το φεστιβάλ είναι οι Among the Ants, σε συνεργασία με τόν Δήμο Αθηναίων ενώ τα events ξεκινούν στις 11 το πρωί και τελειώνουν το βράδυ.

Scooter Festival στην Τεχνόπολη
Είστε λάτρεις των δύο τροχών; Τότε σημειώστε ότι το ScooterFestival έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου, για να προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης στην πόλη, απόλυτα συμβατό με τις ανάγκες της εποχής μας αλλά συνάμα και διασκεδαστικό. Παράλληλες εκθέσεις, special events και ένα μοναδικό show με τον «γύρο του θανάτου» από τον ακροβάτη Βαγγέλη Ανδρέου γεμίζουν τις τρεις ημέρες ενός… γκαζωμένου φεστιβάλ. Περισσότερα εδώ.

Δωρεάν συναυλίες στην Μουσική Βιβλιοθήκη
Οι δωρεάν συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με διάφορα Ωδεία αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες συνεχίζονται και τον Οκτώβριο. Έτσι στις 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ τραγουδιού από την Τάξη Τραγουδιού Μ. Αράπη, στις 8 Οκτωβρίου ο Σπύρος Κοντός στο όμποε και η Λητώ Θώμου στο πιάνο παρουσιάζουν έργα του Ντίνου Κωσταντινίδη, στις 11 Οκτωβρίου το Εθνικό Ωδείο Χολαργού πραγματοποιεί Ρεσιτάλ Τραγουδιού και στις 18 του μήνα το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης παρουσιάζει έργα για πιάνο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ανοιχτό σεμινάριο Musical στο Life ‘n’ Art
To L.A. Theater μας προσκαλεί να γνωρίζουμε το μιούζικαλ με την σύμπραξη χορού και τραγουδιού το Σάββατο 5 Οκτωβρίου σε ένα ανοιχτό δωρεάν μάθημα με τη Βάσια Βουγιούκλη και τον Αντώνι Αρμάνι. Το σεμινάριο θα διαρκέσει από τις 12 μέχρι τις 14:30, ενώ για να κρατήσετε θέση καλέστε στο τηλέφωνο 2105789337.

Παρουσίαση Βιβλίων και Συζητήσεις στον ΙΑΝΟ
Οι καθιερωμένες παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις στον χώρο του Ιανού στο κέντρο της πόλης αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή να ακούσουμε ενδιαφέρουσες απόψεις, να ψυχαγωγηθούμε αλλά και να κάνουμε μια βόλτα στο κέντρο χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ. Ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στις 8 Οκτωβρίου από το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης "Ανδρέας Λεντάκης", στο οποίο ο ποιητής Ντίνος Χριστόπουλος θα μιλήσει για τον μεγάλο τραγουδοποιό, ενώ θα ακουστούν ζωντανά μουσικές και τραγούδια από την «Παρέα του Τσιτσάνη». Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις για τον Οκτώβριο.

Η Aki Takase στο Ινστιτούτο Γκαίτε 
Στο πλαίσιο του κύκλου «Νέοι Παλμοί- Γυναίκες της γερμανικής τζαζ», η Γιαπωνέζα αβανγκάρντ πιανίστα Aki Takase, συνεργάτις των David Bowie, John Zorn και Fred Frith, συναντά τον Γερμανό βιορτουόζο Rudi Μahall (μπάσο κλαρινέτο), σε ένα αυτοσχεδιαστικό ντουέτο υψηλού επιπέδου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου στις 20:30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε.



Το ελληνικό ντοκιμαντέρ στον Ιανό
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός παρουσιάζουν βραδιές Ελληνικού ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Τι θα δούμε σε αυτές τις βραδιές; Στις 10 Οκτωβρίου θα προβληθεί «Ο Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, στις 17 Οκτωβρίου θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Ακρόπολη» και «Τι ώρα είναι;» της Εύας Στεφανή, στις 24 θα προβληθεί η εκπληκτική «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη, ενώ την στις 31 Οκτωβρίου θα προβληθούν τα «Λόγια της Σιωπής» της Λουκίας Ρικάκη.

Αφιέρωμα στον Βέρντι
Το Ιταλικό Ινστιτούτο τιμά τον μεγάλο συνθέτη κλασσικής μουσικής, προβάλλοντας σε συνεργασία με τον Διαγωνισμό Prix Ιtalia της RAI την ταινία Rigoletto a Mantova σε μουσική διεύθυνση Zubin Mehta. Πρόκειται για παραγωγή του ιταλικού καναλιού η οποία μεταδόθηκε σε 148 χώρες σε παραγωγή Andrea Andermann και σκηνοθεσία Μarco Bellocchio. Τον Ριγκολέτο ερμηνεύει ο τενόρος Plácido Domingo σε ρόλο βαρύτονου. Η προβολή θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου στις 19:00 στον χώρο του Ινστιτούτου.

Ιωνικές Γιορτές στο Άλσος Νέας Σμύρνης
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Νέας Σμύρνης στο όμορφο άλσος συνεχίζονται. Αυτόν τον μήνα, παρουσιάζεται στις 4 Οκτωβρίου η παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», στις 5 Οκτωβρίου το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», ενώ στις 6 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Κρητών θα συμμετέχει σε μουσικοχορευτική παράσταση. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v