12 αθηναϊκά καφενεία για ελληνικό καφέ στη λιακάδα

Επιστροφή στα παραδοσιακά καφενεία της Αθήνας, ή και στα σύγχρονα, για μερακλίδικο καφέ και συμπάθεια στη λιακάδα. Όπως παλιά.
12 αθηναϊκά καφενεία για ελληνικό καφέ στη λιακάδα
 των Γιώργου Κόκουβα και Ηρώς Κουνάδη

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «καφενείο», παραδοσιακό και μη; Μερακλίδικος καφές, μαρμάρινα τραπεζάκια, ο ήχος από τις ζαριές στο τάβλι και χαλαρή ατμόσφαιρα που εμπνέει συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων. Κι αν μέχρι πρότινος η πλειοψηφία των Αθηναίων θεωρούσε πως οι παραπάνω εικόνες συναντώνται μόνο στις πλατείες των χωριών κάτω από έναν πλάτανο ή πως απευθύνονται μόνο σε συνταξιούχους θαμώνες, πλέον διαπιστώνουμε ότι σιγά-σιγά αναθεωρεί. Τα καφενεία επιστρέφουν στην Αθήνα.

Το επιβεβαιώνουν τα πλήθη των φοιτητών και των τριαντάρηδων που επιστρέφουν στα παραδοσιακά και μη καφενεία, τα οποία μέσα στην απλότητά τους μας θυμίζουν παλιές καλές εποχές. Το επιβεβαιώνουν οι καρέκλες καφενείου οι οποίες απλώνονται κατά δεκάδες στα στέκια που ξεφυτρώνουν στις πιο «μποέμ» γειτονιές της πόλης. Το επιβεβαιώνουν τα παρακάτω δέκα καφενεία στην Αθήνα, που είτε είναι "παραδοσιακά", είτε χτίζουν τώρα τη δική τους σύγχρονη παράδοση. Τα τελευταία, ακόμη κι αν δεν έχουν όλα μαρμάρινα τραπεζάκια, αλλά ελαφρώς πιο μοντέρνο «αμπαλάζ», παραμένουν καφενεία με τα όλα τους. Ακριβώς γιατί η παράδοση του καφενείου δεν κρύβεται μόνο στο χάλκινο μπρίκι και το καϊμάκι, αλλά στην ατμόσφαιρα, την οποία οι παρακάτω αθηναϊκές γωνιές έχουν σε περίσσεια.

*Η Ωραία Ελλάς 
Μητροπόλεως 59, τηλ.: 210 3213023



Στα τραπεζάκια του πλάι στα ανοιχτά παράθυρα που φλερτάρουν με την θέα της Ακρόπολης, θα βρείτε τουρίστες να απολαμβάνουν ουζάκι by the glass, νεαρόκοσμο να παραγγέλνει ελληνικό καφέ σε κούπα, αλλά και παλιούς θαμώνες να συζητούν περί πολιτικής πάνω από τις εφημερίδες τους. Το παραδοσιακό καφενείο Η Ωραία Ελλάς στεγάζεται στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στον πρώτο όροφο της στοάς που ενώνει την Πλατεία Δημοπρατηρίου με την οδό Πανδρόσου, και είναι πιθανότατα το ωραιότερο καφενείο που έχετε δει.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας dream team λαϊκών καλλιτεχνών, από τον Νίκο Γιαλλούρη που ζωγράφισε τον μεγάλο πίνακα με το όνομα του καφενείου, μέχρι την ομάδα του Δημήτρη Πικιώνη που επιμελήθηκε τα μαρμάρινα πατώματα και το πέτρινο πάσο, η Ωραία Ελλάς σερβίρει καφέ, ουζάκι, ποικιλίες και πολίτικους/ μικρασιάτικους μεζέδες, από νωρίς το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα. Φεύγοντας, ρίξτε μια ματιά και στα stands με τις ρετρό αφίσες: Παλιές διαφημίσεις του Λουμίδη, της Kolynos ή των ταινιών του Κακογιάννη πωλούνται σε υψηλής ποιότητας αντίγραφα προς 5€ το καθένα.

*Καφενείο Κυδαθηναίων
Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 2, Πλάκα, τηλ.: 210 3232340



«Κρυμμένο» στο μικρό πλατειάκι απέναντι από το Cine Paris, απλώνει τραπεζάκια έξω, κάτω από την σκιερή φυλλωσιά του κισσού, και σερβίρει παραδοσιακό καφεδάκι σε μπακιρένιο μπρίκι –απαρεγκλίτως με λουκούμι– αλλά και ουζάκια και τσίπουρα με τις ανάλογες ποικιλίες. Έχει και μια δεύτερη, ακόμα πιο μυστική αυλίτσα στο πίσω μέρος, με ροζ τοίχους, πάτωμα-σκακιέρα, και μια ρετρό μηχανή στη μέση να κλέβει την παράσταση.

Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, για καφεδάκι, ουζοποικιλίες, ρακόμελα και ποτά. Εξαιρετικά θετική εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι με το ποτήρι κρασί που παραγγείλαμε ένα βράδυ, ήρθε κερασμένο ένα μίνι πιατάκι με μεζεδάκια. Σημειώστε, τέλος, ότι τακτικά διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις, swing parties, αλλά και live, με τις μουσικές να κινούνται πάντα σε rock, jazz και soul μονοπάτια.

*Καφενείο Ναυαρίνου
Ναυαρίνου 15, Εξάρχεια



Κλασικό εξαρχειώτικο καφενείο, που αγαπάμε ιδιαίτερα για τον χύμα χαρακτήρα του και την θέα στο αυτοδιαχειριζόμενο παρκάκι της πλατείας Ναυαρίνου. Γνωστό στους φίλους του απλώς ως «Γιλμάζ», το καφενεδάκι Ναυαρίνου διαθέτει τραπεζάκια στον παραδοσιακό εσωτερικό χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία, όπου θα παραγγείλετε οικονομικό καφεδάκι τις πρωινές ώρες και θα επιδοθείτε σε μπυροκατάνυξη ή ουζοκατάνυξη το βράδυ, σε τιμές από 2,50€ - συνήθως με τη συνοδεία της μουσικής του Τρίτου Προγράμματος.

*Γλυκύς 
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα



Από τα πιο «φανερά μυστικά» της Πλάκας, που απορείς πώς δεν τον είχε πάρει το μάτι σου μέχρι την πρώτη φορά που ξετρύπωσες τυχαία την αυλή του, ο Γλυκύς απλώνει τις ψάθινες καρέκλες και τα τσίγκινα τραπεζάκια του σε ένα ήσυχο στενό κάτω από τα φύλλα της μουριάς και των κληματαριών, πίσω από την βουή της Κυδαθηναίων και προσφέρει μερακλίδικο ελληνικό καφέ από το πρωί, ενώ από το μεσημέρι και έπειτα έχει διάφορα καλούδια να προσφέρει μαζί με το ουζάκι ή την μπύρα, όπως παραδοσιακές πίτες και κρεατομεζέδες.

*Κλεψύδρα 
Θρασυβούλου 9, τηλ: 210 3212493



Πρέπει να ανηφορίσεις αρκετές δεκάδες μέτρα από το λουτρό των αέρηδων για να φτάσεις στην άκρη της οδού Κλεψύδρας, εκεί όπου τα γκράφιτι του Sonke φτάνουν μέχρι την οδό Θρασυβούλου, έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της Πλάκας και ταυτόχρονα την ιδανική γωνιά για να απολαύσεις ελληνικό καφεδάκι που καταφθάνει σε μπακιρένιο σκεύος στα τραπεζάκια με το πατροπαράδοτο... σεμεδάκι. Εξαιρετικά είναι και τα σπιτικά γλυκά και η μηλόπιτα, ενώ για τους πεινασμένους προσφέρει και μια μικρή επιλογή μεζέδων για τσιμπολόγημα στη λιακάδα.

*Τα Κανάρια 
Κεραμεικού 88, Μεταξουργείο, τηλ: 210 3425166



Το «καφενείον Τα Κανάρια» αποτελείται από έναν μικρό, χαριτωμένο εσωτερικό χώρο, και το μεγάλο του «όπλο», τα τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο, που ενδείκνυνται για χαλαρή κουβεντούλα, διάβασμα εφημερίδας και απολαυστικό καφέ από 1,50€ (κάθε Τετάρτη 1€). Όταν πέφτει ο ήλιος το απόγευμα, η ατμόσφαιρα αλλάζει προς το «ζωντανότερο», χωρίς ποτέ να εγκαταλείπεται η χαλαρότητα: Μαζί με τους μεζέδες, τα ούζα και τα ωραία σπιτικά γλυκά, δεν είναι διόλου απίθανο να πετύχετε live μουσική – από ριζίτικα όπως τον περασμένο μήνα μέχρι ethnic jazz, όπως μας υπόσχονται τα Κανάρια για τον Μάιο. Επίσης, κάθε Τρίτη μετά τις 17.00, το πρόγραμμα έχει… ρεμπέτικο.

*Βρούτος Καφενείο
Αμύντα 12, πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι



Νέα άφιξη στην εναλλακτική πιάτσα του Παγκρατίου, που πρώτο το In2life ανακάλυψε, ο Βρούτος είναι ένα καφενείο μοντέρνο, που ποντάρει στην παράδοση: Οι αταίριαστες καρέκλες και οι πολυθρόνες, η μεγάλη τζαμαρία, τα παλιά περιοδικά στα ράφια και η διακόσμηση με παλιές διαφημίσεις και κονσέρβες φτιάχνουν ένα πολύ φιλικό περιβάλλον, όπου μπορείς άνετα να καθίσεις για καφέ το μεσημέρι και να καταλήξεις να βρίσκεσαι ακόμη εκεί το βράδυ, έχοντας περάσει στις ρακές και τα (οικονομικά) μεζεδάκια της ημέρας.

*Αστικό καφενείο Άνω Πουρναρούσα
Ευφράνορος 10, Πλατεία Πλαστήρα, Παγκράτι, τηλ: 210 7010770



Το καφενείο με την περισσότερη φαντασία στην Αθήνα είναι σίγουρα αυτό εδώ στην πλατεία Πλαστήρα, που έχει στήσει ένα ολόκληρο φανταστικό χωριό, την Άνω Πουρναρούσα, και καλεί όλους του τους θαμώνες να πολιτογραφηθούν κάτοικοί της. «Επιθυμητή προϋπηρεσία σε τάβλι, επιτραπέζια, τσίπουρα, μπίρες και ρακόμελα», δηλώνει και μας δίνει μια ιδέα για το ποιες είναι οι μεγαλύτερες «έγνοιες» των Πουρναρουσιωτών. Απλή διακόσμηση, χαμηλή μουσική, καφές στα μαρμάρινα τραπεζάκια και βιβλίο από την αυτοσχέδια βιβλιοθήκη του μαγαζιού είναι το σκηνικό που μπορείτε να απολαύσετε στο «αστικό καφενείο» καθημερινά από τις 10 το πρωί – η τιμή του καφέ ξεκινά από τα 2€.

*Καφενείο Κρίκος 
Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Κουκάκι, τηλ: 210 9210060



Άλλη μια παρέα έκανε το θαύμα της: Εκεί που το Κουκάκι συναντά τα Άνω Πετράλωνα, σε μια ήσυχη γειτονιά γεμάτη νεραντζιές, νεοκλασικά και νοσταλγική διάθεση, μια κολεκτίβα άνοιξε τον Κρίκο, ένα καφενείο που τείνει προς το εναλλακτικό και το μοντέρνο, που ξεχωρίζει για την φιλική ατμόσφαιρα, την παρεΐστικη διάθεση που εμπνέουν τα παιδιά που το «δουλεύουν» συνεργατικά και τον πολύ όμορφο χώρο του. Χωρισμένος στο δύο, ο Κρίκος διαθέτει μια μεγάλη φωτεινή σάλα με τραπεζάκια για να απολαύσετε τον καφέ σας ή τα μεζεδάκια σας και μία μικρότερη, με ρετρό καναπέδες και βιβλιοθήκη με επιτραπέζια, ιδανική για διάβασμα ή για παιχνίδι με την παρέα. Διοργανώνονται και τακτικά events όπως live jazz ή bazaars που συνδυάζονται με νόστιμο finger food.

*Δεξαμενή
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι



Το καφενείο όπου καθόταν παρέα με τους συλλογισμούς του ο Παπαδιαμάντης, εκεί όπου σύχναζε ο Καζαντζάκης και ο Βάρναλης, και το οποίο είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη για αρκετά χρόνια, επέστρεψε δυναμικά τον τελευταίο χρόνο και μας ξαναθύμισε πόσο όμορφη είναι η πλατεία της Δεξαμενής, και πόσο εναλλακτικό, ήσυχο και όμορφο μπορεί να είναι το Κολωνάκι. Ο νέος ιδιοκτήτης φρόντισε να διατηρήσει τον χαρακτήρα του κλασικού καφενείου, αφήνοντας κατά μέρους τις δυνατές μουσικές, και δίνοντας έμφαση στην ατμόσφαιρα σπιτικής αυλής, όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στο πεζοδρόμιο της πλατείας από τις 10 το πρωί ή να αράξεις με ρακές και μεζεδάκια μέχρι αργά το βράδυ, κάτω από τις κολωνακιώτικες φυλλωσιές και την «σκιά» του Λυκαβηττού.

*Υποβρύχιο
Στρατονίκης 19, Γκάζι, τηλ.: 6931 990405



Ό,τι πιο κοντινό σε εικόνα καφενείου σε πλατεία χωριού, το νοσταλγικό Υποβρύχιο απλώνει τις ψάθινες καρέκλες του και στήνει τα πούλια για μια παρτίδα πλακωτό με θέα την πλατεία της Ορφέως σε μια ελαφρώς “off” γειτονιά του Γκαζιού, εκεί όπου μπορείτε να καθίσετε στην λιακάδα (καλός ο εσωτερικός χώρος, αλλά καλοκαίρι έρχεται) και να αφήσετε τις ώρες να περνούν. Ως κλασικό καφενείο, δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει και μια μικρή ποικιλία από μεζέδες, για να συνοδεύσετε το ούζο, τις ρακές ή την μπύρα σας.

*Συνεργατικό καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος 
Μοναστηρίου 140, Ακ. Πλάτωνος



Όπως μαρτυρά και ο μαυροπίνακας του καφενείου στην παραπάνω φωτογραφεία, το συνεργατικό καφενεδάκι στην άκρη του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος φιλοδοξεί τα τελευταία τρία χρόνια που σερβίρει καφέ και οικονομικότατα πιάτα ημέρας, πάνω απ’ όλα να χτίσει σχέσεις. Οι πολιτικού (έως και φιλοσοφικού) χαρακτήρα συζητήσεις επιβάλλονται, όχι μόνο λόγω του… φαντάσματος του Πλάτωνα που πλανάται απέναντι, στο τεράστιο και παραγνωρισμένο πάρκο της Αθήνας, αλλά και χάρη στην συνεργατική προσωπικότητα του καφενείου, που ποντάρει στην φιλοσοφία της επιχείρησης χωρίς ιεραρχίες. Θα το βρείτε ανοιχτό τα απογεύματα από Τετάρτη ως Παρασκευή και από το πρωί τα Σαββατοκύριακα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v