Φοιτητικά στέκια: Η Αθήνα… με το πάσο της

Γινόμαστε και πάλι «εικοσάρηδες» και επιστρέφουμε… με το πάσο μας στα πιο χαλαρά αθηναϊκά στέκια που ενδείκνυνται για (όσους είναι ή νιώθουν) φοιτητές.
Φοιτητικά στέκια: Η Αθήνα… με το πάσο της
του Γιώργου Κόκουβα

Κάποιες αξίες παραμένουν σταθερές στον χρόνο. Όπως ο κρύος καφές και οι μαραθώνιοι αράγματος με τα ζάρια του ταβλιού στο ένα χέρι και το αντίστοιχο πόδι να ξεκουράζεται στην διπλανή καρέκλα, «πολυτέλειες» που έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν λόγω άφθονου ελεύθερου χρόνου (ή άφθονης κοπάνας) οι απανταχού φοιτητές.

Είτε είστε από αυτούς, είτε αισθάνεστε έτσι, και ψάχνετε τα μέρη όπου η «φοιτητική ενέργεια» σας κρατά και εσάς σε εγρήγορση, στα παρακάτω στέκια ανά την Αθήνα θα την βρείτε σε μπόλικες «μερίδες», και θα την πιείτε είτε με τα καλαμάκια του φραπέ είτε με τα ποτηράκια του ρακόμελου και του ούζου, όπως επιβάλλει… το φοιτητικό σας πάσο.

Ξακινάμε από την κλασικότερη φοιτητογειτονιά, που φιλοξενεί την πανεπιστημιούπολη και χιλιάδες φοιτητές που αναζητούν στέκια καλύτερα από τα αμφιθέατρα. Φύγαμε για Ζωγράφου:

*Urban (Ούλωφ Πάλμε 48, τηλ.: 210 7756820)
Όμορφος βιομηχανικός χώρος που ενδείκνυται για ολοήμερο καφέ υπό jazz και funk ήχους (ή και live events). Η εξαιρετικά προσεγμένη διακόσμηση, η ευχάριστη βαβούρα (ποτέ δεν θα το πετύχετε άδειο) και η χορευτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται το βράδυ φροντίζουν για τα ξενύχτια των φοιτητών – 6,50€ το ποτό.

*Αρχιτεκτονική (Ούλωφ Πάλμε 23, Ζωγράφου, τηλ: 210 7472907)
Κλασικό φοιτητοστέκι με ροκ διαθέσεις και «βαριά» διακόσμηση, η Αρχιτεκτονική ενδείκνυται για καφεδάκι στον εξωτερικό της χώρο, τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, κι έτσι εξανεμίζεται το πρόβλημα του τσιγάρου που μάστιζε τον εσωτερικό χώρο. Το βράδυ με τα ποτά καταφθάνουν στο τραπέζι πλούσια μεζεδάκια, ενώ στο live stage παίρνουν θέση κάθε σαββατοκύριακο νέα ροκ σχήματα με ελεύθερη είσοδο. Η Αρχιτεκτονική διαθέτει επίσης και αρκετά επιτραπέζια παιχνίδια, στα οποία μπορείτε να επιδοθείτε μέχρι τις 10 το βράδυ.

*Μπαλκονάτο (Γ. Παπανδρέου 58, τηλ.: 210 7489321) .

Τα μαρμάρινα τραπεζάκια και οι κλασικές καρέκλες δημιουργούν ατμόσφαιρα παλιού καφενείου, ενώ τα έργα τέχνης στους τοίχους δίνουν την απαραίτητη μοντέρνα νότα. Το συγκεκριμένο ρακάδικο είναι «μαγνήτης» για τους φοιτητές, που τα πίνουν εδώ μετά το μάθημα, απολαμβάνοντας πολλούς και διαφορετικούς low budget μεζέδες – υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

*Playce (Λ. Στρατάρχου Παγάγου 128, Ζωγράφου – 210 7755060)
Ώρα για παιχνίδι: Σταθερή επιλογή φοιτητοπαρεών για καφέ και ώρες γέλιου (ή και καβγάδων), τα café με επιτραπέζια γεμίζουν καθημερινά, και το Playce αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές της περιοχής, αφού διαθέτει πάνω από 300 τίτλους παιχνιδιών, και φυσικά τους κατάλληλους ανθρώπους για να εξηγήσουν τους κανόνες του καθενός. Κατά καιρούς διοργανώνει θεματικά «παιχνιδοπάρτι» (ενημερωθείτε εδώ), ενώ το κόστος είναι 1€ κατ’ άτομο, για απεριόριστες ώρες παιχνιδιού. Όσοι φοιτητές μένετε προς τους Αμπελόκηπους, σημειώστε και την διεύθυνση της περιοχής Πανόρμου: Λογοθετίδη 14 (τηλ: 210 6990753). 

Περισσότερα στέκια στου Ζωγράφου εδώ και περισσότερα café για επιτραπέζια εδώ

Συνεχίζουμε στην κατ’ εξοχήν μποέμ περιοχή, αυτή όπου θα συναντήσετε καθημερινά παιδιά με σημειώσεις και βιβλία ανά χείρας να αναζητούν μια θέση στους πεζόδρομους. Φύγαμε για τα φοιτητικά στέκια των Εξαρχείων:

*Χάρτες (Βαλτετσίου 35 και Ζ. Πηγής, τηλ: 210 8304778)
Χαλαρή διάθεση με εξίσου χαλαρές μουσικές όλη την ημέρα, τάβλι στον όμορφο πεζόδρομο της Βαλτετσίου, στις πολύχρωμες καρέκλες με το καραβόπανο και όλη η φοιτητική ατμόσφαιρα, μέσα στην απλότητά της.

*Playhouse (Βαλτετσίου 49, Εξάρχεια, τηλ: 210 3821200) 
Στον ίδιο πεζόδρομο, το πιο γνωστό play café της πόλης συγκεντρώνει τους πιο παιχνδιάρηδες των γύρω σχολών (Νομική, ΑΣΟΕΕ, Πολυτεχνείο), σερβίροντας από τις 10 το πρωί μέχρι (πολύ) αργά το βράδυ. Οι παιχνιδοώρες γεμίζουν με κάποιο από τα περίπου πεντακόσια επιτραπέζια παιχνίδια, στην τιμή του 1€ την ώρα κατ’ άτομο.

*Cusco (Κωλέττη 8, τηλ: 211 1831432)
Το πολύχρωμο ethnic μπαράκι του πιο «χύμα» πεζόδρομου της περιοχής ενδείκνυται για άραγμα στις χρωματιστές του καρέκλες στο πλακόστρωτο, υπό τους ήχους εναλλακτικών μουσικών και οικονομικό καφέ ή ποτό (6€) ή κρασί (2,80€ το ποτήρι).

*Τηνιακό (Λ. Αλεξάνδρας 50)
Ξεστρατίζουμε ελαφρώς μέχρι την Αλεξάνδρας, για να βρεθούμε στο μικρό ύψωμα, το πλακόστρωτο του οποίου φιλοξενεί δεκάδες τραπεζάκια, και άλλες τόσες παρέες φοιτητών που θέλουν να πάρουν γεύση από… νησί – εκεί φιλοξενείται ο Σύλλογος Τηνίων. Το καφενείο-ουζερί φημίζεται όχι για την εξαιρετική ποιότητά των εδεσμάτων του, αλλά για την εξαιρετική φοιτητική του ατμόσφαιρα και τις εξαιρετικά χαμηλές του τιμές (μπύρα από 1,60€, κρασί από 1,80€, ούζο από 4€).

Περισσότερα Εξάρχεια: Εδώ

Τέλος, τριγυρίζουμε στα πέριξ του κέντρου, σε περιοχές που εξαιτίας των χαλαρών στεκιών τους, φροντίζουν για τις καθημερινές δόσεις καφεΐνης και αλκοόλ ορδών από φοιτητές:



*Στην πιάτσα της Πανόρμου: Οι φοιτητές πιάνουν τραπεζάκι στο Ποτοπωλείο για χάζι και καθαρά ποτά από το υπερυψωμένο μπαλκονάκι του ισογείου, στο Marabu για χορό και γνωριμίες (το καλοκαίρι το πάρτι ανεβαίνει στην ταράτσα), ενώ εξίσου κλασική επιλογή είναι και η ταράτσα του Santa Botella – όλα τους επί της Πανόρμου, στον κλασικό δρόμο της διασκέδασης, όπου τα σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο. Περισσότερη Πανόρμου: Εδώ

*Στην πιάτσα του Θησείου: Αγαπημένος δρόμος των φοιτητών, η Ηρακλειδών ξεκινά δυνατά, με café όπως ο «Στάβλος» που διαθέτει υπέροχη αυλίτσα για καφέ, παιχνίδια αλλά και κάποια πιάτα ημέρας για το τσιμπολόγημα, ενώ πιο κάτω, η διάθεση αλλάζει, και στο τραπεζάκι καταφθάνουν οι ρακές και τα οινόμελα του Μορφή (Ηρακλειδών 40), ρακάδικο που απειλεί να επεκταθεί… σε όσα οικοδομικά τετράγωνα μπορεί, για να χωρέσει όλους τους φοιτητές που περιμένουν για τους (ελαφρώς τσιμπημένους) μεζέδες του.
Περισσότερα ρακομελάδικα: Εδώ 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και δύο ακόμη αγαπημένες περιοχές των φοιτητών, αυτές του Ψυρρή από τη μία (η «Ψύρρα» διεκδικεί τα πρωτεία σε αυτόν τον τομέα) και των Άνω Πετραλώνων (η «Βραζιλιάνα» στην πλατεία Μερκούρη θεωρείται επίσης από τα πιο χαλαρά ethnic στέκια για να απολαύσεις τον καφέ σου μετά από λίγες ωρίτσες στα αμφιθέατρα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v