Καφές και συμπάθεια με 2€

Δροσερές αυλές, χτιστά καναπεδάκια, χρωματιστά τραπέζια σε όμορφους πεζόδρομους, θέα σε καταπράσινα πάρκα. Όποιος και αν είπε ότι ο καφές των 2€ είναι συνώνυμο του σκονισμένου πεζοδρομίου δίπλα στο μετρό, έχουμε δέκα διευθύνσεις που τον διαψεύδουν.
Καφές και συμπάθεια με 2€
της Ηρώς Κουνάδη

Γιατί η Αθήνα έχει τον πιο ακριβό καφέ από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα; Οι απαντήσεις ποικίλλουν και –όπως σε κάθε ερώτηση– εξαρτώνται εν πολλοίς από το ποιον ρωτάς. Η τελευταία έκδοση του Lonely Planet, για παράδειγμα, ενημερώνει τους ταξιδιώτες μας ότι «ενώ οι Ιταλοί κατεβάζουν ένα φλιτζανάκι espresso σε τριάντα δευτερόλεπτα, στην Ελλάδα δεν είναι ασυνήθιστο να μείνεις και πέντε και έξι ώρες σε μία καφετέρια. Οπότε, ουσιαστικά, αυτό που πληρώνεις δεν είναι ο καφές, αλλά η ενοικίαση του τραπεζιού». Όσο σωστή και αν είναι αυτή η παρατήρηση, βέβαια, δεν αναιρεί την αδικία του να είναι κανείς υποχρεωμένος να διαλέξει ανάμεσα σε καφέ των 4€ ή πλαστικό ποτήρι στο χέρι έξω από ένα σταθμό μετρό, αν δεν έχει σκοπό να «νοικιάσει» το τραπέζι για πέντε-έξι ώρες.

Κάπου εδώ έρχεται η οικονομική κρίση να αλλάξει τα δεδομένα: Συνεταιριστικά καφενεία απλώνουν κουβερτούλες σε καταπράσινα πάρκα που μέχρι πρόπερσι ήξεραν μόνο οι μετανάστες, μικρά café με χαρακτήρα ξεσκονίζουν τις πανέμορφες αυλές τους, δραστήριες κοπερατίβες ποντάρουν στο δίκαιο –από κάθε άποψη– εμπόριο και καλλιτεχνικές λέσχες θυμίζουν στον κόσμο ότι οι πόρτες τους ήταν πάντα ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Και ο καφές των 2€ ή των 2,5€ δεν είναι πια συνώνυμο του σκονισμένου πεζοδρόμιου δίπλα στο μετρό.

Ιδού μερικές από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις, για καφέ μετά (σωστής) τιμής και δόξας.

Κεραμείο
Πλαταιών 27, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3464221 και 6932865114

Μια κουκλίστικη αυλή με δέντρα, χτιστά καναπεδάκια και καρέκλες καφενείου, μερικές arty λεπτομέρειες –όπως η κουρτίνα από Lego που χωρίζει τον μπροστινό χώρο του μπαρ από τα δωμάτια πίσω του που οδηγούν στην αυλή– και μουσικές που καλύπτουν όλο το φάσμα της jazz, του freestyle και των ροκ επιλογών. Το Κεραμείο είναι ένα από τα αγαπημένα μας στέκια στο Μεταξουργείο, και οι χαμηλές τιμές του (στα 2,50€ ο freddo) είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί, μέχρι (πολύ) αργά το βράδυ, για ρακόμελα και ποτά σε εξίσου χαμηλές τιμές (στα 6€ το ποτό).

Συνεργατικό Καφενείο
Μοναστηρίου 140, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 211 2217260

Οι φίλοι το ξέρουν και ως «το καφενεδάκι της Ακαδημίας Πλάτωνος». Ακριβώς απέναντι από το ομώνυμο καταπράσινο πάρκο, και δέκα βήματα από τον αρχαιολογικό χώρο που το βάφτισε, βγάζει τραπεζάκια έξω –αλλά μας εφοδιάζει και με κουβερτούλες και ελαφριά υφάσματα, για την περίπτωση που προτιμάμε να στρωθούμε στο χορτάρι. Σερβίρει και μεζεδάκια όταν η όρεξη και η κουζίνα το επιτρέπουν, διοργανώνει «συνεργατικά» events όπως η παραδοσιακή παρασκευή σούπας στο πάρκο κάθε πρώτη του μήνα, και γιορτάζει την εναλλακτικότητά του με καφέδες που κυμαίνονται στο 1,20-2€ και μπύρες στα 2-2,50€.

Καφενείο Ναυαρίνου (γνωστό και ως Γιλμάζ) 
Ναυαρίνου 15, Εξάρχεια

Και μόνο για τη θέα που απολαμβάνουν τα έξω τραπεζάκια του στο θρυλικό πλέον παρκάκι της Ναυαρίνου, κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης. Το αγαπήσαμε, όμως, ακόμα περισσότερο μετά από την διήγηση φίλης, η οποία –αφού καθόταν αρκετή ώρα σε ένα από αυτά– ρώτησε τον σερβιτόρο πότε θα παραγγείλει, για να πάρει την απάντηση ότι «δε με φώναξες, και θεώρησα ότι ήθελες απλά να καθίσεις. Δεν θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε δύσκολη θέση». Οι μουσικές είναι… ό,τι παίζει ο Κόσμος και το Τρίτο Πρόγραμμα, και οι καφέδες κινούνται στο φάσμα των 2,5€. Καθόλου άσχημα.

Το Παγκάκι
Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, τηλ.: 213 0009927
Στον ηλιόλουστο πεζόδρομο της Ολυμπίου, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, τα τραπεζάκια του είναι μονίμως πλημμυρισμένα από κόσμο, που έρχεται εδώ όχι μόνο για τις ωραίες world και jazzy μουσικές, αλλά και για την φιλοσοφία του. Το Παγκάκι, βλέπετε, δεν είναι ένα ακόμη café bar στην «πιάτσα» της Ολυμπίου. Είναι μια κολλεκτίβα που στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο εμπόριο, συνεργαζόμενη με μικρούς παραγωγούς και σερβίροντας προϊόντα όπως ο καφές ζαπατιστικών συνεταιρισμών του Μεξικού και η ζάχαρη από το Κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία. Η ατμόσφαιρα είναι όσο χαλαρή και «εναλλακτική» φαντάζεστε, και οι τιμές ασυναγώνιστες: από 1€ έως 2€ το πολύ οι καφέδες, 5€ το ποτό, 1,5€ το κρασί σε ποτήρι. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 11.00 το πρωί έως αργά το βράδυ.

Δυάρι
Μεγάλου Αλεξάνδρου 124, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3426710
Άνοιξε τις (μεγάλες) πόρτες του τον περασμένο Αύγουστο, κι από τότε τραβά την προσοχή των περαστικών με τα πολύχρωμα τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο, και τις γιγάντιες τζαμαρίες, που καλύπτουν σχεδόν δύο ορόφους –ισόγειο και πατάρι– που εμπνέουν για χάζι στην κίνηση της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φωτεινό και πολύχρωμο, σερβίρει καφεδάκι (προς 1,50-2,50€) από τις 11.00 το πρωί, ρακή και μεζεδάκια για τσιμπολόγημα από το μεσημέρι, και ποτά που δεν ξεπερνούν τα 5€ το βράδυ.

Κήπος της ΕΠΑΣΚΤ
Πανός 19, Πλάκα, τηλ.: 210 3215654

Τα αρχικά σημαίνουν «Ένωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών», αν αναρωτιέστε. Αυτό γράφει και η μικρή ταμπέλα στην πόρτα της, περνώντας την οποία βρίσκεστε στην ομορφότερη, ίσως, αυλή της Αθήνας. Πανύψηλα, καταπράσινα δέντρα προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους στα εξίσου πράσινα τραπεζάκια καφενείου, στα χτιστά πεζούλια και τα πέτρινα τειχάκια που έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε το περιβάλλον να αποπνέει αέρα παρεΐστικο και ατμόσφαιρα κυριακάτικης εκδρομής. Το αρτίστικ περιβάλλον συμπληρώνεται από πινελιές τέχνης στα πιο απίθανα σημεία –από τα μαρμάρινα αγάλματα εδώ κι εκεί, μέχρι τα παντζούρια των παραθύρων των κτιρίων που περιστοιχίζουν τον κήπο.

Στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου, αλλά και σε ορισμένα από τα υπόλοιπα κτίρια, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις των αποφοίτων της ΑΣΚΤ. Καφεδάκι, τσάι και αναψυκτικά θα παραγγείλετε στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου, και θα τα μεταφέρετε οι ίδιοι στο τραπέζι. Τα μπισκότα Μιράντα είναι κερασμένα, όπως και η υπέροχη μυρωδιά βρεγμένου χώματος αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να πετύχετε λίγες ανοιξιάτικες ψιχάλες. Όλοι οι καφέδες –όπως και οι μπύρες και το κρασί σε ποτήρι– κοστίζουν 2,50€. Κανονικά, το café-bar στον κήπο λειτουργεί από Μάιο έως Οκτώβριο, αλλά καθότι ενδέχεται να το πετύχετε ανοιχτό και άλλες ηλιόλουστες ημέρες –ιδιαίτερα όταν «τρέχουν» εκθέσεις– κάντε ένα τηλεφώνημα πριν ξεκινήσετε.

Spira Café 
Μεσολογγίου 5, Εξάρχεια
Φωτό: FtinaPota.gr
Πολύχρωμες καρέκλες του σκηνοθέτη απλώνονται στον πεζόδρομο, αναπαυτικά καναπεδάκια πλαισιώνουν πορτοκαλί και φούξια τοίχους στο παταράκι πλάι στο τζάκι, και βιομηχανικά φωτιστικά κρέμονται πάνω από την ξύλινη μπάρα του σογείου. Η Σπείρα είναι ένα από τα ομορφότερα στέκια του γνωστού εξαρχειώτικου πεζόδρομου, ενώ οι τιμές της είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής: ο φραπέ, όπως και οι περισσότεροι καφέδες, κοστίζει μόλις 2€ ενώ αν έρθετε αργότερα –ή ξεμείνετε λίγο παραπάνω– θα βρείτε ποτά με 5€ και μπύρες από 3€.

Λουξ 
Θεσσαλονίκης 12, Θησείο
Φωτό:
FtinaPota.gr
Βγάζει χρωματιστές καρέκλες καφενείου στον πεζόδρομο, απ’ όπου αγναντεύει τα τραίνα (του ΗΣΑΠ) να περνούν, και σπάει την παράδοση του πανάκριβου καφέ στο Θησείο, με τιμές που κυμαίνονται στα 2-2,50€. Πιάστε… σκιά κάτω από τις νεραντζιές, ή μια θέση στον ήλιο αν προτιμάτε, αλλά περάστε και μια βόλτα από μέσα, για να χαζέψετε τα καδράκια με τις ρετρό διαφημίσεις και τις λοιπές καλλιτεχνίζουσες λεπτομέρειες στους τοίχους. Αν πεινάσετε, παίζουν ουζοποικιλίες και μεζεδάκια σε επίσης καλές τιμές, ενώ αν… το ξενυχτήσετε, θα βρείτε και μπύρες από 3€ και ποτά με 5€.

Βραζιλιάνα
Αρκάδων 4 (Πλατεία Μερκούρη), Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 211 7108428

Για τη Βραζιλιάνα τα έχουμε ξαναπεί. Μας αρέσει για την freestyle διακόσμηση, τα χρώματα και τις ζωγραφιές στους τοίχους, τα παράταιρα έπιπλα, τα μαξιλαράκια και τους μουσαμάδες με τα φρουτάκια στα τραπέζια που δένουν υπέροχα με το χαλαρό κι ανεπιτήδευτο στυλ της. Μας αρέσει, επίσης, το ότι η μουσική δεν παίζει πολύ δυνατά, για να μην διαταράσσει την ησυχία της γειτονιάς που την φιλοξενεί –και που είναι γειτονιά πραγματική, κι όχι μόνο κατ' όνομα– αλλά παίζει… λίγο απ' όλα: λίγο reggae, λίγο soul, λίγο ethnic, λίγο upbeat και λίγο… από τη διάθεση της ημέρας. Επιτραπέζια παιχνίδια που οι παρέες απλώνουν στα μεγάλα τραπέζια, εικαστικές εκθέσεις, live νέων και ανερχόμενων σχημάτων που στην πλειοψηφία τους δεν έχετε ξανακούσει ποτέ, και μεζεδάκια για την λιγούρα συμπληρώνουν την εικόνα του arty, καθημερινού στεκιού. Ο καφές κινείται στο φάσμα των 1,50-2,50€, ενώ οι μπύρες και τα ποτά ακολουθούν, με 4-5€ αντίστοιχα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v