Bar theater: Βάλε ποτό, η παράσταση αρχίζει

Γέλιο και συγκίνηση, κωμωδία και ρομαντζάδα, σουρεαλισμός και… πυροβολισμοί. Πέντε από τα αγαπημένα μας bar έχουν, εκτός από καλό ποτό και ωραία μουσική, άλλη μία διάσταση: τις θεατρικές τους παραστάσεις.
Bar theater: Βάλε ποτό, η παράσταση αρχίζει
της Ηρώς Κουνάδη 

Ανοίγω την πόρτα του bar. Ακούγονται πυροβολισμοί. Πυροβολισμοί; Πριν προλάβω να ξανακλείσω –βιαστικά, όπως λέει το αυθόρμητο σχέδιό μου– κάποιος με σπρώχνει προς τα μέσα. «Από εκεί θα βλέπεις καλύτερα», μου δείχνει κάπου προς την άκρη της μπάρας. Τι να βλέπω; Φτάνω σχεδόν χωρίς να το καταλάβω μέσα στο σκοτάδι σε ένα άδειο σκαμπό. Τουλάχιστον οι πυροβολισμοί έχουν σταματήσει. Πρέπει να πέρασαν αρκετά λεπτά μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι την ώρα που έμπαινα ξεκινούσε παράσταση. Κι αυτή ήταν η πρώτη μου επεισοδιακή γνωριμία με το bar theater.

Το θέατρο σε μπαρ είναι ενδιαφέρον φαινόμενο για διάφορους λόγους. Πρώτον, γιατί είναι άμεσο, συμβαίνει εκεί μπροστά σου, σε εμπνέει σχεδόν να συμμετέχεις –ενίοτε σε ενθαρρύνει και να το κάνεις. Δεύτερον, γιατί έχει σχεδόν πάντα καταπληκτική μουσική. Τρίτον, γιατί μετά το τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί έρχονται και κάθονται στο τραπέζι σου, να σε ρωτήσουν πώς σου φάνηκε, και τελικά βρίσκεστε να τα πίνετε μέχρι το πρωί.

Επίσης, γιατί αν δε σου αρέσει η παράσταση μπορείς πάντα να επικεντρωθείς στο ποτό σου, ή στη διακόσμηση του μπαρ, και κανείς να μην παρεξηγηθεί. Και τέλος γιατί, σε extreme περιπτώσεις, μπορεί να σε πιάσει απροετοίμαστο και να μην καταλάβεις ότι αυτό που βλέπεις δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το όνειρο κάθε σκηνοθέτη.

Επιλέξαμε πέντε παραστάσεις που είδαμε και απολαύσαμε σε ισάριθμα μπαρ, συνοδεία ποτών και ξηροκάρπιων, και σας… προειδοποιούμε, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Περιμένουμε –πάντα– και τις δικές σας προτάσεις, στα σχόλια στο τέλος του κειμένου, γιατί τώρα που το συνηθίσαμε δηλώνουμε fans.

Το Ημερολόγιο ενός Αυνανιστή στο Ghost House
Το bar: Σαν κανονικό στοιχειωμένο σπίτι, με μισοσβησμένα ζωγραφιστά ταβάνια, βαριές κουρτίνες και έπιπλα που θυμίζουν αντίκες, ντυμένα με μπροκάρ υφάσματα.

Το θέατρο: Δύο φίλοι, ο Μάκης (Δημήτρης Λιόλιος) και ο Ερμής (Μιχαήλ Άνθης) εξυμνούν την αγάπη για το εγώ τους, ψάχνουν τη Στάση Νερατζιώτισσα στο Κάμα Σούτρα, και θίγουν με χιούμορ και κέφι τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Οι δύο ηθοποιοί διασκευάζουν επί σκηνής γνωστά τραγούδια, που λειτουργούν τόσο καλά όσο και τα κείμενα, συνοδεία πιάνου.

Μας άρεσε γιατί: Οι δύο ηθοποιοί δίνουν ρεσιτάλ επί σκηνής, ακόμη και στα σημεία όπου το κείμενο θα επιδεχόταν βελτίωσης. Πολλές από τις ατάκες τους είναι εμπνευσμένες, ενώ κάποιες σκηνές είναι πραγματικά ξεκαρδιστικές. Τα μουσικά κομμάτια σχεδόν κλέβουν την παράσταση, αφού τόσο οι πρωτότυποι στίχοι όσο και οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών –ειδικά του Μ. Άνθη– και του Γιώργου Τοσκάνη στο πιάνο είναι εξαιρετικές.

Πού και πότε: Λεπενιώτου 26, στου Ψυρρή (τηλ. κρατήσεων: 210 3236431). Δευτέρα στις 21.00
Πόσο: 10 ευρώ
Δείτε στην δεξιά στήλη, σχετικά άρθρα, την συνέντευξη του συγγραφέα, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, Μιχαήλ Άνθη.

Παράσταση είναι, θα περάσει στο Cachica Club
Το bar: Πολύχρωμα παράθυρα σε στιλ βιτρό, πέτρινοι τοίχοι, ξύλινη επένδυση, διακόσμηση που παραπέμπει σε ethnic φιλοσοφία, freestyle μουσικές και χτιστά καναπεδάκια με γιγάντιες μαξιλάρες για να καθίσετε αναπαυτικά.

Το θέατρο: Ένα «θέατρο εν θεάτρω», μια παράσταση όπου όλα πάνε στραβά, ένας σκηνοθέτης (Γιάννης Τοσουνίδης) ορκισμένος να υπηρετεί την τέχνη και τέσσερις ηθοποιοί (Μπάμπης Βρακάς, Κατερίνα Γαβαλλά, Δημήτρης Δρακόπουλος, Γαβρίλος Κάμμας) που κάνουν τα πάντα για το αίσιο τέλος –το δικό τους και των θεατών.

Μας άρεσε γιατί: Οι κλασικοί συγγραφείς, από τον Σαίξπηρ μέχρι τον Τσέχοφ και τον Ίψεν, γίνονται φύλλο και φτερό, με ξεκαρδιστικά ενίοτε αποτελέσματα, καθώς οι ηθοποιοί προσπαθούν να διασκευάσουν τα έργα τους ή να μας εξιστορήσουν τα σενάριά τους σε λίγα λεπτά, πριν επιστρέψει ο σκηνοθέτης να μας ρωτήσει πώς μας φάνηκε –«μήπως και πάμε σπίτια μας». Οι ερμηνείες είναι καλές, και το γέλιο βγαίνει αβίαστα.

Πού και πότε: Πλαταιών 5 στον Κεραμεικό (τηλ. κρατήσεων: 210 3470188). Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00
Πόσο: 15 ευρώ με ποτό

Stage Alive στο Tiki Bar
Το bar:
Βγαλμένο από την Χαβάη, με εξωτικά φυτά να σκαρφαλώνουν μέχρι το ταβάνι, πολύχρωμο και με εξαιρετικά signature κοκτέιλ.

Το θέατρο: Τρεις γυναίκες (Ρεβέκκα Φελεκίδου, Γιώτα Ευσταθίου, Νάντια Κλάδη) απολυμένες από το δημόσιο, σχεδιάζουν μία ληστεία, την οποία αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας οι άνδρες της ζωής τους (Χρήστος Μαραθιάς, Βαγγέλης Τάτσης). Το σχέδιο πηγαίνει κατ’ ευχήν, μετά όμως ξεκινούν τα προβλήματα.

Μας άρεσε γιατί: Το έργο θίγει φλέγοντα ζητήματα με τρόπο τραγελαφικό, χωρίς ποτέ να παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Το soundtrack, από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει ποτέ σε θέατρο, δένει αριστοτεχνικά με την πλοκή και δημιουργεί ατμόσφαιρα. Οι ερμηνείες των πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών είναι επίσης καλές.

Πού και πότε: Φαλήρου 15, στου Μακρυγιάννη (τηλ. κρατήσεων: 210 9236908). Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
Πόσο: 10 ευρώ με ποτό
Δείτε στη δεξιά στήλη, σχετικά άρθρα, την συνέντευξη της ομάδας του Stage Alive στο in2life 

Το Γαϊδουροκαλόκαιρο στο Τραίνο στο Ρουφ
Το bar:
Για την ακρίβεια, το wagon bar του τραίνου – αμαξοστοιχίας, είναι το κατάλληλο, ατμοσφαιρικό σκηνικό για το έργο που εκτυλίσσεται στο café ενός σιδηροδρομικού σταθμού.

Το θέατρο: Η Λόρα (Ανατολή Αθανασιάδου) και η Στέφη (Μαρίνα Πολυμέρη) σερβίρουν ποτά και καφέδες στους βιαστικούς ταξιδιώτες και τους θεατές, με τους οποίους μοιράζονται τους φόβους και τις αποτυχίες τους, τις ελπίδες και τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους, τις λανθασμένες επιλογές και τις εξαρτήσεις τους. Ξαφνικά, ένα ήσυχο κυριακάτικο απόγευμα, η μηχανή του καπουτσίνο σπάει…

Μας άρεσε γιατί: Οι δύο πρωταγωνίστριες ερμηνεύουν υποδειγματικά οκτώ διαφορετικούς ρόλους. Το έργο είναι τρυφερό κι αληθινό, άλλοτε αστείο κι άλλοτε συγκινητικό.

Πού και πότε: Στον σταθμό του Ρουφ, στο Γκάζι (τηλ. κρατήσεων: 210 5298922, 6937604988). Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15.
Πόσο: 20 ευρώ με κρασί, 16 ευρώ (επίσης με κρασί) αν είστε φοιτητές ή έρθετε με ποδήλατο

Η και Ο στο Mayo
Το bar:
Arty minimal, με εμφανή αδυναμία στην σύγχρονη τέχνη. Ζεστή ξύλινη διακόσμηση, παρεΐστικη διάθεση και καθαρά ποτά.

Το θέατρο: Ένας άνδρας (Αλέξανδρος Κομπόγιωργας) και μια γυναίκα (Γιούλη Τσαγκαράκη) συναντιούνται σε ένα μπαρ, και γελάνε με όλα όσα τους έχουν κάνει να δακρύσουν. Εκείνη εσωστρεφής, ευαίσθητη, ανασφαλής για την εξωτερική της εικόνα και γεμάτη αγωνία για αποδοχή από το άλλο φύλο. Εκείνος εξωστρεφής, κοινωνικός, φιλόδοξος, αλλά και εγκλωβισμένος από την αγάπη του για ύλη. Κοινά σημεία υπάρχουν, κι ας μην είναι τόσο εμφανή.

Μας άρεσε γιατί: Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, η σκηνοθεσία του Σαμψών Φύτρου πρωτότυπη, και το έργο καταφέρνει, παρά την πολύ μικρή διάρκεια του (μόλις 45 λεπτά) να μεταδώσει αισιόδοξο vibe, που παραμένει στον χώρο και μετά το τέλος του.

Πού και πότε: Περσεφόνης 33, στο Γκάζι (τηλ. κρατήσεων: 210 3423066, 6944698872). Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30
Πόσο: 10 ευρώ

(*) Στις αρχές Μαΐου ξεκινά το πρώτο Φεστιβάλ Bar Theater στην Ελλάδα, συνδιοργάνωση της θεατρικής ομάδας Λωτοφάγοι και του Πολυχώρου Stavlos, στο Θησείο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν αιτήσεις συμμετοχής έως και τις 20 Φεβρουαρίου στο e-mail [email protected] ή να επικοινωνήσουν με την Αθηνά Αρσένη στα τηλέφωνα 6942204511, 6955868757 για περισσότερες πληροφορίες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v