Άγαμοι Θύται: Όλα τα λεφτά -ξανά- στον Ζυγό

Παλιοί γνώριμοι και νέοι καρατερίστες συναντιούνται για ακόμα μία χρονιά, ως Άγαμοι Θύται, στον Ζυγό, σε μία μουσική παράσταση με σάτιρα, καλή μουσική και αυθεντικές ερμηνείες. Το In2life βρέθηκε πρόσφατα εκεί.
Άγαμοι Θύται: Όλα τα λεφτά -ξανά- στον Ζυγό
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Παρασκευή βράδυ και η Πλάκα είναι γεμάτη κόσμο. Έξω από τη μουσική σκηνή Ζυγός επικρατεί ευχάριστη κινητικότητα. Στις 11.00 θα προκαλέσουν ρίγη διαφόρων συναισθημάτων οι θρυλικοί, πλέον, Άγαμοι Θύται, οι οποίοι για δεύτερη χρονιά μας λένε ότι «Αλλιώς δε γίνεται-Λεφτά υπάρχουν»! Με παλιές συμμετοχές και νέες μεταγραφές στο σχήμα αποδεικνύουν τη διαχρονικότητά τους στη σάτιρα, το γέλιο, την καλή μουσική, την πρόζα και το αυθεντικό.

Ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου ανοίγει την παράσταση καλωσορίζοντάς μας με μια ιστορία για κάποιους μουσικούς που μετά από διάφορες ατυχίες τραγουδούσαν μόνο ορισμένες νότες. Πολύ έξυπνο το σκετσάκι αυτό, καθώς περνάει άμεσα το μήνυμα ότι σε αυτή την παράσταση η βάση για να χτίσουν οι performers είναι οι μουσικοί, που έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό. Κι όχι αδίκως.

Τα εμπνευσμένα κείμενα εναλλάσσονται εντέχνως με τα τραγούδια και δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συντελεστές ανεξαιρέτως να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους. Το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία που «κουμπώνουν» άνετα με τα παλιά και η ροή είναι πιο σφιχτοδεμένη από πέρυσι. Πολλοί όμως συγκεντρώνονται επί σκηνής γι’ αυτό ας τους πάρουμε εξαρχής.

Διαλέγουμε τον νεοφώτιστο στο σχήμα Γιώργο Χρυσοστόμου, ο οποίος ταίριαξε γάντι με το όλο κλίμα. Διαθέτει στόφα μεγάλου ηθοποιού, είναι κωμικός, δραματικός και η κίνησή του επί σκηνής ξεχωρίζει. Στο νούμερο με τη σάπια γνώση και διδασκαλία στις μέρες μας αφήνει το δικό του στίγμα με μία υποβόσκουσα ειρωνεία και απόσταση, ενώ ως… βουβός μαέστρος συναρπάζει. Σειρά έχει ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο οποίος έχει εγκλιματιστεί πλήρως στον δεύτερο χρόνο και "κεντάει" τον ρόλο του με περισσότερα στοιχεία. Παραμένει αποκάλυψη ερμηνευτικά και ξεφεύγει από την τηλεοπτική μανιέρα. Έχει μεγαλύτερο κομμάτι τραγουδιστικό, γεγονός που μας εκπλήσσει ευχαρίστα, καθώς η αισθαντική φωνή του χρωματίζεται από ρεμπέτικα και ροκ στοιχεία. Στο νούμερο με τον Χρύσανθο Καγιά περνούν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα γι’ αυτό προσέξτε το και μη χαθείτε στην κωμική πλευρά της πρόζας αυτής.

Για τον Ταξιάρχη Χάνο τα λόγια περιττεύουν, αφού είναι έντονη η αριστοφανική παιδεία του σε όλες τις διαστάσεις των ερμηνειών του. Τραγουδιστικά ξαφνιάζει με το κομμάτι του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου «Μάτια κλειστά». Ο Χρύσανθος Καγιάς, που προαναφέραμε, έχει τον σημαντικό ρόλο του μπαλαντέρ στα κομμάτια και φέρνει ένα άρωμα νοσταλγικό, παλιού κλασσικού ηθοποιού. Η Ελευθερία Κόμη με μεγαλύτερο ρόλο, είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι, πιο άνετη και με τσαχπινιά.

[Video-αφιέρωμα στους Άγαμους Θύτες, με παλιότερες στιγμές τους, από την εκπομπή "Στην υγειά μας"]


Η γκρίνια ξεκινάει στην επιλογή της νεαρής ηθοποιού Κλέλιας Ρενέση, στη θέση της Μπέσυς Μάλφα (παραστάσεις Αθήνας) αλλά και της Εβελίνας Παπούλια (παραστάσεις Θεσσαλονίκης). Η φωνή της δεν επαρκεί, παρότι είναι σωστά τοποθετημένη, και είναι λίγη ακόμα και στα κομμάτια πρόζας, καθώς φαίνεται ότι είναι πολύ σφιγμένη. Δεν έχει το μπρίο που χρειάζεται ο ρόλος της, γεγονός που σε ωθεί σε συγκρίσεις με τις προκατόχους της. Δείχνει παρόλα αυτά τη διάθεση να «ψηθεί» και να καλυτερέψει.

Κι αφού αναφερθήκαμε στους νέους, ας πάμε και στους Αρχαίους των Αγάμων, όπως χαριτωμένα χαρακτήρισε ο Ιεροκλής τον βασικό πυρήνα των Αγάμων Θυτών. Είκοσι χρόνια κλείνουν φέτος και δε σταματάνε να μας εκπλήσσουν. Στο μπουζούκι και τα ρεμπέτικα ο «πολύς» Χρήστος Μητρέντζης, ο οποίος αποτελεί αναντικατάστατο μέλος της ομάδας. Στο αφιέρωμα στον Ζαμπέτα μας θύμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και μας ξύπνησε «νταλκά» με ήθος και συνέπεια. Ο Στάθης Παχίδης, εκτός από τραγουδιστής του σχήματος, είναι υπεύθυνος και για τα τραγούδια της προσωπικής δισκογραφίας των Αγάμων και φέτος δίνει ξεχωριστή νότα με την ιδιαίτερη φωνή του και την όρεξή του επί σκηνής. Από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς ήταν το τραγούδι «Ακαπνία», ενώ η φετινή παρουσίαση του «Τρόμπας Εγκώμιον» κρίνεται απόλυτα ταιριαστή και καθόλου ελλιπής.

Η Ρούλα Μανισάνου απλά συγκλονίζει με τη δύναμη της φωνής της και την ερμηνευτική της δεινότητα. Από τις σπάνιες περιπτώσεις τραγουδίστριας που η εκφορά του λόγου της είναι βαθιά ελληνική. Η ροκ φιγούρα των Αγάμων είναι και θα είναι ο χαλαρός και ψύχραιμος Δημήτρης Σταρόβας που όταν παίρνει την ηλεκτρική κιθάρα ξεσηκώνει τα πλήθη, όταν δε κάνει πρόζα σε ενθουσιάζει και σε κάνει να «λύνεσαι» στο γέλιο. Η ψυχή της παράστασης αυτής και χρόνια τώρα στο τιμόνι ενός σχήματος που 20 χρόνια προσφέρει θέαμα, το οποίο ελάχιστοι έχουν καταφέρει να κοπιάρουν επιτυχημένα, είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Χαμογελαστός, ορεξάτος, μας προσφέρει γενναιόδωρα την αφύπνιση που χρειαζόμαστε, γίνεται «Νονός», «Κουρέας», «Μέγας Αλέξανδρος», σατιρίζει χωρίς να προσβάλλει, συγκινεί και συγκλονίζει ως Άστεγος, και καυτηριάζει εξαιρετικά ως λατρεμένη «Γιαγιά Ζαφείρω Έφα». Α ναι, παίζει και κλαρίνο!

Τέλος, ο συνδετικός κρίκος όλων των παραπάνω είναι οι έξοχοι και πάντα εμπνευσμένοι Cabaret Balkan, οι οποίοι εκτελούν χρέη μουσικών, performer, συνοδών και εντέλει κλέβουν την παράσταση. Κανείς δε μένει πίσω, όλοι εκ των παιδιών είναι frontmen. Η παθιασμένη ερμηνεία του Ηλία Κόζα είναι στα ατού της βραδιάς, στα οποία θα ήμασταν άδικοι εάν δεν προσθέταμε τον εξαιρετικό Θανάση Τσαουσέλη στα πλήκτρα αλλά και τη φωνή, τις μιμήσεις και το χιούμορ, καθώς και τον μαέστρο, ενορχηστρωτή, drummer και βιολιστή Γιώργο Χατζή, οι οποίοι ανεβάζουν πολύ υψηλά τον πήχη.

[Η συνέχεια του video-αφιερώματος στους Άγαμους Θύτες]


Εντέλει είδαμε μία καλοκουρδισμένη παράσταση, ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής, με άποψη, εξυπνάδα, κέφι, καλή μουσική και ειλικρινή προσέγγιση προς το κοινό. Μην το χάσετε!

Ζυγός, Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3241610
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 10.30
Είσοδος: 15 ευρώ με ποτό στο μπαρ, φοιτητικό 10 ευρώ, φιάλη ουίσκι 160 ευρώ, κρασί για δύο άτομα 80 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v