Θέατρο Badminton 2009-10: Τι παίζει φέτος;

Παραστάσεις που αγαπήσαμε και ανυπομονούμε να ξαναδούμε, ολόφρεσκες προτάσεις που θα συζητηθούν, επιτυχημένες ελληνικές παραστάσεις, αλλά και πρωτογενείς ελληνικές παραγωγές έκπληξη. Όλα θα τα έχει η σαιζόν που ξεκινά στο Θέατρο Badminton.
Θέατρο Badminton 2009-10: Τι παίζει φέτος;
Ακούγαμε χθες τον Μιχάλη Αδάμ να μιλάει στη συνέντευξη τύπου για την τρίτη σαιζόν του Θεάτρου Badminton, που αναμένεται εξίσου συναρπαστική με τις προηγούμενες δύο, και σχεδόν πιστεύαμε ότι κάνει λάθος. Τρίτη σαιζόν; Μόνο; Και πότε πρόλαβε να δημιουργηθεί σε όλους μας αυτή η αίσθηση ότι το Badminton υπήρχε πάντα –ή έστω ότι υπάρχει χρόνια; Πώς χώρεσαν σε δύο μόνο χρόνια όλες αυτές οι παραστάσεις; Πώς στριμώχνεις σε δύο χρόνια τόση συγκίνηση, τόση ψυχαγωγία, τόσο γέλιο, τόση μουσική, τόση δημιουργία, τόση μαγεία, τόσους Tiger Lillies;

Τρίτη μόλις χρονιά, λοιπόν. Κι όμως. Γεμάτη παραστάσεις που αγαπήσαμε και ανυπομονούμε να ξαναδούμε, ολόφρεσκες προτάσεις που θα συζητηθούν, ελληνικές παραγωγές με τις περγαμηνές τους, αλλά και πρωτογενείς ελληνικές παραγωγές, συνεργασίες μεγάλων ελλήνων δημιουργών, που ετοιμάζονται αποκλειστικά για το Θέατρο Badminton και που υπόσχονται να μας εκπλήξουν ευχάριστα. Λεπτομέρειες περί αυτών, εντός λίγων ημερών.

Προς το παρόν, κρατάμε την υπόσχεση περί φθηνότερων εισιτηρίων, που θα ξεκινούν από 20 ευρώ –όπως τόνισε ο κ. Αδάμ, «σε αυτό βοήθησε και η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα, που αντέδρασε στην κρίση συμπιέζοντας τα έξοδα, τις αμοιβές, τα κέρδη, άρα και τα κόστη των παραστάσεων»– και βέβαια περί διατήρησης της υψηλής ποιότητας όλων των παραστάσεων, στην οποία μας έχει (κακο)μάθει το Badminton.

Ατζέντες ανά χείρας και ξεκινάμε, με τα must see της αθηναϊκής θεατρικής –και μουσικής, βεβαίως βεβαίως– σκηνής για τη σαιζόν 2009-10.

Archive
11 Σεπτεμβρίου 2009
Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, το ατμοσφαιρικό trip hop άλμπουμ Londiniumκαι δύο χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στην Ελλάδα, οι Archive έρχονται στο Θέατρο Badminton έχοντας στις αποσκευές τους, εκτός από τις παλιές, αγαπημένες επιτυχίες (Fuck U, Again,Pulse), το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, Controlling Crowds, το οποίο μπήκε ταχύτατα στην κορυφή των charts.
Τιμές εισιτηρίων: από 35 έως 50 ευρώ

Spaghetti Western Orchestra
16-25 Σεπτεμβρίου 2009
Μια ασυνήθιστη μουσική συμμορία - Patrick Cronin, Graeme Leak, Boris Conley, Jess Ciampa, Shannon Birchall - η Spaghetti Western Orchestra ζωντανεύει τα σπαγκέτι γουέστερν του ’60 και του ’70 διασκευάζοντας μ’ έναν εντελώς καινούριο, πρωτότυπο τρόπο τις αγαπημένες μουσικές του μεγάλου συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Ennio Morricone.
Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ


Singin’ in the Rain

21-25 Οκτωβρίου 2009
Το «καλύτερο μιούζικαλ όλων των εποχών», σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Badminton και μας μεταφέρει με χιούμορ, αθωότητα και λάμψη στη «χρυσή» εποχή του Χόλυγουντ. Το μυθικό tap-dancing μιούζικαλ, η θεατρική εκδοχή της ομώνυμης ταινίας του 1952 με πρωταγωνιστή τον χορευτή-σταρ Gene Kelly, αναβιώνει σε όλη την κεφάτη μεγαλοπρέπειά της, από την εταιρεία των μεγάλων επιτυχιών, UK Productions, που αναλαμβάνει το παγκόσμιο ταξίδι έργων - σταθμών του μουσικοχορευτικού θεάτρου, όπως η παράσταση Beauty and The Beast που απολαύσαμε και στην Αθήνα το 2007.
Τιμές εισιτηρίων: από 12 έως 68 ευρώ

Καρυοθραύστης (Universal Ballet)
από 24 Νοεμβρίου 2009
Ο Καρυοθραύστης του Tchaikovsky είναι το μπαλέτο-θεσμός της χριστουγεννιάτικης οικογενειακής διασκέδασης σε όλο τον κόσμο. Φέτος οι περιπέτειες της μικρής Κλάρα και των παιχνιδιών της θα ζωντανέψουν στη σκηνή του Θεάτρου Badminton από τα φημισμένα Universal Ballet σε μια παράσταση που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε όλες τις χώρες που έχει παρουσιαστεί. Η ερμηνεία των Universal Ballet προσαρμόστηκε στη χορογραφημένη εκδοχή του 1934 από τον Vasily Vainonen, με περαιτέρω προσθήκες από τον Oleg Vinogradov. Τα Universal Ballet παρουσιάζουν τον Καρυοθραύστη κάθε χρόνο από το 1986.
Τιμές εισιτηρίων: από 20 έως 66 ευρώ

Ο Μεγαλέξανδρος και ο Καταραμένος Δράκος
από 17 Δεκεμβρίου 2009
Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αιγαίου, σε κείμενο και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη
Ένα γνωστό μοτίβο των ελληνικών μύθων και προσφιλές θέμα του θεάτρου σκιών, ο θάνατος του δράκου από τον Απόλλωνα (αργότερα από τον Άγιο Γιώργη), γίνεται η πρώτη ύλη της παράστασης του Δήμου Αβδελιώδη –κείμενο, σκηνοθεσία – που συνδυάζει τη μαγεία του αυθεντικού θεάτρου με τη γοητεία του θεάτρου σκιών. Ένα μουσικό παραμύθι που αντλεί από την αισθητική του θεάτρου σκιών και του κινηματογράφου, αλλά ειτουργεί και ως σύγχρονη λαϊκή όπερα. Πέντε ηθοποιοί και τέσσερις μουσικοί επί σκηνής συμμετέχουν σ’ ένα εντυπωσιακό θέαμα που προκαλεί γνήσια συγκίνηση και αισθητική απόλαυση. Στη μοναδική παιδική παράσταση που η μουσική παίζεται ζωντανά επί σκηνής, οι ήρωες ντύνονται με τα χρώματα των φθόγγων και εικονογραφούνται μελωδικά με θέματα της λόγιας και της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης.
Τιμές εισιτηρίων: από 8 έως 17 ευρώ

Las Vegas Magic Festival
5-17 Ιανουαρίου 2010
Η «εθνική ομάδα» των πιο ευφάνταστων μάγων και ταχυδακτυλουργών, από τα πιο διάσημα θέατρα και μιούζικ χολ της «Μέκκας» της υπερβολής και της διασκέδασης, το Λας Βέγκας, έρχονται με τα καλύτερά τους νούμερα, απίστευτο χιούμορ και πολλές εκπλήξεις για όλες τις ηλικίες, στο πρώτο Las VegasMagic Festival που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Μια δίωρη διαδραστική με τους θεατές φαντασμαγορία από την παγκόσμια dream team των μάγων που ‘παντρεύουν’ το πρόγραμμα τους με θεατρικά εφέ και στοιχεία stand up comedy και παντομίμας και αγγίζουν για πρώτη φορά την Αθήνα με το μαγικό τους ραβδάκι.
Τιμές εισιτηρίων: από 14 έως 42 ευρώ

Shaolin – Wu Dang
29-31 Ιανουαρίου 2010
Ένα δίωρο θεατρικό υπερθέαμα χορογραφημένων ακροβατικών και μουσικής που βασίζεται στη φιλοσοφία του ζεν βουδισμού, του Yin & Yang, στις τεχνικές πολέμου και διαλογισμού των δασκάλων-μοναχών Shaolin και Wu Dang. Δεκαπέντε εκπληκτικοί «πολεμιστές» – μοναχοί και δύο μαθητές (Shami) εκτελούν επί σκηνής μερικές από τις πιο σκληρές ασκήσεις Qi Gong τoυ Kung Fu -που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί πουθενά αλλού εκτός Κίνας-, ομαδικές πολεμικές πρακτικές, αλλά και πιο ήπιες τεχνικές του Tai Chi. Ενώ στα μάτια του κοινού το θέαμα μοιάζει εξαιρετικά επίπονο, όπως μας βεβαιώνουν οι ίδιοι, οι ασκήσεις δεν προκαλούν καθόλου πόνο, γιατί βασίζονται στην τέλεια ισορροπία και αρμονία μεταξύ σώματος και πνεύματος και στη διαρκή χρήση της αναπνοής.
Τιμές εισιτηρίων: από 14 έως 38 ευρώ

Η Ωραία Κοιμωμένη (St. Petersburg State Ice Ballet)
από τις 3 Μαρτίου 2010
Tα Μπαλέτα στον πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν φέτος στο Θέατρο Badminton για να παρουσιάσουν την Ωραία Κοιμωμένη στον πάγο με τη μοναδική χορογραφία του Konstantin Rassadin. Με σεβασμό στην κλασική χορογραφία του Marius Petipa και κάποια από τα κορυφαία ονόματα του καλλιτεχνικού πατινάζ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, τα διάσημα μπαλέτα παρουσιάζουν στην Ελλάδα ένα θέαμα υψηλής καλλιτεχνικής αρτιότητας και δεξιοτεχνίας μ’ ένα εξαιρετικό συγκρότημα χορευτών-παγοδρόμων. Οι παραστάσεις τους συνδυάζουν αριστοτεχνικά την αρμονία, την κομψότητα και τη χάρη του κλασικού μπαλέτου, με το δυναμισμό, την ισορροπία και το συγχρονισμό του καλλιτεχνικού πατινάζ. Ένα θεατρικό μπαλέτο στον πάγο που, σε συνδυασμό με την υψηλή αισθητική των κοστουμιών και των σκηνικών, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για όλες τις ηλικίες.
Τιμές εισιτηρίων: από 14 έως 42 ευρώ


Swan Lake του Matthew Bourne

13-25 Απριλίου 2010
Η μακροβιότερη παράσταση μπαλέτου στο West End του Λονδίνου και στο Broadway της Νέας Υόρκης, που εγκαινίασε το 2007 το ολοκαίνουριο Θέατρο Badminton καθηλώνοντας 25.000 θεατές σ’ ένα διάστημα 12 ημερών, επιστρέφει στην Αθήνα με τους περήφανους κύκνους του και την ανατρεπτική διάθεση του αγαπημένου μας δημιουργού, Matthew Bourne. Το έργο έχει εμπνευστεί και πραγματωθεί με στόχο να «μιλήσει» σ’ ένα σύγχρονο κοινό, να το συγκινήσει, να το ενθουσιάσει, να το «ταρακουνήσει». Ενώ βασίζεται στο πασίγνωστο κλασικό μπαλέτο με τη μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, περιέχει στοιχεία εντελώς ανατρεπτικά και παράδοξα, όπως η επιλογή ενός άντρα χορευτή για το ρόλο της Odette/Odile. Η εκδοχή του Βρετανού χορογράφου είναι ρομαντική αλλά και κυνική, συγκινητική, χιουμοριστική και μεταμοντέρνα στην αισθητική της, ενώ καταφέρνει να ξαναγράψει το μύθο εστιάζοντας στα πιο δραματικά στοιχεία του έργου.
Τιμές εισιτηρίων: από 20 έως 75 ευρώ

Εχθροί εξ Αίματος του Αρκά
28 Απριλίου – 3 Μαΐου 2010
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λαέρτης Μαλκότσης, Χρήστος Μαλάκης, Θύμιος Κούκιος
Το Εχθροί εξ αίματος είναι το πρώτο θεατρικό έργο του γνωστού κωμικογράφου Αρκά και ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη θεατρική σαιζόν (22.10.08 - 17.05.09) στον Πάνω Χώρο του θεάτρου του Νέου Κόσμου. Πρόκειται για μια σουρεαλιστική κωμωδία με σπαρταριστούς διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών, που δεν είναι άλλοι από τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Στο νοσοκομείο, ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα, ο οργανισμός βρίσκεται σε κώμα. Κι ενώ τα ευγενή όργανα δίνουν τη μάχη της ζωής, το Παχύ και το Λεπτό Έντερο, δυο άσπονδοι φίλοι, προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση, από την οποία εξαρτάται άμεσα και η δική τους επιβίωση.
Τιμές εισιτηρίων: 15-20 ευρώ

Evita
από 11 Μαΐου 2010
Mια ανεπανάληπτη στιγμή του παγκόσμιου μουσικού θεάτρου με την υπογραφή των σερ Andrew Lloyd Webber και Tim Rice (Cats, Jesus Christ Superstar). Ένας ιδιαίτερος, απαιτητικός ρόλος και μια παράσταση γεμάτη θέαμα και συγκίνηση, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην πρωτότυπή της μορφή, κατευθείαν από το West End και την βρετανική της περιοδεία. Στην παράσταση που θα παρακολουθήσουμε στο Θέατρο Badminton, τον ρόλο ορόσημο του μουσικού θεάτρου ερμηνεύει το νέο αστέρι του West End, η Rachael Wooding, ηθοποιός που απογείωσε στη συγκεκριμένη παραγωγή την επαγγελματική της πείρα από ρόλους σε φημισμένες παραστάσεις όπως τα Hairspray, We Will Rock You, Saturday Night Fever, Footloose, Starlight Express, Cats.

Στην ολοκαίνουρια παραγωγή της Evita που θα παρουσιάσει στο Θέατρο Badminton ο κορυφαίος παραγωγός του West End, Bill Kenwright σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Really Useful Group του Andrew Lloyd Webber, συμμετέχουν οι ηθοποιοί Seamus Cullen στο ρόλο του Τσε Γκεβάρα (δημοφιλής φιναλίστ του τηλεοπτικού reality του BBC, Any Dream Will Do) και ο Mark Heenehan - γνωστός από τις εμφανίσεις του στις ταινίες The Road to Damascus, Spy Game και Thunderpants - ως Juan Perón. Η νέα πληθωρική παραγωγή της Evita ξεκίνησε περιοδεία στη Μ. Βρετανία τον Αύγουστο και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως το «θεατρικό γεγονός της χρονιάς».
Τιμές εισιτηρίων: από 25 έως 75 ευρώ

Σημειώστε, επίσης, το καθιερωμένο πλέον Holiday on Ice, από τις 11 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2009, στη γιγαντιαία παγοπίστα του Κλειστού Παλαιού Φαλήρου, με τιμές εισιτηρίων που κυμαίνονται από 6 έως 40 ευρώ, αλλά και την ολόφρεσκια ιδέα του Christmas Magic World, ενός γιγάντιου, χριστουγεννιάτικου πολυχώρου 6 στρεμμάτων που θα λειτουργήσει στον προαύλιο χώρο του Θεάτρου Badminton από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, και θα περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικα shows, μαγαζάκια, fun park με δραστηριότητες –παγοδρόμιου περιλαμβανομένου– και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v