Athens Pride: Φεστιβάλ χωρίς... ταμπού

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος γιορτάζει και φέτος, στις 23 Ιουνίου, η Λεσβιακή, Γκέι, Αμφισεξουαλική και Τρανσεξουαλική Κοινότητα τη διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον έρωτα που ”δεν κάνει διακρίσεις, κάνει τη διαφορά”, με πάρτι, DJ sets, events και, βέβαια, την καθιερωμένη pride parade.
Athens Pride: Φεστιβάλ χωρίς... ταμπού
”Ο Έρωτας δεν κάνει διακρίσεις. Κάνει τη Διαφορά!” Αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Λεσβιακή, Γκέι, Αμφισεξουαλική και Τρανσεξουαλική (LGBT) Κοινότητα γιορτάζει φέτος τη διαφορετικότητα, το Σάββατο 23 Ιουνίου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Athens Pride μετρά ήδη τρία χρόνια ζωής και το γιορτάζει ποικιλοτρόπως. Από τη 1 το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα στηθούν τα περίπτερα των οργανώσεων που στηρίζουν το Φεστιβάλ, στις 16.00 θα ξεκινήσει το πρώτο πάρτι της ημέρας, με live DJ set και δυόμισι ώρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση μπροστά από τη Βουλή. Και για τη συνέχεια; Four star DJ party από τις 20.00 μέχρι αργά, το οποίο θα διακοπεί κάποια στιγμή, περί τις 22.00 για ένα… X-travaganza Drag Show.

Πρόκειται, άλλωστε, για μέρα γιορτής, αλλά και διεκδίκησης των δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπων. Στις ολοήμερες εκδηλώσεις στην πλατεία, καθώς και στην παρέλαση που θα ακολουθήσει, μπορούν να συμμετέχουν όλοι και όλες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, ερωτικού προσανατολισμού ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – Athens Pride είναι εμπνευσμένο από το Διεθνές Κίνημα Υπερηφάνειας, που κι αυτό με τη σειρά του έχει τις ρίζες του στην 28η Ιουνίου 1969, όταν οι θαμώνες του μπαρ Stonewall στη Νέα Υόρκη, αντιστάθηκαν δυναμικά στη βίαιη εισβολή της αστυνομίας στο χώρο.

H επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, εξαπλώθηκε διεθνώς με την ονομασία Pride (υπερηφάνεια), και ο Ιούνιος καθιερώθηκε ως ο μήνας εορτασμού της. Στις δύο προηγούμενες εορταστικές εκδηλώσεις της Αθήνας συμμετείχαν πάνω από 1800 άτομα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ή Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακηρύξει το 2007 ως το ”Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών Για Όλους” με σκοπό την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πλεονεκτήματα μιας δίκαιης και αλληλέγγυας κοινωνίας. Επομένως, το έργο του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – Athens Pride είναι φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v