Lord of the Dance: Η μαγεία του κέλτικου χορού

Μία χορευτική παράσταση εμπνευσμένη από τους αρχαίους μύθους και τους μεσαιωνικούς θρύλους της Ιρλανδίας φιλοξενεί η σκηνή του Θεάτρου Badminton από τις 18 μέχρι τις 28 Ιουνίου. Το Lord of the Dance του Michael Flatley έρχεται να μας μυήσει στο μύθο και τη μαγεία του φολκλόρ, με ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα.
Lord of the Dance: Η μαγεία του κέλτικου χορού

Στις 2 Ιουλίου του 1996 ο Michael Flatley ανέτρεψε για πάντα τα διεθνή θεατρικά δρώμενα, ανεβάζοντας στο Point Theatre του Δουβλίνου, το Lord of the Dance.

Το Lord of the Dance είναι μια φανταστική ιστορία εμπνευσμένη από το φολκλόρ, τους αρχαίους μύθους και τους μεσαιωνικούς θρύλους της Ιρλανδίας. Από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε στο ανυποψίαστο θεατρικό κοινό μέχρι σήμερα κατάφερε και το ίδιο να γίνει θρύλος.

Η παγκόσμια εκείνη πρεμιέρα πέρασε στην ιστορία. Όταν έπεσε η αυλαία, το ακροατήριο ξέσπασε σε τόσο ενθουσιώδεις επευφημίες που χαρακτηρίστηκαν από τον τύπο της εποχής ”άγριες”. Ανάλογη ήταν και η στάση των κριτικών που αποθέωσαν από τις στήλες τους την παράσταση, με αποτέλεσμα το Lord of the Dance να θεωρηθεί από την επόμενη κιόλας μέρα, το πιο πολυσυζητημένο και το πιο εκθειαζόμενο μουσικοχορευτικό υπερθέαμα που ανέβηκε ποτέ στο Δουβλίνο.

Μόλις λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική του εκκίνηση, το L.O.T.D. ήταν πλέον η πιο προσοδοφόρα διεθνής περιοδεία της χρονιάς, καταρρίπτοντας το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων και διάθεσης του σχετικού video σε ολόκληρο τον αγγλόφωνο κόσμο. Στην Αυστραλία διατέθηκαν 250.000 εισιτήρια σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το video της παράστασης βρέθηκε στο Νο 1 των χριστουγεννιάτικων αγορών, με πωλήσεις που το κατέστησαν δώδεκα φορές πλατινένιο!

Μέχρι σήμερα στα δισκοπωλεία του κόσμου έχουν διατεθεί περί τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα της παράστασης σε Cd, Dvd, και Video. Το soundtrack του έργου έγινε χρυσό στην Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1997 ήταν η χρονιά των μεγάλων ρεκόρ. Την άνοιξη του ίδιου έτους, μεταφέρθηκε στην Αμερική. Το show ανέβηκε το Μάρτιο στο φημισμένο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης δίνοντας 13 συνεχόμενες sold out παραστάσεις. Τον Απρίλιο οι χορευτές του Michael Flatley έκαναν μια συγκλονιστική εμφάνιση στην 71η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ, την οποία παρακολουθούσαν 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1998 το L.O.T.D. κατέκτησε το Λονδίνο. Προηγήθηκε το ανέβασμά του στο Coliseum Theatre όπου παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες εξαντλώντας κάθε εισιτήριο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη θρυλική Wembley Arena πραγματοποιώντας το απόλυτο ρεκόρ των 21 συνεχόμενων εξαντλημένων παραστάσεων. Μια επίδοση που δεν έχει ακόμη καταρριφθεί.

Στην Νότιο Αφρική ο Άρχοντας του Χορού τίναξε στον αέρα όλα τα box offices καθώς τα εισιτήρια του συνόλου των παραστάσεών του, εξαφανίστηκαν σε ελάχιστες ώρες από την έκδοσή τους. Στο Λας Βέγκας οι εμφανίσεις του στο ξενοδοχείο NewYork NewYork κράτησαν τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πέρασαν να το δουν 3 εκατομμύρια θεατές.

Το 2002 το L.O.T.D. έδωσε παραστάσεις στο Κρεμλίνο της Μόσχας και αργότερα ολοκλήρωσε μια μοναδική χριστουγεννιάτικη σαιζόν στην παρισινή Disneyland όπου το παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 θεατές.

Το Lord of the Dance ξεπέρασε όλα τα μεγάλα show που περιόδευαν ταυτόχρονα στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 50 εκατομμύρια θεατές σε 60 διαφορετικές χώρες και των πέντε ηπείρων.

Εδώ και μια δεκαετία θεωρείται ως το πλέον προσοδοφόρο καλλιτεχνικό υπερθέαμα σε διαρκή περιοδεία, αποκομίζοντας εισπράξεις άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Σε λίγες μέρες αυτή η εκπληκτική παράσταση έρχεται στην Ελλάδα. Από τις 18 έως τις 28 Ιουνίου, η σκηνή του Θεάτρου Badminton θα πλυμμηρίσει με τη χορευτική ομάδα του Michael Flatley που θα μας μυήσει στο φολκλορικό μύθο και τη μαγεία του χορού. Πρόκειται για μία παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.

* Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Συνοδευτικό Υλικό

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v