Φθηνές αυλές με ωραίο φαΐ στην Αθήνα

Τέσσερα ταβερνάκια με πανέμορφες νοσταλγικές αυλές για ωραίους και οικονομικούς μεζέδες στην Αθήνα.
Φθηνές αυλές με ωραίο φαΐ στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Ένας κήπος με πορτοκαλιές στο Χαλάνδρι σερβίρει μαμαδίσια μαγειρευτά. Μία κρυμμένη αυλή στου Ψυρρή μυρίζει ούζο και παλιά Αθήνα. Μια μονοκατοικία στους Αμπελόκηπους σερβίρει τα καλύτερα μπιφτέκια και στο πλακόστρωτο ενός παλιού σπιτιού στο Μεταξουργείο τσουγκρίζουμε με ικαριώτικο κρασί και χορεύουμε με live μουσικές. Ιδού τέσσερις αγαπημένες αυλές στις γειτονιές της Αθήνας, όπου τρώμε καλά, χωρίς να ξοδέψουμε πολλά.

Λυχνίον
Λουίζης Ριανκούρ 17, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106990119

Μία νοσταλγική αυλίτσα από τα παλιά, σαν αυτή… της γιαγιάς σας από το χωριό, μόνο που αυτή εδώ βρίσκεται στην καρδιά των Αμπελοκήπων, μια ανάσα από την Πανόρμου: Το Λυχνίον έχει μία αυλή και δύο μίνι βεράντες, όπου απλώνει τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα. Φημίζεται δε για τα εξαιρετικά μπιφτεκάκια του, σε μεγάλη μερίδα και με σπιτικές τηγανητές πατάτες – δεν θα σας απογοητεύσουν όμως ούτε τα παϊδάκια κοτόπουλου, οι μπριζόλες και τα δύο ή τρία μαγειρευτά πιάτα ημέρας. Μαζί με κρασί και κερασμένο φρούτο ή σιμιγδαλένιο χαλβά για το τέλος, υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο.

Μπεμπέκα
Διονύσου 16, τηλ: 2106854880

Στον ήσυχο δρόμο της Διονύσου, σε μια γειτονιά του Χαλανδρίου, η μονοκατοικία της Μπεμπέκας μας υποδέχεται στην μπροστινή και την πίσω αυλή της, με τα εσπεριδοειδή δεντράκια, τα ατμοσφαιρικά λαμπιόνια και τα όμορφα παρτέρια. Ο κατάλογος είναι μικρός, «μαμαδίσιος» και με φρέσκα υλικά από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: Τυριά Ρούμελης, λουκάνικα Καλαμάτας, λάδι Λαμίας και κρέατα Λακωνίας γίνονται κριθαρότα, παϊδάκια, κεφτεδάκια, φουρνιστά και κοκκινιστά πιάτα. Δεν λέμε όχι και σε μεζέδες όπως η χοιρινή τηγανιά σε πήλινο, το αρμένικο σουτζούκι, ο καγιανάς με σύγκλινο και φέτα ή οι σιφνέικοι μαραθοκεφτέδες. Για πλήρες γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 15-20€.

Αυλή
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή
Η «μυστική» πόρτα, που δεν είναι πλέον τόσο μυστική, στο πολύβουο στενάκι του Ψυρρή, κρύβει μια εσωτερική αυλή που «μυρίζει» παλιά Αθήνα. Είναι δε, άκρως παρεΐστικη και χύμα, με λίγα τραπέζια που γεμίζουν με τηγανητά κεφτεδάκια, λουκάνικα και λίγα κλασικά ορεκτικά και σαλάτες για να συνοδεύσουμε το ούζο μας. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10€ το άτομο για ουζάκι και τσιμπολόγημα.

Μεταξού
Πιερίας και Πυθοδώρου 10, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5229290

Κοντά στις γραμμές του τρένου, εκεί, στα «σύνορα» Μεταξουργείου και Κολωνού, η Μεταξού στρώνει τραπεζάκια στην νοσταλγική πλακόστρωτη αυλή της και συχνά-πυκνά μας… σηκώνει από αυτά, για να χορέψουμε με τις live μουσικές της, που κινούνται σε λαϊκούς ήχους. Όσο για το φαγητό, εδώ δοκιμάζουμε μεζέδες όπως τσιγαριστά χόρτα με αυγά, ρεβιθοκεφτέδες σε φωλιά από από αραβική πίτα και ταχινοσαλάτα, παστουρμαδόπιτες, καπνιστό απάκι, κεφτέδες με άγριο δυόσμο, λουκάνικο με στάκα, χοιρινό κότσι και κλασικά ψητά της ώρας. Τσουγκρίζουμε δε, με βιολογικό κρασί από την Ικαρία ή ρακές και παγωμένες μπύρες, και υπολογίζουμε περί τα 15-18€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v