Αυτά είναι τα καλύτερα μαγειρεία της Αθήνας

Σπιτικό φαγάκι, νοσταλγική ατμόσφαιρα, ήχοι και μυρωδιές παλιάς Αθήνας. Μην ψάχνετε άλλο, εδώ έχουμε όλα τα κορυφαία αθηναϊκά μαγειρεία.
Αυτά είναι τα καλύτερα μαγειρεία της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο περισσότερα χιλιόμετρα σε χωρίζουν από την κουζίνα της μαμάς σου, τόσο περισσότερο αγαπάς τα παραδοσιακά μαγειρεία της Αθήνας. Νόμος. Γιατί, κακά τα ψέματα, ωραία η (επι)στροφή στην κουζίνα με τις μαγειρικές εκπομπές και τις εύκολες και νόστιμες συνταγές που κατακλύζουν το internet, αλλά αρνάκι γκιούλμπασι και αχνιστές ρεβυθάδες κανείς μας ποτέ δεν θα φτιάξει το ίδιο επιτυχημένα με Εκείνη. Ευτυχώς, δηλαδή, που τα βρίσκουμε –αυτά και άλλα θεόσταλτα σπιτικά εδέσματα– στα μαγέρικα που κρατούν ως έξτρα μπόνους και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας.

Καμπάνα
Πετμεζά 5, Κουκάκι, τηλ.: 210 9219818

Ο κύριος Σπύρος μαγειρεύει σε αυτό το παλιό, αυθεντικό οινομαγειρείο της γειτονιάς. Σερβίρει ο ίδιος, πάντα με χαμόγελο, τις υπέροχες, σπιτικές σπεσιαλιτέ που ετοιμάζει με ό,τι υλικά βρίσκει κάθε πρωί στην αγορά. Ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 8-10€ το άτομο, ενώ το φρούτο ή το γλυκό σας θα έρθει κερασμένο. Μοναδικό μείον, το ότι, ως κλασικό μαγειρείο, λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής) μόνο μέχρι τις 20.00. Μετά τις 15.00 οι επιλογές μειώνονται δραματικά, αν και μπορείτε να τηλεφωνήσετε νωρίτερα, να μάθετε το μενού της ημέρας και να… κάνετε κράτηση, όχι για το τραπέζι, αλλά για το πιάτο σας.

Μπαρμπαγιάννης
Εμμ. Μπενάκη 94, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3824138

Το θρυλικό μαγειρείο των Εξαρχείων μοσχοβολά… παλιά Αθήνα, με μωσαϊκό και ασπρόμαυρες φωτογραφίες της γειτονιάς στο εσωτερικό, γλαστράκια και τραπέζια με καρό τραπεζομάντηλα έξω να συνθέτουν την νοσταλγικά ρετρό διακόσμησή του. Στο δε μενού, τα πάντα μυρίζουν παράδοση, φρέσκα υλικά και συνταγές από το χωριό. Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, χοιρινό λεμονάτο, ντομάτες γεμιστές, φασολάκια και παστίτσιο είναι οι δημοφιλέστεροι πρωταγωνιστές. Για να τα συνοδεύσετε, το δίλημμα εξαντλείται σε χωριάτικη ή χόρτα –κι εδώ είναι που θριαμβεύει η απλότητα των γεύσεων. Το κρασί είναι –φυσικά– χύμα, δροσερό κι ιδιαίτερο. Ο Μπαρμπαγιάννης σερβίρει καθημερινά, από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Ξεκουράζεται μόνο την Κυριακή το βράδυ. Οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 12-15€ το άτομο.

Δίπορτο
Σωκράτους 9, Πλατεία Θεάτρου, τηλ.: 210 3211463


Ένα από τα πιο θρυλικά στέκια της Αθήνας είναι ένα υπόγειο κουτούκι… παλιό σαν την Ιστορία, που λειτουργεί μόνο μεσημέρια και σερβίρει λίγα και καλά παραδοσιακά πιάτα. Εδώ θα δοκιμάσετε ρεβίθια στην πλάκα, σαρδέλες, γαύρο, μπακαλιάρο παστό και πατάτες γιαχνί με σέλινο σε τραπεζάκια στρωμένα με λαδόκολλα, κάτω από γιγάντια ξύλινα βαρέλια κρασιού και ανάμεσα σε βαζάκια με πικροδάφνες. Το κρασί είναι αυστηρά και μόνο χύμα, και λευκό –το προμηθεύεται από την Παιανία ο αειθαλής κύριος Βασίλης, που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Δίπορτου από το 1957. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο.

Μπούκα
Σολωμού 15, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3800365

Άλλο ένα εξαρχειώτικο μαγέρικο που μοσχοβολά παράδοση και σπιτικές νοστιμιές, πολύ κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων. Εδώ θα επιλέξετε από τη βιτρίνα ανάμεσα σε παστίτσιο, κόκορα κρασάτο με φανταστικές σπιτίσιες τηγανιτές πατάτες, λουκάνικο με κοφτό μακαρονάκι και χοιρινό λεμονάτο να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 12€ το άτομο για δύο μαγειρευτά (οι τεράστιες μερίδες κυμαίνονται στα 5-6€), μία σαλάτα, ένα-δύο ορεκτικά όπως τζατζίκι ή πατάτες και μισό λίτρο ωραίο κρασάκι.

Οικονόμου
Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555

Τα καλοκαίρια στα τραπεζάκια που απλώνει στη γωνία των δύο δρόμων του επικρατεί το αδιαχώρητο, τον χειμώνα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Ο Οικονόμου ήταν κλασική αξία στα Άνω Πετράλωνα ακόμα και πριν αυτά γίνουν μια από τις δημοφιλέστερες γειτονιές της Αθήνας, κι αυτό από μόνο του λέει πολλά. Τα κυρίως πιάτα του κινούνται στην παραδοσιακή «μαμαδίσια» λογική: κρέας κοκκινιστό ή κρασάτο –μοσχαράκι, κουνέλι, κόκορας– συνοδεία μακαρονιών, πατατών φούρνου (προτιμήστε τις, είναι συγκλονιστικές) ή λαδερού, όπως μπάμιες ή φασολάκια. Στα ορεκτικά και τα “extras” ξεχωρίζει η φάβα, ενώ οι πίττες είναι απλώς συμπαθητικές. Σερβίρει καθημερινά, εκτός Κυριακής, μόνο τα βράδια. Οι τιμές δύσκολα θα ξεπεράσουν το όριο των 15-18€ το άτομο.

Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798

Έχει αναθρέψει γενιές και γενιές πεινασμένων Χαλανδραίων, και καταφέρνει να αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου, κι ας βρίσκεται σε μια πιάτσα γεμάτη νέο-ταβερνάκια. Ο χώρος πιθανότατα είναι το πλέον αδιάφορο σημείο του (πώς ήταν παλιά τα μαγειρεία; έτσι) και η ατμόσφαιρα κινείται στα όρια του cult, οι γεύσεις όμως αξίζουν και με το παραπάνω μια ή και περισσότερες επισκέψεις: Εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι με κομμένες στο χέρι πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), ωραιότατες πίττες, συμπαθητικό αρνί φρικασέ. Το χύμα κρασί ενδέχεται να μην σας ενθουσιάσει –μπορείτε όμως πάντα να συνοδεύσετε με μπύρες. Σερβίρει καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ, ενώ όσοι μένετε ή δουλεύετε στην περιοχή, σημειώστε ότι κάνει και delivery. Τις Κυριακές επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 12-15€ το άτομο.

Μαγειρείο Μαρτίνης
Πατησίων 289 και Ιακωβάτων, Αθήνα, τηλ: 210 2111063


Σερβίρει εδώ και δεκαετίες γεύσεις γεμάτες νοσταλγία στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του ή στην πανέμορφη αυλή του όταν ο καιρός το επιτρέπει. Εδώ δοκιμάζουμε φοβερό χοιρινό με σέλινο και κουνέλι στιφάδο, μπάμιες και μελιτζάνες ραγού, φρέσκα φασολάκια, γίγαντες φούρνου και άψογες αγκινάρες α λα πολίτα. Οι λάτρεις των πιο «πειραγμένων» γεύσεων θα ενθουσιαστούν με τις μοντέρνες πινελιές στο μενού, όπως το ριζότο με μάγουλα μοσχαρίσια μαριναρισμένα σε κόκκινο κρασί, τα χοιρινά μπριζολάκια μαρινέ με πουρέ καρότο και η χοιρινή τηγανιά με σινάπι και βούτυρο θυμαριού. Για ένα μαμαδίσιο γεύμα εδώ υπολογίστε περί τα 15-17€ ανά άτομο με κρασί.

Φιλίππου
Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7216390


Ένα από τα πιο στιλάτα παραδοσιακά μαγειρεία της Αθήνας άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το μακρινό 1923. Συνεχίζει, από τότε μέχρι σήμερα, να σερβίρει σπουδαία μαγειρευτά σε ένα μίνιμαλ ρετρό περιβάλλον, με υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και γήινα χρώματα. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται ο κόκορας με τα μακαρόνια, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, το αρνάκι κρασάτο με θυμάρι και δεντρολίβανο και οι μελιτζάνες με τυριά. Προσοχή μόνο στο ωράριο: Σερβίρει 13.00-17.00 και 20.30-24.00 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, και μόνο 13.00-17.00 το Σάββατο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με ωραίο κρασί και κερασμένο σιμιγδαλένιο χαλβά στο τέλος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v