8 νόστιμες διευθύνσεις για κάθε γούστο στο Χαλάνδρι

Έθνικ κουζίνες, λαχταριστό street food, κλασικά ταβερνάκια και μοντέρνα μεζεδοπωλεία, μέσα από οκτώ πεντανόστιμες στάσεις στις γειτονιές του Χαλανδρίου.
8 νόστιμες διευθύνσεις για κάθε γούστο στο Χαλάνδρι
του Γιώργου Κόκουβα

Να άλλος ένας λόγος που αγαπάμε το Χαλάνδρι: Έχει κάτι για κάθε γούστο. Κλασικό καλτ μαγειρείο ή μοντέρνο ελληνικό ταβερνάκι; Ανατολίτικο street food και περσική κουζίνα ή μεξικάνικες γεύσεις και μοντέρνους λουκουμάδες; Ιταλικές μακαρονάδες ή μήπως… hardcore μανιάτικα μαγειρέματα; Ό,τι κι αν τραβάει η όρεξή σας, θα το βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις.

Για λουκουμάδες: Melouk (Κολοκοτρώνη 5, τηλ: 2106824600)  

Είναι το μαγαζί που άλλαξε την νοοτροπία μας απέναντι στον λουκουμά: Εδώ δεν θα τον πάρετε σε κουτάκι να τον απολαύσετε με μέλι και κανέλα (αν και γίνεται και αυτό). Θα προτιμήσετε τους τραγανούς λουκουμάδες σε γλυκές και αλμυρές γεύσεις, με κρέμα μπουγάτσας, με πραλίνα και ξηρούς καρπούς, ακόμη και με τονοσαλάτα που (ακόμη κι αν δεν το πιστεύετε) τους ταιριάζει υπέροχα και είναι ένα ωραιότατο μεσημεριανό. Συνοδεύστε με καφέ το πρωί, σπιτικές λεμονάδες και βυσσινάδες το απόγευμα και ωραιότατα κοκτέιλ το βράδυ – υπολογίστε περί τα 7-10€ κατ’ άτομο.

Για Περσική κουζίνα: Αναχίτα (Χρ. Σμύρνης 3, τηλ.: 210 6891222)  

Στον λιτό του χώρο με τα παραδοσιακά αντικείμενα, το άψογο σέρβις και τις γεύσεις από την μακρινή περσική γη, θα δοκιμάσετε ψητή μελιτζάνα με σκόρδο, λαχματζούν με κρεμμύδι, κιμά και καυτερή πιπεριά, κοτόπουλο με ρύζι και φραγκοστάφυλλο (λέγεται ζερέσκ πόλο), κοτόπουλο με ρύζι και φλούδες πορτοκαλιού (σιρίν πόλο), αρνί με σαφράν (κεμπάπ Τσεντζέ) και κιμά με ρύζι, αρωματικά χόρτα και κόκκινη σάλτσα (κουφτέ μπερεντζί). Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες, οπότε παραγγείλτε σοφά και υπολογίστε για πλήρες γεύμα περί τα 15-18€ κατ’ άτομο με κρασί.

Για ιταλική κουζίνα: Al Pino (Παπανικολή 66, τηλ: 2106855355) 

Φρέσκια άφιξη στην περιοχή, το Al Pino μετά το Παλαιό Φάληρο και το Μαρούσι, επεκτείνεται και στο Χαλάνδρι, και μας καλεί να δοκιμάσουμε στον μοντέρνο, άνετο χώρο του, χειροποίητα ζυμαρικά, εξαιρετικές μπρουσκέτες, πίτσες και ριζότο. Ταλιατέλες με προσούτο, σπαγγέτι με σιγοψημένη σάλτσα ώριμης ντομάτας και ριζότο μανιταριών είναι μερικές από τις αγαπημένες μας γεύσεις – συνδυάστε με καλό κρασί και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Για μανιάτικη κουζίνα: Λαλάγγια (Σοφοκλή Βενιζέλου 18 και Καραολή Δημητρίου, τηλ: 2106828093)  

Σε έναν χώρο που μυρίζει νοσταλγία, με τα μεγάλα παράθυρα, τους ανοιχτόχρωμους τοίχους, τις φωτογραφίες από παλιές ελληνικές ταινίες στα κάδρα και τα παλιά σκεύη στα τραπεζάκια, τα Λαλάγγια φιλοδοξούν να μας μυήσουν σε μανιάτικα μυστικά. Εδώ για παράδειγμα θα δοκιμάσετε ρεγάλι, καγιανά με σύγκλινο και γουρουνοπούλα μαγειρεμένη με τον μανιάτικο τρόπο. Θα συνδυάσετε με καλό κρασί, αν το επισκεφθείτε σαββατόβραδο θα πετύχετε και ζωντανά λαϊκά ή ρεμπέτικα, και θα πληρώσετε λιγότερα από 15€ κατ’ άτομο.

Για ατμόσφαιρα παλιού μαγειρείου: Κίτσουλας (Φιλικής Εταιρείας 25, τηλ.: 210 6814798)
Το κλασικότερο μαγειρείο του Χαλανδρίου δεν φημίζεται για τον χώρο του ή τις μοντέρνες ανέσεις του: Είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα θρυλικό «κουτουκάκι»: Φοβερό μαγειρευτό φαγάκι, από κοκκινιστό μοσχαράκι με φρεσκοκομμένες πατάτες, αρνάκι φρικασέ, κεφτεδάκια, σπιτικές πίτες, όσπρια-βάλσαμο και υπέροχο στιφάδο. Μαζί με συνοδευτικά και κρασί, υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Για μεξικάνικο street food: Ancho (Γυφτοπούλου 9, τηλ: 2106801097)  

Είναι street food, αλλά διαθέτει έναν μοντέρνο, βιομηχανικό χώρο με άνετα τραπεζάκια για να απολαύσουμε το φαγητό μας. Λειτουργεί με self service λογική, και από τον πάγκο του επιλέγουμε ανάμεσα σε βάση buritto, tacos, nachos ή σαλάτα και προσθέτουμε γέμιση (μοσχάρι, τσίλι κον κάρνε, κοτόπουλο κ.α.) και σάλτσα (ωραιότατο γουακαμόλε ή sour cream, δύο από τις αγαπημένες μας). Προσθέστε flaming habanero αν είστε φίλοι των καυτερών γεύσεων και υπολογίστε περί τα 10€ για ένα πιάτο με συνοδευτικό (που μπορεί να είναι σαλάτα αλλά και μια ωραιότατη μαργαρίτα).

Για φαλάφελ: The Falafel Project (Χαϊμαντά 19-21, τηλ: 2106819192)  

Ξύλινα τραπεζάκια, βιομηχανικός χώρος, street food λογική και προσεγμένη αισθητική αλλά και γεύση: Με αυτά τα συστατικά, το Falafel Project μας ετοιμάζει ανατολίτικες λιχουδιές με μοντέρνα twists, όπως τις παραλλαγές του φαλάφελ με μαροκινή καροτοσαλάτα και καυτερό τσίλι, μερίδες τραγανών φαλάφελ με μυστικό μείγμα μπαχαρικών, την purple haze εκδοχή με λάχανο, καρότο, σταφίδες, ταχίνι με Χάρισα και ντιπ με πατζάρι, κάρδαμο και κόλιανδρο. Μπορείτε να συνοδεύσετε με ανατολίτικες σαλάτες ή να προσθέσετε χούμους, χαλούμι, ελιές και πολτό λιαστής ντομάτας. Τα φαλάφελ σε αραβική πίτα κυμαίνονται στα 4-4,50€ και οι μερίδες στα 5,50-6€.

Για κρεατικά στην πλατεία: Σανέλ (Πλατεία Ελευθερωτών, τηλ: 2106826871)  

«Ναφάν γκατέ» γράφει η πινακίδα κάτω από το «παριζιάνικο» όνομα του μαγαζιού, και ο χώρος που μας υποδέχεται έχει ακριβώς αυτή την παράδοξη αντίθεση: Είναι αφενός κομψός και μοντέρνος, με την φευγάτη προσθήκη ενός μίνι διακοσμητικού μπακάλικου στο βάθος, αλλά είναι και οικείος, με κάτι από παρεΐστικο ταβερνάκι και casual εξυπηρέτηση από το πολύ φιλικό προσωπικό. Στα του φαγητού τώρα, ξεκινάμε πάντα με το αγαπημένο μας ορεκτικό, τις τηγανητές πατατούλες με κιμά και τριμμένη φέτα, και συνεχίζουμε με εκλεκτά κρεατικά, κάποια εκ των οποίων αποτελούν εξαιρετικά μαγειρεμένα πιάτα ημέρας. Μια πολύ καλή και χορταστική επιλογή είναι η ποικιλία κρεατικών, που έρχεται σε μίνι ταψάκι και περιλαμβάνει κοτόπουλο, μπιφτεκάκια, παντσέτες, μπριζολάκια, λουκάνικα, πατάτες, σαλάτα και πίτες, και χορταίνει εύκολα τουλάχιστον τρία άτομα. Μαζί με χύμα κρασί υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v