Να καούν τα κάρβουνα: Οι top σχάρες της Αθήνας

Πώς την θέλετε την κρεατοφαγία σας; Μοντέρνα ή παραδοσιακή; Οι επτά κορυφαίες σχάρες της Αθήνας καλύπτουν κάθε γούστο.
Να καούν τα κάρβουνα: Οι top σχάρες της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Κρεατοφάγοι όλου του κόσμου, ενωθείτε! Και μοντέρνα κρεατοφαγία έχουμε, και παράδοση που μοσχοβολά τσίκνα όπως στο χωριό, και αμνοερίφια, και εξευγενισμένα λεπτοκομμένα μπριζολάκια και «ψαγμένα» ορεκτικά για να μην γκρινιάζουν οι μη κρεατοφάγοι που κάνετε (;) παρέα. Και όλα αυτά, σε επτά αθηναϊκές σχάρες που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

Base Grill
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455



Θα το έχετε ακουστά, ακόμα και αν μένετε και/ή κινείστε μακριά από τα δυτικά προάστια. Το Base Grill έβαλε το Περιστέρι στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας, με ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και άψογα εκτελεσμένο μενού που επενδύει στη μοντέρνα κρεατοφαγία. Ο χώρος είναι όμορφος και προσεγμένος, με χαριτωμένες διακοσμητικές λεπτομέρειες που συνήθως απουσιάζουν από τα μαγαζιά του είδους του. Τα δε πιάτα του είναι όλα ένα κι ένα: από τα ζουμερά μπιφτεκάκια σχάρας μέχρι την περίφημη «πικάνια», μοσχαράκι α λα Βραζιλία, δηλαδή με αρκετά ζουμερό πυρήνα, και πασπαλισμένο με διάφορα αλάτια και κιτρολέμονο, και την τεράστια ποικιλία κρεατικών, ό,τι και αν παραγγείλετε δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει. Από τα ορεκτικά, σημειώστε στα οπωσδήποτε την φωλιά πατάτας με αυγά. Οι τιμές είναι τσιμπημένες, και οι μερίδες τεράστιες: αν καταφέρετε να παραγγείλετε με φειδώ, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο.

Βλάχος
Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια, τηλ.: 210 6130672



Μπορεί την πρώτη φορά που θα το δείτε ο χώρος να μην σας… γεμίσει το μάτι, αλλά μην πτοηθείτε: ο Βλάχος θα γεμίσει σίγουρα το στομάχι σας, με τα θεσπέσια μπριζολάκια του και τις λοιπές κρεατοφαγικές λιχουδιές του. Έχει ένα μικρό, στα όρια του λιλιπούτειου μενού, αλλά ό,τι κάνει το κάνει εξαιρετικά. Φημίζεται δικαίως για τα προαναφερθέντα χοιρινά μπριζολάκια του, η κάθε μερίδα των οποίων αποτελείται από τρεις μεσαίες μπριζόλες επάνω σε ένα… βουνό πατάτες (κοστίζει κάτι λιγότερο από 10€ και χορταίνει άνετα δύο άτομα) και για τις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες του, οι οποίες είναι αφράτες και νοστιμότατες. Πρόσφατα προσέθεσε στο μενού και έξτρα γίγας –και έξτρα ζουμερό– μπιφτέκι, για τους μερακλήδες που δεν θέλουν να αρκεστούν σε ένα μόνο είδος κρέατος. Συνοδεύετε με τζατζίκι και χωριάτικη (αν επιμένετε και για ορεκτικό, τα λουκάνικα είναι μια πολύ καλή ιδέα) και πληρώνετε το πολύ 15€ το άτομο. Κρεατοφαγική μαγεία.

Ο Στέλιος
Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ.: 210 9819014



Αν έχετε φίλους στα νότια, σίγουρα θα σας τον έχουν συστήσει. Αν πάλι μένετε εκεί, σίγουρα τον ξέρετε. Ο Στέλιος αυτοπροσδιορίζεται ως χωριάτικη ταβέρνα, και σερβίρει εξαιρετικά καλοψημένα κρέατα που έρχονται απευθείας από την Ήπειρο. Εξειδικεύεται, δε, στα αμνοερείφια, που δύσκολα πετυχαίνεις σε αθηναϊκή ταβέρνα. Τα παϊδάκια του είναι εξαιρετικά, όπως και το κοντοσούβλι, ενώ πολύ καλά είναι και τα μπριζολάκια και τα ζουμερά μπιφτέκια. Τα ορεκτικά παίζουν απλώς ρόλο συνοδευτικού, ως είθισται σε αυτού του τύπου τα ταβερνάκια –αν επιμένετε για προτάσεις, σημειώστε το τραγανό σαγανάκι, τη μυρωδάτη χωριάτικη, το τζατζίκι και τις ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές θα κυμανθούν στα 15€ το άτομο.

Τηλέμαχος Art Grill
Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, τηλ.: 210 8074015

Μην μπερδευτείτε με το (πιο τσιμπημένο) Τηλέμαχος Barbecue Club. Ο Τηλέμαχος της οδού Φραγκοπούλου ειδικεύεται στις λιτές κρεατοφαγικές γεύσεις, με την σχάρα και τη σούβλα να έχουν την τιμητική τους, ενώ ο κήπος του κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά, δίνοντάς του έξτρα πόντους στη λίστα των προτιμήσεών μας. Τι παραγγέλνουμε εδώ; Εξαιρετικό γουρουνόπουλο στη σούβλα, ζουμερότατη και χορταστική T-bone steak, μυρωδάτα σουτζουκάκια σχάρας και ωραιότατο κοντοσούβλι είναι μερικές μόνο από τις δοκιμασμένες –και άριστες– γευστικές επιλογές. Τα ορεκτικά έρχονται σε δίσκο για να επιλέξετε, και περιλαμβάνουν εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα, κομμένες στο χέρι πατατούλες τηγανιτές και πολύ καλό τζατζίκι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο.

Κιβωτός
Διος 32, Κηφισιά, τηλ.: 210 8071014

Από τα ιστορικά κρεατοφαγικά στέκια της Κηφισιάς, η Κιβωτός ξεχωρίζει για την εξαιρετική ποιότητα των κρεάτων της, τα οποία ψήνει εξαιρετικά. Στο μενού της περιλαμβάνονται καταπληκτικό κοντοσούβλι, πολύ καλά κεμπάπ, ζουμερά rib eye steaks αλλά και πιο μοντέρνες επιλογές, όπως το εξαίσιο black angus. Από τα ορεκτικά, που καταφτάνουν σε δίσκο για να δείτε και να διαλέξετε, προτείνουμε τους νοστιμότατους ντοματοκεφτέδες, την απαλή φάβα, το σταμναγκάθι αν είστε fan, τους κολοκυθοκεφτέδες και τον ντάκο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο (25€ αν παρασυρθείτε πολύ από τα ορεκτικά).

Τζίτζικας και Μέρμηγκας στα Κάρβουνα
Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2232376



Ίσως η καλύτερη επιλογή για τους κρεατοφάγους που βαριούνται να οδηγούν και θέλουν να κινηθούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ο Τζίτζικας των Άνω Πατησίων εξειδικεύεται στη σχάρα –σε αντίθεση με τα «αδερφάκια» του της γνωστής αλυσίδας, που υιοθετούν περισσότερο λογική μεζεδοπωλείου. Μας σερβίρει χοιρινά μπριζολάκια, ζουμερά καλαμάκια, τρυφερό ψαρονέφρι και γιγάντιες σταβλίσιες μπριζόλες στα τραπεζάκια που απλώνει έξω στην πλατεία, αλλά και στο χαριτωμένο α λα παλιό μπακάλικο εσωτερικό του. Πριν φτάσετε στο… ψητό, θα δοκιμάσετε κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και μυρωδικά, πίτα Καισάρειας, γραβιέρα τηγανητή με σουσάμι και μαρμελάδα ντομάτας και άλλα χειροποίητα μεζεδάκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Κρυστάλλης
Πλατεία Αγίας Τριάδος 1, Πεντέλη, τηλ.: 210 6136838



Ένα από τα πρώτα ψητοπωλεία που άνοιξαν στην θρυλική για τους κρεατοφάγους πλατεία της Πεντέλης, βγάζει τραπεζάκια έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια, κι ανάβει το τζάκι μέσα με το που πάρει να σκοτεινιάζει. Στα δυνατά σημεία του συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα. Τα ορεκτικά είναι μεν παραδοσιακά, αλλά ξεφεύγουν από το τρίπτυχο τζατζίκι-πατάτες-χωριάτικη, και περιλαμβάνουν προτάσεις όπως μελιτζάνες γεμιστές με τυριά και ωραιότατη φάβα. Για τους λιγότερο παραδοσιακούς τύπους, υπάρχουν και λίγες πιο μοντέρνες προτάσεις, όπως σνίτσελ με ροκφόρ και σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα με ντοματίνια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 18-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v