Φθηνό φαγητό στην φθινοπωρινή Αθήνα

Πέντε ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία απλώνουν τραπεζάκια έξω και μας σερβίρουν νοστιμιές και ουζάκια με 10-15€ το άτομο, το πολύ.
Φθηνό φαγητό στην φθινοπωρινή Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Το καλοκαίρι καλά κρατεί –για ένα μήνα τουλάχιστον ακόμα– και η παρέα εξακολουθεί να αναζητά τραπεζάκια έξω είτε για τσιμπολόγημα είτε για κανονικά… τσιμπούσια. Κοινός παρονομαστής είναι, βέβαια, πάντα το χαμηλό κόστος. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώνουμε για άλλη μια φορά σε μια χορταστική λίστα ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που απλώνουν τραπεζάκια έξω και μας καλοταΐζουν με 10-15€ το άτομο, το πολύ –κι αυτό, πάντα με το απαραίτητο ουζοκαραφάκι ή χύμα κρασί.

Βρούτος
Αμύντα και πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
Μια αυλίτσα χάρμα οφθαλμών, ακριβώς απέναντι από τον κυρίως χώρο του αγαπημένου μας παγκρατιώτικου στεκιού, στρωμένη με χαλικάκι και… δροσισμένη από ψηλούς ευκάλυπτους. Εδώ θα συνοδεύσετε τα ουζάκια σας με νόστιμους μεζέδες όπως τα κεφτεδάκια με σάλτσα γιαουρτιού, το ταμπουλέ, η εξαιρετική πατατοσαλάτα και ο μπεκρή μεζές με την πικάντικη σάλτσα. Ο λογαριασμός στο τέλος κινείται σταθερά στα επίπεδα των 12-15€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου.

Μπακαλοταβέρνα
Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι

Μία από τις καλύτερες, και πιο value for money, διευθύνσεις για φαγητό στο Χαλάνδρι, έχει μενού που ανανεώνεται καθημερινά, αποτελείται μόνο από ελληνικά προϊόντα (δεν σερβίρει για κανένα λόγο αναψυκτικά τύπου Cola) και δεν χρησιμοποιεί καθόλου φριτέζες και φούρνους μικροκυμάτων. Αν τα πετύχετε στις χειρόγραφες σελίδες του μενού, αξίζει να δοκιμάσετε τα εξής: την πικάντικη μελιτζάνα γιαουρτλού στο πήλινο, το λουκάνικο Καρδίτσας με πράσο, τη μεσσηνιακή σφαέλλα (αλμυρό τυρί) και το κοντοσούβλι. Όλα αυτά σερβίρονται στην απόλυτα κουκλίστικη ταράτσα του, που θυμίζει χωριό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο, με χύμα ούζο ή τσιπουράκι που ταιριάζει με την ατμόσφαιρα και τους μεζέδες.

Σαλός Λαγός
Τρώων 63 και Αιολέων, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2103471101

Ένα από τα πιο τίμια στέκια των Πετραλώνων, απλώνει τα σιδερένια τραπεζάκια του στο πεζοδρόμιο μπροστά του και σερβίρει νόστιμα μεζεδάκια, συνοδεία ούζου, τσίπουρου ή χύμα κρασιού. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση το χουνκιάρ μπεγιεντί, με βελούδινο πουρέ μελιτζάνας και ωραίο κοκκινιστό μοσχαράκι, το πληγούρι με ντομάτα και μυρωδικά, τα κεφτεδάκια με σάλτσα γιαουρτιού και τις φρέσκες τηγανιτές πατάτες. Όλα σχεδόν τα πιάτα κινούνται στη λογική των μεζέδων, για να έχετε να δοκιμάζετε, και να χορτάσετε πληρώνοντας περί τα 10-15€ το άτομο, μαζί με ουζάκι ή χύμα κρασί.

Παπανικολής
Ακτή Θεμιστοκλέους 6, Φρεαττύδα, τηλ.: 210 4181580

Απλώνει τραπεζάκια έξω, σε ένα ξύλινο ντεκ με θέα τις φοινικιές πάνω από τη Μαρίνα Ζέας, και τα φορτώνει με μεζεδάκια θαλασσινά και στεριανά, που έρχονται όλα για τη μέση. Αν θέλετε highlights, έχουμε να προτείνουμε ντάκο με κάππαρη, χοιρινή τηγανιά με πιπεριές, ούζο και πορτοκάλι, σφακιανή πίτα και παστουρμαδοπιτάκια. Συνοδεύουμε με συμπαθητικό χύμα ροδίτη, ή ουζάκια και τσίπουρα σε μεγάλη ποικιλία ετικετών και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.

Το Στέκι του Ηλία
Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ.: 210 3458052
και Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, τηλ.: 210 3422407

Για την ακρίβεια, το στέκι του Ηλία δεν είναι ένα, αλλά δύο –σε απόσταση μερικών βημάτων μεταξύ τους. Απλώνουν και τα δύο τραπεζάκια έξω στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα και σερβίρουν ψητές στη σχάρα νοστιμιές που περιλαμβάνουν παϊδάκια, για τα οποία φημίζονται, αλλά και εξίσου καλά σπιτικά μπιφτέκια και ζουμερό ψαρονέφρι. Συνοδεύουμε με κομμένες στο χέρι –εννοείται– πατάτες και τζατζίκι-κόλαση, και πίνουμε συμπαθητικό χύμα κρασί ή ουζάκι. Έξτρα μπόνους, η θέα στα τραίνα του ηλεκτρικού που περνούν, και στα νεοκλασικά που στολίζουν δύο από τα πιο ήσυχα δρομάκια του Θησείου. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v