Φάγαμε σε 6 αυλές με λιγότερα από 15€

Τσιμπολογάμε χορταστικά σε έξι νόστιμα μεζεδοπωλεία στην καρδιά της Αθήνας, που μας σερβίρουν στις δροσερές αυλές τους με λιγότερα από 15€.
Φάγαμε σε 6 αυλές με λιγότερα από 15€
του Γιώργου Κόκουβα

Έχει και το κέντρο της Αθήνας τις κρυφές του χάρες. Όπως οι έξι αυλές που ακολουθούν, οι οποίες κρύβονται καλά πίσω από φυλλωσιές και πολύχρωμα λουλούδια, για να μας επιτρέψουν όχι μόνο να ξεχάσουμε για λίγο το καυτό τσιμέντο της πόλης, αλλά και να μας χορτάσουν οικονομικά, με τα νόστιμα και φθηνά μεζεδάκια τους. Πήγαμε, είδαμε, δοκιμάσαμε, δεν πληρώσαμε παραπάνω από 15€ και σας τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα. 

Μυλόλιθος 
Πανόρμου 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106465731

Τον περασμένο χειμώνα, στο πετρόχτιστο αρχοντικό σπίτι στην καρδιά της Πανόρμου άνοιξε τις πόρτες του το πιο προσεγμένο γραφικό μεζεδοπωλείο των Αμπελοκήπων και μας φιλοξένησε στη ζεστή του σάλα. Τώρα που ο υδράργυρος ανεβαίνει, ο Μυλόλιθος μεταφέρει τα τραπεζάκια του έξω, στην πλακόστρωτη αυλή του που είναι σκεπασμένη με κληματαριές και κρυμμένη από την βουή της Πανόρμου από γλάστρες, λουλούδια, πολύχρωμα διακοσμητικά στοιχεία και τις ζωντανές μουσικές από τον συμπαθή μουσικό που ερμηνεύει ελληνικά παρεΐστικα κομμάτια τα βράδια. Στα όμορφα τραπεζάκια καταφθάνουν οι μεζέδες του καταλόγου – δεν θα δείτε κυρίως πιάτα, παρά μόνο μια καλή επιλογή από σαλάτες, ορεκτικά, κρεατομεζέδες και ψαρομεζέδες, σε ικανοποιητικές ποσότητες. Εμείς δοκιμάσαμε το αρνάκι γκιούλμπασι, το ωραίο κριθαρότο με χταπόδι, τα χοιρινά φιλετάκια σε αφράτες πιτούλες, τις τηγανητές πατάτες που έρχονται σε… μίνι φριτέζα και την δροσερή σαλάτα Μυλόλιθο με ρόκα, μαρούλι, σος ροδιού και σταφύλι. Το γλυκό έρχεται κερασμένο στο τέλος – συνοδεύστε το γεύμα με κρασί και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. Σημειώστε πως, ανεβαίνοντας στο τρίτο πάτωμα του κτιρίου, θα ανακαλύψετε άλλο ένα μυστικό: Την ωραία ταράτσα του Μυλόλιθου, που χαρίζει επιπλέον δροσιά για πιο ήσυχες καταστάσεις.

Αυλή
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή
Τι χρειάζεται κανείς για να χορτάσει και να φύγει ικανοποιημένος από ένα μεζεδοπωλείο; Μερακλίδικο μεζέ, ουζάκι, καλή παρέα και, τώρα το καλοκαίρι, δροσιά. Η θρυλική «Αυλή» του Ψυρρή μας τα χαρίζει όλα αυτά, χωρίς γκουρμέ επιφάσεις και προσπάθεια να φανεί ως κάτι άλλο από αυτό που είναι: Ένα μυστικό (μέχρι πρόσφατα) παρεΐστικο καταφύγιο για «χύμα» ουζοκατανύξεις. Στην παλιά στενόμακρη αθηναϊκή αυλή χωρούν λίγα τραπεζάκια, τα οποία απολαμβάνουν τα κεφτεδάκια που τηγανίζονται επί τόπου, στο υπαίθριο κουζινάκι ακριβώς δίπλα. Πέρα από τα κεφτεδάκια, θα βρείτε και ωραιότατα λουκάνικα, καθώς και ελάχιστα ακόμα ορεκτικά ή σαλάτες για να συνοδεύσετε το ούζο – υπολογίστε περί τα 10€ για να πιείτε και να τσιμπολογήσετε χορταστικά. 

Cabezon 
Κεραμεικού 110, Κεραμεικός, τηλ: 2155506414

Είναι δύσκολο να βάλεις ταμπέλα στο «Καμπεθόν» του Κεραμεικού (στα ισπανικό σημαίνει… «Κεφάλας»). Είναι café, pub, μεζεδοπωλείο, μπαρ; Είναι όλα αυτά, και δεν χρειάζεται να του βάλουμε ετικέτα για να παραδεχτούμε πως πρόκειται για μία από τις ωραιότερες αυλές της πόλης, στρωμένη με χαλικάκι και εναλλακτικό μεράκι, ελάχιστα βήματα από τον mainstream «χαμό» του Γκαζιού. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πέρα από τις φθηνές μπύρες και τα τσιπουράκια, σερβίρει και ωραιότατες πίτες, μαγειρευτά πιατάκια και μεζέδες στο τηγάνι, με πρώτες ύλες από έλληνες παραγωγούς. Για ένα χορταστικό τσιμπολόγημα, δύσκολα θα ξεπεράσετε τα 10€ κατ’ άτομο. 

Άμα Λάχει στης Νεφέλης 
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 2103845978

Πελώριος, όμορφος, κατάφυτος και νοσταλγικός, ο κήπος του Άμα Λάχει στα «πόδια» του λόφου του Στρέφη έχει στρωθεί εδώ και έναν χρόνο με τα τραπεζάκια της Νεφέλης, που ανέλαβε να γεμίσει τα Εξάρχεια ελληνικές μυρωδιές (στο κάτω μέρος του οικήματος, η Βιολέτ δίνει την δική της νότα, με γαλλικές γεύσεις). Σε έναν πανέμορφο χώρο που κάποτε λειτουργούσε ως σχολείο, πλέον καθόμαστε κάτω από τις πέργκολες και τις λεμονιές, απολαμβάνοντας δροσερή σαλάτα με σπανάκι και κράνο, ψητά λαχανικά με ξινομυζήθρα, ριζότο με θαλασσινά, νόστιμα χορτοκεφτεδάκια και ζουμερές ποικιλίες κρεατικών που περιλαμβάνουν από λουκάνικα και σκορδάτα μπιφτεκάκια μέχρι μπριζολάκια και αρνίσια παϊδάκια. Συνοδεύστε με κρασάκι και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Θάλειας Μεζεδοτεχνείον 
Κουτσικάρη 47, Γκύζη, τηλ: 2155207098

Μια αυτοδίδακτη μαγείρισσα από την Τζια, πήρε το βιβλίο με τις κυκλαδίτικες συνταγές της και κατέφτασε στην Αθήνα, στρώνοντας τραπεζάκια σε μια αναπάντεχα ρετρό αυλή πίσω από τον Άρειο Πάγο. Εκεί, κάτω από τα φύλλα της μουριάς και την ομπρέλα, απολαμβάνουμε κυμινάτα σουτζουκάκια, σπιτικό μπακαλιάρο σκορδαλιά, σαρδέλες «παντρεμένες», γαρίδες κανταΐφι, καλαμαράκια και άφθονο κρασί. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες τσιμπολόγημα. 

Καραβίτης 
Αρκτίνου 35 και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ: 2107215155

Η απλότητα της παράδοσης και η απροσποίητη φιλοξενία της κλασικής ελληνικής ταβέρνας έχουν έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους τους στο Παγκράτι, εκεί όπου ο «Καραβίτης» μεταφέρει για την καλοκαιρινή περίοδο τα τραπεζάκια του από το υπόγειο με τα κρασοβάρελα στην λιτή αυλίτσα ακριβώς απέναντι. Κάτω από τα δέντρα, απολαμβάνουμε λαχταριστά παϊδάκια, φρέσκα μπιφτέκια και άλλα μερακλίδικα κρεατικά σχάρας, αλλά και ωραία κεφτεδάκια, σπιτικές πίτες και μεζέδες ή λίγα μαγειρευτά ημέρας. Συνοδεύονται απαραιτήτως με κρασάκι ή παγωμένες μπύρες κάτω από τις φυλλωσιές – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v