Πίτσα στην Αθήνα: Γεύση με το μέτρο

Πού θα φάτε ναπολιτάνικη πίτσα με… πιστοποιητικό γνησιότητας; Πού θα βρείτε το πιο σπιτικό περιβάλλον για να γευτείτε τα «μυστικά» του ξυλόφουρνου; Ποιοι σεφ έχουν μυστικές συνταγές σάλτσας; Παίρνουμε θέση στα τραπέζια δέκα «ιταλικών» διευθύνσεων και δοκιμάζουμε τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας.
Πίτσα στην Αθήνα: Γεύση με το μέτρο
του Γιώργου Κόκουβα

Λεπτή τραγανή ζύμη και απλά υλικά, όπως τα επιβάλλει η ιταλική παράδοση. Ελληνικές παραλλαγές με πρωτότυπους συνδυασμούς και σπιτική γεύση. Βιολογικές συνταγές και vegetarian εκδοχές του πιο νόστιμου εδέσματος. Η πίτσα κρατάει τις ιταλικές ρίζες της και βρίσκει γαστριμαργικό καταφύγιο σε δέκα σημεία της Αθήνας, όπου ο ξυλόφουρνος έχει τιμητική θέση στην κουζίνα και η απόλαυσή της αποτελεί ιεροτελεστία.

Trattoria (Αναξαγόρα 19, Ν.Ερυθραία, τηλ: 210 6253633)
Γνωρίζατε ότι υπάρχει οργανισμός που απονέμει πιστοποιητικά γνησιότητας στην αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα; Στην Αθήνα, μόνο ένα εστιατόριο διαθέτει το πολυπόθητο «παράσημο» και βρίσκεται στην Νέα Ερυθραία. Αν βρεθείτε στην μικρή αυτή τρατορία στον ήσυχο πεζόδρομο των βορείων προαστίων, σίγουρα η πίτσα είναι η καλύτερη επιλογή σας, αφενός γιατί φτιάχνεται από αγνά υλικά που εισάγονται αποκλειστικά από την Νάπολη, και αφετέρου γιατί τα υπόλοιπα πιάτα –ζυμαρικά, κρεατικά, ορεκτικά- βρίσκονται σε ομολογουμένως τσιμπημένες τιμές. Η «Βέρα Νάπολι» διαθέτει μαλακή ζύμη και τον λιτό συνδυασμό μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ντομάτα και βασιλικό και στοιχίζει 19 ευρώ.

Il Fuco (Μ. Γερουλάνου 64, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9902550, 210 9902540)
Όσοι γνωρίζουν, και δεν προσπερνούν το ιταλικό εστιατόριο στην πλατεία της Αργυρούπολης επειδή ο εξωτερικός χώρος του δεν εντυπωσιάζει στο μάτι, έχουν απολαύσει την συγκλονιστική κουζίνα του Il Fuco. Αναπόσπαστο κομμάτι της, η λαχταριστή πίτσα με την λεπτή, τραγανή ζύμη που ανοίγεται την ώρα της παραγγελίας –με τον γνωστό τρόπο του «εναέριου» ζυμαριού. Δοκιμάστε την πίτσα με τα κυβάκια ντομάτας και το μοσχομυρωδάτο, σπιτικό πέστο βασιλικού ή οποιαδήποτε άλλη πίτσα, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 8 ευρώ. Μέχρι την εβδομάδα του Πάσχα, οι αναγνώστες του in2life έχουν έκπτωση 10% από Δευτέρα ως Πέμπτη. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Il Fuco σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life

Da Luziano (Λ. Ποσειδώνος 17 και Ορφέως 2, Βουλιαγμένη, τηλ: 210 8962217)
Κατευθείαν από το Μιλάνο, ο chef Luziano έφτασε στην Βουλιαγμένη και έστησε την κλασική ιταλική τρατορία του δίπλα στην θάλασσα. Αφήνουμε προς το παρόν τα φρέσκα ζυμαρικά, τις δροσερές σαλάτες και τα ιταλοφερμένα ορεκτικά που σερβίρονται –ή και παραδίδονται κατ’ οίκον- από το Da Luziano και επικεντρωνόμαστε στο δυνατό σημείο του εστιατορίου, την πίτσα. Από τις λιτές αλλά λαχταριστές μαργκερίτα και πάρμα μέχρι τις πιο gourmet γκουστόζα (με καπνιστό χοιρινό, ροκφόρ και καρύδια), πεσκατρίτσε (με σολομό, κρέμα γάλακτος και κάππαρη) και μπουφαλάτσια (με καπνιστό χοιρινό, ντοματίνια και την αυθεντική μοτσαρέλα ντι μπούφαλα). Οι τιμές κυμαίνονται από 9,50 ως 14,50 ευρώ. Δείτε όλο το μενού εδώ.  

Mystic Pizza 
Η Mystic έχει θέσει ως στόχο της την διάδοση της υγιεινής διατροφής, γι’ αυτό και ποντάρει στα αγνά και βιολογικά υλικά. Το βαρύ πυροβολικό της είναι η βιολογική πίτσα σε τρεις εκδοχές (Mystic Bio olive με τυρί, φρέσκια ντομάτα, φρέσκα μανιτάρια, ελιές, φέτα, πιπεριά, κρεμμύδι, ρίγανη, Mystic Bio green με τυρί, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, μπρόκολο, καρότο, ελιές και Mystic Bio classic με τυρί, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριά). Αλλά και οι υπόλοιπες πίτσες, όμως δεν στερούνται πρωτοτυπίας, όπως η Popeye με σπανάκι, η Bloody Mary με σάλτσα ντομάτας και βότκα, η Jamaica με κοτόπουλο και ρούμι και η ινδιάνικη με κάρρυ. Οι τιμές ξεκινούν από τα 7,80 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 12,80 ευρώ για τα «βιολογικά» μοντέλα. Mystic pizza μπορείτε να γευτείτε σε τρεις περιοχές:
Εξάρχεια: Εμ.Μπενάκη 76, τηλ. 210-3839500
Koυκάκι: Γ.Ολυμπίου 2 & Βεiκου, τηλ. 210-9592092
Χολαργός: Σαρανταπόρου 1 & Μεσογείων, τηλ. 210 6545000 

Dal Professore (Διονύσου 47 και Χατζηαντωνίου, Μαρούσι, τηλ: 210 6149000) 
Η παραδοσιακή trattoria-vineria που στεγάζεται σε μια όμορφη μονοκατοικία στο Μαρούσι –το καλοκαίρι η αυλή φιλοξενεί την λαιμαργία μας- αποτελεί τον τρόπο που βρήκε ο ιδιοκτήτης Νίκος Δημητροκάλης να μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της Ρώμης και της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στο πιάτο μας. Προτείνουμε την pizza dal professore με μοτσαρέλα, κρέμα γάλακτος, προσούτο, ρόκα και flakes παρμεζάνας (14 ευρώ) ή την pizza vegetrariana με διάφορα λαχανικά για όσους νηστεύουν ή θέλουν κάτι πιο ελαφρύ για ορεκτικό antipasti (14 ευρώ). Δείτε όλο το μενού του Dal Professore εδώ

Pizza Zeas (Ακτή Θεμιστοκλέους 38, Πειραιάς, τηλ: 210 4539323)
Από τις παλιότερες πιτσαρίες του Πειραιά, η Zeas διατηρεί τον συνοικιακό χαρακτήρα και την ρετρό ατμόσφαιρα, ποντάροντας στις σπιτικές «ελληνικές» γεύσεις στην πίτσα της. Πιάστε θέση στο πατάρι του εστιατορίου και δοκιμάστε την αφράτη ζύμη με την μυστική συνταγή της σάλτσας που παίζει με γλυκούς και πικάντικους γευστικούς τόνους. Πεντανόστιμη και ελαφρώς καυτερή, η πίτσα με σουτζούκι –τολμήστε να ζητήσετε διπλή δόση- είναι από τις αγαπημένες μας επιλογές. Οι τιμές είναι φυσιολογικές, καθώς η μεγάλη πίτσα θα σας στοιχίσει περί τα 10 ευρώ, ενώ η οικογενειακή περί τα 14 ευρώ. Τα πέριξ απολαμβάνουν και κατ' οίκον delivery. 

Ciao Italia (Σπύρου Μερκούρη 4, Παγκράτι, 2107212134 και Λ. Συγγρού 133, 2109374543)
Η πιτσαρία που… διανυκτερεύει διαθέτει δύο υποκαταστήματα που «σώζουν» ξενύχτηδες στην Συγγρού και στο Παγκράτι, τα οποία λειτουργούν επί 24ωρης βάσης. Λεπτή, τραγανή ζύμη, φρέσκα υλικά και νέος κόσμος –την τιμούν από φοιτητές, λόγω των χαμηλών τιμών μέχρι τραγουδιστές που θέλουν να τσιμπήσουν μετά την «βάρδια» τους στα νυχτερινά κέντρα της γύρω περιοχής- που ψηφίζει μετά βδελυγμίας την pizza αλλά και τα υπόλοιπα ιταλικά εδέσματα της Ciao, την έχουν κάνει αναπόσπαστο after κομμάτι της διασκέδασης. Hit αποτελεί η pizza capricioza, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 8-10 ευρώ για τις extra large πίτσες.

Castello Pizza (Πλαμαηδίου 15 και Θεμιστοκλέους, Καλαμάκι, 210 9818439 και Β. Παύλου 80, Βούλα)
Μεγάλωσε γενιές και γενιές των νοτίων προαστίων και συνεχίζει την παράδοση, διαθέτοντας την πιο «σπιτική» σάλτσα και γεύση από παλιές, οικογενειακές εποχές. Ο Μπάμπης και ο Κώστας αναλαμβάνουν να μας ταΐσουν α λα ιταλικά ή να παραδώσουν τις λαχταριστές πίτσες τους στο σπίτι μας σε λογικότατες τιμές (η πιο απλή ξεκινά από τα 6.50 ευρώ και η pizza castello με τον υπερβάλλοντα ζήλο στα αλλαντικά –διαθέτει ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι, λουκάνικο και σουτζούκι- στοιχίζει μόλις 7,50 ευρώ). Δείτε όλο το μενού της Castello Pizza εδώ

Πείτε μας τα δικά σας αγαπημένα μέρη για πίτσα στην περιοχή σας, σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. Ποια είναι η καλύτερη πίτσα της Αθήνας;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v