Το top-5 της μακαρονάδας στην Αθήνα

Ξεχάστε τις τυποποιημένες αλυσίδες και τα ζυμαρικά που θυμίζουν delivery πιτσαρίας. Το in2life ψάχνει εστιατόρια, τρατορίες και ταβερνάκια που μοσχοβολούν ολόφρεσκα ζυμαρικά, και καταλήγει στις πέντε top διευθύνσεις για φανατικούς μακαρονολάτρες.
Το top-5 της μακαρονάδας στην Αθήνα
των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη

Το ότι οι περισσότεροι Έλληνες λατρεύουμε τα ζυμαρικά δεν έχει να κάνει μόνο με γεωγραφικά αίτια -την γειτνίασή μας δηλαδή με την Ιταλία- αλλά και με κοινωνικά-πολιτιστικά, τα οποία μάλιστα έρχονται να καταρρίψουν την άποψη ότι το αμυλούχο τρόφιμο προέρχεται από τους Λατίνους.

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1.000 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη «λάγανον» περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι την οποία έκοβαν σε λωρίδες και κατανάλωναν σε επίσημα γεύματα. Η ζύμη μεταφέρθηκε στην Ιταλία, μετονομάστηκε σε «laganum» και αποτέλεσε τα σημερινά λαζάνια. Είναι στο γονίδιο μας λοιπόν!

Με κεντρικό άξονα πάντα την καλή σχέση ποιότητας τιμής, ξεχωρίσαμε τις καλύτερες μακαρονάδες της πόλης. Αν αυτές τις φτιάχνουν αμιγώς ιταλικά εστιατόρια, cozy τρατορίες ή ταβερνάκια που δεν τα πιάνει το μάτι, μικρή σημασία έχει. Αν είστε γνήσιοι μακαρονάδες, τότε πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε τα:

Maltagliati
Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6916676 και Τερψιθέας 16, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9816445

Γιατί τα ζυμαρικά τους είναι φτιαγμένα στο χέρι, ενώ για όλες τις σάλτσες αλλά και τα υπόλοιπα πιάτα χρησιμοποιούνται μόνο φρέσκα υλικά, συχνά προερχόμενα από Ιταλούς παραγωγούς. Hit οι δροσερές σαλάτες και τα ολόφρεσκα γλυκά. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που θυμίζει ζεστή, φιλική ταβέρνα.
Δοκιμάστε: Τα fetuccine με αγριογούρουνο και σαλάτα με φρέσκια μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό.
Τιμές: 20 με 25 ευρώ κατ’ άτομο –χωρίς κρασί. 

Dal Professore 
Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου, Μαρούσι, τηλ: 210 6149000, 210 6149001

Αντίστοιχης φιλοσοφίας με το Maltagliati αλλά στην πιο… κομψή του εκδοχή, το Dal Professore απευθύνεται σε πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους, οι οποίοι ξέρουν όμως να ξεχωρίζουν το «σπιτικό» από το «ετοιματζίδικο». Τα ζυμαρικά, λοιπόν, είναι και εδώ χειροποίητα και οι σάλτσες βασίζονται σε γνήσιες ιταλικές συνταγές και φίνες γεύσεις.
Δοκιμάστε: Τα λαζάνια με μοσχαρίσιο κιμά και κρέμα από λιωμένη παρμεζάνα. Ακόμα, μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε κάποιο από τα γλυκά (όπως το μπαβαρέζε σοκολάτας).
Τιμές: 25 με 30 ευρώ κατ’ άτομο –χωρίς κρασί.

Aglio, Olio & Peperoncino
Πορινού 13, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9211801
Ένας ακόμα χώρος που θυμίζει ιταλικό ταβερνάκι και δημιουργεί ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα χάρη στην λιτή του διακόσμηση, την ανοιχτή κουζίνα από την οποία αναδύονται αμαρτωλές μυρωδιές και το πολύ φιλικό προσωπικό. Ο κατάλογος αποτελείται βασικά από μακαρόνια και κάποια ορεκτικά, ενώ αξίζει να δώσει κανείς σημασία στα πιάτα ημέρας, τα οποία δημιουργούνται με περίσσιο μεράκι.
Δοκιμάστε: Δύσκολα μπορέσαμε να ξεχωρίσουμε κάποιο πιάτο, πάντως η μακαρονάδα με σάλτσα πέστο ήταν μάλλον η καλύτερη που έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Εξαιρετικές και οι μπρουσκέτες με δροσερή ντομάτα.
Τιμές: 20 με 25 ευρώ κατ’άτομο –χωρίς κρασί.

Tony Bonano
Παπαναστασίου 63, Καστέλλα, τηλ: 210 4111901

Η θέση του, στον κεντρικό δρόμο της Καστέλλας, με πανοραμική θέα στον κολπίσκο του Μικρολίμανου από τη βεράντα, είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του. Ο εσωτερικός χώρος είναι επίσης ατμοσφαιρικότατος, ενώ το soundtrack που κινείται σε jazz ρυθμούς, με ιδιαίτερη αδυναμία στις τρομπέτες του Miles Davis, προσθέτει έξτρα πόντους. Οι μακαρονάδες και τα ριζότο είναι οι αδιαφιλονίκητες σπεσιαλιτέ του, ενώ για τους… άπιστους της παρέας, το μενού περιλαμβάνει και αμιγώς κρεατοφαγικές επιλογές, όπως η εξαιρετική Bistecca alla Fiorentina, πάντα με ιταλικό αέρα.
Δοκιμάστε: Παπαρδέλες με μελιτζάνα, σπαγγέτι με πέστο και κουκουνάρι
Τιμές: 25-30 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί

Μακαρονοϊστορίες
Φανερωμένης 1α, τηλ.: 210 6521214, 210 6521313

Μιαν ανάσα από το μετρό του Χολαργού, βρίσκεται ένα… μακαρονοταβερνάκι, μικρό και χαριτωμένο, με πολύχρωμα τραπεζομάντηλα και κεράκια στα τραπέζια. Οι επιλογές του μενού περιλαμβάνουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα ζυμαρικά τα οποία παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια σας, στην ανοιχτή κουζίνα, και δεν ακολουθούν τόσο την ιταλική πεπατημένη, όσο την έμπνευση του σεφ και τις ελληνικές εκδοχές της μακαρονάδας. Είναι, όμως, όλες νοστιμότατες, ενώ ειδική μνεία αξίζουν και οι ολόφρεσκες σαλάτες –ιδιαίτερα η Pomodoro Balsamico, με ζουμερά ντοματίνια πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι και βουτηγμένα σε ελαιόλαδο και balsamico.
Δοκιμάστε: Οπωσδήποτε νιόκι με –ασύγκριτη– σάλτσα κρασιού, με ελάχιστο σκόρδο και κρεμμύδι, και παπαρδέλες a la greka, με κιμά ή μοσχαράκι.
Τιμές: 15 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί

Έχετε κάποιο άλλο αγαπημένο "μακαρονάδικο"; Συναντήσατε κάπου τυχαία την καλύτερη μακαρονάδα της πόλης; Μην το κρατάτε μυστικό. Μεταλαμπαδεύστε τη γνώση, γράφοντας τις δικές σας αγαπημένες διευθύνσεις στα σχόλια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v