Κοκτέιλ στο σπίτι: Καν’ το σαν επαγγελματίας

Τα υλικά, οι τεχνικές, τα αξεσουάρ και οι ιδέες που θα χρειαστείτε για να μαζέψετε την παρέα στο σπίτι και να εντυπωσιάσετε με τις γνώσεις και τις γεύσεις ενός έμπειρου mixologist.
Κοκτέιλ στο σπίτι: Καν’ το σαν επαγγελματίας
της Ηρώς Κουνάδη

Τα cocktail bars ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, τα shaker παίρνουν φωτιά, οι mixologists είναι οι νέες διασημότητες της πόλης στη θέση που μέχρι πρότινος κατείχαν οι star-chef, και το τζίντζερ είναι η λέξη που απαντάται συχνότερα στα αθηναϊκά μενού –που αυτήν την φορά δεν αφορούν εξωτικές κουζίνες, αλλά λίστες με κοκτέιλ. Η μόδα των κοκτέιλ… μεθάει την πόλη, κι εμείς προσθέτουμε άλλη μία πρόταση στον μακροσκελή κατάλογο των προτάσεων για να μαζέψουμε την παρέα στο σπίτι.

Πάμε για ψώνια;

Τα κακά νέα πρώτα: Αν μέχρι πρότινος θεωρούσατε ότι 8€ για ένα κοκτέιλ σε κάποιο αθηναϊκό μπαρ είναι πολλά, περιμένετε μέχρι να βγείτε στον πηγαιμό για τα υλικά των σπιτικών σας δημιουργιών. Το mixology είναι ακριβό σπορ, ακόμη και αν αποφασίσετε να περιοριστείτε σε ένα είδος αλκοόλ (π.χ. μόνο ρούμι ή μόνο βότκα) και να αγοράσετε μόνο τα «περιφερειακά» υλικά, βλέπε σιρόπια, χυμούς, bitters, γρεναδίνες, ales, μπαχάρια και… μαναβική (lime, ginger, πορτοκάλια και λοιπά).

Τα καλά νέα, τώρα, είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παρέα, τόσο καλύτερα διαιρείται ο λογαριασμός: ενδεικτικά, αν είστε για παράδειγμα πέντε άτομα, η πρώτη σας απόπειρα σπιτικής παρασκευής κοκτέιλ, θα σας «βγει» γύρω στα 20€ το άτομο –μιλάμε πάντα για ένα είδος αλκοόλ, μαζί με τα συνοδευτικά του, και ένα έξτρα ποτό-πασπαρτού, όπως το Southern Comfort ή το Cointreau που συνδυάζονται με πολλές διαφορετικές βάσεις σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Φυσικά, το κόστος αυτό αφορά περισσότερα κοκτέιλ απ' όσα μπορείτε να αντέξετε, οπότε η... επένδυση συμφέρει. 

Τα τεντζερέδια

Εκ των ων ουκ άνευ, προφανώς, είναι το σέικερ: Ειδικά φτιαγμένο για κοκτέιλ, από ανοιξείδωτο ατσάλι, και όχι τα πλαστικά που χτυπούσατε παλιά τον φραπέ –γιατί ο πάγος, με τον οποίο χτυπάτε τα υλικά, δεν έχει καλή σχέση με το πλαστικό. Στην αγορά θα βρείτε δύο είδη τέτοιων σέικερ: το boston shaker, που είναι και το πιο στιλάτο (αλλά πάσχει από την βασική έλλειψη του «σουρωτηριού» στο στόμιό του) και το κλασικό σέικερ, όπως αυτό που μπορείτε να παραγγείλετε online στην τιμή των 4,90€ και το οποίο έχει ενσωματωμένο σουρωτήρι.

Αν προτιμήσετε τη λύση του Boston Shaker –γιατί τι είναι ένας bartender χωρίς το στυλ του;– θα χρειαστείτε οπωσδήποτε και ένα strainer όπως αυτό, αν δεν θέλετε οι καλεσμένοι σας να μασουλάνε καυτερά κομματάκια τζίντζερ καθώς πίνουν το κοκτέιλ τους. Απαραίτητη είναι, τέλος, και μία μεζούρα, επίσης από ανοξείδωτο ατσάλι: Όλα αυτά τα μυστηριώδη “oz” που βλέπετε στις συνταγές των κοκτέιλ αφορούν την μεζούρα, και περιγράφουν στην πραγματικότητα αναλογίες (π.χ. για μία μεζούρα ρούμι, προσθέτουμε δύο μεζούρες χυμό ανανά) και όχι ποσότητες τύπου milligram.

Προαιρετικά, μπορείτε να έχετε και ένα blender, ειδικά για τις συνταγές που περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα και για κοκτέιλ τύπου Daiquiri, έναν παγοθραύστη όπως αυτός για να θρυμματίζετε τον πάγο (ναι, υπάρχει λόγος όταν η συνταγή αναφέρει ρητά «τριμμένο πάγο») και ένα muddler, αν είστε λάτρεις του Μοχίτο και της Caipirinha.

Στην ελληνική αγορά βρήκαμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες κασετίνες, που περιλαμβάνουν τα απολύτως απαραίτητα για να ξεκινήσετε (ήτοι, το shaker, το strainer και τη μεζούρα) μαζί με μερικά ακόμα δευτερεύοντα αξεσουάρ: Η πρώτη θα σας κοστίσει 25€, και η δεύτερη, που περιλαμβάνει και παγωνιέρα 39€. Και οι δύο είναι διαθέσιμες για online παραγγελία στο e-shop της Μινωικής.

Και τι θα φτιάξω;

Συνταγές για κοκτέιλ υπάρχουν εκατομμύρια, και το internet είναι πάντοτε μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών. Από τις αγαπημένες μας εφαρμογές, το Drinks Mixer σας αφήνει να πληκτρολογήσετε έως τρία διαφορετικά υλικά, και εν συνεχεία σας προτείνει πέντε-έξι διαφορετικές συνταγές με αυτά.

Αν, τώρα, δεν θέλετε να στάζουν Angostura Bitters επάνω στο laptop ή το smartphone σας, καθώς χτυπάτε και ανακατεύετε υλικά, ένα βιβλίο με συνταγές για κοκτέιλ μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετική επένδυση. Δοκιμασμένο και προτεινόμενο είναι το 501 Must Drink Cocktails, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε και online από τον Παπασωτηρίου, στην τιμή των 12,95€. Στα μεγάλα του πλεονεκτήματα, ο σαφής διαχωρισμός των κοκτέιλ ανά είδος αλκοόλ, που θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε σωστά όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για να μην ξεφύγετε από το budget όταν βγείτε για ψώνια.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μετά τις πρώτες δοκιμές, καθώς οι ώρες θα περνούν και η παρέα θα μεθάει, μπορείτε με τις ευλογίες μας να αφήσετε τις συνταγές στην άκρη και να αρχίσετε να αυτοσχεδιάζετε και να πειραματίζεστε με διάφορα υλικά, για να δημιουργήσετε τις δικές σας σπεσιαλιτέ. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι τρία-τέσσερα υλικά ανά κοκτέιλ είναι αρκετά για να ξεκινήσετε και να μην μπερδέψετε πολλές γεύσεις μεταξύ τους σε ένα μάλλον «βαρύ» αποτέλεσμα. Ένας άλλος γενικός κανόνας λέει ότι το τζίντζερ πάει με όλα.

Πάρτε μερικές ιδέες για αρχή από τις παλαιότερες συνταγές μας, που θα βρείτε εδώ, και… καλή επιτυχία.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v