Μ: Η ιστορία της εξουσίας σε απολαυστική παντομίμα

Μέσα από την ανατρεπτική παντομίμα της, η θεατρική ομάδα Splish Splash διηγείται και σαρκάζει έξυπνα την ιστορία της εξουσίας, σε μια παράσταση αιχμηρή και συγκινητική ταυτόχρονα.
Μ: Η ιστορία της εξουσίας σε απολαυστική παντομίμα
της Μάνιας Ζούση

Πιστή στην ανατρεπτική παντομίμα όπου διαπρέπει, η θεατρική ομάδα «Splish Splash», απογειώνει το ταλέντο, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την τεχνική της, στην παράσταση «Μ» που ανεβαίνει κάθε Κυριακή στο θέατρο «Φούρνος» της οδού Μαυρομιχάλη.

Ακολουθώντας την ασπρόμαυρη αισθητική του βωβού κινηματογράφου και επιμένοντας κυρίως στον συμβολισμό της κίνησης των σωμάτων και των εκφράσεων των προσώπων, οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Γιάννης Ο, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βίκυ Αδάμου, Σοφία Μαραθάκη και Εύη Κολιούλη, διηγούνται με απολαυστικό και εύληπτο τρόπο, μέσα σε 50 λεπτά, ολόκληρη την ιστορία της εξουσίας και την επιβολή της στον άνθρωπο, ανά τους αιώνες.

Από την στιγμή της δημιουργίας και τα πρώτα δείγματα εμφάνισης και επικράτησης ρόλων ανάμεσα στον άνδρα και την γυναίκα, με τον Αδάμ και την Εύα, και προχωρώντας σύντομα και με σαφή, παιγνιώδη και καυστικό τρόπο σε όλες τις μορφές εξουσίας που ακολούθησαν και επιβλήθηκαν έως σήμερα: από βασιλείς, πολιτικούς, στρατηγούς, εκκλησία, οικονομία, κράτη, κοινωνία.

Σ’ ένα λιτό ασπρόμαυρο σκηνικό, με ελάχιστα αντικείμενα, η ιστορία αναπτύσσεται μέσα από σύντομες επεξηγηματικές λεζάντες που οι ηθοποιοί ερμηνεύουν και αφηγούνται μόνον με την κίνηση των σωμάτων τους. Όλα παριστάνονται. Οι πόλεμοι και οι εκστρατείες, οι στρατηγοί και οι μυστικοσύμβουλοι των βασιλέων που διασκεδάζουν την αφόρητη πλήξη τους εφευρίσκοντας τα χαρτιά ως παιχνίδι που παίζουν ενδιάμεσα στα συμβούλια και το μοίρασμα των χωρών και των λαών.

Μόνος και ανίσχυρος, άβουλος και έντρομος, στο κέντρο της αφήγησης που «πλάθεται» επί σκηνής, ο άνθρωπος, πολίτης και λαός που παλεύει ενάντια στα ισχυρά καθεστώτα, τις τάξεις και τις διαπλοκές. Και το ερώτημα που πλανάται και αιωρείται είναι κατά πόσο αυτός ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και κύριος της μοίρας του.

Το σενάριο και η πετυχημένη σύνθεση του Γιάννη Οικονομίδη προτείνει μια σπαρταριστή παράσταση με γέλιο αλλά και συγκίνηση, όπου θέατρο, κίνηση και μιμική συνυπάρχουν δημιουργώντας έντονα εικαστικά τοπία πλαισιωμένα από πρωτότυπη μουσική που συνοδεύει δημιουργικά την δράση.

Από τις κορυφαίες σκηνές που δίνει τον τόνο της παράστασης και υπογραμμίζει με σαρκασμό και καυστικό χιούμορ τις βασιλικές ακρότητες και διαστροφές της εξουσίας, το περιφερόμενο βασιλικό κόκκινο καθίκι και τα περιττώματα της βασιλίσσης που δοκιμάζει η δούλα, ως δείγμα ακραίας εξευτελιστικής υποτέλειας του υπηρετικού προσωπικού. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει η σκηνή της άνευ όρων παράδοσης μιας χώρας σε μιαν άλλη με την φράση «Η χώρα μας στο πιάτο σας».

Οι ηθοποιοί δοκιμάζονται σε σωματικές συνθήκες ακραίας έντασης και ετοιμότητας σχοινοβάτη, αποτέλεσμα σκληρής μεθοδικής και ουσιαστικής - εργαστηριακής μελέτης και άσκησης, όπου ο κάθε μυς μιλά και πάλλεται υποκαθιστώντας τον λόγο. Σκηνές που ξεχωρίζουν, ο Τσάρος και η Ευρώπη, ή η Τράπεζα και η έμμεση εξουσία που επιβάλλει δια της αποταμίευσης με την μορφή του κουμπαρά- γουρουνάκι.

Το «Μ» είναι ένα ευφυές, σαρκαστικό, πικρό σχόλιο, μια προσωπική κατάθεση - επιτομή της μεθόδου της ομάδας «Splish Splash» που με φρεσκάδα, οίστρο και ακραία σωματική φρενίτιδα δημιουργεί μια παράσταση αιχμηρή και συγκινητική μαζί.

Info:
«Μ» από την θεατρική ομάδα «Splish Splash» στο θέατρο «Φούρνος» Μαυρομιχάλη 168
Κάθε Κυριακή στις 21. 15

Συντελεστές:
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Ο
Βοηθός σκηνοθέτη- επιμέλεια κίνησης : Ιωάννα Καμπυλαυκά
Σκίτσα-Μουσική επιμέλεια: Ευγένιος Αρβανιτάκης
Ενδυματολόγος: Ντίνα Βαφειάδου

Διανομή: Γιάννης Ο, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βίκυ Αδάμου, Σοφία Μαραθάκη, Εύη Κολιούλη.

Διάρκεια : 70’
Τιμές εισιτηρίων: 15 και 10 ευρω φοιτητικό
Τηλέφωνο 2106460748
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v