Οκτώ κορυφαίες επανεκδόσεις στα θερινά της πόλης

Χίτσκοκ, Κόπολα, Κάπρα, Παζολίνι και πολλοί ακόμα μεγάλοι δημιουργοί γεμίζουν τις σινεφίλ βραδιές μας στα θερινά της Αττικής.
Οκτώ κορυφαίες επανεκδόσεις στα θερινά της πόλης

Καλοκαίρι σημαίνει (και) θερινό με ποπ κορν και μπύρα κάτω από τα αστέρια του αττικού ουρανού. Όταν μάλιστα το θερινό περιλαμβάνει επανεκδόσεις κλασσικών ταινιών του παγκόσμιου σινεμά, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα.

Χίτσκοκ, Κόπολα, Κάπρα, Παζολίνι και ένα σωρό ακόμα σινε-θρύλοι «καταλαμβάνουν» τα θερινά της Αττικής και μας δίνουν μπόλικες προτάσεις για όμορφες βραδιές με κλασσικό, παλιό, καλό κινηματογράφο.

Ο Νονός (1972)

Το πολυδιάστατο αριστούργημα του Coppola ακολουθεί την ιστορία του Βίτο Κορλεόνε, γηραιού και σεβάσμιου αρχηγού μιας μαφιόζικης οικογένειας στην μεταπολεμική Νέα Υόρκη και κατακτά τρία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου).

Πού θα το δούμε: Στο Σινέ Θησείον στις 21.20.

Η Κυρία Εξαφανίζεται (1938)

Μια νεαρή κοσμική Aγγλίδα συνταξιδεύει με μια ηλικιωμένη γκουβερνάντα σε τρένο που διασχίζει την Ανατολική Ευρώπη του '30. Στη διάρκεια του ταξιδιού η κυρία εξαφανίζεται και, προς μεγάλη έκπληξη της ηρωίδας, όλοι οι συνταξιδιώτες αρνούνται την ύπαρξή της. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ συνδυάζει χιούμορ και σασπένς σε μία από τις καλύτερες ταινίες της πρώιμης περιόδου του.

Πού θα το δούμε: Στον Ζέφυρο στα Πετράλωνα, στις 23.00.

Η Γιορτή της Μπαμπέτ (1987)

Η Μπαμπέτ είναι μια Γαλλίδα η οποία μετά τα γεγονότα της Κομμούνας βρίσκει καταφύγιο στη Δανία στο σπίτι δύο ανύπαντρων γυναικών σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι. Ζει μαζί τους για χρόνια ως οικονόμος και όταν κερδίσει το λαχείο θα ξοδέψει όλη την περιουσία της για να ετοιμάσει ένα αξέχαστο ευχαριστήριο γεύμα. Ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια υπέροχη ταινία βασισμένη σε διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν.

Πού θα το δούμε: Στο Ρία στο Μάτι (Δευτέρα, Τρίτη 21.00 και 23.00) στη Νέα Μασκώτ στον Ταύρο (Δευτέρα- Τετάρτη στις 23.00) και στο Όασις στο Παγκράτι (Πέμπτη-Κυριακή στις 21.00 και στις 23.00).

Το Θεώρημα (1968)

Ένας επισκέπτης στο σπίτι ενός βιομηχάνου γίνεται αντικείμενο του πόθου για όλα τα μέλη της οικογένειας σε αυτήν την αλληγορία του Παζολίνι, με έναν φοβερό Τέρενς Σταμπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την ατμοσφαιρική μουσική του Ένιο Μορικόνε.

Πού θα το δούμε: Στον Ζέφυρο στα Άνω Πετράλωνα (Δευτέρα- Τετάρτη στις 21.00) και στο Ster Cool Τύμβος στην Παραλία Μαραθώνα (Τρίτη, Τετάρτη στις 21.30).

Alphaville (1962)

Προσποιούμενος τον δημοσιογράφο, ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κόσιον φτάνει στη διαστημική πόλη Αλφαβίλ αναζητώντας έναν συνάδελφό του. Ανακαλύπτει ότι η πόλη εξουσιάζεται από έναν παντοδύναμο υπολογιστή, γνωρίζει την κόρη του τυραννικού κατασκευαστή του και έρχεται σε σύγκρουση μαζί του, προσπαθώντας να απελευθερώσει τους κατοίκους. Μια sci-fi περιπέτεια, παντρεμένη με φιλμ νουάρ και ταυτόχρονα μια φουτουριστική αλληγορία δια χειρός Γκοντάρ.

Πού θα το δούμε: Στο Ster Cool Τύμβος στον Μαραθώνα (Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.30).

Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη (1938)

Ένας αφηρημένος παλαιοντολόγος, βρίσκεται μπροστά σε δύο τεράστιες προκλήσεις, το γάμο με τη συνάδελφό του Άλις και τη χρηματοδότηση του μεγαλόπνοου έργου του. Αλλά η συνάντησή του με τη Σούζαν, μια αδέξια κι εύπορη νεαρή, θα ανατρέψει όλα τα σχέδιά του. Ο Χάουαρντ Χοκς φτιάχνει ένα αριστουργηματικό φιλμ – ορόσημο του προπολεμικού αμερικάνικου σινεμά, έχοντας ένα all star cast με Κάρι Γκραντ και Κάθριν Χέμπορν.

Πού θα το δούμε: Στο Cine Άλιμος (Δευτέρα και Τρίτη στις 22.15)

Ο Λαός Προστάζει (1941)

Για να ανεβάσει την κυκλοφορία της εφημερίδας της, μια δημοσιογράφος «ανακαλύπτει» έναν φανταστικό άνεργο, ο οποίος θα αυτοκτονήσει την ημέρα των Χριστουγέννων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Προφητικό κοινωνικό δράμα του Φρανκ Κάπρα που παραμένει μέχρι σήμερα επίκαιρο.

Πού θα το δούμε: Στο Αιολία στην Καισαριανή (Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30).

Το Δάσος με τις Σημύδες (1970)

Ενας άντρας που πενθεί ακόμα για τον θάνατο της συζύγου του, ενώ το μυαλό του τριβελίζει διαρκώς η ιδέα της πιθανής απιστίας της, δέχεται την επίσκεψη του φυματικού αδελφού του, ο οποίος περιμένοντας στωικά το τέλος προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αναλαμπή ζωντάνιας που βιώνει το σώμα του. Μεταφορά μιας νουβέλας του Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς πάνω στον έρωτα, την επιθυμία, την απώλεια και το θάνατο με τη σκηνοθετική μαεστρία του Αντρέι Βάιντα.

Πού θα το δούμε: Στον Ζέφυρο στα Πετράλωνα (Πέμπτη- Κυριακή στις 21.0 και Δευτέρα – Τετάρτη στις 23.00).

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v