Τα ωραιότερα χειμερινά σινεμά της Αθήνας

Μετρούν την Ιστορία τους σε δεκαετίες, την γοητεία τους σε ρετρό αφίσες και τον κόσμο τους σε ουρές. Αυτοί είναι οι ωραιότεροι κινηματογράφοι της Αθήνας.
Τα ωραιότερα χειμερινά σινεμά της Αθήνας

της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι μόνο τα θερινά τα σινεμά όμορφα. Άρα γιατί να απολαμβάνουν μόνο εκείνα τα δικά τους αφιερώματα; Οι δέκα σκοτεινές αίθουσες που ακολουθούν αποδεικνύουν πως κι ο χειμώνας έχει την (σινεφίλ) χάρη του.

Μικρόκοσμος
Συγγρού 106, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9230081


Έχει ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) φουαγιέ κινηματογράφου της Αθήνας –θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτόνομο μπαρ, αν δεν ήταν το φουαγιέ του Μικρόκοσμου. Προβάλλει αποκλειστικά σινεφίλ και ευρωπαϊκές ταινίες, διοργανώνει αφιερώματα στα καλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, κάνει μεταμεσονύκτιες προβολές, έχει και μερικά από τα πιο αναπαυτικά – αφράτα καθίσματα που έχουμε δει σε κινηματογράφο. Τι άλλο να ζητήσεις;

Άστυ
Κοραή 4, τηλ.: 210 3221925



Οι γιγάντιες κολώνες που στηρίζουν το λευκο-σομόν ταβάνι του. Οι τεράστιες παλιές κινηματογραφικές αφίσες στο φουαγιέ. Και η μυρωδιά τους. Οι μπομπίνες που στοιβάζονται στα σκαλιά, στις εισόδους, πλάι στο μπαρ και όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος. Τα σινεφίλ του αφιερώματα που διδάσκουν Χίτσκοκ και Ταρκόφσκι σε γενιές και γενιές Αθηναίων. Η Ιστορία του, που μετριέται σε δεκαετίες και ιστορικές στιγμές σαν αυτή εδώ. Είναι όλοι τους λόγοι για τους οποίους αγαπάμε πολύ το σινεφίλ υπόγειο της Πλατείας Κοραή.

Ταινιοθήκη
Ιερά Οδός 48, Γκάζι, τηλ.: 210 3609695



Στεγάζεται στο ιστορικό, διατηρητέο κτίριο του κινηματογράφου Λαΐς, που λειτουργούσε στην ταράτσα από το 1948 ως το 1975 (περισσότερα για την Ιστορία του εδώ). Φιλοξενεί, στο εσωτερικό του, δύο ζεστές, με την έννοια του cozy, αίθουσες στις οποίες έχεις πάντα την αίσθηση ότι έχετε πάει να δείτε ταινία εσύ κι οι φίλοι σου. Μας αρέσει και για το πανέμορφο, ήσυχο φουαγιέ της που εμπνέεται τη διακόσμησή του από το Μουσείο Κινηματογράφου, το οποίο επίσης λειτουργεί στο ίδιο κτίριο. Τα εισιτήρια κοστίζουν σταθερά 7€ (φοιτητικά, ανέργων και άνω των 65 ετών 4€).

Ιντεάλ
Πανεπιστημίου 46, τηλ.: 210 3826720



Κοντεύει να συμπληρώσει έναν αιώνα Ιστορίας (πρωτο-άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές της δεκαετίας του 1920) και μπορούσε κάποτε να υπερηφανεύεται για την μεγαλύτερη οθόνη της πόλης και για τα πρώτα καθίσματα «γαλλικού τύπου» στην Αθήνα. Πέρασε πυρκαγιές και ανακαινίσεις, είναι όμως πάντα εδώ, δυο βήματα από το μετρό Πανεπιστήμιο, να μας θυμίζει την καθησυχαστική χρονική συνέχεια αυτής της πόλης. Μας αρέσει, επίσης, πολύ ο διάδρομος προς το ταμείο και το φουαγιέ του, που θυμίζει περισσότερο είσοδο θεάτρου, παρά κινηματογράφου. Έχει και φθηνά εισιτήρια: 5€ τις Δευτέρες, 6€ Τρίτες και Τετάρτες, 7,50€ τις υπόλοιπες μέρες.

Όπερα
Ακαδημίας 57, τηλ.: 210 3622683



Κουρνιάζει στην ομώνυμη Στοά της Όπερας, η οποία πήρε το όνομά της από την παρακείμενη Λυρική Σκηνή και βάφτισε με την σειρά της το σινεμά. Κι η αδυναμία που τρέφουμε οι περισσότεροι Αθηναίοι για τις στοές είναι λόγος αρκετός να βλέπουμε πάντα με συμπάθεια το υπόγειο σινεμά της αλυσίδας Odeon. Τα εισιτήρια κοστίζουν 7,50€ Δευτέρα έως Παρασκευή και 8€ τα Σαββατοκύριακα.

Αθήναιον
Βασιλίσσης Σοφίας 124, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 7782122



Οι ζωγραφισμένες στο χέρι αφίσες του κ. Βασίλη Δημητρίου, του τελευταίου εν Αθήναις ανθρώπου που ζωγραφίζει κινηματογραφικές αφίσες στο χέρι, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να αγαπάμε όχι μόνο το Αθήναιον, αλλά και κάθε διαδρομή που περνά από μπροστά του. Ένας άλλος λόγος είναι οι μεταμεσονύκτιες προβολές του, Παρασκευές και Σάββατα. Ο ιστορικός κινηματογράφος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 1960, και το όνομά του δόθηκε με λαϊκό δημοψήφισμα, του οποίου οι συμμετέχοντες κέρδισαν μια δωρεάν είσοδο. Σήμερα, τα εισιτήρια κοστίζουν 8€ καθημερινά, εκτός Τετάρτης που η τιμή τους πέφτει στα 4,50€.

Δαναός
Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6922655



Αγαπάμε τις βιβλιοθήκες που φτάνουν μέχρι το ταβάνι στο φουαγιέ του, όπως και την παλιά μηχανή προβολής απέναντι από το μπαρ. Περισσότερο, όμως, κι απ’ αυτά αγαπάμε την μικρή –σε σημείο κάποιοι να τη λένε στριμωγμένη– αίθουσά του, που έχει αυτήν την cozy χειμωνιάτικη και παρεΐστικη αίσθηση την οποία σε λίγους κινηματογράφους βρίσκεις. Τα εισιτήρια και για τις δύο αίθουσες τις Τετάρτες κοστίζουν 5€, τις υπόλοιπες μέρες 8€.

Αλκυονίς
Ιουλιανού 42, τηλ.: 210 8220008



Ήταν μια από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις της περασμένης χρονιάς το ότι η Αλκυονίδα ξανάνοιξε τις πόρτες της. Τα κατακόκκινα καθίσματα της σκοτεινής αίθουσας που συνδέθηκε όσο λίγες με το ποιοτικό σινεμά την δεκαετία του ’70 πλημμυρίζουν και πάλι κόσμο, και η εξίσου κατακόκκινη νέον ταμπέλα της φωτίζει ξανά την οδό Ιουλιανού. Τα εισιτήρια κοστίζουν 7€ (φοιτητικά 5€ και ανέργων 3€).

Τριανόν
Κοδριγκτώνος 21, τηλ.: 210 8215469



Προέβαλε την πρώτη του ταινία το μακρινό 1960, και υπήρξε ένα από τα δημοφιλέστερα σινεμά της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Μπορεί πια να μην περιορίζεται στις προβολές ταινιών, αλλά να φιλοξενεί και μουσικές, παιδικές και άλλες βραδιές, αυτό όμως δεν του στερεί στο ελάχιστο την σινεφίλ του αίγλη. Συν το ότι είναι η μόνη χειμερινή αίθουσα της πόλης με οροφή που ανοίγει για να την μετατρέψει σε θερινό σινεμά μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Τα εισιτήρια κοστίζουν σταθερά 6€.

Έλλη
Ακαδημίας 64, τηλ.: 210 3632789



Μετρά μισό αιώνα και κάτι Ιστορίας –άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1952– έχει την πιο υπέροχα ρετρό νέον ταμπέλα, και έναν από τους ωραιότερους εξώστες της πόλης. Προβάλλει κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκές και σινεφίλ ταινίες, κι έχει κάθε Τετάρτη το εισιτήριο στα 5€ (τις υπόλοιπες μέρες στα 7€).

Και να μην ξεχάσουμε (ποτέ)…



Τον Απόλλωνα και το Αττικόν, που ήταν μέχρι το 2012 μακράν οι ωραιότερες κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας. Το Μέγαρο Βούρου, στο οποίο στεγάζονταν και το οποίο κάηκε κατά τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων, θεωρούταν από πολλούς το αριστούργημα του Ερνέστου Τσίλλερ. Το δε Αττικόν ήταν ο πρώτος κινηματογράφος που άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα το 1918, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη. Οι ίδιες οι αίθουσες δεν καταστράφηκαν από τις φωτιές, και οι συζητήσεις για την επαναλειτουργία τους αναζωπυρώνονται συχνά-πυκνά, με τελευταία φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν ρεπορτάζ της Καθημερινής έκανε λόγο για πιθανότητες να τις ξαναδούμε ανοιχτές μέχρι το τέλος του χρόνου.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v