Κάννες 2015: Ο Γιώργος Λάνθιμος και… όλοι οι άλλοι

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι για πρώτη φορά υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα, στις Κάννες που σηκώνουν αυλαία την Τετάρτη 13 Μαΐου.
Κάννες 2015: Ο Γιώργος Λάνθιμος και… όλοι οι άλλοι
του Λουκά Τσουκνίδα

Άνοιξη και το Φεστιβάλ των Κανών ανοίγει και πάλι τις γκλαμουράτες πόρτες του με την προβολή της ταινίας “Standing Tall” της Εμανουέλ Μπερκό, το βράδυ της Τετάρτης, 13 Μαΐου.

 
Πολλά τα μεγάλα ονόματα βεβαίως, αλλά η φετινή διοργάνωση έχει “ελληνικό ενδιαφέρον” αφού στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχει και ο Γιώργος Λάνθιμος με την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, “The Lobster”, μία αντισυμβατική, απ' ό,τι φαίνεται, ιστορία αγάπης εν μέσω μιας δυστοπικής εκδοχής του μέλλοντος που δεν ευνοεί ιδιαίτερα τον έρωτα.

Για να πάρει το Χρυσό Φοίνικα πάντως, θα πρέπει ν' αφήσει πίσω του σπουδαίους συναδέλφους του όπως οι Τοντ Χέινς (Carol), Ζακ Οντιάρ (Dheepan), Ματέο Γκαρόνε (Tale of Tales), Γιόακιμ Τρίερ (Louder Than Bombs), Νάνι Μορέτι (My Mother), Χου Σιάο-Σιέν (The Assassin), Ζία Ζανγκ-Κε (Mountains May Depart), Πάολο Σορεντίνο (Youth) και Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Our Little Sister).

Την ετυμηγορία θα βγάλει ως συνήθως η κριτική επιτροπή, που φέτος αποτελείται από τους αδελφούς Κοέν ως προεδρεύον δίδυμο, τους συναδέλφους τους Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και Ζαβιέ Ντολάν, τους ηθοποιούς Τζέικ Τζίλενχαλ, Σοφί Μαρσό, Σιένα Μίλερ και Ρόζι ντε Πάλμα καθώς και την μουσικοσυνθέτη και τραγουδίστρια Ρόκια Τραορέ.

 
Στο μεταξύ, σε ειδικές προβολές “εκτός συναγωνισμού” μπορεί κανείς να δει, μεταξύ άλλων, τις νέες ταινίες των Γούντι Άλεν (Irrational Man), Γκασπάρ Νοέ (Love), Ρόμπερτ Γκεντιγκιάν (Don't Tell me the Boy was Mad), το ολοκαίνουργιο “Mad Max: Fury Road” του Τζορτζ Μίλερ, όπως και το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Νάταλι Πόρτμαν “A Tale of Love and Darkness”.

Δεύτερη ελληνική παρουσία στις Κάνες εκείνη του Πάνου Κούτρα ο οποίος, ως μέλος της επιτροπής του τμήματος “Ένα Κάποιο Βλέμμα” υπό την προεδρία της Ιζαμπέλα Ροσελίνι, θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει ταινίες δημιουργών όπως η Ναόμι Καβάσε (An), ο Κιόσι Κουροσάβα (Journey to the Shore), ο Κορνέλιου Πορουμπόιου (The Treasure), ο Ράντου Μουντεάν (One Floor Below), ο Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουλ (Cemetery of Splendor) και ο Μπριγιάντε Μεντόζα (Taklub).

 
Τέλος, η τέταρτη μόλις δημιουργός που βραβεύεται στις Κάνες για τη συνολική της προσφορά στην τέχνη του σινεμά θα γίνει η Ανιές Βαρντά —οι άλλοι τρεις είναι ο Γούντι Άλεν, ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι—, σε μια απονομή που θα λάβει χώρα στην τελετή λήξης. Το ίδιο βράδυ η επίσημη αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει με την προβολή της ταινίας “Ice and the Sky” του Λικ Ζακέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v