Mέντορες: Σοφά λόγια στη μεγάλη οθόνη

Έχουν πάντα την κατάλληλη συμβουλή, ατάκα, επιβράβευση, ακόμα και το κατάλληλο… φωτόσπαθο για κάθε περίσταση. Οι δέκα αγαπημένοι μας κινηματογραφικοί μέντορες, τα δυνατά τους σημεία και οι «αδυναμίες» τους.
Mέντορες: Σοφά λόγια στη μεγάλη οθόνη
Όπου σοφός και η… ταινία του. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αφομοιώσαμε καλύτερα τις αξίες της ζωής από τις διδαχές του Mr. Miyagi στο Karate Kid ή από τους μονολόγους του John – Seize the Day - Keating στον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών, παρά από τους καθηγητές μας στο σχολείο. Δεν ήταν λίγοι οι κινηματογραφικοί μέντορες που σημάδεψαν τις σινεφίλ βραδιές μας, αφήνοντας το προσωπικό τους στίγμα σε ταινίες και συνειδήσεις. Τι θα ήταν άλλωστε ο Neo χωρίς τις συμβουλές του Morpheus; Ο Batman χωρίς τον πιστό του υπηρέτη Alfred; H ιταλική μαφία χωρίς τον Michael Corleone; O Luke Skywalker χωρίς τον Master Yoda; Μια σύντομη ματιά στους δέκα αγαπημένους μας κινηματογραφικούς μέντορες.

Master Yoda (Star Wars)
Επάγγελμα: Jedi Master

Χαρακτηριστική ατάκα: "Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering."
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: «Έπαθα θλάση, νομίζω πως…»
Δυνατά σημεία: Μάχες με φωτόσπαθο, πολιτική
Αδύνατα σημεία: Σύνταξη λέξεων, αλωπεκία

Κλασικό παράδειγμα μέντορα, το πράσινο γερόντι με τα πεταχτά αυτιά είναι υπεύθυνο για μερικές από τις χαρακτηριστικότερες ατάκες στην σειρά ταινιών Star War- ιδιαίτερα στις συζητήσεις του με τον νεαρό Luke Skywalker.

Mr. Miyagi (Karate Kid)
Επάγγελμα: Guru πολεμικών τεχνών

Χαρακτηριστική ατάκα: “Man who catch fly with chopstick accomplish anything.”
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: «Πάμε να καταστρέψουμε εκείνο εκεί το dojo»

Δυνατά σημεία: Καράτε, βάψιμο φραχτών, χρήση chopsticks για πιάσιμο μύγας, πλύσιμο αυτοκινήτου
Αδύνατα σημεία: Ψηλοί φράχτες, σάκε

Ο άνθρωπος που κυριάρχησε για μια περίοδο στην μεσημεριανή ζώνη του MEGA σε σημείο να μάθουμε απ’ έξω τις ατάκες του σε όλες τις ταινίες του Karate Kid. Μας δίδαξε το αληθινό νόημα των πολεμικών τεχνών μέσα από χαρακτηριστικές μεθόδους όπως η παγίδευση μύγας με chopsticks, το βάψιμο φράχτη και η περιποίηση bonsai. Wax on… Wax off….

John Keating (Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών)
Επάγγελμα: Καθηγητής

Χαρακτηριστική ατάκα: “Carpe diem, seize the day boys, make your lives extraordinary.”
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: «Ας κάψουμε τα βιβλία μας!»

Δυνατά σημεία: Απαγγελία ποίησης, εναντίωση στο σύστημα, ισορροπία πάνω σε τραπέζια
Αδύνατα σημεία: Ανάγνωση εισαγωγών από βιβλία

Υπόδειγμα καθηγητή, ο John Keating αγνόησε επιδεικτικά το τετράπτυχο « Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Διάκριση » του Πανεπιστημίου στο οποίο δίδαξε και προέτρεψε τους μαθητές του να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να κάνουν αυτό που πιστεύουν και όχι αυτό που τους υπαγορεύουν οι γονείς τους και φυσικά να αδράξουν την μέρα. Θα είναι για πάντα ο Captain, our Captain…

Don Michael Corleone (The Godfather 2 & 3)
Επάγγελμα: «Νονός» της μαφίας

Χαρακτηριστική ατάκα: “Never let anyone know what you are thinking.”
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: «Γερνάω ήσυχα!»

Δυνατά σημεία: Απαλή φωνή, φιλανθρωπίες
Αδύνατα σημεία: Δολοφονίες, γκρίζα μαλλιά

Τι θα ήταν η Ιταλική Μαφία στην Αμερική χωρίς την συμβολή του Don Corleone; Πιθανότατα μια μικροεπιχείρηση με ιταλικά εστιατόρια. Παραδίδοντας μαθήματα ήθους, σεβασμού και αγάπης για την οικογένεια, ο διάδοχος Michael μπορεί να σκότωσε καμιά κατοστάρα αντιπάλους στην πορεία του προς την καταξίωση αλλά σε κάθε περίπτωση αποτέλεσε παράδειγμα «Νονού» - και μαφιόζικης… σοφίας.

Morpheus (The Matrix)
Επάγγελμα: Κυβερνήτης του Ναβουχοδονόσορ

Χαρακτηριστική ατάκα: “You have to let it all go, Neo. Fear, doubt, and disbelief. Free your mind.”
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: «Έπρεπε να πάρεις το άλλο χάπι!»

Δυνατά σημεία: Πολεμικές τέχνες, γούστο στα γυαλιά ηλίου, οτιδήποτε μπορεί να γίνει upload ως πρόγραμμα, λήψη συμβουλών από Μάντεις
Αδύνατα σημεία: Το ότι δεν είναι ο Εκλεκτός, περίεργο ντύσιμο

Βοήθησε τον Neo να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται στον ψεύτικο κόσμο του Matrix και κατάφερε να τον βγάλει από αυτόν. Τον εκπαίδευσε επίσης, με περίσσια θέληση και επιμονή στις πολεμικές τέχνες σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές στη πρόσφατη ιστορία του κινηματογράφου. Εντάξει, δεν είναι Mr. Miyagi, αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως έχει καλύτερο στιλ.

V (V for Vendetta)
Επάγγελμα: Μασκοφόρος αναρχικός

Χαρακτηριστική ατάκα: "The only verdict is vengeance; a vendetta, held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous."
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: «Σιχαίνομαι τα πυροτεχνήματα!»

Δυνατά σημεία: Ανωνυμία, χρήση αποσπασμάτων Σαίξπηρ
Αδύνατα σημεία: Φαγητό, ποτό, φιλιά

Ο μασκοφόρος που ανάγκασε την Νάταλι Πορτμαν να γίνει skinhead και να πολεμήσει με νύχια και με δόντια για την Επανάσταση. Ο αναρχικός ήρωας που όλοι κρύβουμε μέσα μας και ένας από τους πρώτους «Αγανακτισμένους» των… κόμικ. Με μία διαφορά: Αυτός εν τέλει ανατίναξε το Βρετανικό Κοινοβούλιο..

Tyler Durden (Fight club)
Επάγγελμα: Πωλητής σαπουνιών

Χαρακτηριστική ατάκα: "You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world."
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: «Απαγορεύονται οι γροθιές στο στομάχι»

Δυνατά σημεία: Αναρχία, καυγάδες
Αδύνατα σημεία: Σχιζοφρένεια
 
Το alter ego του Eduard Norton στο Fight Club δίδαξε με λόγια και με πράξεις τα πάντα γύρω από την βία, την αναρχία και τον αργό θάνατο του καπιταλισμού. Ο Tyler Durden είναι ο παρανοϊκός αντί-ήρωας που αγαπάμε να μισούμε, ο τύπος που δεν παύει να μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος, τελικά, είναι ένα κτήνος. Γι’ αυτό άλλωστε ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του βρετανικού περιοδικού Empire ως ο καλύτερος κινηματογραφικός χαρακτήρας όλων των εποχών.

Charles Xavier (X-Men)
Επάγγελμα: Καθηγητής Ακαδημίας Μεταλλαγμένων

Χαρακτηριστική ατάκα: ‘We have it in us to be the better men.’
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: "Αγάπη δεν μπορώ απόψε, έχω πονοκέφαλο"

Δυνατά σημεία: Τηλεπάθεια, σωφροσύνη, σκάκι
Αδύνατα σημεία: Σφαίρες, ημικρανίες

Ο «εγκέφαλος» - κυριολεκτικά και μεταφορικά – πίσω από την δημιουργία των «καλών» X-Men. Ο καθηγητής που τους δίδαξε να χρησιμοποιούν τις υπερδυνάμεις τους για το καλό της ανθρωπότητας, παρά το γεγονός ότι αυτή τους στιγμάτισε και τους απομόνωσε.

John McLane (Die Hard)
Επάγγελμα: Ντετέκτιβ

Χαρακτηριστική ατάκα: “You know what you get for being a hero? Nothin'. You get shot at.”
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: «Θα κάνω αίτηση για τη Δημοτική Αστυνομία»

Δυνατά σημεία: Ανατινάξεις, πυροβολισμοί, σαρκασμός
Αδύνατα σημεία: Τεχνολογία, πρώην γυναίκες

«Αντρικό» χιούμορ που σπάει κόκκαλα, macho χαρακτήρας, αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου σε τρομοκράτες και πάσης φύσεως «κακούς». Ο πιο…. φιλοσοφημένος μπάτσος του κινηματογράφου έχει τα χαρακτηριστικά του John McLane και δεν θα μας χάλαγε καθόλου να έκανε περιπολία στη γειτονιά μας.

Alfred (Batman)
Επάγγελμα: Μπάτλερ

Χαρακτηριστική ατάκα: “Why do we fall sir? So we might learn to pick ourselves up”
Τι δεν θα έλεγε ποτέ: «Ο πατέρας σας ήταν για τα πανηγύρια κύριε Wayne…»

Δυνατά σημεία: Πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους σούπερ –ήρωες, προετοιμασία του Batmobile
Αδύνατα σημεία: Προχωρημένη ηλικία, μυωπία

Ο μπάτλερ που κάθε… σούπερ- ήρωας θα ήθελε να έχει στο πλευρό του. Σώφρων, ειλικρινής, ενθαρρυντικός με μπόλικα αποθέματα χιούμορ, ο Alfred αποτελεί τον ιδανικό σύμβουλο και μέντορα του Ανθρώπου Νυχτερίδα.


Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v