7 βιβλία που θα σας ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι

Επτά «φρέσκα» αναγνώσματα για να βυθιστούμε στον κόσμο της λογοτεχνίας, όσο δεν… βυθιζόμαστε σε κάποια παραλία.
7 βιβλία που θα σας ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι
Οι φανταστικοί κόσμοι του Τόλκιν και του Γκάιμαν. Ιστορίες μοιραίου έρωτα. Ιστορικά μυθιστορήματα και αθηναϊκά διηγήματα. Και φιλοσοφικές ή επιστημονικές θεωρίες που εμπνέουν διάσημους παραμυθάδες. Οι εκδοτικοί οίκοι μας προτείνουν χορταστικά αναγνώσματα γι’ αυτό το καλοκαίρι κι εμείς επιλέγουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Η Ιστορία του Κούλερβο, του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν 
Εκδόσεις Κέδρος, Σελίδες 240, τιμή 14€
Κι όμως, κυκλοφορεί… «νέος» Τόλκιν. Η Ιστορία του Κούλερβο, η οποία εκδίδεται για πρώτη φορά μαζί με τα προσχέδια, τις σημειώσεις και το δοκίμιο του Τόλκιν για την Καλεβάλα, που τον ενέπνευσε ώστε να γράψει το συγκεκριμένο έργο, μπορεί να θεωρηθεί θεμέλιος λίθος της «μυθολογίας» του Τόλκιν.
Η υπόθεση: Ο Κούλερβο, ο γιος του Κάλερβο, είναι ίσως ένας από τους πιο σκοτεινούς και παράλογα ελκυστικούς ήρωες του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο «δύσμοιρος Κούλερβο», όπως ο Τόλκιν τον αποκαλούσε, ήταν ένα ορφανό αγόρι με υπερφυσικές δυνάμεις και τραγική μοίρα. Αναθρεμμένος στο απαίσιο αρχοντικό του πανίσχυρου και αδίστακτου Ούνταμο, που είχε σκοτώσει τον πατέρα του, αιχμαλωτίσει τη μητέρα του και προσπαθήσει να δολοφονήσει τρεις φορές και τον ίδιο όταν ήταν ακόμη μικρό αγόρι, ο Κούλερβο θα πορευόταν μόνος στη ζωή εάν δεν είχε την αγάπη και τη στήριξη της δίδυμης αδερφής του, της Γουάνονα, αλλά και την προστασία που του πρόσφεραν τα μάγια του σκύλου Μούστι. Όταν τελικά πουλήθηκε ως σκλάβος, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Ούνταμο. Ωστόσο, πριν πάρει την εκδίκηση που σχεδίαζε, συνειδητοποίησε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από την αδυσώπητη μοίρα.

Καρφίτσες στην άμμο, του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο 
Εκδόσεις Καστανιώτη, σελίδες 416, τιμή 19,08€
Το νέο µυθιστόρηµα του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο περιγράφει ένα παιχνίδι που µετατρέπεται σε θρίλερ πριν καταλήξει σε τραγωδία, με φόντο την πιο ταραγμένη εποχή μιας χώρας μακρινής, του Περού.
Η υπόθεση: Λίµα, δεκαετία του 1990. Μια ταραγµένη εποχή για το Περού, µε τη βία να έχει απλωθεί πέρα από την ύπαιθρο και να έχει φτάσει στις πόλεις και στην πρωτεύουσα, ακόµα και στις πλούσιες συνοικίες της. Βόµβες εκρήγνυνται, το ρεύµα κόβεται όταν οι αντάρτες ανατινάζουν τους πυλώνες του ηλεκτρικού, η αβεβαιότητα κυριαρχεί µέσα στο σκοτάδι. Σε αυτό το κλίµα της ανασφάλειας, τέσσερις φίλοι στην αρχή της εφηβείας τους, µαθητές σε σχολείο ιησουιτών, εµπλέκονται σταδιακά, σχεδόν ασυναίσθητα, σε µια περιπέτεια που αρχίζει σαν αταξία, τους οδηγεί όµως να σπάσουν κάθε φραγµό ανάµεσα στο καλό και στο κακό, πριν φτάσουν στο απόλυτο δράµα. Οι Καρφίτσες στην άµµο είναι µια ιστορία βίαιης ενηλικίωσης τεσσάρων παιδιών που βιώνουν µε έναν σκληρό τρόπο τη φιλία και τη συντροφικότητα, το ξύπνηµα της σεξουαλικότητας, την οικογενειακή καταπίεση, τα κόλπα της εξουσίας, αλλά συγχρόνως µαθαίνουν τον φόβο, την απελπισία, την οργή, την εκδίκηση.

Ποτέ και πουθενά, του Neil Gaiman 
Εκδόσεις Ίκαρος, Σελίδες 468, τιμή 14,85€
Ο συγγραφέας του «Πολέμου των Θεών», που ήρθε ξανά στο προσκήνιο χάρη στην μεταφορά του στην μικρή οθόνη, επιστρέφει με ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα φαντασίας.
Η υπόθεση: Κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου, κάτω από τον κόσμο τον χειροπιαστό του Εδώ και του Τώρα, υπάρχει κι ένας κόσμος άγνωστος, απέραντος, μυστικός, σκοτεινός, ανείπωτος: ο κόσμος του Ποτέ και Πουθενά. Τον κατοικούνε τέρατα και άγγελοι, καλόγεροι και φονιάδες, κυνηγοί και θηρία, ληστές κι αγαθούληδες, τυχοδιώκτες και πρόβατα. Είναι γεμάτος τρομακτικές αβύσσους και παλάτια που φτάνουν ως το κέντρο της γης. Και μόνο όσοι στ’ αλήθεια δεν έχουν τίποτα, όσοι γλιστράνε και πέφτουν από τις ρωγμές του «πραγματικού» κόσμου, μπορούν να περνάνε από τον έναν κόσμο στον άλλον: τα ποντίκια των υπονόμων, οι άστεγοι, οι φυγάδες, οι τρελοί. Ο Ρίτσαρντ ζει μια τακτοποιημένη, μετρημένη ζωή στον Πάνω Κόσμο της Πραγματικότητας, όταν μια και μόνη ανθρώπινη στιγμή, μια στιγμή καλοσύνης, θα τον βυθίσει στο Ποτέ και Πουθενά.

Ιστορίες από το Μετς, του Γιάννη Ν. Μπασκόζου 
Εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 96, τιμή 9,90€
Ο Γιάννης Μπασκόζος μας μεταφέρει στο Μετς, την ιστορική γειτονιά της Αθήνας, μέσα από 14 διηγήματα που, το ένα δίπλα στο άλλο, συνθέτουν μια ιστορία ενηλικίωσης στο Μετς, την ιστορική γειτονιά του Παγκρατίου
Η υπόθεση: Οι παρέες, τα ξενύχτια, τα συγκροτήματα της εποχής, οι πρώτες σινεφίλ ταινίες, τα φλερτ. Αλλά και η γλυκύτητα μιας βραδιάς, το άυπνο ξημέρωμα στις πλατείες, το άγχος μιας νεότητας που αγνοούσε το μέλλον. Ο Σεφέρης στον Λέντζο, η συναυλία των Athens Pistols στο Άλσος Παγκρατίου, η ταβέρνα του Μεγαρίτη, το μικρό καφενεδάκι μεταξύ των οδών Καλλιρρόης και Αρδηττού, ο Γκοντάρ στο Κόρονετ. Πεδία άσκησης νεανικής σπατάλης. Και μερικά διηγήματα σκόρπια, όπου ο ήρωας από το Μετς θα βρεθεί στο μεγάλο μπιλιαρδάδικο στην οδό Τζωρτζ, στον διαγωνισμό για το χειρότερο βιβλίο της χρονιάς ή με ποιητές ένα βράδυ στο Χαϊδάρι. Η ζωή πάει κι έρχεται, αλλά η πνοή της Μάρκου Μουσούρου, της Αρχιμήδους και της Ερατοσθένους παραμένει μεθυστική.

Το φως που χάθηκε, της Τζιλ Σαντοπολο 
Εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 384, τιμή 13,95€
Η απόλυτη ιστορία αγάπης που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε: Δυο νέοι συναντιούνται, ζουν τον απόλυτο έρωτα και χάνονται. Οι στιγμές που πέρασαν μαζί θα τους στιγματίσουν για πάντα, σε ένα από τα πιο δυνατά συναισθηματικά αναγνώσματα της χρονιάς.
Η υπόθεση: Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που την ενέπνευσε, που τη συγκίνησε, που την κατάλαβε πραγματικά. Έμελλε να είναι και ο τελευταίος; Η Λούσι βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή. Προτού, όμως, αποφασίσει, πρέπει να ξεκινήσει την ιστορία της – την ιστορία τους – από την αρχή. Η Λούσι και ο Γκέιμπ γνωρίζονται ως τελειόφοιτοι του Πανεπιστήμιου Κολούμπια μια μέρα που θα τους στιγματίσει για πάντα. Μαζί αποφασίζουν ότι θέλουν να ζήσουν μια ζωή με νόημα και να αφήσουν το στίγμα τους. Έπειτα από έναν χρόνο οι δρόμοι τους συναντιούνται ξανά. Η επανασύνδεσή τους φαντάζει γραμμένη από τη μοίρα. Αργότερα, όμως, ο Γκέιμπ αποφασίζει να ακολουθήσει καριέρα φωτορεπόρτερ και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, ενώ η Λούσι μένει πίσω στη Νέα Υόρκη. Τα επόμενα δεκατρία χρόνια θα είναι ένα ταξίδι ονείρων, επιθυμιών, ζήλιας, προδοσίας και, τελικά, αγάπης.

Μια φορά κι έναν καιρό… το σύμπαν, του Ρόμπερτ Γκίλμορ 
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σελίδες 272, τιμή 16,22€
Ο Ρόμπερτ Γκίλμορ ξαναγράφει κλασικά παραμύθια ως επιστημονικές ιστορίες, ρίχνοντας φως με διαφορετικούς τρόπους στα παιδικά μας αναγνώσματα, με το σύμπαν και τα μυστικά του να βάζει νέους τίτλους σε αυτά, όπως –«Ο Τζακ και το κλαδί στ’ αστέρια», «Η Ωραία αφυπνιζομένη», «Η Σταχτοπούτα και ο θάνατος των άστρων».
Η υπόθεση: «Μια φορά κι έναν καιρό δεν υπήρχε Σύμπαν», ξεκίνησε ο παραμυθάς… Πρώτα η Χιονάτη συναντά έναν από τους Μικρούς Ανθρώπους, μετά έναν από τους Ακόμη Πιο Μικρούς Ανθρώπους και τέλος έναν από τους Πραγματικά Απειροελάχιστους Ανθρώπους. Κι όσο επιμελώς κι αν ψάχνει, οι μοναδικοί νάνοι που βρίσκει είναι αστέρια υπό κατάρρευση. Προφανώς δεν βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του πασίγνωστου παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, αλλά σε ένα παράξενο νέο τοπίο όπου βασιλεύουν οι κβαντικές συμπεριφορές, οι κυματοειδείς ιδιότητες των σωματιδίων και η αρχή της αβεβαιότητας. Κοντολογίς, έχει εισέλθει σ’ έναν από τους κόσμους που δημιούργησε ο φυσικός επιστήμονας και μυθοπλάστης Ρόμπερτ Γκίλμορ.

Η Φιλοσοφία σε κόμικς, των Μάικλ Πάτον-Κέβιν Κάνον 
Εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 184, τιμή 8,91€
Μπορεί η φιλοσοφία να γίνει διασκεδαστική; Οι Πάτον και Κάνον απαντούν καταφατικά και μας συστήνουν τους μεγάλους φιλοσόφους της ανθρωπότητας μέσα από σκίτσα.
Η υπόθεση: Με τον Ηράκλειτο για οδηγό μας, ταξιδεύουμε στον ποταμό της φιλοσοφίας, γνωρίζοντας κορυφαίους στοχαστές που άφησαν το στίγμα τους σε μια διάρκεια τριών χιλιετιών και παρακολουθώντας συζητήσεις και διαφωνίες πάνω σε διάφορα πεδία: από τη λογική και τη νόηση μέχρι την ηθική και την έννοια του θείου. Συνδυάζοντας τα παιχνιδιάρικα σκίτσα του Κάνον με τα χιουμοριστικά και επιμορφωτικά κείμενα του Πάτον, το βιβλίο κάνει ξανά διασκεδαστική την αναζήτηση της αλήθειας, μεταδίδοντάς μας ταυτόχρονα την αγάπη για τη σοφία και τη γνώση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v