Οι μεγαλύτεροι έρωτες της λογοτεχνίας

Παθιασμένοι έρωτες, αδιέξοδες σχέσεις, πρώτα σκιρτήματα, ρομάντζα γεμάτα εμπόδια… Αυτές είναι μερικές από τις κορυφαίες ιστορίες αγάπης στην Ιστορία της λογοτεχνίας.
Οι μεγαλύτεροι έρωτες της λογοτεχνίας
Η Ελίζαμπεθ και ο κύριος Ντάρσι κόντρα στην συντηρητική αγγλική κοινωνία. Η Σκάρλετ Ο’Χάρα και ο Ρετ με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο. Ο Φλορεντίνο, η Φερμίνα και στο βάθος… τα χρόνια της χολέρας. Οι μεγάλοι έρωτες της λογοτεχνίας είχαν πάντα κάτι κοινό: Πολλά εμπόδια που απειλούν από την σχέση και την κοινωνική θέση των εραστών μέχρι την ίδια τους τη ζωή. Και εννέα μεγάλοι συγγραφείς φρόντισαν να βάλουν πολλά εμπόδια στους ερωτευμένους ήρωές τους. Ιδού μερικά από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα που μιλούν για ιστορίες αγάπης.

Υπερηφάνεια και Προκατάληψη, της Τζέιν Όστεν
Η Όστεν έγραψε πολλές ιστορίες αγάπης, αλλά καμία δεν ξεπερνά αυτή της Ελίζαμπεθ και του κ. Ντάρσι και του περίτεχνου «χορού» του ενός με τον άλλον γύρω από τις κοινωνικές συμβάσεις.
Υπόθεση: Μπορεί η αγάπη και η αφοσίωση να ανθήσουν εκεί που κάποτε υπήρχε ο θυμός και το μίσος, η περηφάνια και η προκατάληψη; Η Τζέιν και η Ελίζαμπεθ, οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας Μπένετ, προσπαθούν να ανακαλύψουν την ευτυχία και τον έρωτα μέσα στους κοσμικούς κύκλους της επαρχιακής Αγγλίας, στις αρχές του 19ου αιώνα. Σύντομα, όμως, θα διαπιστώσουν ότι το μονοπάτι της αγάπης και της ευτυχίας είναι σπαρμένο με εμπόδια. Ιδιαίτερα, όταν οι ίδιοι οι ήρωες είναι υπερβολικά περήφανοι για να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους και να παραδεχτούν τα αληθινά τους συναισθήματα.

Τζέιν Έιρ, της Σαρλότ Μπροντέ
Η σχέση της Τζέιν με τον γοητευτικό εργοδότη της, Έντουαρντ Ρότσεστερ, είναι μία από τις πιο σκοτεινές και θυελλώδεις αυτής της λίστας, ενδεικτικό του τι μπορεί να συμβεί όταν ο ένας από τους δύο κρύβει μεγάλα μυστικά.
Η υπόθεση: Η Τζέιν Έιρ έχει μεγαλώσει χωρίς αγάπη σε ένα ίδρυμα, αλλά η θέλησή της για ζωή την βοηθά να προχωρήσει στη ζωή της. Όταν προσλαμβάνεται ως γκουβερνάντα της μικρής Αντέλ στο Θόρνφιλντ Χολ, όλα δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο. Και σύντομα ανάμεσα στην Τζέιν και τον εργοδότη της, τον γοητευτικό Έντουαρντ Ρότσεστερ, αρχίζει να γεννιέται μια βαθιά, ιδιαίτερη σχέση. Όμως κάτι παράξενο συμβαίνει στο Θόρνφιλντ. Ένα τρελό, τρομακτικό γέλιο στοιχειώνει τους διαδρόμους, και τις νύχτες κανείς δεν νιώθει απολύτως ασφαλής. Και ο Έντουαρντ προσπαθεί πάση θυσία να κρατήσει κρυφό το σκοτεινό μυστικό του...

Όσα παίρνει ο άνεμος, της Μάργκαρετ Μίτσελ
Ο έρωτας γίνεται σκληρός και πεισματάρης στην περίπτωση της Σκάρλετ Ο’Χάρα και του Ρετ, των ηρώων της Μίτσελ που έχουν να ξεπεράσουν δύο εμπόδια για να είναι μαζί: Τους εαυτούς τους και τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
Η υπόθεση: Μέσα από τους φλεγόμενους αγρούς και τις πόλεις του αμερικανικού Νότου, αναδύεται μια χώρα που δεν θα είναι πια ποτέ η ίδια και σκιαγραφούνται αθάνατοι χαρακτήρες που κανείς αναγνώστης δεν θα ξεχάσει ποτέ: Η κακομαθημένη και πεισματάρα Σκάρλετ που ενηλικιώνεται τη στιγμή ακριβώς που ο κόσμος για τον οποίο την προόριζαν γκρεμίζεται και ο κυνικός, καιροσκόπος αλλά ακαμάχητος Ρεττ Μπάτλερ.

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Μπορεί να ξεθωριάσει ο πρώτος μεγάλος έρωτας; Ο μεγάλος συγγραφέας αφηγείται, μέσα από το στόμα του Φλορεντίνο, την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει το πάθος του για μια «χαμένη» αγάπη.
Η υπόθεση: Ο νεαρός Φλορεντίνο Αρίσα και η Φερμίνα Δάσα ερωτεύονται με πάθος, αλλά η σφοδρή αντίδραση του πατέρα της τους κρατά μακριά. Και ενώ η Φερμίνα χτίζει τη ζωή της με άλλον άντρα εκλογικεύοντας την απώλεια του πρώτου της έρωτα, ο Φλορεντίνο ζει στην Καραϊβική συναισθηματικά ανάπηρος, με φόντο την εξάπλωση της χολέρας. Ο μόνος τρόπος να ξανασυναντηθούν, είναι να περιμένουν τον θάνατο του συζύγου της Φερμίνα - μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες.

Η εξιλέωση, του Ίαν Μακ Γιούαν
Μία συγκλονιστική ιστορία έρωτα, ο οποίος πηγάζει από τις παιδικές εμπειρίες και τα πρώτα σκιρτήματα δύο αδερφών και του εφηβικού τους φίλου. Ένα τρίγωνο έρωτα και ενοχής που μεταφέρθηκε με οσκαρική επιτυχία στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι.
Η υπόθεση: Την πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού του 1935, η δεκατριάχρονη Βριώνη Τάλλις βλέπει την αδερφή της Σεσίλια να πετάει τα ρούχα της και να βουτάει στη στέρνα του κήπου, κάτω από το βλέμμα του παιδικού της φίλου Ρόμπι Τέρνερ. Το περιστατικό θα αλλάξει για πάντα τη ζωή και των τριών. Μετά από αυτό, η Βριώνη θα γίνει μάρτυρας ανομολόγητων μυστηρίων και θα διαπράξει ένα έγκλημα από το οποίο δεν θα πάψει να προσπαθεί να εξιλεωθεί όλη την υπόλοιπη ζωή της. Το βιβλίο αποτυπώνει την παιδική ηλικία, τον έρωτα, τον πόλεμο, την Αγγλία και τις κοινωνικές τάξεις - μια εξερεύνηση της ντροπής και της συγνώμης, της εξιλέωσης και της δυσκολίας της άφεσης.

Ανεμοδαρμένα ύψη, της Έμιλι Μπροντέ
Πολύπλοκο και παθιασμένο, όπως και ο έρωτας της Κάθριν και του Χίθκλιφ, αυτό το μυθιστόρημα της Μπροντέ είναι ένα από τα κλασικότερα της αγγλικής λογοτεχνίας.
Υπόθεση: Τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" είναι η θυελλώδης, παθιασμένη ιστορία ενός παράφορου και σχεδόν δαιμονικού έρωτα ανάμεσα στην Κάθριν Έρνσο και τον Χίθκλιφ, ένα αδέσποτο παιδί που υιοθέτησε ο πατέρας της Κάθριν. Μετά τον θάνατο του κυρίου Έρνσο, ο Χίθκλιφ προπηλακίζεται και εξευτελίζεται από τον αδελφό της Κάθριν, τον Χίντλεϊ, και πιστεύοντας από μια παρεξηγημένη φράση της ότι η αγάπη του για αυτήν δεν βρίσκει ανταπόκριση, εγκαταλείπει τα Ανεμοδαρμένα Ύψη και επιστρέφει μετά από χρόνια ως πλούσιος και εκλεπτυσμένος κύριος. Βάζει αμέσως σε εφαρμογή ένα σχέδιο αβυσσαλέου μίσους με σκοπό να εκδικηθεί για τα δεινά που είχε υποστεί στο παρελθόν.

Άννα Καρένινα, του Λέο Τολστόι
Από τα εμβληματικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, η Άννα Καρένινα αφηγείται μέσα από έναν βαθύ στοχασμό τον παράφορο έρωτα και την ολέθρια απιστία της ωραίας Άννας με έναν αξιωματικό.
Υπόθεση: Με φόντο την αυτοκρατορική Ρωσία, η παντρεμένη με ισχυρό άντρα της κυβέρνησης Άννα Καρένινα ερωτεύεται έναν αξιωματικό του στρατού, τον κόμη Βρόνσκι. Αποφασίζει να βρει το νόημα της ζωής και να αψηφήσει τις συμβάσεις της κοινωνίας, εγκαταλείποντας την οικογένειά της, αλλά οι κρίσεις ζήλιας της δημιουργούν αδιέξοδα στη νέα σχέση της. Γύρω της, υφαίνονται δεκάδες ιστορίες με χαρακτήρες περίτεχνα δομημένους από τον Τολστόι – το βιβλίο θεωρείται μάλιστα «πνευματική του αυτοβιογραφία».

Μαντάμ Μποβαρί, του Γκουστάβ Φλομπέρ
Μία σπουδή στην «αυταπάτη» και την ουτοπική δύναμη του έρωτα, το μυθιστόρημα του Φλομπέρ ακολουθεί την πορεία της ονειροπόλας Έμμα που αναζητά τον έρωτα, αλλά προσγειώνεται στην σκληρή πραγματικότητα.
Υπόθεση: Η νεαρή όμορφη Έμα Μποβαρί έχει μεγαλώσει με όνειρα για μεγάλους «ιπποτικούς» έρωτες, αλλά όταν τελικά παντρεύεται, πλήττει στον γάμο και στο μικροαστικό περιβάλλον του. Βρίσκει έτσι καταφύγιο στη ρομαντική λογοτεχνία και τις ερωτικές περιπέτειες χωρίς μέλλον, στην πορεία της προς την τραγική της μοίρα.

Το τέλος μιας σχέσης, του Γκράχαμ Γκριν
Ο έρωτας του Μόρις και της Σάρα γίνεται εμμονικός και ιδιαίτερα περίπλοκος, όταν στη μέση βρίσκεται ο συμπαθής σύζυγός της. Η γλαφυρή πρωτοπρόσωπη γραφή του Γκράχαμ Γκριν κάνει ιδιαίτερα ζωντανή την αφήγηση αυτού του αδιέξοδου έρωτα.
Υπόθεση: Η παράνομη ερωτική σχέση του Μόρις Μπέντριξ με τη Σάρα, που ανθίζει στα ταραγμένα χρόνια των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τη γερμανική αεροπορία στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, λήγει όταν εκείνη τον εγκαταλείπει ξαφνικά και χωρίς καμία εξήγηση. Δύο χρόνια αργότερα, έπειτα από μια τυχαία συνάντηση που αναζωπυρώνει τον έρωτά του και τη ζήλια του, ο Μπέντριξ προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό αστυνομικό και του αναθέτει να παρακολουθεί τη Σάρα με αποτέλεσμα ο έρωτάς του για αυτή να του γίνει πολύ σύντομα εμμονή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v