Ξεναγήσεις στα μουσεία: Από πού πάν’ για τον Πικάσο;

Από τις Πριγκίπισσες της Μεσογείου, μέχρι τους πίνακες του 19ου αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη, επτά ξεναγήσεις σε αθηναϊκά μουσεία υπόσχονται ιστορίες-πίσω-από-έργα-τέχνης, που δεν θα σας αφήσουν να βαρεθείτε λεπτό.
Ξεναγήσεις στα μουσεία: Από πού πάν’ για τον Πικάσο;
της Ηρώς Κουνάδη

Την πρώτη φορά που διασχίζεις τους διαδρόμους ενός μουσείου μαζί με έναν ενθουσιώδη ξεναγό, συνειδητοποιείς πόσα πράγματα έχανες όλα αυτά τα χρόνια –και γιατί τα μουσεία σου φαίνονταν βαρετά. Γιατί, τι είναι ένα μισοφαγωμένο από τον χρόνο βραχιόλι, «κτέρισμα τάφου. Κεραμεικός. 4ος αι. π.Χ.» (καρτελάκι σε προθήκη που γράφει το ίδιο πράγμα με άλλες δέκα δίπλα του) χωρίς την ιστορία της κοπέλας που το φορούσε; Τι είναι ένας πίνακας του 19ου αιώνα που δείχνει μια αριστοκρατική παρέα να κουβεντιάζει σε μια ταράτσα με φόντο την Ακρόπολη, χωρίς τις ιστορίες του καλλιτέχνη, της εποχής του, ίσως και της συγκεκριμένης παρέας; Τι είναι γενικά τα έργα τέχνης χωρίς τις ιστορίες τους;

Και τι είναι οι ιστορίες τους, αν δεν υπάρχει κάποιος να τις διηγηθεί; Αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνουν οι ξεναγοί των μουσείων, οι επιμελητές των εκθέσεων, οι διευθυντές των πινακοθηκών της Αθήνας, που διοργανώνουν αυτές τις μέρες ξεναγήσεις που απέχουν έτη φωτός από τις βαρετές, υποχρεωτικές ώρες στους διαδρόμους που θυμάστε από το σχολείο.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202421

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει κάθε Κυριακή στις 12.00, δωρεάν ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, με την εθελοντική προσφορά του ξεναγού Δημητρίου Νοταρά και της υπάλληλου του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α, εικαστικού Κάλης Πετροχείλου.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο της ελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα, από τον Ακαδημαϊσμό του Μονάχου έως τη γενιά του ’30, μέσα από έργα των Ηλία Φέρτη, Σπύρου Παπαλουκά, Γεράσιμου Στέρη, Άννας Κινδύνη, Χρήστου Δαγκλή, Ιφιγένειας Λαγάνα, Θεοχάρη Μορέ, Γεώργιου Ιακωβίδη, Γεώργιου Ροϊλού, Παρθένη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιώργου Μπουζιάνη και άλλων καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών.

Πριγκίπισσες της Μεσογείου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ.: 210 7228321

Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών, ακόμα και από άνδρες που οι ίδιες παντρεύτηκαν στην πατρίδα τους -ντόπιους ή ξένους- ή ακόμη και αυτές που για λόγους επιγαμίας ή άλλους ταξίδεψαν από τη μια περιοχή σε μια άλλη, είναι οι γυναίκες της δημοφιλούς έκθεσης Πριγκίπισσες της Μεσογείου, οι οποία έχει κόψει ήδη περισσότερα από έξι χιλιάδες εισιτήρια, στον ένα μήνα λειτουργίας της.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 12.30 και τις 14.00, χωρίς έξτρα χρέωση –πληρώνετε μόνο το εισιτήριο του μουσείου, το οποίο δεν ξεπερνά τα 7€. Οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούν οι αρχαιολόγοι και επιμελητές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στις εκθέσεις του είναι από τις καλύτερες –και πιο ζωντανές– που έχουμε δει στην πόλη, οπότε σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να σπεύσετε.



Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 θέματα στο Μουσείο Μπενάκη
Κεντρικό Κτίριο, Πειραιώς 138, πληροφορίες και κρατήσεις: 210 8062636

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη, και η Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Βασιλική Τζούτη, αποκρυπτογραφούν το πολύπλευρο έργο του Γιάννη Τσαρούχη, προσκαλώντας τους επισκέπτες της έκθεσης στον κόσμο του εργαστηρίου του καλλιτέχνη. Τις Παρασκευές 1 και 22 Φεβρουαρίου και 1 και 29 Μαρτίου στις 18.00, και τα Σάββατα, 2 και 23 Φεβρουαρίου και 2 και 30 Μαρτίου, στις 11.00 το πρωί. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο, η τιμή του οποίου είναι 5€, με 2€ επιπλέον.

Εθνική Πινακοθήκη
Βασ. Κωνσταντίνου 50, τηλ.: 210 7235857

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ξεναγεί τακτικά το κοινό στις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης. Για τις επόμενες εβδομάδες, το πρόγραμμα έχει ως εξής: το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι, ξενάγηση στα έργα του 19ου αιώνα, και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, επίσης στις 12.00 το μεσημέρι, ξενάγηση στα έργα του 20ου αιώνα. Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν με το εισιτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο κοστίζει 5€.

Η Ιστορία μέσα από τα αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη
Κουμπάρη 1, δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3671 015, Δευτέρα - Πέμπτη, 10.00- 14.00

Οι επιμελητές των ελληνικών συλλογών Μουσείου Μπενάκη, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2013, κάθε Πέμπτη, περιμένουν το κοινό για να του αφηγηθούν ιστορίες κρυμμένες πίσω από τις σύντομες λεζάντες της έκθεσης, να φωτίσουν απορίες, να μοιραστούν μαζί του τη χαρά ενός «ταξιδιού» που ξεκινά την αυγή της προϊστορίας και καταλήγει στον 20ο αιώνα. Οι προϊστορικές, αρχαιοελληνικές και ρωμαϊκές συλλογές, τα ιστορικά κειμήλια, ο νεοελληνικός πολιτισμός και το Βυζάντιο έχουν πολύ περισσότερες ιστορίες να διηγηθούν απ’ όσες φαντάζεστε. Τα εισιτήρια για τις ξεναγήσεις κοστίζουν 3€. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων ανά ημερομηνία και συλλογή.

Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13 στο Μουσείο Μπενάκη
Κεντρικό Κτίριο, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, πληροφορίες και κρατήσεις: 210 8079878

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913: Η αυγή του ελληνικού 20ού αιώνα» που φιλοξενείται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, ο επιμελητής της, ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος θα μας ξεναγήσει στην Ιστορία μέσα από την έκθεση (ή μήπως στην έκθεση μέσα από την Ιστορία;) την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 12.00 και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 18.30. Για την ξενάγηση, πληρώνουμε 2€ επιπλέον στην τιμή του εισιτηρίου, η οποία είναι 5€.

Η τέχνη της βιβλιοδεσίας στο Βυζαντινό Μουσείο
Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ.: 213 2139572

Στην έκθεση «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας: Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία», η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας μας ξεναγούν κάθε Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι επιμελητές και επαγγελματίες του χώρου: Στις 3/2 ο Χαράλαμπος Λέγγας, Βιβλιοδέτης – Εκδότης και σύμβουλος της έκθεσης, στις 10/2 η δρ Αναστασία Λαζαρίδου, στις 17/2 ο Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του βιβλίου και σύμβουλος της έκθεσης και στις 24/2 η περιοδική έκθεση θα κλείσει με την ξενάγηση της δρος Νίκης Τσιρώνη, ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και επιμελήτριας της έκθεσης. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται δωρεάν, με το εισιτήριο του μουσείου, το οποίο κοστίζει 4€. Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v