Η (δωρεάν) τέχνη του λαού

Δύο ιδιαίτερα μουσεία, μία πινακοθήκη που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο και τρία μπαρ - προορισμοί αποδεικνύουν έμπρακτα πως η τέχνη δεν εξαντλείται στο δίλημμα εισιτήριο ή αγοραπωλησίες.
Η (δωρεάν) τέχνη του λαού
της Ηρώς Κουνάδη

«Τι εννοείς χώροι τέχνης με ελεύθερη είσοδο; Όλες οι γκαλερί ελεύθερη είσοδο έχουν». Το σκέφτηκα για λίγο. Εννοούσα κάτι ευρύτερο από τις γκαλερί. Κάτι που να ξεφεύγει από τα όρια της συγκεκριμένης έκθεσης συγκεκριμένου καλλιτέχνη σε συγκεκριμένο χρόνο. Κάτι πιο πρωτότυπο. Κάτι που δε θα εξαντλούσε τον ορισμό της τέχνης στη ζωγραφική, τη γλυπτική και την φωτογραφία. Κάτι που δε θα μου θύμιζε αγοραπωλησία. Κάτι… σαν το Taf.

Η Αθήνα είναι γεμάτη χώρους όπου πάντα κάτι συμβαίνει. Χώρους την πόρτα των οποίων θα περάσεις από περιέργεια, και θα βρεθείς τρεις ώρες αργότερα να συζητάς για την έκθεση που είδες, το δρώμενο που προέκυψε αυθόρμητα, τον χώρο που είναι τέχνη από μόνος του. Αρκεί να ξέρεις πού να τους αναζητήσεις. Ή να σου δώσουν μερικές διευθύνσεις, όπως αυτές που ακολουθούν.

Taf
Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3238 757
Περπατώντας στον μικρό πεζόδρομο της Νορμανού στο Μοναστηράκι μπορεί και να προσπεράσεις την πόρτα του χωρίς να υποψιαστείς ότι πίσω της κρύβεται ένας παράδεισος τέχνης. Η καταπράσινη αυλίτσα του γεμίζει καθημερινά, από το πρωί ως το βράδυ, με κόσμο που παραγγέλνει μπύρες, ποτά κι ελαφριά σνακ, αλλά η πραγματική έκπληξη βρίσκεται στα διαφορετικά δωμάτια, τόσο του ισογείου όσο και του επάνω ορόφου του παλιού νεοκλασικού, που φιλοξενούν εναλλασσόμενες εκθέσεις με διαφορετικό κάθε φορά θέμα, γνωστών και αγνώστων καλλιτεχνών, ή και απλών περαστικών στους οποίους δίνονται λευκές κόλλες χαρτί για να γράψουν ή να ζωγραφίσουν ό,τι θέλουν. Αυτές τις μέρες, μέχρι τις 6 Μαρτίου «τρέχει» η ομαδική έκθεση Εργαστήρια των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.  

Μουσείο Σκίτσου
Λιοσίων 22, Αθήνα, τηλ.: 210 5241492
Δεν έχουν μόνο οι Βρυξέλλες Μουσείο Κόμικς. Έχει και η Αθήνα. Το «δικό μας» Μουσείο Σκίτσου στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό, στη Βίλα Τράιμπερ της οδού Λιοσίων, και φιλοξενεί κατά κύριο λόγο γελοιογραφίες, αλλά και διάφορα άλλα κόμικς και σκίτσα Ελλήνων και ξένων σκιτσογράφων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Μοναδικό μειονέκτημα, το μάλλον περιορισμένο ωράριο του (8.30-15.00 καθημερινά) το οποίο όμως επεκτείνεται σε απογευματινές ώρες από τις 31 Μαρτίου και μετά. Δείτε λεπτομέρειες σχετικά με τα εκθέματα εδώ.

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3231841 
Το επιβλητικό κτίριο του πάλαι ποτέ μεταξουργείου, που «βάφτισε» την περιοχή που το φιλοξενούσε, στεγάζει εδώ και λίγους μήνες την Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας. Στους εντυπωσιακούς χώρους του φιλοξενούνται περιοδικές, εναλλασσόμενες εκθέσεις, όπως αυτή της Συλλογής του Γιώργου Οικονόμου, που εγκαινιάζεται στις 17 Φεβρουαρίου, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής που καλύπτουν την δυτική τέχνη από την Αναγέννηση μέχρι τον 20ο αιώνα. Διαβάστε περισσότερα για την Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο σε πρόσφατο δημοσίευμα του in2life.

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών
Πλατεία Κασταλίας, Βασ. Σοφίας & Δημητρίου Ράλλη, Μαρούσι, τηλ.: 210 6127245 
Μια πολύ ιδιαίτερη τέχνη, αυτή του Καραγκιόζη, των φιγούρων, των ιστοριών και των μοναδικών τεχνικών του, φιλοξενείται στο μουσείο του Αμαρουσίου που στεγάζεται στο όμορφο νεοκλασικό της πλατείας Κασταλίας από το 1995. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 έως τις 14.00, αλλά και Κυριακές από τις 10.00 έως τις 13.00. Το Σάββατο παραμένει κλειστό. Δείτε λεπτομέρειες για την ιστορία του, αλλά και για την γοητευτικότατη λαϊκή τέχνη που εκπροσωπεί στο επίσημο site.

Bartesera
Κολοκοτρώνη 25 - Στοά Πραξιτελους, τηλ.: 210 3229805
Μπαρ ή χώρος τέχνης; Και τα δύο. Το δραστήριο Bartessera της οδού Κολοκοτρώνη φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας την μια μέρα, και προβάλλει ταινίες μικρού μήκους, εκθέτει χειροποίητα κοσμήματα και παίζει ωραίες μουσικές την άλλη –ή και ταυτόχρονα. Το πρόγραμμα των επόμενων μηνών περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας της Αναστασίας Δεληγιάννη, bazaar κοσμημάτων του ΙΕΚ Mokume, προβολές ταινιών μικρού μήκους και έκθεση ταξιδιωτικής φωτογραφίας του Ηλία Χατζάκη. 

Booze Cooperativa
Κολοκοτρώνη 57, τηλ.: 211 4000863
Προφανώς, στη γειτονιά φυσά καλλιτεχνικός αέρας. Το έτερο καλλιτεχνίζον στέκι της οδού Κολοκοτρώνη βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω από το Bartesera και αποτελεί –σε τυχαία σειρά– μπαρ, εκθεσιακό χώρο, θέατρο και… γραφεία κόμματος. Αυτές τις μέρες, στο Booze φιλοξενείται η ενδιαφέρουσα έκθεση γλυπτικής και φωτογραφίας με τίτλο Poetry της ομάδας «paraLLaxis». Δείτε λεπτομέρειες και προσεχείς εκδηλώσεις στο site www.boozecooperativa.com

Σημειώστε επίσης…
Πολλά μουσεία έχουν ελεύθερη είσοδο συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Για παράδειγμα, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 και Ρηγίλλης) η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις είναι δωρεάν κάθε Πέμπτη από τις 17.00 έως τις 22.00, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Θησείο) η είσοδος είναι ελεύθερη κάθε Τετάρτη, ενώ το Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη 1) ξενυχτά τις Πέμπτες και σας περιμένει από το πρωί μέχρι τα Μεσάνυχτα για δωρεάν καλλιτεχνικές βόλτες στη μόνιμη συλλογή του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v