Υπέροχα graphic novels για πασχαλινά δωράκια

Αν ψάχνεις κουλ πασχαλινά δωράκια, εμείς προνοήσαμε για πάρτη σου και σου προτείνουμε τα καλύτερα graphic novels της πιάτσας.

Υπέροχα graphic novels για πασχαλινά δωράκια

Η μεγάλη άνθιση και δημοφιλία των graphic novels τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη και μια βόλτα στα Comicdom Con και ΑthensCon  αλλά και στα υπόλοιπα comic events της χώρας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Για αυτόν τον λόγο τώρα που Πασχαλιάζει και πολλοί ψάχνουν τι δωράκι να κάνουν σε βαφτιστήρια αλλά και ταίρια ή φιλαράκια, τα graphic novels είναι μια σούπερ κουλ επιλογή. Έτσι λοιπόν κι εμείς με αναγνωστικό αίσθημα ευθύνης απέναντί σου διαβάσαμε τις καλύτερες πρόσφατες κυκλοφορίες και σου τις ετοιμάσαμε σε συσκευασία δώρου.

Ένας κόσμος δίχως τέλος των Jean-Marc Jancovici και Christophe Blain (εκδόσεις Κριτική)

Ο Jean-Marc Jancovici, ειδικός στα ζητήματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, συζητά με τον διάσημο κομίστα Christophe Blain για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τα ορυκτά καύσιμα, για τις βαθιές αλλαγές που επιφέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα στο κλίμα, καθώς και για το τι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνία στο σύνολό της. Αρκετές φορές έχουμε γράψει ότι ένα βιβλίο/ graphic novel θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, όμως στην περίπτωση του «Ένας κόσμος δίχως τέλος» η προηγούμενη πρόταση μοιάζει πιο ταιριαστή από ποτέ.

Οι δύο συνδημιουργοί του graphic novel πατώντας στην απλή κι άκρως επεξηγηματική γλώσσα και το έξυπνο σκίτσο, φτιάχνουν από κοινού ένα πολύ ενδιαφέρον μανιφέστο για την κλιματική αλλαγή κι όσα συμβαίνουν στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια στο θέμα της ενέργειας. Μας καλούν να λάβουμε δράση κι αφού κατανοήσουμε το πρόβλημα να στρωθούμε στη δουλειά για να αναστρέψουμε όσα άσχημα θα βρεθούν στον δρόμο μας τα επόμενα χρόνια. Αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σου.

Περίληψη εδώ 

Hinterhof, η ζωή μου ως αφέντρα των Anna Rakhmanko και Mikkel Sommer (εκδόσεις Jemma Press)

“Hinterhof” στα γερμανικά θα πει «πίσω αυλή»· ένα μέρος όπου συνήθως στοιβάζονται πράγματα που δεν θέλουμε να βλέπουμε. Μεταφορικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το μέρος όπου εμείς ως κοινωνία έχουμε κρύψει τη σεξουαλική εργασία. Στο συγκεκριμένο graphic novel, η Ντάσα Χινκ η οποία εργάζεται ως επαγγελματίας αφέντρα σε μια τέτοια αυλή στο Βερολίνο μοιράζεται μαζί μας την καθημερινότητα και τις σκέψεις της, μας συστήνει τους πελάτες της και μας μιλάει για τη σεξεργασία και τις αντιδράσεις του κόσμου στη νέα της ζωή. Μια εξαιρετική προσπάθεια αποτύπωσης όσων συμβαίνουν στο ταμπού κόσμο των bdsm φαντασιώσεων με λεπτό χιούμορ κι έναν αφοπλιστικό ρεαλισμό που δίνει έναν ντοκιματερίστικο χαρακτήρα που μας άρεσε ιδιαίτερα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 50% από τα έσοδα των δημιουργών από την πώληση αυτού του βιβλίου θα αποδοθούν στο Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων.

Περίληψη εδώ

Batman: The Long Halloween, Μέρος Δεύτερο του Loeb Jeph (εκδόσεις Anubis)

Ο Μπάτμαν, με τη βοήθεια του Τζέιμς Γκόρντον και του Χάρβεϊ Ντεντ, συνεχίζει την καταδίωξη για να βρει το δολοφόνο που έχει βάλει στο στόχαστρό του τον Φαλκόνε και τους συνεργάτες του. Όμως δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τον ήρωα και τους συμμάχους του, καθώς το μυστήριο φτάνει στη λύση του. H εποποιία του Σκοτεινού Ιππότη έχει γεννήσει κατά καιρούς καταπληκτικά graphic novels και το Batman: The Long Halloween είναι ξεκάθαρα ένα από αυτά. Το δεύτερο μέρος ολοκληρώνει μια ακόμη λατρεμένη ιστορία η οποία ποντάρει στο σχεδόν κινηματογραφικό σενάριο αλλά και το ιδιοφυές σκίτσο που απογειώνει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Μust-read!

Περίληψη εδώ 

Batman: Ο Σκοτεινός Πρίγκιπας του Γκόθαμ (εκδόσεις Anubis)

Ποιο μυστικό συνδέει τον Μπάτμαν και τον Τζόκερ με ένα περίεργο και αινιγματικό κορίτσι; Όταν ο Τζόκερ το απάγει, ο Μπάτμαν θα πρέπει να βουτήξει στα άδυτα του υποκόσμου του Γκόθαμ και να δώσει μάχη με το χρόνο για να μάθει πού βρίσκεται. Κάθε λεπτό μετράει, κι αυτή τη φορά για τον Μπάτμαν είναι προσωπική υπόθεση.

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος δημιουργός Enrico Marini (Eagles of Rome, Le Scorpion) κάνει το ντεμπούτο του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με μία συναρπαστική περιπέτεια, όπου μας δίνει τη δική του εκδοχή των πασίγνωστων χαρακτήρων της DC Comics. Επειδή ένα graphic novel με τον Μπάτμαν δεν είναι ποτέ αρκετό, δώσε μας λίγα λεπτά από τον χρόνο σου για να σου μιλήσουμε για τον Σκοτεινό Πρίγκιπα του Γκόθαμ που είναι ένα σκοτεινό αριστούργημα, από αυτά που με καμάρι δείχνεις σε φίλους και γνωστούς. Η σχεδίαση είναι δίχως άλλο το ατού του Σκοτεινού Πρίγκιπα του Γκόθαμ, αφού διαφοροποιεί κι εξελίσσει αυτή την κλασική ιστορία, δίνοντάς της μια τουλάχιστον συναρπαστική οπτική.  

Περίληψη εδώ 

1936 του Θανάση Πέτρου (εκδόσεις Ίκαρος)

Το νέο graphic novel σε κείμενο και σχέδιο του Θανάση Πέτρου, στη συνέχεια των βιβλίων του Οι όμηροι του Γκαίρλιτς (2019), 1922: Το τέλος ενός ονείρου (2021) και 1923: Εχθρική πατρίδα (2022) κι έρχεται να επιβεβαιώσει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν από τους σπουδαιότερους κομίστες της εποχής μας.

Η ιστορία που ακολουθεί το 1936 είναι λίγο πολύ η ακόλουθη: «Ο Αμπατζής θα βρεθεί στη φυλακή για ένα έγκλημα τιμής, δίπλα σε κλέφτες, λωποδύτες, ληστές, πρεζάκια, μαζί με τον περιβόητο Σακαφλιά. Η ποινή είναι βαριά κι η φυλακή έχει κανόνες σκληρούς και απαράβατους. Όταν αποφυλακίζεται, τίποτε δεν τον δένει με κάποιον τόπο και η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι. Ο δρόμος του θα τον βγάλει, τον Μάιο του 1936, στη Θεσσαλονίκη που είναι ανάστατη από τις απεργίες των εργατών». Πέρα από τις σκιτσογραφικές αρετές του Πέτρου και τα σχεδόν χορογραφημένα στριπάκια, αυτό που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη είναι η μεγάλη ιστορική έρευνα για τα γεγονότα της εποχής που συνοδεύει την έκδοση αυτού του graphic novel. Επιπλέον η μεταφορά της έρευνας με προφορικό λόγο που αντηχεί την ατμόσφαιρα και τις γλωσσολογικές συνήθειες της εποχής δίνει ένα ακόμη μεγάλο κίνητρο για να διαβάσει κάποιος το 1936.

Περίληψη εδώ 

To Πτώμα των Θανάση Πέτρου, Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού (εκδόσεις Jemma Press)

Σ’ ένα διαμέρισμα ανακαλύπτεται το πτώμα ενός ηλικιωμένου σε αποσύνθεση. Το γραφείο τελετών που αναλαμβάνει την κηδεία είναι υποχρεωμένο να περιμένει την κόρητου νεκρού, που λείπει στο εξωτερικό. Ένας υπάλληλος του γραφείου θα ξενυχτήσει το πτώμα ως την άφιξη της κόρης. Το Πτώμα είναι η ιστορία δύο πτωμάτων – ενός σε χρόνο παρόντα κι ενός σε χρόνο μέλλοντα. Δύο περίπου ζωντανοί άνθρωποι καταφέρνουν, ο καθένας με τον τρόπο του, εκείνο που σ’ όλη τους τη ζωή ήθελαν: να επικοινωνήσουν. H χαρά μας όταν μάθαμε για τη 2η έκδοση του Πτώματος ήταν πολύ μεγάλη αφού πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εγχειρήματα στην κομιξοφάση της χώρας.

Το τρίδυμο της επιτυχίας του Θανάση Πέτρου, Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού –που επίσης κρυβόταν πίσω από το υπέροχο Γρα Γρου- υπογράφει ένα πικρά αισιόδοξο κόμικς που σίγουρα θα ξεχωρίσεις για το λεπτό μα κατάμαυρο χιούμορ του που γελά κατάμουτρα στην φθαρτή ανθρώπινη ύπαρξη και πολύ καλά κάνει. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια έξυπνη κι όχι εξυπνακίστικη ιστορία για το αστικό χάος που μας περιβάλλει και σκοτώνει λίγο λίγο κάθε ζωογόνο επικοινωνία. Θα θέλαμε σαν τρελοί να το δούμε να μεταφέρεται σε ένα ταινιάκι μικρού μήκους.

Περίληψη εδώ 

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v