Τα βιβλία του Απρίλη

Πήραμε σβάρνα βιβλιοπωλεία κι εκδοτικούς οίκους και βρήκαμε τις καλύτερες πρόσφατες κυκλοφορίες για να συντροφεύσουν τα διαβάσματά σου τον Απρίλη.

Τα βιβλία του Απρίλη

Ο Απρίλης ήρθε και έφερε καλοκαιρινές θερμοκρασίες αποχαιρετώντας –μια και καλή όπως όλα δείχνουν- έναν ήπιο χειμώνα, που δεν μας έδωσε τα χουχουλιάσματα που ονειρευόμασταν. Ελπίζουμε λοιπόν η άνοιξη να μας φερθεί όπως περιμένουμε εκτός από τις αλλεργίες δίνοντάς μας μπόλικες ευκαιρίες για βόλτες στη λιακάδα και να μας βοηθήσει επιτέλους να τελειώσουμε τη λίστα με τα αδιάβαστα βιβλία μας. Σε αυτήν προστέθηκαν πρόσφατα αρκετά αφού η βιβλιοπαραγωγή των τελευταίων μηνών μας έχει αναγκάσει να ζητούμε απεγνωσμένα λίγο ακόμη χώρο στη βιβλιοθήκη μας.

Shogun Μέρος Δεύτερο του James Clavell (εκδόσεις Anubis)

Ο καιρός περνά και ο Τζων Μπλάκθορν εξοικειώνεται με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας, κερδίζοντας μια θέση στο πλευρό του πανίσχυρου πολέμαρχου Τορανάγκα. Το Σογκούν σκιαγραφεί με αριστοτεχνικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα που καθήλωσε το διεθνές κοινό και αποτέλεσε τη βάση για την κλασική τηλεοπτική σειρά του 1980 αλλά και για τη νέα τηλεοπτική υπερπαραγωγή του 2024 που κάνει χαμό στο Disney+.

Έχοντας διαβάσει πλέον τα βιβλία και δει τη σειρά, μπορούμε μετά βεβαιότητας να σου πούμε ότι στα σημεία και στις λεπτομέρειες κερδάνε τα πρώτα. Η γραφή του Clavell είναι τέτοια που σε συμπαρασύρει σε μια επική μα συνάμα ιντριγκαδόρικη ιστορία που δεν προσφέρεται μόνο για τους λάτρεις του είδους –που δεδομένα αποθεώνουν το Shogun- αλλά και για κάθε βιβλιόφιλο που σέβεται τον εαυτό του.

Περίληψη εδώ 

Το χρυσό κουτάλι του Jessa Maxwell (εκδόσεις Ψυχογιός)   

    

Έξι ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες πρόκειται να ζήσουν το όνειρό τους. Να λάβουν μέρος στον πιο δημοφιλή διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής με έπαθλο το απόλυτο βραβείο: το Χρυσό Κουτάλι. Όλα καλά ως εδώ μέχρι που ένα πτώμα – όπως και το εξώφυλλο κάπως προδίδει- κάνει την εμφάνιση του. Τότε όλα αλλάζουν κι άπαντες θεωρούνται ύποπτοι. Αν ανήκεις σε αυτούς που αγαπούν την μαγειρική αλλά και το μυστήριο, δύσκολα θα βρεις πιο ταμάμ βιβλίο. Η γραφή της Maxwell μοιάζει ιδανική για να σε συμπαρασύρει σε αυτό το ευκολοδιάβαστο αστυνομικό διαμαντάκι που ποντάρει στους πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες, κάνοντάς σε να σου τρέχουν τα σάλια όσο προχωρούν οι σελίδες του.

Περίληψη εδώ     

Οι ανεπιθύμητοι νεκροί του Chris Lloyd(εκδόσεις Μεταίχμιο)

Αν έψαχνες μια σύντομη περίληψη που να αποδίδει το πνεύμα των Ανεπιθύμητων Νεκρών τότε αυτή θα ήταν η ακόλουθη: μια ατμοσφαιρική νουάρ ιστορία, με ήρωα τον αστυνομικό Εντί Ζιράλ και φόντο το Παρίσι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της Κατοχής αλλά και της Αντίστασης. Το βιβλίο του Chris Lloyd πατά στις βασικές αρχές του αστυνομικού μυστηρίου χωρίς ωστόσο να μένει εκεί, εφευρίσκοντας ανούσια κλισέ και κουραστικές ανατροπές επί ανατροπών. Αντίθετα με έναν σχεδόν φιλοσοφικό στοχασμό εμβαθύνει στους χαρακτήρες του, οι οποίοι σίγουρα θα μπουν στη λίστα των αγαπημένων σου λογοτεχνικών ηρώων.

Περίληψη εδώ 

Ιδιωτικές άβυσσοι του Gianfranco Calligarich (εκδόσεις Ίκαρος)

Με φόντο την πιάτσα Ναβόνα της δεκαετίας του εξήντα, το Κάπρι, εμβληματικές ευρωπαϊκές πόλεις και τις όχθες μιας ήσυχης ελβετικής λίμνης, ο Calligarich συνθέτει μια απομαγεμένη ιστορία πόθου και απώλειας για την άβυσσο που κρύβει κάθε ανθρώπινη καρδιά. Δεν ξέρουμε για σένα, αλλά εμείς αναζητούμε μανιωδώς κι απολαμβάνουμε ιδιαίτερα τις καλογραμμένες μα και καταραμένες ερωτικές ιστορίες. Το Ιδιωτικές άβυσσοι είναι ακριβώς αυτό και χαιρόμαστε πολύ γιατί ξεχωρίζει από τον σωρό αυτού του πολύπαθου λογοτεχνικού είδους. Όπλο του η πένα του συγγραφέα ο οποίος δεν φοβάται να αναμετρηθεί με το θέμα των καταδικασμένων ερωτικών ιστοριών, με αντίβαρο τον ποιητικό ρεαλισμό του.

Περίληψη εδώ 

To Πίσω Δωμάτιο της Carmen Martín Gaite (εκδόσεις Gutenberg)

Η συγγραφέας θυμάται ιστορίες από τη δικτατορία του Φράνκο, τον ισπανικό εμφύλιο και τη μεταπολίτευση. Μιλάει για τη δεινή θέση των γυναικών διαχρονικά, για τα όνειρά της, για όσα χαράχτηκαν στην ψυχή της και όσα λησμονήθηκαν. Το Πίσω δωμάτιο είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που συναρπάζει τον αναγνώστη χάρη στην καίρια κι εμπνευσμένη γραφή της Gaite η οποία βάζει έναν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα σε πρώτο πλάνο και μαζί με την ιστορία του, ξετυλίγει κι όσα συνέβησαν στο γυναικείο κίνημα την ίδια περίοδο. Με μια ονειρική θα έλεγε κανείς προσέγγιση το βιβλίο ξεχωρίζει από την πρόσφατη βιβλιογραφία, προσφέροντας ένα συγκινητικό γυναικείο πορτρέτο που θα τροφοδοτήσει μπόλικες βιβλιοσυζητήσεις.

Περίληψη εδώ 

Λιποταξία του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (εκδόσεις Ψυχογιός)

Σ’ αυτή την οδυνηρή και αριστοτεχνικά υφασμένη ιστορία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα δραματοποιεί με έξοχο τρόπο την ατομική, κοινωνική και πολιτική κληρονομιά της αποικιοκρατίας. Ο άνθρωπος που κατέκτησε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2021 κι ανάγκασε βιβλιόφιλους και μη να αποστηθίσουν το επίθετο γλωσσοδέτη του με τη Λιποταξία παραδίδει ένα ακόμη μυθιστόρημα που έρχεται να κοσμήσει τη βιβλιοθήκη σου. Μέσα από την αφηγηματική του δεινότητα και το ταλέντο να δημιουργεί ήρωες που έχουν γεννηθεί για να σε σημαδέψουν ο Γκούρνα με τη Λιποταξία αποδεικνύει γιατί συγκαταλέγεται στους καλύτερους δημιουργούς του καιρού μας.

Περίληψη εδώ         

Το Λούνα Παρκ του Volker Kutscher (εκδόσεις Διόπτρα)

Ο Γερμανός συγγραφέας Volker Kutscher αποτυπώνει με δεξιοτεχνία το έγκλημα και τη διαφθορά στο Βερολίνο του 1930, που παρακμάζει στη σκιά του ναζισμού. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την 6η υπόθεση του αστυνόμου Γκέρεον Ρατ που ήρθε για να επιβεβαιώσει το ταλέντο του Kutscher ακόμη μία φορά. Ο Γερμανός συγγραφέας στήνει ένα εθιστικά μυστηριώδες σκηνικό που αναγκάζει τον αναγνώστη να έχει την αμέριστη προσοχή του από την πρώτη κιόλας σελίδα μέχρι και την τελευταία. Με μια κινηματογραφική ροή στην αφήγησή του δεν χάνει λεπτό την ένταση και το σασπένς μέσα από λογοτεχνικά χορογραφημένες σκηνές βίας που θα έκαναν τον Ταραντίνο περήφανο, αν είχε διαβάσει το βιβλίο.

Περίληψη εδώ     

Μπες στο μυαλό των ευτυχισμένων ανθρώπων και ξεπέρασε το άγχος (εκδόσεις Μίνωας)

Ο Ferran Cases υπέφερε στο παρελθόν από χρόνιο άγχος που τον οδήγησε σε παράλυση. Όχι μόνο κατάφερε να την ξεπεράσει και να αλλάξει ριζικά τη ζωή του, αλλά αποφάσισε να αφιερωθεί στη βοήθεια ανθρώπων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Η Sara Teller, από την άλλη, είναι φυσικός και διδάκτωρ στον τομέα της νευροεπιστήμης. Το βιβλίο αυτό είναι ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο συγγρα­φέων: ο Ferran θέτει τα ερωτήματα και η Sara εξηγεί τι συνέβαινε στο μυαλό του κάθε φορά που ερχόταν αντιμέτωπος με τα συμπτώματα του άγχους.

Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο στις μέρες μας που να μην αναζητά διαρκώς ένα επαρκές αντίδοτο απέναντι στο άγχος που μας καταδιώκει σχεδόν σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Το συγκεκριμένο βιβλίο, μέσα από τα διαλογικά του μέρη μοιάζει σαν να παρακολουθείς αναγνωστικά μια ψυχολογική συνεδρία που έχει ως σκοπό να σε απαλλάξει από τα άγχη σου. Ευκολοδιάβαστο, καλογραμμένο και χωρίς βαρετά κι εύπεπτα life-coaching κλισέ σίγουρα θα σου δώσει εναλλακτικές να σκεφτείς την επόμενη φορά που θα σε πλημμυρίσει το άγχος σου.                

Περίληψη εδώ            

Το Άγκιστρο του Θανάτου των Άντερς ντε λα Μοτ και Μονς Νίλσον (εκδόσεις Κέδρος)

Το Άγκιστρο του θανάτου είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Δολοφονίες στο Εστερλέν των Άντερς ντε λα Μοτ και Μονς Νίλσον κι η αλήθεια είναι ότι το απολαύσαμε αφού πρόκειται για ένα whodunit –ποιος είναι ο δολοφόνος βρε παιδιά- που θα απολαύσεις χωρίς να απασχολήσεις το μυαλουδάκι σου με βαρετές και νυσταγματικές περιγραφές. Σκέψου μια Σερλοκχολμική ιστορία που ξεκινά με τη δολοφονία μιας όχι και τόσο συμπαθούς μεσίτριας και καταλήγει σε ένα μυστηριώδες μυθιστόρημα που κρατά αμείωτη την αγωνία μας μέχρι τέλους. Τα φαινόμενα προφανώς απαιτούν κι εδώ ο γρίφος της δολοφονίας είναι μόνο για δυνατούς λύτες.

Περίληψη εδώ 

Για την αγάπη της Έλενας του Γιασμίνα Χάντρα (εκδόσεις Πατάκης)

Με αφετηρία μια αληθινή ιστορία, ο Γιασμίνα Χάντρα αφηγείται δεξιοτεχνικά ένα σκληρό οδοιπορικό όπου η αθωότητα και η αγάπη παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σ’ έναν κόσμο κυριολεκτικά ανελέητο. Ο συγγραφέας μας δίνει μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία, από αυτές που έχουν γεννηθεί για να μνημονεύονται καιρό από τη λογοτεχνική κοινότητα. Εδώ, η εκδίκηση κι ο έρωτας μπλέκονται μέσα στην ιστορία που έπλεξε ο Χάντρα αποτελώντας τις βασικές δυνάμεις που ταλαντεύονται, διαφεντεύοντας την ζωή των ηρώων τους που στιγματισμένοι από αυτές θα τα δώσουν όλα για όλα τζογάροντας στο όνειρό τους.

Περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v