Τα βιβλία του Μάρτη

Σηκωθείτε από κρεβάτια, καναπέδες, ντιβανομπάουλα και διαβάστε κάποιες από τις καλύτερες εκδόσεις της πρόσφατης βιβλιογραφίας.

Τα βιβλία του Μάρτη

Ο Μάρτης που έχει δύο τριήμερα –της Καθαράς Δευτέρας στις 18 Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου μην τα ξαναλέμε- μοιάζει ιδανικός για έξτρα ξεκούραση, χαλάρωση και βιβλιοανάγνωση. Κι αν για τα πρώτα δύο δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πολλά, για το τρίτο μπορούμε να σε βγάλουμε από τη δύσκολη θέση της επιλογής, προτείνοντάς σου κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες βιβλιοκυκλοφορίες.

Παλμίτα της Αντιγόνης Ζόγκα (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Δύο ερωτικές ιστορίες που στροβιλίζονται στον δικό τους ρυθμό, όσο οι άντρες και οι γυναίκες, με τα λάθη και τα πάθη που τους ενώνουν, τυλίγονται σε κόμπους πιο σφιχτούς από την αγάπη, πιο ισχυρούς από τον πόθο, πιο αέναους από τον θάνατο, καταραμένους σαν το διαγενεακό τραύμα, να επαναλαμβάνονται στο διηνεκές – μέχρι να καούν για να ξαναγεννηθούν. Εν αρχή ην ο έρωτας κι αυτός τροφοδοτεί αλλά και νοηματοδοτεί το μυθιστόρημα της Ζόγκα, το οποίο αποδεικνύεται μια ήρεμη λογοτεχνική δύναμη αρκετή για να σε συμπαρασύρει στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του.

Περίληψη εδώ 

Μέρα απελευθέρωσης του George Saunders (εκδόσεις Ίκαρος)

Έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, ένα Booker και μια θέση στις λίστες των best sellers των NY Times, o δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας George Saunders μας παραδίδει μια ανατρεπτική συλλογή αδιαμφισβήτητης μαεστρίας που διερευνά θέματα εξουσίας, ηθικής και δικαιοσύνης και εξετάζει σε συγκινητικό βάθος την ουσία της ανθρώπινης (συν)ύπαρξης. Αν είσαι λάτρης της φόρμας του διηγήματος τότε η Μέρα απελευθέρωσης πρέπει να μπει άμεσα στη must-read λίστα σου καθώς ο Saunders είναι ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς γραφιάδες των τελευταίων ετών.

Το βιβλίο του είναι μια συρραφή από αναπάντεχα ρεαλιστικές ιστορίες που κλείνουν το μάτι σε όσους αγαπούν ιδιαίτερα τις δυστοπικές νουβέλες επιστημονικής φαντασίας. Αιχμηρός, μα χωρίς ποτέ να χάνει το χιούμορ του ο Saunders βρίσκει τον τρόπο να ξεγυμνώσει τον αμερικανικό ψυχισμό και τον δυτικό τρόπο ζωής, γδέρνοντας τα μύχια της ψυχής των πρωταγωνιστών στα διηγήματά του.

Περίληψη εδώ 

Ο Τελευταίος λευκός του Mohsin Hamid (εκδόσεις Ψυχογιός)

Αποπνέοντας λυρισμό και συνάμα μια αίσθηση επείγοντος, o Τελευταίος λευκός μάς κάνει με τη δύναμη της πρόζας του πιο ικανούς να δείχνουμε ενσυναίσθηση, ξεπερνώντας τη μισαλλοδοξία, τον θυμό, τον φόβο. Το βιβλίο του Hamid είναι ένα feeloggod διαμαντάκι που δικαίως βρέθηκε στη λίστα των best sellers των New York Times. Η αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα, αποτελεί σίγουρα το δυνατό χαρτί του Τελευταίου λευκού ο οποίος θα μονοπωλήσει τις βιβλιοσυζητήσεις σου για καιρό.

Περίληψη εδώ 

Frankissstein της Jeanette Winterson (εκδόσεις Gutenberg)

Η Winterson παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς αναμετράται με το σπουδαίο λογοτεχνικό έργο της Mary Shelley φέρνοντας μια σύγχρονη εμπνευσμένη εκδοχή του στο σήμερα. Με όπλο το βιτριολικό χιούμορ και την ιντριγκαδόρικη γραφή, η συγγραφέας καταφέρνει να ξεχωρίσει από το σωρό των νέων βιβλιοκυκλοφοριών παραδίδοντας ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που θα ξεκοκαλίσεις. Στοχαστικό και πολυεπίπεδο το Frankissstein υπόσχεται στιγμές καλώς εννοούμενης λογοτεχνικής τρέλας που θα συναρπάσουν κάθε τυχερό αναγνώστη που θα διασταυρωθεί μαζί του.

Περίληψη εδώ 

Fake History της Jo Hedwig Teeuwisse (εκδόσεις Μίνωας)

Με παραποιημένες φωτογραφίες, εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη και ψεύτικους ισχυρισμούς για το παρελθόν που κυκλοφορούν στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το να διαχωρίσει κάποιος τα πραγματικά γεγονότα από τη φαντασία φαίνεται πιο δύσκολο από ποτέ.

Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο η συγγραφέας καταρρίπτει 101 μύθους, ώστε να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια και να εξοπλιστούμε με τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε την ψεύτικη ιστορία οπουδήποτε και αν τη συναντήσουμε. Αν είσαι λάτρης των ιστορικών σπαζοκεφαλιών τότε αυτό το καλογραμμένο βιβλίο, μοιάζει ταμάμ επιλογή για να ικανοποιήσει τα λογοτεχνικά σου γούστα. Μέσα από πολλή έρευνα η Jo Hedwig Teeuwisse τα βάζει με κάποιους από τους πιο κοινούς και χιλιοειπωμένους μύθους και τους βγάζει νοκ άουτ, προσφέροντας ένα χαλαρωτικό ανάγνωσμα που είναι βέβαιο ότι θα σε αποφορτίσει και θα σε κάνει το επίκεντρο της παρέας για τις γνώσεις σου.

Περίληψη εδώ 

Shogun του James Clavell (εκδόσεις Anubis)

Το Σογκούν σκιαγραφεί με αριστοτεχνικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα που καθήλωσε το διεθνές κοινό και αποτέλεσε τη βάση για την θρυλική τηλεοπτική σειρά του 1980 αλλά και για τη νέα τηλεοπτική υπερπαραγωγή του 2024 που παίζεται στο Disney + κάνοντας τον αναμενόμενο χαμό στους συνδρομητές της streaming πλατφόρμας. Στην ερώτηση για το αν είναι καλύτερο το βιβλίο ή η σειρά, θα σου πούμε πως σαν σωστός φαν πως πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις την ανάγνωση και μετά να πέσεις με τα μούτρα στο binge watching.

Επικό, περιπετειώδες, γεμάτο σασπένς, δράση, ανατροπές, μάχες κι αιματοχυσία το Shogun του Clavell θα ενθουσιάσει τους fans του είδους που δικαίως ορκίζονται αιώνια πίστη σε ολόκληρη τη σειρά των βιβλίων του σπουδαίου συγγραφέα. Τελειώσαμε σε λίγες μέρες το 1ο μέρος και μετράμε ήδη αντίστροφα για να ξεκινήσουμε και το 2ο, όσο βγάζουμε τη στολή σαμουράι μας από τη ντουλάπα.

Περίληψη εδώ 

Η θεωρία (σχεδόν) των πάντων της Kara Gnodde (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ένα τρυφερό, ευφυές μυθιστόρημα για τις αδερφικές σχέσεις, για την αληθινή αγάπη και για το πώς οι απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής ακολουθούν τη δική τους λογική.

H Kara Gnodde φτιάχνει ένα ευκολοδιάβαστο μυθιστόρημα με κινηματογραφική αφήγηση που αποφεύγει τις εύκολες συγκινήσεις, αλλά αντίθετα ποντάρει στην έξυπνη γραφή του και τους ήρωές του που δεν γίνεται παρά να ταυτιστείς μαζί τους. Παιχνιδιάρικο μα διόλου χαζοχαρούμενο, αυτό το μυθιστόρημα θα κλέψει την καρδιά και τις εντυπώσεις σου, σκεπάζοντάς σε σαν απαλό μαμαδίσιο χάδι.

Περίληψη εδώ 

Το απαγορευμένο τετράδιο της Άλμπα Ντε Σέμπεντες (εκδόσεις Πατάκης)

Το Απαγορευμένο τετράδιo θεωρείται το αριστούργημα της Ιταλοκουβανής Άλμπα ντε Σέσπεντες, μια μοναδική μαρτυρία μιας ιστορικής εποχής κι ένας φόρος τιμής σε μια προφεμινιστική γενιά, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις εξεγέρσεις που ακολούθησαν, μα πάνω απ’ όλα ένα σπουδαίο βιβλίο, που αποκαλύπτει την κατακερματισμένη και διαρκώς μεταβαλλόμενη ταυτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 και παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρο, αφού αποκρυπτογραφεί με ευφυή τρόπο τη γυναικεία ψυχολογία κι όλες τις ανομολόγητες σκέψεις των ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή να τους προσπερνά ενώ ο κόσμος αλλάζει και εκείνοι μένουν ξέπνοοι κι ακίνητοι, αποχαιρετώντας τον. Κάπου εκεί ωστόσο ξεπηδά μια φλόγα διαφορετικότητας, επαναστατική που δίνει λαμπρό φως στο σκοτάδι τους, δείχνοντας έναν άλλο δρόμο, φαινομενικά αμαρτωλό μα ουσιαστικά αναζωογονητικό κα σίγουρα θελκτικό. Αξίζει να επενδύσεις χρόνο, διαβάζοντάς το

Περίληψη εδώ 

Ο Μαύρος Πύργος Ι: Ο τελευταίος πιστολέρο του Στίβεν Κινγκ (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Ο "Μαύρος Πύργος" του Στίβεν Κινγκ είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι που συνδυάζει την αγωνία, τη φαντασία και το θρίλερ με μια δόση μελαγχολίας και φιλοσοφίας, κάνοντας το αξέχαστο για τους φαν του είδους. Ο Κινγκ καταφέρνει να διατηρήσει μια συνεχή ένταση και αγωνία, καθώς οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και απειλές. Το στοιχείο του φανταστικού συνδυάζεται επιδέξια με τον ανοίκειο τρόμο, προσδίδοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα στην ιστορία. Πρόκειται για μια εξαιρετική επανέκδοση του αγαπημένου βιβλίου του άρχοντα του τρόμου, σε εξαιρετική μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου που θα λατρέψουν οι φανς του Κινγκ, και θα ενθουσιάσει κάθε βιβλιόφιλο εκεί έξω.

Περίληψη εδώ 

O μικρός φίλος της Donna Tartt (εκδόσεις Διόπτρα)

Γεμάτος με ανατροπές ο Μικρός φίλος είναι έργο αστείρευτης σαγήνης από μια συγγραφέα με καταπληκτικό ταλέντο. Η Τartt δημιουργεί έναν κόσμο εξαιρετικά λεπτομερή και πλούσια χαρακτηρισμένο, όπου οι πρωταγωνιστές, οι μαθητές του πανεπιστημίου Hampden, παλεύουν με την ανάγκη της αποδοχής, της φιλίας και της αναζήτησης της ταυτότητας. Οι λεπτομερείς και πλούσιοι χαρακτήρες προσθέτουν συναισθηματικό βάθος στην αφήγηση, καθιστώντας το βιβλίο συναρπαστικό και συνάμα συγκινητικό. "Ο Μικρός Φίλος" είναι ένα συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι που συνδυάζει αριστουργηματικά τη γοητεία της λογοτεχνίας με την ανασκόπηση στα σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Αξεπέραστο.

Περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v