Μπορείς να απαλλαγείς από τις αλλεργίες χωρίς φάρμακα;

Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, είναι και η πιο ζόρικη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Πώς θα αντιμετωπίσουμε φυσικά τις αλλεργίες της άνοιξης;

Μπορείς να απαλλαγείς από τις αλλεργίες χωρίς φάρμακα;

Θα ’ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη, και μόνο ουρανού κατάνυξη δεν είναι με τόσα φτερνίσματα και τσούξιμο στα μάτια.

Σε καταλαβαίνουμε, είναι επίσημα η εποχή των αλλεργιών, όμως πριν χακαπωθείς, ίσως μπορείς να δοκιμάσεις κάποιους πιο φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης τους.

Και αν δεις ότι… δεν, τότε επικοινωνείς με τον γιατρό σου και ακολουθείς τις συμβουλές του.

Απόφυγέ τις

Η καλύτερη φυσική θεραπεία για τις αλλεργίες είναι η, κατά το δυνατόν, αποφυγή. Τόσο οι γιατροί όσο και οι εναλλακτικοί θεραπευτές πιθανότατα θα σου προτείνουν να περιορίσεις ή να αποφύγεις τα αλλεργιογόνα, τα οποία είναι και αυτά που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση.

Για παράδειγμα, η διατήρηση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σου ελεύθερου από αλλεργιογόνα, μπορεί να βοηθήσει να περιοριστούν τα συμπτώματα ρινικής αλλεργίας. Δοκίμασε να βάλεις ειδικά φίλτρα αέρα (HEPA) https://www.google.com/search?q=HEPA+filters&sourceid=chrome&ie=UTF-8 στο σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού για να απομακρυνθεί το 90% με 95% των σωματιδίων από τον αέρα.

Το κλείσιμο των παραθύρων και των πορτών όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά, επίσης μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν έξω από το σπίτι η γύρη και λοιπά αλλεργιογόνα.

Βέβαια, ορισμένα αλλεργιογόνα είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, αφού συζητήσεις τα συμπτώματα με τον γιατρό, μπορείς να καταλήξεις στην κατάλληλη – φυσική ή και όχι θεραπεία.

Πίνε περισσότερα υγρά

Αν η αλλεργία σου προκαλεί μπούκωμα δοκίμασε να πιείς περισσότερο νερό, χυμούς ή άλλα υγρά. Η κατανάλωση επιπλέον υγρών μπορεί να βοηθήσει να λεπτύνει η βλέννη στις ρινικές οδούς και ενδεχομένως να σε ανακουφίσει. Ζεστά ροφήματα και τρόφιμα, όπως το τσάι ή η σούπα μπορούν επίσης να είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικά λόγω του ατμού.

Ατμίσου

Η εισπνοή ατμού είναι απλός τρόπος ανακούφισης της ρινικής συμφόρησης και μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή. Κάτσε πάνω από ένα ζεστό μπολ ή λεκάνη με νερό και βάλε μια πετσέτα γύρω από το κεφάλι σου για να αιχμαλωτιστεί ο ατμός. ‘Η κάτσε στο μπάνιο έχοντας ανοιχτό το νερό στο ντους.

Απόφυγε τον καπνό

Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα συμπτώματα αλλεργίας επιδεινώνοντας την καταρροή. Σταμάτα το κάπνισμα, όσο μπορείς, και ζήτα και από τους άλλους να σε σεβαστούν. Επίσης, απόφυγε μέρη που κόσμος συνωστίζεται και καπνίζει.

Δοκίμασε τον βελονισμό

Ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει σε ένα βαθμό ανακούφιση σε ανθρώπους που έχουν αλλεργίες. Δεν έχει μελετηθεί ευρέως και ο τρόπος που επηρεάζει την αλλεργική ρινίτιδα είναι ακόμα ασαφής. Ωστόσο, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση των ρινικών αλλεργιών.

Και άλλες φυσικές θεραπείες

Ο καθαρισμός της μύτης με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει στην αλλεργική ρινίτιδα, ενώ ο πετασίτης φαίνεται να βοηθά στον ερεθισμό των ματιών, αντίστοιχα με ένα αντισταμινικό.

Η βρομελίνη, ένα ένζυμο που βρίσκεται στην παπάγια και στον ανανά, θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή μειώνοντας το πρήξιμο, ενώ τα προβιοτικά, σε κάποιες έρευνες, φάνηκαν να βελτιώνουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως και η σπιρουλίνα.

Επιστημονικά στοιχεία για αυτό δεν υπάρχουν, όμως το μέλι λέγεται ότι χάρη στη γύρη που έχει μπορεί να μειώσει την… αλλεργία στη γύρη, εν καιρώ. Δεν χάνεις και τίποτα να το δοκιμάσεις.

Αρκετοί εναλλακτικοί θεραπευτές συνιστούν επίσης 2.000 μγ. Βιταμίνης C καθημερινά ώστε να μειωθούν τα επίπεδα ισταμίνης, ενώ το αιθέριο έλαιο μέντας, σε σχετική έρευνα φάνηκε να μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος και τις ρινίτιδας.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr - Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v