4 συνταγές για… μοντέρνα νηστεία

Η νηστεία στην κουζίνα δεν πρέπει να είναι βαρετή. Σου έχουμε τέσσερις επιλογές που ξεφεύγουν από τη μιζέρια και τη μονοτονία.

4 συνταγές για… μοντέρνα νηστεία

Πατάτες γιαχνί, φασολάκια νερόβραστα, σουπιές, καλαμαράκια. Η νηστεία δεν είναι ανάγκη να είναι βαρετή και μονότονη, μπορεί να γίνει και γευστικά μοντέρνα, με αρκετές εκπλήξεις.

Δες παρακάτω μερικές συνταγές που θα ενθουσιάσουν εσένα, αλλά και όσους φέρεις στο σπίτι και νηστεύουν.

Ρεβυθοκεφτέδες με ταραμά και σως ταχίνι

Υλικά: 250 γρ. ρεβύθια βρασμένα και καλά στραγγισμένα, 2 κ.σ. ταραμά λευκό, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο, 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο, 3 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο, 1/2 λεμόνι (χυμός), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σως ταχίνι: 1 φλ. ταχίνι, 5 κ.σ. νερό, 1 λεμόνι (χυμός), 1 κ.σ. πάπρικα καυτερή, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση: Για τους ρεβυθοκεφτέδες με ταραμά και σως ταχίνι, τα ρεβύθια μπορεί να είναι περίσσευμα από προηγούμενο μαγείρεμα ή απλά νεροβρασμένα. Πρέπει όμως να είναι πολύ καλά στραγγισμένα.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με πιρούνι ή με το χέρι.

Στύβουμε καλά το μουλιασμένο ψωμί και το κάνουμε ψίχουλα ρίχνοντας το στο μείγμα για τους ρεβυθοκεφτέδες.

Προσθέτουμε τον ταραμά, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, το τριμμένο ξερό κρεμμύδι, τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, στύβουμε το λεμόνι και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Αλατίζουμε μόνο αφού δοκιμάσουμε, γιατί ο ταραμάς είναι αλμυρός.

Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα, όπως όταν κάνουμε κανονικά κεφτεδάκια.

Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σως ταχίνι, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι ή σύρμα. Βάζουμε την σως σε μπολάκι και τους ρεβυθοκεφτέδες σε πιατέλα. Βουτάμε κάθε κεφτεδάκι στην σως ταχίνι και απολαμβάνουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπέργκερ με γαρίδες ψητές και αβοκάντο

Υλικά: 4 ψωμάκια ολικής άλεσης για μπέργκερ, 2 κ. σ. ελαιόλαδο, 2 κ. σ. μάραθος ή κόλιανδρος ή άνηθος, 1 κ. σ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 κ. γ. μουστάρδα ντιζόν, 16 γαρίδες Νο 2 καθαρισμένες, 1 κ. σ. ελαιόλαδο, 2 αβοκάντο ώριμα μεσαίου μεγέθους, 50 γρ. λεμόνι, 2 κ. σ. ελαιόλαδο, 2 ντομάτες μέτριες σε μικρούς κύβους κατά προτίμηση χωρίς τα σπόρια, 1 κ. σ. κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Λαχανικά: Σε ένα μπολ λιώνουμε με ένα πιρούνι τα αβοκάντο και περιχύνουμε με το λεμόνι και το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε τη ντομάτα και τη ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι στο μπολ με το αβοκάντο. Τα ανακατεύουμε λίγο και απαλά για να μη λιώσουν και βγάλουν τα ζουμιά τους οι ντομάτες.

Γαρίδες: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και ψήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα τις γαρίδες απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Αλατοπιπερώνουμε.

Ψωμάκια: Ψήνουμε λίγο τα ψωμάκια στο γκριλ ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με τον μάραθο, το κρεμμυδάκι και τη μουστάρδα.

Σερβίρισμα: Παίρνουμε ένα από τα ψωμάκια, το κόβουμε οριζοντίως στη μέση και αλείφουμε την κάτω του πλευρά με το μείγμα αβοκάντο. Βάζουμε από πάνω 4 από τις γαρίδες, αλείφουμε το πάνω μέρος του ψωμιού με το μουσταρδάτο μείγμα μάραθου και σκεπάζουμε τις γαρίδες.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα με φασολάκια και καλαμαράκια

Υλικά:  1.200 γρ. φασολάκια, πλατιά, αλάτι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη βινεγκρέτ: 1 κ.σ. εστραγκόν, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. μέλι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. λάδι τρούφας, 1/2 κ.γ. μπούκοβο, 1 φινόκιο, αλάτι, πιπέρι, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

Για τα καλαμαράκια: 1 κιλό καλαμαράκια, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Κόβουμε τα καλαμάρια σε λεπτές ροδέλες, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τα καλαμαράκια σε δόσεις στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά βάζουμε τα φασολάκια, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Αγκινάρες με μπάμιες και μύδια

Υλικά: 8 πάτους από αγκινάρες φρέσκιες ή κατεψυγμένες, 300 γρ. μπάμιες, 300 γρ. μύδια ψίχα, 100 ml ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 μέτρια ώριμη ντομάτα τριμμένη, άνηθο ψιλοκομμένο, χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι και τσίλι

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους βάζουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σοτάρουμε ελαφρά, προσθέτουμε τις αγκινάρες, τις μπάμιες και τα μύδια συνεχίζοντας το σοτάρισμα 3 λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το τσίλι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία 25-30 λεπτά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v