Πώς επηρεάζει η νηστεία την υγεία σου;

Αποφάσισες να νηστέψεις; Δες πώς θα σε ωφελήσει η επιλογή σου, αλλά και τι κινδύνους ενέχει και πρέπει να λάβεις υπόψη σου.

Πώς επηρεάζει η νηστεία την υγεία σου;

Δεν τονώνει μόνο το θρησκευτικό αίσθημα, αλλά και τον οργανισμό. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη διατροφή μας, και να τη δούμε υπό άλλο πρίσμα και περιεχόμενο.

Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό και τι θα πρέπει να προσέξουμε;

Επιστροφή στη… Μεσόγειο

Η περίοδος της νηστείας είναι μια καλή αφορμή να γυρίσουμε στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής, που είναι πολύ σωστό για την υγεία μας – άλλωστε έχουν διενεργηθεί εκατοντάδες μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη της σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του οργανισμού μας.

Με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιολάδου θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη, λυκοπένιο), βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη και λουτεϊνη) και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περισσότερες φυτικές ίνες

Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο, κάτι που σημαίνει καλά νέα για το έντερό και όχι μόνο. Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα ίδια τρόφιμα διαθέτουν αναλογικά αρκετό φυλλικό οξύ, το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τα ερυθρά μας αιμοσφαίρια.

Λιγότερα κορεσμένα λιπαρά

Η απουσία κάθε είδους ζωικών τροφίμων, γαλακτοκομικών και αυγών, κάνει το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο πολύ χαμηλό σε κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών. Οι πρωτεΐνες του κρέατος πάλι, αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα, όπως θαλασσινά, όσπρια, σόγια και ξηρούς καρπούς.

Περισσότερα «καλά» λιπαρά

Η κατανάλωση θαλασσινών (μύδια, στρείδια, γαρίδες, χταπόδι κ.α.) προσφέρει στον οργανισμό πρωτεῒνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι πλούσια και σε ω-3 λιπαρά. Ταυτόχρονα, αποδίδουν πολύ λίγες θερμίδες, περίπου 115 στα 100 γρ, άρα είναι μια πολύ καλή επιλογή για μεσημεριανό, και μπορούν να συνδυαστούν με μια μεγάλη ποσότητα σαλάτας με ωμά ή βραστά λαχανικά.

Καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης και της χοληστερίνης

Η γλυκόζη στο αίμα ρυθμίζεται σε επιθυμητά επίπεδα με την βοήθεια των φυτικών ινών, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα περισσότερα νηστίσιμα τρόφιμα. Αντίστοιχα, η αποχή από το κρέας και τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα καθιστά πιο εύκολο να μειωθεί η κακή χοληστερόλη, μέχρι και 20%, αλλά και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Τι να προσέξω;

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, η υποκατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης, θα πρέπει να γίνεται με κατάλληλο συνδυασμό τροφών ώστε να παρέχεται πλήρης πρωτεΐνη, που να περιέχει δηλαδή όλα τα βασικά αμινοξέα.

Ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά ή αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. φακές με ρύζι ή με πλιγούρι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι, ρεβίθια με πιλάφι) μας δίνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που τις χρειαζόμαστε, δεδομένης της απουσίας του κρέατος.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, κριθαράκι, παξιμάδια, φρυγανιές). Είναι σύνηθες φαινόμενο να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε διάφορα γεύματα της ημέρας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη αρκετών θερμίδων και την αύξηση του βάρους. Μην τρως μακαρόνια περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, αρκέσου σε δύο φρυγανιές σικάλεως στο πρωινό και επίλεξε φρούτα στο δεκατιανό και απογευματινό σνακ, αντί για κάποιο παξιμάδι ή κριτσίνι.

Τροφές όπως ξηροί καρποί, ελιές, ελαιόλαδο, ταχίνι κ.α. θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Αν και πλούσιες σε «καλά» λιπαρά, έχουν επίσης αρκετές θερμίδες. Άλειψε το ψωμί του πρωινού με 1 κουταλιά του γλυκού ταχίνι ή φάε 10 μικρές ελιές Καλαμών μαζί με τα όσπρια στο μεσημεριανό ή να γύρω στα 10 ανάλατα αμύγδαλα σαν δεκατιανό ή απογευματινό σνακ.

Τελειώνοντας, την αυστηρή νηστεία, πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι, καθώς και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v