Τρεις συνταγές για τέλεια φάβα

Με ντοματίνια με κάπαρη, με κρεμμυδάκι και καρότο ή με καραμελωμένο χταποδάκι, αυτές οι τρεις συνταγές για φάβα θα γίνουν οι φαβ-οριτες σου.

Τρεις συνταγές για τέλεια φάβα

Από τα πιο νόστιμα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας, η φάβα πάει τέλεια ως συνοδευτικό για οποιοδήποτε είδος τραπεζιού, αν και τα θαλασσινά τής πάνε κατιτίς παραπάνω.

Δες πώς θα την ετοιμάσεις σε τρεις λαχταριστές βερσιόν.

Φάβα «τηγανητή» με ντοματίνια και κάππαρη

Υλικά: 3-4 καλά γεμάτες κουταλιές φάβα βρασμένη (δες εδώ πώς θα τη βράσεις σωστά https://www.cretangastronomy.gr/2010/07/fava-klasiki/ ), 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, 5-6  ντοματίνια, 1 κουταλάκι κάππαρη, αλάτι (με προσοχή αν είναι αλμυρή και η κάππαρη), πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φετάκια. Όταν αρχίσει να τσιγαρίζεται προσθέτουμε τα ντοματίνια ολόκληρα και τα φέρνουμε μια δυο γύρες να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε την κάππαρη και στο τέλος τη φάβα. Την γυρνάμε να τηγανιστεί και να πάρει όλο το ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, μπορούμε να μαγειρέψουμε λίγο τη σάλτσα και να τη σερβίρουμε πάνω από τη φάβα

Συνταγή από εδώ

Φάβα με καρότο και κρεμμυδάκι

Υλικά: 1 λίτρο νερό, καυτό, 200 γρ. φάβα, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη, 2 φύλλα δάφνης, 1.200 γρ. νερό, 1 κύβο λαχανικών, 1 κλ. δεντρολίβανο, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα: ντοματίνια, ψημένα, κρεμμύδι, ψημένο, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω καυτό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Την αφήνουμε μέχρι να σκουρύνει το νερό. 

Σουρώνουμε τη φάβα σε ένα άλλο μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν. Προσοχή, δεν θέλουμε να πάρουν πολύ χρώμα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη φάβα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε κατευθείαν με τον ζωμό. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσει η φάβα.

Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης.

Ρίχνουμε την φάβα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και γίνει πουρές.

Σερβίρουμε με ψημένα τοματίνια και κρεμμύδια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε φρέσκο θυμάρι και φρέσκο πιπέρι.

Συνταγή από εδώ

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και χταπόδι

Υλικά: 50 γρ. ελαιόλαδο, 500 γρ. χταπόδι μπρεζέ, 200 γρ. κρεμμύδι καραμελωμένο (δες εδώ), 100 γρ. ντομάτα ψητή, σε μεσαία καρέ (δες εδώ), 10 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, 40 γρ. ξίδι μπαλσάμικο λευκό, 20 γρ. σκόρδο τραγανό (δες εδώ), 10 γρ. μαϊντανό, φύλλα, 300 γρ. πουρέ φάβας

Για το χταπόδι μπρεζέ: 1,5 κιλό χταπόδι, πλοκάμια, 500 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες, 400 γρ. ντομάτες, κομμένες σε όγδοα, 70 γρ. σκόρδο, σκελίδες, 25 γρ. δεντρολίβανο, κλωνάρια, 250 γρ. ξίδι μπαλσάμικο λευκό, 100 γρ. ελαιόλαδο, 5 γρ. πιπέρι σε κόκκους

Για τον πουρέ φάβας: 75 γρ. ελαιόλαδο, 175 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, 150 γρ. φάβα, 425 γρ. νερό, αλάτι

Εκτέλεση:

Για το χταπόδι μπρεζέ

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το ξίδι και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, το δεντρολίβανο και τους κόκκους του πιπεριού. Βάζουμε το χταπόδι, φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Εναλλακτικά, ψήνουμε στο φούρνο στους 80°C.

Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Για τον πουρέ φάβας

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 25 γρ. ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό, αλατίζουμε, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό σημείο και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά. Αν δούμε πως η φάβα έχει στεγνώσει και πήξει πολύ πριν τελειώσει το μαγείρεμά της, την αραιώνουμε με νερό.

Όταν η φάβα μαλακώσει (σε 1½-2 ώρες περίπου ‒ είναι έτοιμη όταν έχει πάρει τη μορφή ρευστού χυλού) την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Τοποθετούμε στο μπλέντερ ποσότητα όχι παραπάνω από τη μέση του κάδου και αλέθουμε.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς αλέθουμε (αν χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία, μοιράζουμε τα 50 γρ. ελαιόλαδο ισόποσα) και, τέλος, αλατίζουμε αν χρειαστεί.

Περνάμε τη φάβα από ψιλή σήτα (σινουά) και, αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χταπόδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα.

Προσθέτουμε το καραμελωμένο κρεμμύδι, την ντομάτα και το δεντρολίβανο. Σβήνουμε με το ξίδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου εξατμιστεί.

Σερβίρουμε με τη φάβα, το τραγανό σκόρδο και τα φύλλα μαϊντανού.

Συνταγή από εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v