Χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Αν η μνήμη σου σε προδίδει συχνά κι αναζητάς τρόπους για να την «ενδυναμώσεις» τότε θυμήσου να διαβάσεις αυτό το άρθρο.

Χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσεις τη μνήμη σου

«Ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι, πόσα να αντέξει και πόσα να θυμηθεί;» λέει ο θυμόσοφος λαός μας κι αν μας ρωτάς ένα δίκιο το έχει. Ειδικά αυτή την εποχή που βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες 24/7 κι οι υποχρεώσεις μάς κρατούν ξάγρυπνους, είναι πολύ δύσκολο να τα θυμάσαι όλα είναι η αλήθεια. Αν παρατηρείς ότι η μνήμη σου σε προδίδει ολοένα και πιο συχνά, τότε καλό θα ήταν να της δώσεις ένα boost (μια ώθηση βρε αδερφέ) ώστε να μην είσαι ο ξεχασιάρης της παρέας. Εμείς συγκεντρώσαμε μπόλικες χρήσιμες συμβουλές για να ενισχύσεις και να βελτιώσεις τη μνήμη σου και σου τις παρουσιάζουμε σε μια λίστα που πρέπει να θυμηθείς να μην ξεχάσεις.

Χαλάρωσε, μην το κάνεις

Ο έλεγχος του άγχους και του στρες, επηρεάζει άμεσα τη μνήμη. Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, φαίνεται να εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε άτομα με αυξημένο στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κορτιζόλη μπορεί να γίνει τοξική για τα κύτταρα του εγκεφάλου και να εμποδίζει τη λειτουργία κυρίως της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Και από φαγητό τι έχετε;

Συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά συνδέονται με καλύτερη μνήμη. Πιο συγκεκριμένα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα Φωσφολιπίδια η Ακέτυλο-L-καρνιτίνη, η Βιταμίνες C, E, το Σελήνιο, και το Gingko Biloba. Τροφές που είναι πλούσιες στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, η βρώμη και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Δες εδώ αναλυτικά.

Ένα χόμπι κι ένα βιβλίο θα σε σώσουν

Όποιο και αν είναι το χόμπι σου - επιτραπέζια, συλλογές, ζωγραφική ή κάποιο μουσικό όργανο - είναι εξαιρετικό για τον εγκέφαλό σου σαν άσκηση. Μέσω αυτών μαθαίνεις νέα πράγματα και συνεχίζεις να ακονίζεις τη μνήμη σου για να διαχειρίζεται και να αποθηκεύει καινούριες πληροφορίες. Το ίδιο θα συμβεί και με το να διαβάζεις συχνά βιβλία.

Φοβού το στρες

Το υπερβολικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να αναζητήσεις τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες. Αν πάλι δεν ξέρεις πού να απευθυνθείς, εμείς εδώ είμαστε για σένα. 

Ημερολόγιο αγάπη μου έλα πάρε με από δω

Το ημερολόγιο μπορεί να είναι εκπληκτικό εργαλείο για την καθημερινή σου ρουτίνα και χαλάρωση, αλλά επίσης και ένας πολύ χειροπιαστός οδηγός αναμνήσεων, στο οποίο μπορείς να επιστρέφεις όταν θέλεις να αναπολήσεις. Και, σε αντίθεση με ένα άλμπουμ φωτογραφίες, το ημερολόγιο θα είναι πάντα 100% προσηλωμένο στις δικές σου αναμνήσεις.

Διαλογισμός

Ένας τρόπος για ενισχύσεις τη μνήμη σου είναι ο διαλογισμός. Με τον διαλογισμό «γυμνάζεις» τον εγκέφαλό σου - και η έρευνα έχει βρει ότι αυτή η πρακτική βοηθά να αποφύγεις τις αποσπασματικές, ανήσυχες και αγχωτικές σκέψεις, που σου θολώνουν το μυαλό.

Γυμνάσου και θα δεις

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που βοηθά στην υγεία του νευρικού συστήματος και κατά συνέπεια των νευρώνων που συνδέονται με τη μνήμη.

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά

Ο πολύς και ποιοτικός ύπνος είναι ουσιώδης για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και τη βελτίωση της μνήμης. Aν ψάχνεις tips για αυτό, πάλι εδώ είμαστε για σένα.

Κουϊζάκι κανείς;

Το να κρατάς τον εγκέφαλό σου απασχολημένο με ασκήσεις μνήμης είναι πολύ καλός τρόπος για να τη διατηρήσεις κοφτερή. Αυτού του είδους τα "τεστ" μπορούν να σε βοηθήσουν να τσεκάρεις ανά πάσα στιγμή πώς τα πάει η μνήμη σου, ενώ συγχρόνως μπορείς να ανακαλύψεις νέες τεχνικές για να ανακαλείς πληροφορίες από τη μνήμη σου.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v