Πού θα φας οικονομική κρητική κουζίνα στην Αθήνα;

Κρητικά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία υπάρχουν πολλά και καλά, ποια από αυτά όμως είναι και οικονομικά; Μην ψάχνεις αλλού, σου τα βρήκαμε όλα.

Πού θα φας οικονομική κρητική κουζίνα στην Αθήνα;

Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε –τι νομίζεις, θα ντραπούμε; Η κρητική κουζίνα είναι η καλύτερη της Ελλάδας, και ως τέτοια το αξίζει ενίοτε το κάτι παραπάνω που καλείσαι να πληρώσεις στους αθηναϊκούς εκπροσώπους της. Τι γίνεται, όμως, όταν το ταμείο είναι μείον, και όσο και να θέλεις δεν δύνασαι; Υπάρχουν και οικονομικές εναλλακτικές. Σου τις συγκεντρώσαμε όλες εδώ, για να έχεις να πορεύεσαι.

Μεζεδοφαγείο του Ζουρίδη 
Νικήτα 1 και Γούναρη, Πειραιάς, τηλ: 21 0411 1108

Οι Πειραιώτες ξέρουν, τους υπόλοιπους… να σας συστήσουμε: Ακριβώς δίπλα στο κατάστημα με τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα της οικογένειας Ζουριδάκη, δυο βήματα από το λιμάνι, πιάνεις τραπεζάκι κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Ξυλούρη για παραδοσιακά κρητικά μεζεδάκια με βάση πρώτες ύλες από τη λεβεντογέννα. Στα χιτ του μενού, το απάκι χοιρνό ή κοτόπουλο, το χοιρινό με Μαρουβά, το λουκάνικο Χανίων, το σφουγκάτο με απάκι ή με λουκάνικο, χοχλιούς στιφάδο, οι μακαρούνες με ανθότυρο, η πατάτα οφτή με στάκα και οι μυρωδάτοι κολοκυθανθοί. Με ρακή ή μαρουβά για τους μερακλήδες, ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 15€ το άτομο.

Ο Μίτος 
Αριστείδου 62, Καλλιθέα, τηλ: 21 0951 0134

Ξακουστός και κοσμαγάπητος, ο Μίτος είναι ίσως η πρώτη διεύθυνση που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για οικονομική κρητική κουζίνα εν Αθήναις. Αυθεντικός παρεΐστικος μεζεδοκαφενές, σαν αυτούς που συναντάς στα ορεινά χωριά της Κρήτης, σερβίρει νοστιμιές που δύσκολα θα βρεις αλλού, σαν το τηγανιτό κουνέλι από τον Ψηλορείτη, τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, τη συκωταριά από γουρουνόπουλο γάλακτος ελευθέρας βοσκής και τους κεφτέδες από προβατίνα στο τηγάνι ή στο φούρνο με ντοματούλα. Ο λογαριασμός στα 15€ περίπου το άτομο, με την απαραίτητη τσικουδιά.

Η Κρήτη
Βερανζέρου 5, Πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 210 3826998

Τριάντα και βάλε χρόνια μετρά αυτό το κρητικό μεζεδοπωλείο στη στοά της Βερανζέρου, που θα σου κλέψει την καρδιά από την πρώτη μπουκιά. Δοκίμασε, για του λόγου το αληθές, απάκι χοιρινό σβησμένο με κρασί, πατάτα οφτή με στάκα Σητείας, μελιτζάνα με χόνδρο και γαλομυζήθρα Χανίων, γεμιστά «λουλούδια» με ξύγαλο στο πλάι, ξυδάτο σφακιανό λουκάνικο, κατσικάκι τσιγαριαστό στην κατσαρόλα με πατάτες και κορτεζίνα, ήτοι γλυκοπικάντικα παϊδάκια. Με τις ρακές σου, θα πληρώσεις γύρω στα 17€ το άτομο.

Καταφύγιο
Αλεξάνδρας 38, Δάφνη, τηλ: 210-9713740

Αυθεντικό ρακάδικο που ταιριάζει γάντι στην μποέμ γειτονιά της Δάφνης, το Καταφύγιο φέρνει τις ρακές και τους μεζέδες της Κρήτης στο κέντρο απόκεντρο του νότου εδώ και δυο δεκαετίες. Στο μενού του βρίσκουμε φανταστικό αρνί τσιγαριαστό, σκιουφιχτά με απάκι, ρόκα και τυρομάλαμα, αμανίτες τηγανιτούς, χειροποίητα ντολμαδάκια, καλτσούνια με τυρί ή με χόρτα, κι ένα καταπληκτικό Ρεθυμνιώτικο μπουρέκι με λεπτό φύλλο καλαμποκιού, κιμά πικάντικο, απάκι και γραβιέρα. Συνοδεύουμε (προφανώς) με ρακές και πληρώνουμε γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Τσικουδιά
Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραιάς, τηλ: 21 0452 5557

Ζεστός και φιλόξενος χώρος, θέα στη θάλασσα και πρώτες ύλες που έρχονται απευθείας από την Κρήτη συνθέτουν το παζλ της κρητικής ταβέρνας της Φρεαττύδας. Μην χάσεις για τίποτα στον κόσμο τις σκιουφικτές μακαρούνες με απάκι, στάκα και αυγό, το καπρικό που είναι αρσενικός χοίρος φούρνου ψημένος στην κληματόβεργα με πατάτες οφτές και στάκα, το τσιγαριαστό αρνάκι κατσαρόλας με ελαιόλαδο και σάλτσα από κρασί, το καταπληκτικό γαμοπίλαφο και το κριθαρότο «από τα όρη» με απάκι, θυμάρι και ξύγαλο. Συνοδεία ρακής ή τσικουδιάς, ο λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο.

Το Κρητικό Στέκι
Κοίλης 20, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 6973989748

Στη νόστιμη γειτονιά της Δεξαμενής, στα Άνω Πετράλωνα, το Κρητικό Στέκι είναι… αυτό που λέει το όνομά του, ένα παραδοσιακό ταβερνάκι που μετρά πάνω από 40 χρόνια ζωής, στρώνει τα τραπέζια του με καρό τραπεζομάντηλα, και μας κακομαθαίνει με συνταγές από τη λεβεντογέννα που περιλαμβάνουν γαμοπίλαφο, σαλιγκάρια στιφάδο και απάκι, τις οποίες ακολουθεί ένα φεστιβάλ κρεατοφαγίας, που είναι και το δυνατό του σημείο: Λουκάνικο ξυδάτο, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, φρυγαδέλια, απάκι, μπιφτέκι κοτόπουλο, μπριζόλες, και πάει λέγοντας είναι μερικά μόνο από αυτά που του έχουν δικαίως χαρίσει την φήμη του απόλυτου κρεατοφαγικού στεκιού. Οι τιμές στο τέλος κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο, με την απαραίτητη κρητική ρακή.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v