Πού θα φας το καλύτερο γαμοπίλαφο στην Αθήνα

Κάτι παραπάνω από ένα απλό πιλάφι, το «γαμήλιο» έδεσμα των Κρητικών έχει βρει ευτυχώς τον δρόμο του προς την Αθήνα. Πού θα το απολαύσεις όπως πρέπει.

Πού θα φας το καλύτερο γαμοπίλαφο στην Αθήνα

Φτιαγμένο από ρύζι, ζωμό κρέατος και στακοβούτυρο, το γαμοπίλαφο, εκτός από θερμιδική έκρηξη, είναι και βασικό  πιάτο σε κάθε γαμήλιο τραπέζι της Κρήτης και πέρα για πέρα νόστιμο.

Δεν χρειάζεται όμως να παντρευτεί κάποιος γνωστός σου στη λεβεντόγεννα για να το δοκιμάσεις, έχουμε κι εδώ το εκλεκτό αυτό έδεσμα.

Πού θα το απολαύσεις στην καλύτερη εκδοχή του;

Ρέθεμνος

Βρανά 45, Ψυχικό, τηλ: 21 3041 1462

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ρεθεμνος (@rethemnosr)

Κλασική ταβέρνα γειτονιάς, με σημείο αναφοράς την κρητική κουζίνα, αλλά και τα ψητά της ώρας, ο Ρέθεμνος σερβίρει κάθε μέρα λαχταριστά καλούδια από τη λεβεντόγενα σε γενναίες μερίδες. Εδώ το γαμοπίλαφο είναι χάρμα ουρανίσκου, μαζί με το βραστό κρέας που το συνοδεύει, αλλά δεν θα μείνεις εκεί. Το αντικριστό του αρνί, αλλά και κατσίκι, είναι επίσης κορυφαίο, όπως οι πατάτες οφτές με στάκα, το τσιγαριαστό, οι χοχλιοί, τα μαραθοπιτάκια, τα χοιρινά μπριζολάκια και το ζουμερό ξιδάτο λουκάνικο. Αν έχει σαλάτα με σταμναγκάθι πάρ’την οπωσδήποτε, μαζί με κοντοσούβλι αν του έχει μείνει γιατί γίνεται ανάρπαστο. Για ένα πλήρες κρητικό γεύμα, με καλό κρασί και ωραία μουσική, υπολόγισε περί τα 20€ το άτομο. 

Ρωμανάκια

Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 2106532278

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ΤΑ ΡΩΜΑΝΑΚΙΑ (@ta_romanakia)

Ζεστός, ξύλινος χώρος στο εσωτερικό με την ωραία σάλα και τραπεζάκια που απλώνονται στην πλατεία απέναντι με το που σκάσει μύτη ο ήλιος είναι το σκηνικό που θα βρεις σε αυτήν την κλασική κρητική ταβέρνα της Αγίας Παρασκευής. Το άλλο που θα βρεις είναι φοβερό γαμοπίλαφο στον κατάλογo, πιλάφι του Καπλανογιώργη το λένε εδώ- με λεμονάκι τόσο όσο, φτιαγμένο με βελούδινο ζυγούρι. Δοκίμασε επίσης οφτό αρνάκι, ψημένο σε κληματόβεργες στο φούρνο, ριφάκι, κατσικάκι δηλαδή στην κατσαρόλα με διάφορα χόρτα από την Κρήτη, κοκκινιστές μακαρούνες με μοσχαράκι και ανθόγαλο και τυροζουλάκια, παραδοσιακά τυριά με πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Οι τιμές, με κερασμένο γλυκάκι στο τέλος, και τις απαραίτητες ρακές ή μια γενναία ποσότητα μαρουβά, κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Σασμός

Γρ. Λαμπράκη 1, Γλυφάδα, τηλ: 21 0898 1902

Φρέσκια κρητική αύξηση στη Γλυφάδα, ο Σασμός αγαπήθηκε αμέσως από τους λάτρεις των κρητικών γεύσεων, αλλά και των κρεατικών. Ο εσωτερικός χώρος είναι χάρμα οφθαλμών, με ξύλινες καρέκλες και μαρμάρινες επιφάνειες να δημιουργούν ένα boho chic κλίμα, τόσο μοντέρνο όσο και παραδοσιακό. Εδώ θα φας παραδοσιακό γαμοπίλαφο σε όλη του την μεγαλοπρέπεια, αλλά και μια πιο γκουρμέ βερσιόν του, σαν ριζότο που έχει ενδιαφέρον. Δοκίμασε επίσης χοιρινό με πράσσα, κουνέλι τηγανητό, χοχλιούς μπουμπουριστούς, σπιτικά ντολμαδάκια, αυγά με στάκα και καραμελωμένες πατατούλες, μια γκουρμέ εκδοχή του κλασικού πιάτου, σφακιανόπιτα με μέλι και ένα εξαιρετικό τιραμισού με κρητικό ανθότυρο για τελείωμα. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με τσικουδιά.

Τσικουδιά

Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραιάς, τηλ: 21 0452 5557

Γινόταν ο Πειραιάς να λείπει από το γλέντι της κρητικής κουζίνας; Ε, όχι. Η Κρήτη πιάνει λιμάνι λοιπόν, μέσα από την κουζίνα και τον ζεστό, ατμοσφαιρικό χώρο αυτής της κρητικής ταβέρνας, η οποία ετοιμάζει παραδοσιακά πιάτα με πρώτες ύλες απευθείας από το νησί. Το γαμοπίλαφο το φτιάχνουν όπως πρέπει, βρασμένο τέλεια σε ζωμό ζυγουριού και κοτόπουλο, σερβιρισμένο με το ζυγούρι του, ενώ το τσιγαριαστό αρνάκι κατσαρόλας με ελαιόλαδο και σάλτσα από κρασί είναι γλύκισμα. Κατά τα λοιπά, στον κατάλογο θα βρεις σκιουφικτές μακαρούνες με απάκι, στάκα και αυγό, καπρικό ήτοι αρσενικό χοίρο φούρνου ψημένο στην κληματόβεργα με πατάτες οφτές και στάκα και κριθαρότο «από τα όρη» με απάκι, θυμάρι και ξύγαλο. Συνοδεία ρακής ή τσικουδιάς, ο λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο.

Μιτάτο

Γεωργίου Πλίθωνος 7, Ίλιον τηλ.: 21 0576 3374

Παλιά καραβάνα στην κρητική κουζίνα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, το Μιτάτο παραμένει σταθερά μια από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για αυθεντική κρητική κουζίνα στα δυτικά προάστια. Μερακλήδικο μεζεδοπωλείο, επιλέγει πάντα τα καλύτερα υλικά από τη μάνα Κρήτη και τα ενσωματώνει σε παραδοσιακές συνταγές που μοσχοβολούν. Το παραδοσιακό γαμοπίλαφο είναι ωραιότατο, ενώ υπάρχει και σε δεύτερη βερσιόν με γίδα βραστή αν θες να δοκιμάσεις κάτι το διαφορετικό. Στον κατάλογο θα βρεις επίσης απάκι με αυγά, μυζηθρόπιτες, φέτα ψητή, πατάτες τηγανιτές με στάκα, αρνί τσιγαριαστό, χοιρινό κρασάτο, συκώτι μοσχαρίσιο και σχεδόν γαλατικές κρεατοποικιλίες. Μαζί με τις ρακές υπολόγισε περί τα 20€ το άτομο.

Ο Μίτος

Αριστείδου 62, Καλλιθέα, τηλ: 21 0951 0134

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @aisthiseongefseis (@aisthiseon_gefseis)

Η Κρήτη φτάνει (και) Καλλιθέα μέσα από τους πεντανόστιμους μεζέδες αυτού του παραδοσιακού και παρεϊστικου κρητικού καφενέ/μεζεδοπωλείου. Απευθύνεται σε μερακλήδες για ρακές και τσιμπολόγημα, με πιάτα φτιαγμένα με μεράκι. Πέρα από το γαμοπίλαφο με στάκα και λεμονάκι σε απόλυτη αρμονία, εδώ θα δοκιμάσεις και παραδοσιακά εδέσματα που σπανίζουν, όπως το κουνέλι τηγανιτό από τον Ψηλορείτη, η συκωταριά από γουρουνόπουλο γάλακτος ελευθέρας βοσκής και κεφτέδες από προβατίνα στο τηγάνι ή στο φούρνο με ντοματούλα. Τα κρέατά του είναι εξαιρετικά, -ό,τι και να πάρεις- και έρχονται από τον Μυλοπόταμο. Ο λογαριασμός στα 12-15€/ άτομο, με ρακή ή τσικουδιά.

Κρητικοπούλα

Αριστοτέλους 118, Αχαρναί, τηλ:  210 2446899

Σε έναν ζεστό χώρο, με μια τεράστια σάλα, με κεντρικό τζάκι και πινελιές διακόσμησης από πίνακες ως αγροτικά αντικείμενα από τη λεβεντογέννα, αυτή η ταβέρνα στο Μενίδι σερβίρει αυθεντική κρητική κουζίνα εδώ και δεκαετίες. Όπως θα περίμενε κανείς, το γαμοπίλαφο με το κατσικάκι είναι χάρμα ουρανίσκου, ενώ από τον υπόλοιπο κατάλογο θα επιλέξεις στάκα με αυγά, χοχλιούς παραδοσιακούς με το ζουμάκι τους, στάκα με αυγά, χειροποίητες πίτες, παραδοσιακό ντάκο, χειροποίητο απάκι πικάντικο, αλλά και αρκετά κρεατικά της ώρας και υπέροχα παϊδάκια. σημείωσε και τις σούβλες του που βγάζουν εξαιρετικό κοντοσούβλι και κοκορέτσι σχεδόν κάθε μέρα. Συνοδεία ρακής ή κρασιού, ο λογαριασμός έρχεται στα 15-20 το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v