Βάλε τέχνη στη ζωή σου: 5 φοβερές εκθέσεις να δεις τώρα στην Αθήνα

Έχεις δει από κοντά Ματίς; Έχεις σκεφτεί τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα, σε 5 συναρπαστικές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις.

Βάλε τέχνη στη ζωή σου: 5 φοβερές εκθέσεις να δεις τώρα στην Αθήνα

Τα χιλιοτραγουδισμένα ΝοΗΜΑΤΑ του Μουσείου της Ακρόπολης, ο Νεοϊμπρεσιονισμός που φέρνει έργα από όλη την Ευρώπη για πρώτη φορά στην Αθήνα και το Μουσείο Γουλανδρή, το γυναικείο ζήτημα στο ΕΜΣΤ, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα που θα δεις αυτές τις μέρες στις εκθέσεις της Αθήνας.

Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου στο Μουσείο Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, τηλ.: 210 725 2895
Διάρκεια: 10 Ιανουαρίου -7 Απριλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη–Πέμπτη & Σάββατο έως Δευτέρα 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-20:00, Τρίτη κλειστά
Εισιτήριο: 12€ (18€ αν θέλεις να δεις και τη μόνιμη έκθεση του μουσείου)

Έργα των Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce, Théo van Rysselberghe, Henri Matisse, Henri Manguin και Louis Valtat, ταξιδεύουν από το Παρίσι, το Λονδίνο και το Λουξεμβούργο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ στον νεοϊμπρεσιονισμό στα μέρη μας.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Νεοϊμπρεσιονισμό όπως άνθισε στα παράλια της Μεσογείου. Περνώντας μπροστά από τους πίνακες, ανακαλύπτουμε το Λαβαντού, την Κολιούρ, το Κασσί, το Σαιν-Τροπέ, την Αντίμπ, τη Μασσαλία, την Καβαλιέρ, το Αγκαί, το Αντεόρ, κατόπιν τη Βενετία και την Κωνσταντινούπολη. Αυτό το ταξίδι μας δίνει την ευκαιρία να ακολουθήσουμε την εικαστική διαδρομή του κάθε καλλιτέχνη. Βλέπουμε έτσι τον Signac και τον Cross να μένουν πιστοί στη νεοϊμπρεσιονιστική τεχνική –ή τον «ντιβιζιονισμό»– μέχρι το τέλος της ζωής τους, σε αντίθεση με τον Luce και τον Van Rysselberghe, οι οποίοι απομακρύνονται σταδιακά από αυτή. Νέοι καλλιτέχνες, όπως οι Henri Matisse, Henri Manguin και Louis Valtat θα πειραματιστούν επάνω σε αυτή την τεχνική με περισσότερη ή λιγότερη ενδελέχεια, αλλά και με μια ανεξαρτησία πνεύματος που προαγγέλλει επερχόμενες επαναστάσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; στο ΕΜΣΤ
Καλλιρόης και Φραντζή, πρώην εργοστάσιο Φιξ
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11.00-19.00, τις Πέμπτες ως τις 22.00
Εισιτήριο: 8€

Από τον Δεκέμβριο του 2023 έως το φθινόπωρο του 2024, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζει –σε τρία μέρη– έναν κύκλο εκθέσεων αποκλειστικά αφιερωμένων στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες, υπό τον ευρύτερο τίτλο-ομπρέλα Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; (What if Women Ruled the World?) εμπνευσμένο από το έργο της Yael Bartana, (2017). Με μια νέα παρουσίαση της συλλογής σε έναν ολόκληρο όροφο του Μουσείου, την πρώτη παρουσίαση επιλεγμένων έργων από τη Δωρεά Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου και με μια σειρά από δεκατέσσερεις ατομικές εκθέσεις Ελληνίδων και διεθνών καλλιτέχνιδων διαφορετικών γενεών, τους επόμενους μήνες όλο το Μουσείο, θα καταληφθεί σταδιακά από τη γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία.

Σε διάφορους χώρους του ΕΜΣΤ, θα δεις την αναδρομική έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου «Χρόνος στα χέρια μου», την ομαδική έκθεση «Γυναίκες, μαζί» με έργα από τη συλλογή του μουσείου σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου και Ελένης Κούκου, την έκθεση της Χρύσας Ρωμανού «Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερους γίνεται» και την πρώτη ατομική έκθεση της Δανάης Ανεσιάδου «D Possessions».

ΝοΗΜΑΤΑ: Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης
Έως τις 14 Απριλίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 9.00-17.00, Παρασκευή 9.00-22.00, Σαββατοκύριακα 9.00-20.00
Εισιτήριο: 10€

165 έργα από διαφορετικά υλικά και εποχές (νομίσματα, κεραμικά και πήλινα όστρακα, αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, χειρόγραφα και βιβλία, τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής) πολλά από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συναποτελούν μια έκθεση-γεγονός, που συνδέει για πρώτη φορά την Αρχαιότητα με το Βυζάντιο, με την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη.

Στις τέσσερις ενότητες της έκθεσης θα δεις μεταξύ άλλων το έργο του Ζωγράφου του Μειδία σε ένα αγγείο από το Βρετανικό Μουσείο, τον Κρόνο-Χρόνο που τρώει τα παιδιά του, έργο του Ρούμπενς από το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, την προσωποποιημένη Ζωγραφική του Bourdon από ιδιωτική Συλλογή της Ρώμης, το χάλκινο αγαλμάτιο του Ύπνου από το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, τα Ψηφιδωτά της Θάλασσας και του Ωκεανού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Αλληγορία της θείας Μετάληψης από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τον Έρωτα και την Ψυχή από τα Musei Capitolini της Ρώμης, τις Ώρες / Εποχές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με τις εποχές του Γιάννη Τσαρούχη από ιδιωτική Συλλογή, την Αλληγορία της Συκοφαντίας του Απελλή. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Peter Katsihtis: Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Διάρκεια: έως 4 Φεβρουαρίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 11:00 - 19:00 Σάββατο -Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Πληροφορίες: 2107232604 - 210 7224028

Εξήντα και πλέον πίνακες, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, από ακρυλικό σε καμβά, αποκαλύπτουν τις δημιουργίες του Παναγιώτη Κατσίχτη, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, χωρίς την πίεση της επιτυχίας και της αναγνώρισης.

Η τέχνη για τον Κατσίχτη καθρεφτίζει την εποχή και τα χρόνια διαμονής του κυρίως στη Νέα Υόρκη τα οποία αποδείχτηκαν εξαιρετικά καρποφόρα για τον ίδιο σε δύο άξονες. Ο πρώτος αναπτύσσεται γύρω από τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της προσωπικής του συλλογής σύγχρονων έργων τέχνης και ο δεύτερος στην επιμονή του απέναντι στη ζωγραφική δράση για τη χάραξη του ζωγραφικού του δρόμου, της ψυχικής και πνευματικής έκφρασης.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αλέξης Κυριτσόπουλος: Παράλληλα στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
Πληροφορίες: 210 5202420
Έως 11 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00- 16:00, Δευτέρα κλειστά
Είσοδος ελεύθερη

Η πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, περιλαμβάνει έργα από το 1963 έως σήμερα. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στην αντικαταθλιπτική, εν μέρει σατιρική και εν πολλοίς αυτοβιογραφική ζωγραφική του πρωταγωνιστούν τα έντονα, φωτεινά, αληθινά χρώματα και δευτερευόντως οι ήρωες. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, τα χρώματα διαμορφώνουν και ζωντανεύουν τους χαρακτήρες, καθορίζοντας τα όρια και τα σχήματα των μορφών. «Το χρώμα είναι δρόμος για το φως» θα πει ο ίδιος. Στην περίπτωσή του, το χρώμα εξυπηρετεί τον βαθύτερο σκοπό της ζωγραφικής: να προσφέρει «παρηγοριά, ελπίδα και ανάσα για να τα βγάλουμε πέρα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v