6 εκθέσεις που αξίζει να τσεκάρεις τώρα στην Αθήνα

Ιδιαίτερες, ιντριγκαδόρικες, ιστορικές, φεμινιστικές, χαρούμενες, αυτές οι εκθέσεις οφείλουν να μπουν στο απριλιάτικο καλεντάρι σου.

6 εκθέσεις που αξίζει να τσεκάρεις τώρα στην Αθήνα

Εκθέσεις – ηχητικές διαδρομές, εκθέσεις τετραδίων γεμάτων αναμνήσεις και μότο, εκθέσεις ιστορίας και μνήμης.

Νέες και συνεχιζόμενες, αυτές οι εκθέσεις στην Αθήνα αξίζουν ένα βλέφαρο.

Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

4 Απριλίου – 31 Μαΐου, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1,Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 17:00, Πέμπτη: 17:00 – 21:00, είσοδος 2€, περισσότερα εδώ

Με άξονες αφετηρίας τη φωνή, τη μουσική και τη φεμινιστική λογοτεχνία γύρω από τη φιλία, η έκθεση Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης παρουσιάζει ένα καινούργιο σύνολο έργων της Γεωργίας Καρύδη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο THF RAW, τη σειρά σύγχρονων εκθέσεων του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η καλλιτέχνιδα, μουσικός, performer και ραδιοφωνική παραγωγός αναφέρεται συχνά στο έργο της με τον όρο «live sets». Με γνώμονα τη μελέτη για τη ζωντανή επιτέλεση, τα «live sets» επικεντρώνονται στα φωνητικά και χαρακτηρίζονται από έναν παραστατικό τρόπο, που πηγάζει από τη ζωγραφική, την περφόρμανς, τις λεκτικές παρτιτούρες, τα γλυπτά και από άλλα μέσα. Η έκθεση βασίζεται σε μία ηχητική διαδρομή, λόγω αυτού συνίσταται να έχετε μαζί σας τα προσωπικά σας ακουστικά.

Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

έως τις 30 Ιουνίου, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής – Σταδίου 13, Τρίτη με Παρασκευή: 9:00-16:00, Σαββατοκύριακο: 10:00-16:00, είσοδος 10€, μειωμένο 5€, δωρεάν είσοδος κάθε 2η Κυριακή του μήνα και την 18η Μαΐου, περισσότερα εδώ

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εγκαινιάζει το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα», η οποία παρακολουθεί την ολοκλήρωση της δημιουργίας της χώρας από άποψη συνόρων και πληθυσμού. Το πρώτο μέρος, που παρουσιάστηκε το 2022[DG1] , περιγράφει όσα γεγονότα οδήγησαν στην παγίωση των συνόρων μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εστιάζοντας στη Μικρασιατική Εκστρατεία και το συλλογικό τραύμα της καταστροφής της Σμύρνης. Το δεύτερο μέρος με τον υπότιτλο «Οι Πρόσφυγες» επικεντρώνεται στην πληθυσμιακή διαμόρφωση της Ελλάδας μέσα από τις μετακινήσεις πληθυσμών επί έναν αιώνα.

Λήδα Παπακωνσταντίνου: Χρόνος στα χέρια μου στο ΕΜΣΤ

Έως 21 Απριλίου, Λεωφόρος Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 19.00, Πέμπτη 11.00 με 22.00, είσοδος 8€, μειωμένο 4€, περισσότερα εδώ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου (1945), από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Η Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε για σχεδόν πέντε δεκαετίες ένα πολυσχιδές έργο που έλαβε μια ποικιλία μορφών: περφόρμανς, γλυπτικά έργα, βίντεο, in situ εγκαταστάσεις, ζωγραφική, κ.ά., προκειμένου να διερευνήσει θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, συλλογικής και προσωπικής μνήμης, ιστορίας, πολιτικής και οικολογίας, πάντα με επίκεντρο το σώμα. Το έργο της αποτελεί τομή για το πεδίο της τέχνης στην Ελλάδα και είναι σημείο αναφοράς και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές καλλιτεχνών.

Άλεξ Μυλωνά | Εκπλήρωση Ό,τι δε γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα στο ΚΠΙΣΝ

06 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου, καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, είσοδος ελεύθερη, περισσότερα εδώ 

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της Άλεξ Μυλωνά -με σύγχρονους όρους- προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Το σκεπτικό της έκθεσης επικεντρώνεται στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Εκκινεί από τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ και επιδιώκει να εκπληρώσει το αρχικό όραμα της δημιουργού με σύγχρονους όρους εκθεσιακού βιώματος, ορατότητας και συμμετοχικής δράσης στη δημόσια σφαίρα.

Ιστορίες από Χρυσοκλωστή στην Designers.One

Πέμπτη 4 Απριλίου – Δευτέρα 22 Απριλίου, Καραγεώργη Σερβίας 13 & Αξαρλιάν, Δευτέρα – Τετάρτη - Σάββατο 10.30 έως τις 17.00, Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10.30 – 19.30, είσοδος ελεύθερη

Επιλέγοντας ως εργαλείο έκφρασης και επίπονης χειρωναξίας ένα φαινομενικά μονοδιάστατο υλικό, τη χρυσή κλωστή την οποία τυλίγει σε κορδόνι και μεταποιεί σε κόσμημα η ίδια, η Ελένη Σιούστη μετατρέπει την κλωστή σε πολύτιμη λαμπερή ύλη, με ποικίλες ιστορικές, λαογραφικές και ενδυματολογικές αναφορές. Περιδέραια, περικάρπια και καρφίτσες, υπηρετώντας τη μονάκριβη τέχνη της χειροποίητης εφαρμοσμένης σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας που πηγάζει από την ελληνική παράδοση μα προχωρά με δυναμική αυτοτέλεια, τρέπονται από την Ελένη Σιούστη σε βαρύτιμα διαχρονικά σύμβολα που μπορούν να φορεθούν παντού στον κόσμο και να λάμψουν ως πολύτιμοι ελληνικοί πρεσβευτές.

Μυστικά, χαρές και λύπες από τον τέντυ στην o.art.ath

9 – 13 Απριλίου, 19.00 με 21.00, Σποράδων 36, Κυψέλη, είσοδος ελεύθερη

Ο τέντυ (aka Θοδωρής Διάκος) επιστρέφει μετά το συναιοσθηματικά φορτισμένο  «Φίλοι στην ανάγκη» του 2022 με το πιο ξένοιαστο κόνσεπτ που έχει τίτλο  «Μυστικά, χαρές και λύπες». Όπως λέει ο ίδιος, η νέα έκθεσή του είναι η απάντηση στο “Ρε συ, πότε θα φτιάξεις κάτι πιο χαρούμενο;” που το ρωτάνε όλο και περισσότερο και έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητικό. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής σε καμβά, κολλάζ και ένα βιβλιαράκι με ποιήματα, σε αριθμημένα, χειροποίητα, γεμάτα αυτοκολλητάκια αντίτυπα.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v